Wat moet er bij skigebieden beter georganiseerd worden?

Ruud op 19 december 2013· 40 reacties

null

Over het algemeen voel ik me de koning te rijk als ik in een skigebied ben. Al die geweldige faciliteiten; liften, pistes, bewegwijzering en hutten. Zeker op rustige dagen voelt het bijna overdreven dat die er allemaal zijn om jou lekker je afdalinkjes te kunnen laten maken. Voor mij een beetje het zelfde gevoel als je op een heel stil moment op de snelweg zit.

Irritaties
Maar desondanks zijn er wel eens dingen waaraan je je ergert. Tenminste, laat ik voor mezelf spreken, ìk heb dat weleens. Als je raar moet “klunen” omdat liften niet op elkaar aansluiten. Of de zelfbediening in de hut waar je luncht zit heel onlogisch in elkaar. Of de wegbewijzering is knullig, waardoor je de verkeerde piste neemt en niet op de geplande plek uitkomt.

Echt Nederlands?
Nou is het vakantie en je moet sowieso de dingen nemen zoals ze komen, maar soms kom je dingen tegen waarvan je denkt: “hadden ze dat nou niet slimmer kunnen organiseren of regelen?” Ik hoor van medewintersporters dat ze zich het zelfde weleens afvragen. Misschien is het onze Nederlandse regeldrift of organisatiebehoefte om steeds alles efficiënt te willen maken. Misschien vind je alles tip top geregeld in je skigebied en neem je eventuele onvolkomenheden gewoon voor lief.

Roept u maar!
Maar als je nou eens helemaal “buiten de box” zou mogen denken, om het eens modieus te zeggen, wat zou je dan aan innovaties kunnen bedenken? Welke verbeteringen zou je dan kunnen of willen bereiken met een andere organisatie van het skigebied? Denk aan liften, lestijden, voorkomen opstoppingen, organisatie huurmateriaal, horeca, parkeren, skibussen enz. enz. Zie het als tips aan de skigebieden.

Ruud
droomt het hele jaar van witte bergen. Altijd bezig met het plannen van nieuwe trips, blogt hij over wintersport wetenswaardigheden.

Plaats een reactie

Vlakke stukken blijven vervelend, maar of je daar nou echt veel aan kan doen? Tenzij je de halve berg wil verbouwen. ;)

Zorg dat er ALTIJD een 1 persoons gang is bij elke lift. Het gebeurt zo vaak dat er in een 6 persoons lift maar 4 mensen gaan. Dan wil er er bij maar dat is super rot om te doen als er geen aparte gang is gemaakt.

Wifi in het hele gebied…wifi punten bij iedere lift zou dekking moeten kunnen geven.

If there is no park, open your eyes - the mountain is a natural one.

idd de niet volle liften terwijl er een lange rij staat. in Nassfeld en andere gebieden proberen ze dit te verminderen door een rij te maken voor mensen die alleen willen. deze kunnen bijsluiten wanneer de lift niet vol zit. werkte vrij aardig moet ik zeggen…

is niet verantwoord qua druktes maar zou het heerlijk vinden als ze de piste half uur dichtgooien en opnieuw prepareren in de middag.

Een manier uitvinden waardoor ze in de skigebieden het hele jaar door sneeuw kunnen maken dat blijft liggen en niet wegsmelt.

Voordat iemand de eerste keer de piste opmag na aankomst in het gebied, eerst verplicht een ski/snowboard examen doen en daar bepalen de examinatoren als je alle pistes mag doen of maar een aantal, om zo de slechste wintersporters zo veel mogelijk te weren het gros van de pistes zodat ze niemand anders in gevaar brengen, dit is dus meer een gedragingstest dan een hoe goed kan je ski/ snowboarden test
@jurian helemaal mee eens in een lange rij staan wachten en dan zien dat er gondels liften etc halfleeg weg gaan, is stront irritant.

als mijn gedachten daar zijn, maar ik ben hier, waar ben ik dan?

Aan de lopende band eten op het terras lijkt mij wel wat (zoals in menig sushi restaurant). Lekker aanschuiven op terras en het eten komt vanzelf voor bij, pak wat je wilt eten, afrekenen met creditcard.

- Skiboarder - Revel8

Aan het gebied en de infrastructuur ligt het meestal niet. Ik irriteer me meer aan deze dingen:

  • mensen die de pisteregels niet in acht nemen / geen respects voor de mede-pistegebruiker hebben
  • stoeltjesliften die bij drukte niet helemaal vol zitten omdat mensen die paar minuten zo graag bij elkaar willen zitten dat ze lege plekken over laten en dus geen rekening houden met de rest die staat te wachten.

Betere informatie (in het Engels) waarom er bepaalde liften en pistes niet geopend zijn. En eventueel informatie wanneer een geplande opening is.

Click. Click. Peace

Bankjes plaatsen boven aan de pistes:

  1. geen snowboarders die in de weg zitten (Skieers blij)
  2. Lekker zitten om snowboard aan te doen (Snowboarders blij)

Het is soms zo simpel en goedkoop, en toch zie ik het maar sporadisch, en dan alleen nog maar in Oostenrijk.

Bovenstaande 2 reacties geven maar weer aan hoe beperkt - niet allemaal - sommige mensen in dorpen en steden zijn wat betreft het spreken en schrijven van engels. Dat geldt voor zowel zomer- als winter. Er komen duizenden toeristen per jaar in de Alpen en als er dan niet de moeite wordt genomen om bewegwijzering, het mensen te woord kunnen staan of wat dan ook vind ik dat gewoon een gebrek aan kennis en analytisch vermogen van de mensen aldaar. Ik zeg niet dat ze het niet kunnen, maar ze doen het gewoon niet en spelen niet in op de wensen en het feit dat het gewoon “normaal” is. Het werkt ook alleen maar positief toch?!

Not all who wander are lost
  • Zo’n sleep touw op vlakke stukken, zeker voor snowboarders en zeker als het stuk wat afloopt.

  • zo’n 1 persoonsgang bij liften lijkt mij wel wat. Ik ken dat niet, maar briljant.

  • bankjes of zo, aan de zijkant bij de uitgang van liften voor snowboarders. Nu levert het vaak gevaarlijke situaties op voor skiërs als de boarders hun bindingen vastzetten.

  • meer controle op toepassing van piste regels en/of types weren van pistes waar ze nog niet goed van af kunnen (en dat zelf niet door hebben).

kan me niet herinneren waar het ook alweer was (karithie, oostenrijk), daar was een scheiding in het gebied op een meer (grote open vlakte) hier hadden ze een “golfkar” op tracks gezet en een stang van een metertje of 20 eraan gehangen. hier konden skiers aanhangen zelfde principe als sleeplift. grappige ervaring. volle bak klunen ben je net zo snel (wel helemaal uitgeput want het is verder dan dat het lijkt)

  • Beter aanduiden van alternatieven die hetzelfde punt aankomen voor verschillende pistes (naargelang moeilijkheid) … beginners hebben zo goed als niets op zwart te zoeken, maar sukkelen er vaak op omdat ze niet doorhebben dat een mooie blauwe een tikje rondgaat maar op hetzelfde eindpunt aankomt.

  • wintersportbewijs … op z’n minst les gevolgd te hebben voor de basisprincipes die je medewintersporter beschermt (kunnen remmen, pisteregels, etc.)

  • optimaliseren liftgebruik (éénpersoonsrij) en liftplezier (je kan mensen niet dwingen om iets tegen elkaar te zeggen … maar als je 15 minuten naast elkaar zit kan een goedemorgen er wel van af :).

  • bemand informatiekioskje op drukke knooppunten … ongelofelijk hoevaak je mensen ziet kwaad worden omdat ze niet weten waar ze zijn of niet weten waar ze naartoe moeten.

  • verhoog de “relax” sfeer … het is een vakantie … geen rat-race.

@Lars3: Zo’n wintersportbewijs moet er absoluut niet komen. Zoals je zelf aanhaalt is het vakantie, relaxen en dan zouden we allemaal een wintersportbewijs moeten hebben. :) Iedereen zou dan zo’n bewijs moeten halen, wat geld kost, het zou de drempel verhogen om te gaan skiën (meer richting elitesport), kost de skigebieden geld om te controleren, controles op vakantie op de skipiste zijn vervelend, je moet wintersportbewijs altijd op zak hebben, te veel reglementering is nooit goed (al studeer ik rechten ;))

@NielsV: van mij ook +1, is idd vaak vervelend.

  • Meer bankjes en picknickplaatsen aan de piste.
  • Wifi in het skigebied (in ieder geval in de liften en bij de restaurants. En natuurlijk bij de picknickplekken)
  • Speciale rij bij de lift voor einzelgänger om de liftcapaciteit optimaal te benutten.
  • Skiliften die net onder het dorp beginnen, ipv er net boven, zodat je er nooit naartoe hoeft te lopen.

-meer vrolijke en behulpzame liftbediendes. Van die lompe chagrijnen wordt ik soms chagrijnig!
-in Noord Amerika hebben ze een soort ski-gidsen die rond skiën. dit zijn vrijwilligers die gasten het gebied laten zien en informatie geven, geheel gratis. Die zouden ze hier ook in moeten zetten.

Wat ik altijd een mooie Nederlandse eigenschap vindt is dat wij graag alles in regeltjes gevangen willen zien (bv skivaardigheidsbewijs of speciale piste voor mindere skieers).
Maar nog mooier vind ik het dat als die regeltjes er eenmaal zijn, we deze massaal aan onze laars willen lappen !!! Ik zie de discussies al voor me als een medewerker van de Franse of Oostenrijkse pistedienst tegen een Nederlandse familie gaat vertellen dat de vader en zoon wel van een bepaalde piste af mogen, maar dat de moeder en dochter niet omdat zij goed genoeg kunnen skieen.

Het idee van een ‘single-line’ bij de ski-lift werkt in USA Amerika echt perfect. Maar dat heeft ook met de gedisciplineerde houding van de mensen zelf te maken.
Als het druk is wordt er in de rij al in setjes van 4 of 6 mensen voorgesorteerd. En als je met z’n tweeen in de rij staat wordt er vaak door twee of vier mensen aan je gevraagd of je de stoeltjes wilt delen.

De single-line is vergelijkbaar met de aparte rij waar de ski-klasjes gebruik van mogen maken. Als he druk was gingen we vaak met zijn tweeen achter elkaar in de ‘single-line’ staan. Aan het einde van de rij moet je dan invoegen in de gewone rij. Als het heel druk is wordt dit door de lift-medewerker gecoordineert. En het gebeurde best vaak dat we toch gewoon met zijn tweeen naast elkaar zaten.

Ik heb het in USA een keer meegemaakt dat er iemand achter me in de rij zo dicht op mij stond dat hij steeds op mijn ski’s ging staan. Dat bleek uiteindelijk een Duitser te zijn….

Geen WiFi please! Staat straks op wintersport ook al iedereen overal met de smartphone in de hand…

Ik ga dit jaar voor het eerst (sinds 3 havo) naar Oostenrijk. Jaren naar Tsjechie geweest. In Rokytnice bijvoorbeeld hebben ze zo’n 1persoonsgang. Is idd erg goed. Ik geef de ideeën van bankjes bovenaan en picknickplekjes verspreid over het gebied een +1. Ideetje: gratis lockers voor je spullen als je wat gaat eten. Nee laat maar, ik zie het voor mij. Lijkt mij heel lelijk uitzicht al die lockers. hihi.

@Mathijs! je moet een minimum aan bewijs dat je kan skiën niet zien als iets dat het relaxe weghaalt van een vakantie … 'k heb al genoeg de gevolgen gezien van een slechte “vaardigheid x omgeving” om zo’n ding te beginnen overwegen (ook al ben’k niet zelf de grootste fan ervan).

Zo’n bewijs is natuurlijk echt onzin, gewoon egoistisch van de mensen die roepen dat ze dat wel willen. De 1 kan nou eenmaal beter skien dan de ander, maar iedereen heeft er evenveel recht op. Wel is het handig dat je je eigen zelfkennis eens goed doorneemt en overschatte beslissingen neemt. In de zomer zijn er vaak genoeg ongelukken in de bergen door diverse uiteenlopende redenen en welke tak tak dan ook. Je gaat mensen toch ook niet vragen om zo’n bewijs bij het rotsklimmen, wandelen, hiken, kayakken, raften, mountainbiken of welke sport dan ook…

Not all who wander are lost

@NielsV: Vanuit uitbater zicht kan ik zeggen dat het voorspellen van een liftopening bijna onmogelijk is. Zeker hier in het Sauerland besluit men vaak spontaan of een lift geopend wordt of niet. Dat kan aan de sneeuwcondities liggen, maar ook aan teveel en/of aan het uitblijven van bezoekers in het voor- en naseizoen. Daar komt in de Alpen nog het lawinegevaar bovenop, alhoewel de sneeuwcondities natuurlijk een stuk stabieler zijn als in middelgebergtes.

Een opening van een lift voorspellen gaat bijna altijd met teleurstellingen. Je kan als uitbater beter niks beloven en gewoon openen op het moment dat de omstandigheden daarvoor gunstig genoeg zijn.

Redenen aangeven waarom bepaalde liften gesloten zijn… Nu ja, bij lawinegevaar, storm op de berg en/of technisch defect is dat zeker zinvol, maar bij te weinig sneeuw spreekt dat toch wel voor zich. En er blijven ook wel eens liften dicht omdat er te weinig volk is en/of men de pistes wil besparen voor dooiperiodes. Daar wil je natuurlijk als ondernemer niet mee te koop lopen en dus vermeld je beter niets.

Ik weet dat veel mensen niet begrijpen waarom een lift dicht is of niet, maar daar zit altijd een legitieme reden achter. Men wil beslist geen geld mislopen door onnodig liften dicht te houden. Ik heb me vroeger ook kapot kunnen ergeren waarom een lift niet in gebruik was, maar als je de business van de andere kant leert kennen, dan krijg je er vanzelf begrip voor. ;)

Het is en blijft een lastig thema…

@Edwin. Je kan het ook zo bezien: is het niet te gemakkelijk om de verantwoordelijkheid voor het maken van een juiste keuze te leggen bij iemand die ocharme één week per jaar in een omgeving vertoeft en een activiteit uitvoert waarvoor hij/zij zeker niet over voldoende expert kennis/vaardigheden beschikt? Ik vind persoonlijk dat een skigebied daar énorme verantwoordelijkheid in draagt. Het enige wat gebruikt wordt om iets aan te geven zijn de kleuren (groen-blauw-rood-zwart) maar daar weet jij even goed als ik van dat ze niet veel meer willen zeggen.

Dus wat mij betreft hangt het ene (skibewijs) gewoon hard vast aan het andere (goede pistenmarkering) … en zou je wat mij betreft gerust mogen vragen aan mensen om een minimum aan inspanning te leveren voordat ze over een bepaalde moeilijkheidsgraad gaan.

Maar goed … call me selfish :). En nee, ik roep niet, hoe graag mensen ook afwijkende meningen liever afschieten op basis van de manier waarop iets gebracht wordt dan op basis van de inhoud :).

@Lars3: Misschien een beetje over een andere boeg, maar valt dat probleem niet gewoon op te lossen door niet in de drukke periodes naar de bekende skigebieden te gaan? Een betere spreiding over de skigebieden zou dit probleem eerder oplossen denk ik, maar mensen blijven kuddedieren…

Ik denk niet dat die picknick plaatsjes er komen, gaat het inkomen van de hutten omlaag

Dat wintersportbewijs vind ik ook niet zo’n goed idee, zie je het al voor je: politieskiër houdt man aan omdat hij op een zwarte piste gaat terwijl hij een beginner is :p

Het enige wat ze van mij mogen toevoegen is die extra rij.

Gang is alles

Zijn rijen voor 1 persoon al niet toegepast in sommige gebieden? In Frankrijk ben ik ze in ieder geval al een paar keer tegen gekomen (al was het niet bij elke lift).

Daarnaast ben ik tegen een skibewijs oid. Naast het feit dat het organisatorisch een heel karwei is om te doen (en bijna niet controleerbaar), haalt het ook het gevoel van vrij zijn tijdens de wintersport onderuit wat ik persoonlijk erg belangrijk vind.

Een extra puntje vind ik de sleepliften in (overwegend) Frankrijk. Die pannenkoeken liftjes mogen ze vervangen door ankersleepliften, die vind ik veel prettiger als boarder zijnde.

Powder, powder everywhere!

• Wifi is toch niet nodig op de skipistes ? Als je graag wil surfen of e-mailen blijf dan gezellig op je hotelkamer zitten.

• een verbod op het gebruik van Smartphones tijdens het skiën, staan ze lekker in het midden van een skipiste smsjes te versturen of zitten op de lift luidruchtig te bellen zodat het hele dal kan horen wat ze te zeggen hebben.

• opdringerige mensen en zatte skiërs/snowboarders meteen van de piste halen en een fikse boete geven.

ski heil | Um zu wissen wohin man will, muss man wissen woher man kommt.

Die bankjes boven aan een skilift zijn ideaal, zouden ze gelijk moeten neerzetten overal!

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie