BEWintersport is ook beschikbaar op wintersport.be
sluiten
Pure wintersport in het Zweedse Dalarna

Pure wintersport in het Zweedse Dalarna

gesponsord
Geplaatst op 5 september 2018

(c) Per Eriksson
(c) Per Eriksson

Deze winter is het tijd om naar een land te gaan waar het écht winter is. Waar er geen pistes met kunstsneeuw door een bruin landschap lopen, maar waar het overal wit is. Waar je goed kunt skiën, maar waar je ook nog op pad kunt met de sneeuwscooter, hondenslee of kunt ijsvissen of schaatsen. En dat allemaal op minder dan een dag reistijd van Nederland. Deze winter is het tijd voor wintersport in Dalarna in Zweden!

Zuidelijkste wintersportbestemming van Zweden

Misschien denk je bij wintersport in Zweden aan skigebieden die in het noorden van het land liggen. De regio Dalarna ligt echter in Midden-Zweden en is daardoor uitstekend bereikbaar. Vanuit Stockholm rijd je in drie uur (of in vijf uur vanaf Göteborg) naar de twee belangrijkste bestemmingen van Dalarna: Idre Fjäll en Orsa Grönklitt. Twee zeer sneeuwzekere bestemmingen die veel meer bieden dan een skivakantie alleen!

(c) Per Eriksson
(c) Per Eriksson

Gevarieerde skigebieden

Je vindt bij beide bestemmingen skigebieden die niet heel groot zijn (40 afdalingen in Idre Fjäll en 23 afdalingen in Orsa Grönklitt), maar de skigebieden zijn behoorlijk gevarieerd. Wachttijden bij de liften komen niet of nauwelijks voor en in beide skigebieden vind je uitstekende faciliteiten voor kinderen. Waar dat in de Alpen vaak ophoudt met een kinderland en -restaurant op de berg, gaan ze in Idre Fjäll graag een stapje verder. Wat dacht je van bobsleeën, mini sneeuwscooters en kinder après-ski? Niet alleen de voorzieningen voor kinderen zijn anders, soms moet je als volwassene ook even twee keer met je ogen knipperen. Dalarna is het leefgebied van de Sami (de Lappen) en je moet niet gek opkijken wanneer er een rendier langs de piste loopt! Tja, dit is wel even wat anders dan de Alpen.

(c) Renbiten
(c) Renbiten

Avontuurlijker

Wintersport in Zweden is net even wat avontuurlijker dan wintersport in de Alpen. Niet alleen omdat het een minder geijkte bestemming is, maar zeer ook omdat er veel meer activiteiten te doen zijn. Wintersport in Zweden betekent niet iedere dag van negen uur 's ochtends tot half vijf 's middags op de piste staan. Dat kán wel, maar het zou zonde zijn. Hier heb je de mogelijkheid om echt een stoere familievakantie te beleven. Het is te gek om met een hondenslee op pad te gaan of om te gaan ijsvissen op een bevroren meer! En het zal je niet verbazen dat je hier ook honderden kilometers loipes vindt om te langlaufen. Het zijn ervaringen die je nooit meer vergeet.

(c) Per Eriksson
(c) Per Eriksson

Schaatsen op natuurijs!

Een andere activiteit die je in Alpen eigenlijk nooit onderneemt, maar waar heel Nederland wél enthousiast van wordt, is schaatsen op natuurijs. In Dalarna vind je heel veel locaties waar je de ijzers onder kunt binden. Het Runn-meer is misschien wel het meest bekende. Hier vind je in totaal 50 kilometer geveegd ijs. Ook op een aantal andere meren in de omgeving vind je heel veel mooi natuurijs om op te schaatsen!

(c) Per Eriksson
(c) Per Eriksson

Wintervakantie vs. skivakantie

Het mag duidelijk zijn dat een wintervakantie in Dalarna zich niet makkelijk laat vergelijken met een skivakantie in de Alpen. Alleen het verschil in benaming in de vorige zin zou al voldoende moeten zeggen. Avontuurlijke wintersporters kunnen terecht bij Buro Scanbrit of Pharos Reizen om eens te kijken naar de mogelijkheden voor een wintervakantie in Zweden!