Minder kou maar in het zuiden meer sneeuw

Roel op 18 november 2018· 15 reacties

Er wordt vanochtend volop gespoten in Zauchensee (O)
Er wordt vanochtend volop gespoten in Zauchensee (O)

Het kan snel gaan. De voorbehouden die ik afgelopen week moest maken waren helaas niet voor niets. Ja het wordt kouder, maar een grote draai die de modellen in 24 uur tijd hebben gemaakt maakt dat de kou geen lang leven is beschoren. In de loop van dinsdag draait de wind bij naar het zuiden waarmee de ergste kou uit de Alpen wordt verdreven. De positieve kant is dat de sneeuwkans in het zuiden hierdoor is toegenomen.

Draai

De afgelopen week balanceerden de modellen tussen droge winterse kou uit het oosten, aangejaagd door een sterk hogedrukgebied dat zich inmiddels boven Scandinavië heeft gevormd, en sneeuwstoringen vanaf de Middellandse Zee. Als de kou zou winnen dan zou het met de sneeuw waarschijnlijk tegenvallen, en als de sneeuw zou doorkomen was het met de ergste kou gedaan. Tussen vrijdag en gisteren hebben alle modellen een belangrijke draai gemaakt in de richting van het tweede scenario. Kijk maar eens naar de draai die het Amerikaanse model maakte:

Minder koud maar sneeuwkansen

Ik schrijf in deze tweet over een “verslechtering” van de weerkaarten maar dat is maar net hoe je het bekijkt. De kans op sneeuw is voor de zuidalpen namelijk toegenomen. Vrijdag had ik het over sneeuw in Piemonte en Oberwallis door een kleine retour d’est en dinsdag al krijgen de Dolomieten en het zuiden van Oostenrijk de eerste 10 tot 20cm sneeuw vanaf zo’n 1000 meter. Vanaf woensdag maakt ook de rest van Italië en de zuidelijke Franse Alpen kans op sneeuwval. Zo ziet de sneeuwverwachting voor de komende zes dagen er nu uit:

null

Je ziet een scherpe grens liggen over Zwitserland en Oostenrijk. Dit is een gevolg van het föhneffect door de naar het zuiden draaiende wind. De noordalpen houden het hierdoor grotendeels droog, en daar wordt het ook weer een stukje zachter zonder dat het weer zo warm wordt. Ik heb goede hoop dat hierdoor de sneeuwkanonnen in de nachten nog even kunnen blazen. Dit weekend zijn ze daar op uitgebreide schaal mee gestart, zoals hier in het Oostenrijkse Gargellen.

null

Niemandsland

Op de lange termijn komen we in een soort niemandsland, een status quo, terecht. De kou blijft waarschijnlijk ten noorden van de Alpen, maar heel zacht wordt het ook niet en nog steeds kunnen storingen vanaf de Middellandse Zee af en toe de Alpen bereiken. De kans daarop blijft het grootst voor de zuidalpen. Het grootste deel van Oostenrijk moet het doen met kunstsneeuw pogingen waarvoor de condities hopelijk goed genoeg blijven tot het eind van de week.

In het Sauerland worden de komende dagen waarschijnlijk ook de eerste tests gedaan. Op deze foto van de jaarlijkse reddingsoefening gisteren staan de sneeuwkanonnen alvast klaar!

Winterberg
Winterberg

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

Een topwinter voor Italië-liefhebbers dus, voorlopig althans. Lucky me.

Ik hoop op heel veel sneeuw voor Oostenrijk, maar ik ben ook wel blij dat ik eind van de week waarschijnlijk weer in de verse sneeuw kan skiën ;-)

Click. Click. Peace

Ik lees alleen maar voordelen hoor :p

Ach, een extreem winterse setting heeft niemand wat aan zo vroeg in het seizoen (half november). Laat het nu maar mooi sneeuwen boven zo’n 1500/2000 meter, en dan vanaf december komen de dalen hopelijk vanzelf wel aan bod.

Mr. Slow

Een met Quick. Laten we eerlijk zijn. Kijk eens naar die foto van de Gargellen. Dat ziet er toch niet uit, Wachten op echte sneeuw…

Val thorens verkozen tot beste skigebied ter wereld voor 5 de maal 🚠🚠🚠⛷⛷
https://www.facebook.com/95618862763/posts/10156972827942764…

Met kerst in Les Menuires, maart in Risoul. Als het zo doorgaat had ik het beter om kunnen draaien ;) Gelukkig hebben we nog een maand te gaan.

waar blijft die west circulatie , de alpen gaan content zijn

Vanmiddag mooi gezicht vanuit vliegtuig, weet het niet 100% zeker, maar denk dat je op deze foto’s Serfaus Fiss Ladis ziet. Nog optimal geprofiteerd van de kou, de eerste witte linten kunstsneeuw worden zichtbaar

https://cdn.wintersport.nl/forum/22/7fad0ceb9cb93cef382e8be9...

Vanmiddag mooi gezicht vanuit vliegtuig, weet het niet 100% zeker, maar denk dat je op deze foto’s Serfaus Fiss Ladis ziet. Nog optimal geprofiteerd van de kou, de eerste witte linten kunstsneeuw worden zichtbaar

https://cdn.wintersport.nl/forum/22/7fad0ceb9cb93cef382e8be9...

Ronald12 op 18 nov 2018 16:19

Is zeker Serfaus Fiss Ladis, met helemaal rechts de frommesabfahrt (7)

Ik zag ook veel witte strepen in de Alpen vanuit het vliegtuig… indrukwekkend hoe snel ze dat doen.

Click. Click. Peace

Nog ruim 2 weken om een keus te maken. Meer en meer lijkt het de zuid Alpen te worden.

Val thorens verkozen tot beste skigebied ter wereld voor 5 de maal 🚠🚠🚠⛷⛷
https://www.facebook.com/95618862763/posts/10156972827942764…

Pieter230976 op 18 nov 2018 13:13

Voor wat het waard is natuurlijk ;-)
Bij skiresort.de wint Kitzbühel elk jaar.

Kan om dat soort verkiezingen alleen maar hartelijk lachen. Hoewel ik wel vind dat Skiresort relatief objectiveerbare criteria hanteert. Echter zijn niet alle criteria voor iedereen even relevant. Het beste skigebied zal daarom altijd subjectief blijven, en gelukkig maar! ;)

Mr. Slow

Wat een geweldige foto @Ronald12. Inderdaad SFL. Ook See, Kappl en Sankt Anton zijn te zien.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger
Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie