10 tips om problemen op wintersport te voorkomen

gesponsord op 28 februari 2019

null

Voorkomen is natuurlijk altijd beter dan genezen, ook op wintersport. Daarom hebben we in samenwerking met SOS International en a.s.r., de partner in verzekeringen, veiligheid en preventie van de Nederlandse Ski Vereniging een aantal reistips op een rijtje gezet waarmee je een hoop problemen op vakantie kunt voorkomen!

1) Neem een creditcard mee op vakantie

In het algemeen is het voor noodgevallen handig om een creditcard op zak te hebben. Een specifiek voorbeeld: stel je krijgt pech of schade met de auto en de alarmcentrale moet een auto voor huren. Bij de internationale autoverhuurbedrijven moet je als klant in het bezit zijn van een creditcard. Zonder creditcard geeft het verhuurbedrijf de auto niet mee. Het is voor hen een extra garantie dat je als klant de gemaakte afspraken m.b.t. bijvoorbeeld de inleverdatum en -locatie nakomt.

SOS International beschikt op verschillende Europese locaties over Nederlandse huurauto’s waarbij een creditcard niet vereist is. Maar wanneer je in bepaalde gevallen toch aangewezen bent op een huurauto van een internationale verhuurder is het essentieel dat je een creditcard bij je hebt. Neem dus altijd een creditcard
mee op reis!

2) Controleer de dekking van je zorg- en reisverzekering

Als alarmcentrale, die namens verschillende verzekeraars hulp biedt aan vakantiegangers, heeft SOS International dagelijks te maken met mensen die niet of niet goed verzekerd op reis zijn gegaan. SOS International geeft iedere vakantieganger dan ook het dringende advies voor vertrek de dekking van je zorgverzekering te controleren en
een goede reisverzekering af te sluiten. Vaak ben je met alleen een zorgverzekering niet voldoende verzekerd, zeker als er door de alarmcentrale (medisch) vervoer terug naar huis moet worden geregeld.

De belangrijkste tips:

  • Check voor vertrek wat je zorgverzekering wel en niet vergoedt aan medische kosten in het buitenland;
  • Sluit een reisverzekering af inclusief geneeskundige kosten;
  • Heb je een doorlopende reisverzekering die je al een tijd geleden hebt afgesloten, controleer dan wat er wel
    en niet verzekerd is. Wellicht is een aanpassing nodig;
  • Let op of je Europadekking of werelddekking nodig hebt;
  • Ga je met de auto op vakantie verzeker dan ook automobilistenhulp mee;
  • Ga je voor een langere periode op vakantie controleer dan hoe lang de reisverzekering geldig is;
  • Ga je op zakenreis dan heb je daarvoor een zakenreisverzekering nodig

3) Noteer voor vertrek noodnummers en verzekeringsgegevens

Mocht je onverhoopt op vakantie in de problemen komen dan kun je 24 uur per dag bellen met je alarmcentrale in Nederland. Neem daarom naast de gegevens van de reisverzekering ook je zorgverzekeringpas mee. Hierop staan belangrijke gegevens vermeld zoals polisnummer en het telefoonnummer van de
alarmcentrale in Nederland. Sla het nummer op in je mobiele telefoon zodat je het direct bij de hand hebt.

4) Gebruik je medicijnen? Stop ze in je handbagage!

Gebruik je medicijnen en ga je met het vliegtuig op vakantie? Stop ze dan in je handbagage. En neem voor de zekerheid een reserverecept mee!

5) Met de auto op vakantie? Check of autohulp is meeverzekerd op de reisverzekering!

Pech of schade aan de auto tijdens de vakantie? Dan is er bij de meeste reisverzekeringen alleen dekking voor hulp als autohulp is meeverzekerd. Een all risk autoverzekering biedt doorgaans onvoldoende dekking hiervoor. Heb je bijvoorbeeld in het buitenland verkeerde brandstof getankt of per ongeluk de sleutels in de auto laten zitten, dan zijn de kosten om deze pech te verhelpen helemaal voor eigen rekening. Mét een reisverzekering inclusief automobilistenhulp kun je de alarmcentrale inschakelen en regelt SOS International dat je de juiste hulp krijgt. Zo kan de auto bijvoorbeeld worden afgesleept of naar Nederland worden getransporteerd en kan er vervangend vervoer worden geregeld. Zonder de autohulp aanvulling zijn zaken als afslepen, transport en vervangend vervoer niet gedekt en zullen de kosten hiervoor voor eigen rekening zijn.

6) Bewaar geld, belangrijke documenten en passen niet op één plek

Op reis gaan allerhande belangrijke documenten en betaalpassen mee. Vaak worden die bewaard op één plek of meegenomen in één tas of koffer. In geval van verlies of diefstal ben je dan in een klap al je waardevolle documenten kwijt. Wij adviseren dan ook om waardevolle bezittingen gescheiden te bewaren.

Houd contant geld en betaalpassen gescheiden. Neem meerdere betaalpassen én een credit card mee en bewaar ook die niet op dezelfde plek. Sla het telefoonnummer van je bank en/of creditcard maatschappij op in je mobiele telefoon. Mocht je onverhoopt verloren of gestolen passen en cards moeten laten blokkeren dan heb je de juiste telefoonnummers bij de hand.

7) Hulp nodig op vakantie? Neem contact op met de alarmcentrale in Nederland. Ook voor advies!

Een ongeluk zit in een klein hoekje. Ook op vakantie. Dan is het goed te weten dat de alarmcentrales in Nederland 24 uur per dag bereikbaar zijn voor hulp én advies.
Vaak wordt de alarmcentrale pas ingeschakeld als men bijvoorbeeld al in het ziekenhuis is opgenomen. Beter is het om voordat een arts of ziekenhuis bezocht wordt even te bellen met de alarmcentrale in Nederland. Zij kunnen doorverwijzen naar een zorgverlener waarvan de kwaliteit gecontroleerd is en waar goede afspraken mee gemaakt zijn. Zo wordt voorkomen dat je  bijvoorbeeld behandeld wordt in een ziekenhuis waarvan de verzekeraar in Nederland de kosten niet vergoedt. Is acuut medische hulp nodig dan dient uiteraard zo snel mogelijk lokale hulp ingeschakeld te worden. Voor niet spoedeisende zaken én advies zijn de alarmcentrales 24 uur per dag bereikbaar.

8) Milieusticker in Duitsland

Wanneer u naar Duitsland op vakantie gaat, kan het zijn dat u te maken krijgt met zogenaamde Umweltzones. Het doel van deze milieuzones is het verbeteren van de luchtkwaliteit. Deze gebieden zijn alleen toegankelijk wanneer je auto is voorzien van een milieusticker. De gebieden waarvoor beperkingen gelden, zijn te herkennen aan een verkeersbord met daaronder de soort milieusticker die u nodig heeft om die zone in te mogen rijden. Heeft uw voertuig niet de getoonde sticker, dan mag u dat gebied dus niet inrijden. Autosnelwegen in Duitsland zijn overigens geen Umweltzone. Dit betekent dat je voor een doorreis naar bijvoorbeeld Oostenrijk of Zwitserland geen milieusticker nodig hebt. (bron: https://www.alphabet.com/nl)

null

9) Winterbanden in de zomer niet meer toegestaan in Italië

Rijd je in de aankomende zomervakantie naar Italië met je leaseauto? Doe dit dan niet op winterbanden. Van 15 mei t/m 15 oktober zijn winterbanden met een lager snelheidssymbool dan de maximum snelheid van het voertuig in heel Italië namelijk verboden. Er worden forse boetes gegeven van € 419 tot € 1.682 en ook kan het kentekenbewijs worden ingevorderd. Let op: het gaat dus alleen om winterbanden met een lager snelheidssymbool dan de maximum snelheid van het voertuig (bron: bandveilig.nl)

10) Contact opnemen met alarmcentrale vanuit Frankrijk

Staat een klant met pech of schade langs de kant van de Franse snelweg of een van de bijbehorende benzinestations, dan moet zij zelf hulp inschakelen. Volgens de Franse wetgeving mogen alarmcentrale(s) dit helaas niet doen. Hulp inschakelen kan door de oranje knop op de dichtstbijzijnde praatpaal in te drukken en aan te geven dat u en panne [an pan] bent. De hulpdienst ziet direct waar iemand staat. Staat een klant dichtbij een tankstation, dan kan zij het personeel ook vragen hulp in te schakelen.

Meer informatie over de verzekering van de Nederlandse Ski Vereniging vind je hier!

null

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.