BEWintersport is ook beschikbaar op wintersport.be
sluiten
Jamboree Quebec city big air worldcup met sterke comeback voor Bastiaansen na blessure

Jamboree Quebec city big air worldcup met sterke comeback voor Bastiaansen na blessure

pepijnvanschijndel op 21 maart 2019 · 0 reacties

Erik Bastiaansen in actie. Foto Tjeerd Venstra
Erik Bastiaansen in actie. Foto Tjeerd Venstra

QUÉBEC, 15 - 17 maart 2019

Tijdens de allerlaatste worldcup big air van het seizoen 2018 - 2019 midden in de stad Québec op een veertig meter hoge stellage vlogen snowboarders Niek van der Velden en Erik Bastiaansen over een schans van 14m. Niek kwam als best geplaatste uit de kwalificatie, maar wist de monsterscore in de finals niet te behouden en werd achtste. Oud junioren wereldkampioen Erik Bastiaansen startte na drie jaar afwezigheid en werd zestiende. De Belg Seppe Smits ging uiteindelijk met het eremetaal naar huis.

Regen

De kwalificatie zou eerst op vrijdag 15 maart gehouden worden maar vanwege een regenbui die zou komen heeft de organisatie de kwalificatie één dag eerder gehouden. Die beslissing kwam goed uit. Het was zonnig, geen wind en er hing een goede sfeer voor de laatste World Cup.

Nieuw format

Bij deze World Cup is voor het eerst het nieuwe format gebruikt. Voorheen kreeg de atleet in de kwalificatie twee sprongen waarvan de beste telde. De finale bestond dan uit drie sprongen krijgen, waarvan de beste twee telden. Van deze twee moet er één linksom gedraaid zijn en éé rechtsom. Bij het nieuwe format in Quebec werd reeds in de kwalificatie het finale format gebruikt, dus drie runs waarvan de twee beste tellen, inclusief een links- en rechtsom rotatie. Hiervoor is gekozen om het niveau van de World Cups nog hoger te krijgen. In dit format moet een snowboarder al twee goede tricks hebben om kans te maken in de finale te komen, dit lukt voorheen nog met één goedgelukte trick.

Urban omstandigheden met veel toeschouwers in Quebec, foto FIS
Urban omstandigheden met veel toeschouwers in Quebec, foto FIS

Niek van der Velden

Na een seizoen vol wedstrijden is dit de laatste World Cup en mag Niek terug kijken op een geweldig wedstrijdseizoen. Van der Velden zelf beschreef het als een ongelofelijk seizoen: "Eigenlijk zijn er maar twee wedstrijden dit seizoen iets minder gegaan en de rest ging allemaal super!"

Ook in Canada liet hij weer zien dat hij in vorm is. In de kwalificaties kreeg Niek het voor elkaar om als eerste door te gaan naar de finales. Met een bs1260 Japan grab en een switch bs1260 tailgrab ging hij vol vertrouwen de finale in. Ondanks dat niet alle grote namen aanwezig waren, was het niveau dat er gereden werd niet veel lager dan gemiddeld. Helaas kon Niek in de finale niet dezelfde stunt uithalen als dat hij in de kwalificatie deed. Na een goed gelande bs 1260 japan lukte het 2x niet om de switch bs 1260 te landen en werd de freestylesnowboarder uit Nispen achtste.

Niek van der Velden tijdens de kwalificatie. Foto FIS
Niek van der Velden tijdens de kwalificatie. Foto FIS

Erik Bastiaansen

Het was zijn eerste city big air en eerste World Cup in bijna drie jaar. Door twee nare blessures moest hij de afgelopen drie jaar de Worldcup wedstrijden aan zich voorbij laten gaan, maar gelukkig stond hij weer fit aan de start. Na afloop meldde hij dat hij tevreden was over zijn rijden. Na een perioden van tegenslagen gaat het eindelijk beter en kon hij nu redelijk doen wat hij in zijn hoofd had.

Na zijn sterke rentree vertelde de 21-jarige Terneuzenaar: "In het nieuwe format wilde ik in mijn eerste sprong een fs 1080 doen, doordat de afzet wat zacht was en ik niet helemaal lekker van de afzet af kwam werd dat fs900 melon. In de tweede run heb ik mijn eerste bs dubbel cork 1080 geland van deze week en zelf in de afgelopen 2 jaar. Ik was erg blij dat die op het juiste moment wel lukte! Omdat ik na deze 2 pogingen 12e stond en top 10 ging door naar de finales heb ik samen met Frank, coach, besloten om voor een fs 1260 te gaan in de laatste run. Dit pakte helaas niet uit zoals we wilden. Al met al ben ik wel tevreden met het rijden van mezelf en kijk ik uit naar de komende weken met Europa Cups en het NK in Laax."

De aanloop van de 14m sprong op 40m hoge stellage in Quebec. Foto Tjeerd Venstra
De aanloop van de 14m sprong op 40m hoge stellage in Quebec. Foto Tjeerd Venstra

België wint

Seppe Smits uit België ging er met de winst vandoor en Kalle Jarvilleto en Jonas Boesiger maakten het podium compleet.De sfeer van het evenement was weer super goed. Tijdens de training trad een lokale Franstalige ‘rapgroep’ op om het publiek alvast in een goede stemming te krijgen. Eenmaal bezig met de finales gingen de duizenden mensen los. Lees alle uitslagen van de TeamNL snowboarders op de FIS site

Volg de Nederlandse snowboarders op Insta!

Op de hoogte blijven van de laatste artikelen? Meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief!