Annuleren of bowlen?

Ruud op 08 december 2014· 24 reacties

null

Terwijl we met zijn allen zitten te wachten op sneeuw, komt voor de vroegboekers het doemscenario dichterbij: groene hellingen. Wat doe je eigenlijk als je op je eerste ochtend in je accommodatie de gordijnen open schuift en je tegen bruin-groene bergen aan kijkt? Iedereen gaat anders om met die teleurstelling: welk type ben jij?

De optimist
Het komt vast goed; ook al komen de verwachte dumps maar niet, een paar keer een beetje sneeuw maakt ook een lekker laagje. Bovendien kennen we tegenwoordig de zegeningen van de kunstsneeuw. Op alle webcams zijn de spuitende sneeuwkanonnen live in actie te bewonderen, dus er gaan altijd wel pistes open. Ik sta straks gewoon lekker op mijn boardje!

De stresskip
Ik word helemaal gek: waarom komt die sneeuw nou toch niet?! Alles staat al twee weken klaar; latten gewaxt, nieuwe jas gekocht en de sneeuwkettingen staan in de gang. Gaat de natuur spelbreker zijn! Ik check twintig keer per dag de weerberichten. Ik ben niet te genieten van de spanning. Ik wil sneeuw!!

Er is altijd wel ergens sneeuw
Er is altijd wel ergens sneeuw

De sneeuwzoeker
Als ik in mijn skigebied niet of nauwelijks kan skiën, dan rij ik naar de plekken waar het wel kan.
Ik kies mijn skigebied zo dat er altijd in de buurt een plek is waar ik zeker kan skiën; één van de gletsjergebieden of een goed hooggelegen dorp. ‘Als de sneeuw niet naar ons toe komt, komen wij naar de sneeuw’, dat is mijn motto. Natuurlijk stap ik liever naast mijn accommodatie op de latten, maar als dat niet gaat stappen we wel in de auto. Drie kwartier rijden en je zit in de sneeuw.

De natuurliefhebber
Ik kom niet alleen maar voor de sneeuw, ik kom ook voor de bergen. Als ik niet kan skiën ga ik in ieder geval van de prachtige bergwereld genieten. We nemen de bergschoenen mee en we trekken erop uit. Rugzak op en lopen maar. Verrekijker en natuurgidsje mee. Best een keer gaaf om te zien hoe de bergen eruit zien in een soort late herfsttoestand. Zie je normaal nooit, dus de paden op de lanen in.

De last-minuteboeker
Ik had nog helemaal niet geboekt. Ik wil altijd de beste condities en ik wacht dus altijd tot ik zeker weet dat de omstandigheden goed zijn en dat betekent in ieder geval voldoende sneeuw. Als dat er niet ligt, houdt het op. Dan ga ik gewoon nog niet. Die sneeuw gaat echt wel een keer vallen en dan ben ik de eerste die zijn reisje boekt. Geduld is een schone zaak.

Desnoods op een gletsjer
Desnoods op een gletsjer

De uitwijker
Ik ga niet naar de sneeuwloze helling zitten turen, terwijl ik weet dat er op andere plekken in de Alpen prima te wintersporten valt. Gelukkig leg ik me niet te veel van te voren vast, dus ik ga mijn best doen iets te vinden in een gebied waar de weergoden wel met de sneeuwbus hebben gestrooid.
Als het nodig is schakelen we snel en zijn we niet gebonden aan een bepaald gebied. Waar de sneeuw is, is het mooi.

De aanpasser
Het is zoals het is. Ik ga me niet druk lopen maken; we hebben nu eenmaal te maken met het weer en de natuur, dus die kun je niet sturen. Als er geen sneeuw ligt, gaan we ons evengoed vermaken. In een beetje skidorp is van alles te doen: we gaan bowlen en zwemmen. Of lekker de wellness in.
Een beetje wandelen, beetje uitslapen of we pakken de auto naar de stad of gaan de omgeving verkennen: de wegen zijn nu toch sneeuwvrij. Paar extra boeken in de koffer en een paar DVD’s met die series waar ik niet aan toe kom. Gaat helemaal goed komen.

De mopperaar
Dat heb ik weer: ga ik honderden kilometers rijden om daar in de zelfde druilerigheid te zitten waar ik thuis ook al zo’n hekel aan heb. Een beetje hangen in het hotel en ter opvulling activiteiten verzinnen die ik thuis ook nooit doe: met zijn allen in zo’n zwembad dobberen of in de druipende bossen gaan lopen. Bowlen op je wintersportvakantie: wat een dieptepunt. Of in de auto stappen naar een gletsjer en dan daar met alle andere toeristen in de rij gaan staan. Wat een pech!

null

De annuleerder
Ik hou het voor gezien: het heet niet voor niets wintersportvakantie. We zouden ons prima vermaken, ook als er geen sneeuw ligt, maar we gaan gewoon echt om te skiën. Annuleren brengt wel kosten met zich mee, maar ik hou ook geld in mijn zak: als we daar zijn gaan we toch extra activiteiten ondernemen en die kosten ook weer. En het blijft toch allemaal een kwestie van jezelf bezighouden in plaats van volop genieten.

De realist
We hebben nu eenmaal iets geboekt, dus we gaan. Ik zou het liefst annuleren, maar dat kan ik niet voor elkaar krijgen. We stappen gewoon in de auto en we zien wel wat het gaat worden. We gaan toeristisch rijden en we nemen onze tijd. Ter plekke is er altijd wel wat de doen. Wie weet gaat het toch nog sneeuwen. Zal de eerste keer niet wezen dat de weermannen er naast zitten. En we kunnen altijd nog een dag of twee eerder teruggaan als we het zat worden; zijn we er toch even lekker uit.

De duimer
Iedereen die de komende veertien dagen naar de Alpen vertrekt is een duimer. Tenzij je geluk hebt en naar één van die weinige plekken gaat waar de condities wel al redelijk zijn. Maar voor de meeste gebieden is het de billen bij elkaar knijpen. Dus zit er niks anders op dan te hopen en te duimen.
Duimen jullie mee?

Ruud
droomt het hele jaar van witte bergen. Altijd bezig met het plannen van nieuwe trips, blogt hij over wintersport wetenswaardigheden.

Plaats een reactie

Combinatie van en in deze volgorde; optimist (niet op een boardje alleen), uitwijker, last-minuteboeker en sneeuwzoeker. Er komt vast wel sneeuw, als het niet in het voorkeursgebied is dan wel ergens anders. Mocht het dan alsnog tegenvallen, ligt er verderop wel wat.

Ik ga altijd in Januari en soms Februari heb hier totaal geen ervaring mee in de hoge franse alpen, ik heb altijd wel sneeuw gehad.
Maar zou dat niet het geval zijn dan kan ik wel janken! maar heb bij sunweb sneeuwgarantie in tignes dus mocht het een totale ramp zijn over 5 weken wat me erg sterk lijkt kan ik omboeken.

Ik ben een combinatie van de stresskip, de sneeuwzoeker en de uitwijker. Elk jaar met kerst op wintersport in La Plagne (Paradiski) dus altijd spannend of er voldoende sneeuw ligt voor een goede snowboardweek :-) en zo niet, dan rijden we desnoods naar een plaats in de buurt waar wel genoeg ligt.

Even /OT, @freerider, heb je de voorwaarden van die sneeuwgarantie gelezen? Was dat niet iets dergelijks als ‘indien er binnen 20/30? km geen skimogelijkheid is’?

Ik wacht de perfecte pistes af. Niks geboekt dus alle vrijheid.

@Userd er zitten wel wat voorwaarden aan idd en dat is als er minder dan 1/3 de van de pistes open zijn nu is het momenteel 10 van de 80 dus nog lang niet voldoende maar met nog 5 weken te gaan maak ik me echt totaal geen zorgen gezien er zondag al waarschijnlijk sneeuw op het menu staat.
Sunweb weet uiteraard wel waar ze hun sneeuwzekerheid gebruiken :)

Optimist, last minit, sneeuwzoeker ik kan me in alles wel vinden haha! gelukkig is week 52/1 met de bus waarbij we elke dag een ander gebied opzoeken! En al is het ene groen zien wij het andere :D

Als ik later groot ben trouw ik met mijn board!

Ahhh, zeker een stresskip. Maak er maar een dubbele van… Geen sneeuw is waardeloos maar als het sneeuwt ben ik een stresskip op de weg. Gelukkig zijn ze in de alpenlanden beter in het sneeuwvrij houden van de weg dan in ons kikkerlandje.

De optimist! Ik vertrek de 19de naar laag gelegen gebieden in Oostenrijk, en hoe graag ik ook meters sneeuw zou zien vallen, ik maak me er totaal niet druk in. Er kan nog zoveel gebeuren en misschien wel zelfs ik daar ben… er zijn ergere dingen in de wereld :-)

Je kunt beter bidden bij Moeder Maria, dat helpt echt !

natuurliefhebber: komend weekend vertrek ik, maar er ligt nog niets. Dan maar wandelen…

Ik ben een realist en stresskip tegelijkertijd. Het zou de eerste keer zijn dat het zo slecht is sinds jaren. (kerstperiode)
Dan ben je toch verschrikkelijk teleurgesteld als je de hele jaar naar deze vakantie uitkijkt :(

Ik blijf optimist, ik houd van sneeuw en moet en zal gewoon altijd op wintersport. Met een beetje sneeuw word ik al helemaal gelukkig!

Hier een realist. Vorig jaar Filzmoos in de carnavalsvakantie: dat was bepaald geen fijne winter en dat zeiden ze daar ook. Om die reden hebben we meteen weer geboekt: slechter kon niet, toch? Ik hoop dat we gelijk gaan krijgen.
Overigens was ons zoontje driekwart van de vakantie hartstikke ziek, waardoor ik veel in het appartement zat. En dat verzachtte de pijn wat: ik heb in één week maar drie uur op de latten gestaan, maar dat was met slechte sneeuw lang zo erg niet als wanneer er een winterwonderland was geweest!

de omboeker: vorig jaar op het laatste moment afgezegd en ergens anders geboekt: kostte wel 300,- aan stornierungsgebühr. en dan word je vanzelf een stresskip: dit jaar kan ik me het niet veroorloven om wéér ons vaste adres af te zeggen (je kunt het gewoon niet máken) en ik had niet kunnen bedenken dat ons vaste ‘Schneeloch’ dit jaar wederom groen zou zijn . En ja ik ga écht voor de sneeuw en niet voor het overvolle zwembad of het eindeloos wandelen in droeve sneeuwloze dorpen. Want reken maar dat de stemming bij de lokalen beneden peil is als het witte goud niet valt. Rest dus niets dan duimen, en hopen op temperaturen die kunstsneeuw mogelijk maken.

Dit jaar laatste week maart… we reden met 20 graden het dal in. Oostenrijkers in korte broek … 's avonds begon het te sneeuwen, de temperatuur daalde, en na anderhalve dag een meter sneeuw en een week lang feest!

Optimist, stresskip en sneeuwzoeker in 1!
Gaan 19 dec naar saalfelden, kunnen tot en met vandaag annuleren… maarja zul je net zien dat er volgende week een pak sneeuw valt, dus toch maar erop gokken. Tot de middelstations lijken de condities hard vooruit te gaan. Dan maar geen dalafdaling, er zijn ergere dingen :)

Uitwijker, last minute boeker en sneeuwzoeker. Als ik alleen op wintersport ging dan

Gang is alles

Jan,

Uitwijker, maar dat is ook makkelijk als je met de camper gaat

null
:)

Helaas stresskip en mopperkont

Geinig, al deze types komen voorbij in de reacties op het dagelijkse weerbericht :)

Balen heeft geen zin. Ik ben meer een optimist. Flexibel is het toverwoord boek een hotel of appartement zodat je het makkelijk kan annuleren. Bij diverse websites kan je een hotel of appartement boeken zonder dat je vooruit betaald en nog 24 uur voor vertrek kan annuleren. Wij kopen nooit een pakket reis. Wij boeken alles los van elkaar. Ook een optie is een accommodatie op een centraal punt zodat je veel skigebieden kan bereiken met de auto op een uurtje rijden. Tenzij je naar je favoriete plek wilt zit er niet anders op als afwachten stressen heeft geen zin.

Heerlijk skiën in het zonnetje op kunstsneeuwpistes ;) buckels, pap, het maakt niet uit, geen terras voor de liften gesloten zijn! :)

De aanpasser en de stresskip.

Vorig jaar 3e week van januari in Saalbach Hinterglemm geweest.
Bij aankomst op Salzburg was het triest geen sneeuw en ook nog een temperatuur om en nabij het vriespunt ( in gedachte dacht ik… eigenlijk wist ik dit ook wel want heb al 2 maand lang elke dag de webcams en weerberichten gevolgd).
Afijn, de volgende ochtend wakker geworden en lekker ontbijt gehad, op de bus wachten om vervolgens in de skilift te stappen.
Tijdens de rit omhoog kijk je naar buiten en denk je **** dit is niks… bruin groen en wel heel erg anti winters.
Gelukkig viel er op woensdag nog een beetje sneeuw waardoor het landschap er in ieder geval winters uitzagen.
Al met al toch een leuke week gehad en achteraf als je reëel gaat bekijken hadden ze het toch heel goed voor elkaar m.b.t. kunstsneeuw en de goede preparering van de pistes.

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie