We staan aan het begin van een bizar weekend! Eerst hele hoge temperaturen, veel wind en vanaf vanavond ook regen in vooral Oostenrijk. Zondag komt er in de Noordalpen een verse laag sneeuw overheen met belangrijk lagere temperaturen. Niet voor lang, begin volgende week is het zacht en zonnig waarna het vanaf woensdag spannend wordt. Er komt verse sneeuw aan voor Frankrijk en jawel…misschien zelfs voor de Zuidalpen. Voor alle achtergronden bekijk het video weerbericht.

Update zaterdag 8.00 uur
De tussenstand inzake regen en dooi:

Temperatuur:
Golling (bij Salzburg) 17,6 graden
Naturns (Südtirol) 18,0 graden
Cevio (zuiden van Zwitserland) 22,5 graden. Op 10 januari!

Daarbij orkaanachtige windstoten:
Zugspitze (D): 140 km/uur
Feuerkogel (O): 187 km/uur
Schmittenhöhe (Zell am See, O): 130 km/uur

En de regen:
Ennstal (O): 55 mm
Zell am See (O): 39 mm
Lofer en Rauris (O): 36mm
Scuol (CH): 18 mm

Wit of groen
Gelukkig heeft de sneeuw zich op veel plaatsen nog redelijk weten te handhaven, maar het gaat vrij hard:

Zell am See waar 39mm regen viel heeft nog sneeuw (via foto-webcam.eu)
Zell am See waar 39mm regen viel heeft nog sneeuw (via foto-webcam.eu)

Verzadigde sneeuw op de Winklmoosalm (Z-Duitsland)
Verzadigde sneeuw op de Winklmoosalm (Z-Duitsland)

I__n Ischgl (dorp op 1400m) moeten ze wel 'opnieuw beginnen'
I__n Ischgl (dorp op 1400m) moeten ze wel 'opnieuw beginnen'

'Dampend' weer in Gstaad (CH)
'Dampend' weer in Gstaad (CH)

Vandaag blijft het dus zeer zacht, morgen moet het redelijk goedkomen met verse sneeuw voor de Noordalpen. Blijf de webcams dus volgen de komende 24 uur! Morgen een uitgebreid weerbericht.

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

Bedankt voor jullie videobericht. Hopen dat er een mooie laag sneeuw valt in het grand massif woensdag , er is hoop in ieder geval :)

bedankt Roel voor weer een realistisch beeld van we voorgeschoteld gaan krijgen.
1 vraagje wat verwacht je zondag van de Franse Alpen met name de noordelijke helft, ook daar houden de condities niet over. Je hebt het erover dat zondag het zwaartepunt voor Oostenrijk weg gelegd is maar wat houd dat in voor Frankrijk?

hoor graag even van je.
gr

"respect the mountains"

Gerlos gaat dus wel goed komen volgende week als ik het zo hoor. Weet iemand of er veel regen gaat vallen in Gerlos komende dagen en wat ik aan sneeuw kan verwachten? Bedankt alvast, morgen vroeg in de auto.

Zo te zien gaat het toch minder regenenen en sneeuwen zondag in tegen stelling van gisteren

Goed plan voor de Zuidalpen, goede dump een paar dagen voordat we arriveren, doe ik het voor! Kan ik dat bij dezen vastleggen bij je @Roel?

vanavond naar Zillertal, hopelijk valt de regen morgen mee, en zondag lekker verse sneeuw!

Update konigsleiten / gerlos temperatuur - 2 licht bewolkt wel wat wind en vannacht geen neerslag gehad (word wel aangegeven om sneeuwhoogte.nl)
Ski condities goed

Update konigsleiten
lichte sneeuwval!!

@Userd en @Roel had ik toch een beetje gelijk een paar dagen geleden! Ik ben er nog niet helemaal gerust op veel spreiding. Maar positief een kans is meer als lange tijd gehad aan de zuidkant :D !
@Rogier vanwege de kans die Roel noemt was ik gister al benieuwd naar het bericht van maandag ;)

prikpunt Fal die fiemme

null

Seriously snow addicted family!

Hoi Roel! Morgenmiddag komen we aan in Val Thorens! Ik heb het weerbericht met veel interesse in de gaten gehouden en zie de hoeveelheid sneeuw die daar dit weekend nog bij gaat vallen iedere dag afnemen, heb je een iets uitgebreidere verwachting voor dat gebied? Ben zeer benieuwd!

Zojuist telefonisch contact gehad met Oostenrijk en onze shortski van volgende week woensdag t/m zondag omgeboekt van Montafon naar Obergurgl. Met name die ene zin van @Roel over de relatief hoge temperaturen volgende week heeft me tot dit besluit gebracht

Wie tot tien kan tellen kan de hele wereld bellen

@Thyz, de noordelijke Franse Alpen krijgen zondag ook zo’n 20cm. Alleen sneeuwt het in Oostenrijk iets langer door.
@Userd, ik benoem de kansen maar me ergens aan vastpinnen doe ik niet op zulke termijn ;-). Maar idd @Jeffrey. er zijn tenminste weer kansen voor het zuiden, dat is al heel wat.
@imax, bekijk even onze sneeuwverwachting op de gebiedspagina. Ik kan helaas niet ieder gebied gaan reviewen dan volgen er snel meer.
@Peter30, ik denk dat je een goede keuze maakt. In Obergurgl zit je veilig.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

Update konigsleiten / gerlos temperatuur +2…bewolkt eerste natte sneeuw. … de dooi/fohn is nu helaas een feit

Ischgl, erg veel piste’s en liften dicht. Ischgl afgesloten van Samnaun en alleen de Idalp open in Ischgl. Heel erg veel wind dus daardoor veel liften nog dicht gegaan. In de middag begon het bovenin te sneeuwen en in het dal regent het nu. Hopen op een beetje sneeuw vanavond en zondag.

A winter without powder isn't a winter!

@Peter30, naar het Ötztal verkassen is zeker een goed idee deze winter. Ik heb met dezelfde beweegreden voor de afgelopen kerstvakantie ook bewust voor Sölden gekozen. Obergurgl ligt sowieso ook wel hoog genoeg om mogelijke neerslag en zware dooi te beperken.

@ThomJ

Thnx. Laatste jaren voor short-ski in Arlberg gezeten, altijd top condities gehad. Wilde vorig jaar eens in Montafon kijken en dat is, terwijl condities niet optimaal waren, goed bevallen. Een tweede jaar zelfde omstandigheden was echter iets teveel van het goede

Wie tot tien kan tellen kan de hele wereld bellen

Aangekomen in Gerlos. Bewolkt en +2 gr C.
Morgen voor de 1 e keer naar boven en dan weten jullie meer over de condities hier.
Lokaal weerbericht spreekt over + 4 gr C en lichte regen op zat en -3 gr C op zo. Zo namiddag lichte sneeuwval.

Luc

Serfaus-Fiss vandaag de Masner+Fiss-Nordseite afgesloten ivm wind. Dalafdaling us met de regen van eind vd middag niet best meer. Midden was nog OK

Kan iemand mij vertellen of Gerlos goed gaat komen, ik wil vannacht die kant op maar als het slecht gaat worden blijf ik thuis.

Maandag naar Fugen. Denk dat het wel goed gaat komen.

Servus ?

@roel , heb er totaal geen verstand van maar kan het zijn dat er woensdag meer westelijke stroming in zit, wat positief zou kunnen zijn voor het grand massif?

@roel @jeffrey kan iemand mij uitleggen hoe je zo’n pluim uitdraait, en bij welke site? Ik ben inmiddels aardig handig met Wetterzentrale maar zelf zo’n pluim kunnen (laten) berekenen zou ik wel super vinden. Ben ook groot fan van de pluimverwachting in NL…

Alvast dank!

Wij vertrekken 30 januari naar les arcs. Dus die sneeuw mag wel gaan komen. Hopelijk valt er de rest van de maand meer wit goud uit lucht :D

@Claire natuurlijk! Je begint met de coordinaten opzoeken van je bestemming. Dat kan op diverse websites o.a deze:

http://gpscoordinaten.nl/bepaal-gps-coordinaten.php…

Dan ben je al een eind dan vul je die hier in let op de decimalen de coordinaten van mijn bestemming word dus dit : 46.30479, 11.45728

null

http://www.meteociel.fr/cartes_obs/gens_display.php?x=&y…

Om exact te zijn kun je de coordinaten nog even invoeren op google maps op deze manier: 46.4, 11.5 mbt mijn bestemming.

En klaar ben je je kunt dezelfde truuk doen op de website van wetterzentrale maar die vind ik lager kwa resolutie en de 'nieuwe" parallel staat er niet in.

Als het niet lukt horen we het wel :D

Seriously snow addicted family!

ohh ja staar je niet blind op GFS modellen om er een compleet verhaal van te maken hebben we @roel nodig er zijn zoveel variabelen luchtdruk, temperatuur andere modellen jetstream teveel om op te noemen!

Seriously snow addicted family!

Jaaa het werkt @jeffrey! Heel veel dank!

Hierbij de pluim voor prikpunt Les Crosets:

null

Wij proberen van 22/1-25/1 onszelf even ‘uit te laten’ (zonder kinderen, woohooo) en het is wel fijn om een beetje een indicatie te hebben van de lange termijn trend voor het nemen van beslissingen. En natuurlijk hebben we @roel nodig voor de precieze duiding - ik ken hem al wat langer dan vandaag :-)

Thx voor de toelichting aan @Claire (en de rest) @Jeffrey.

@Mario3, een vochtige westelijke stroming is inderdaad prima voor de Franse Alpen, mits de luchtdruk niet te hoog is en de sneeuwgrens acceptabel blijft. Als de wind een kleine beetje bijdraait naar zuidwest is er eenmaal kans op zachte oceaanlucht. Daarom (en dat is ook een reden) maar goed dat veel Franse skistations zo hoog liggen.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

@roel als ik het zo zie zal het vanaf 14/1 ook dicht bij huis weer (een beetje) wit worden. Prikpunt Hoge Venen (Belgie):

null

[Ja, ik ben nu helemaal los hoor, Jeffrey. Echt geweldig - super veel dank!]

Klopt, doordat de straalstroom zuidelijker komt te liggen. Het zullen eerst hoogstens natte flatsen zijn maar wie weet daarna…

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

Als je nu op de radarbeelden van de Alpen kijkt zie je mooi in de animatie hoe alles tegen de alpenhoofdkam leegstroomt, daarachter valt helemaal niets:

null

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie