Dat deze winter dramatisch is qua lawines moge duidelijk zijn. Gelukkig zorgen de warmere tempraturen er nu voor de de condities steeds veiliger worden. Maar we kunnen er niet vaak genoeg op hameren hoe gevaarlijk off-piste kan zijn. Weet wat je doet voordat je de poeder induikt, en begrijp ook dat dit seizoen hoe dan ook de condities nog net even wat moeilijker zijn. Kortom hoe meer beelden en uitleg hoe beter. Daarom dit filmpje welke aangeeft dat zelfs als je denkt alles goed te doen het nog steeds fout kan gaan. Dankzij de ski-kwaliteiten van de skiër in kwestie liep het allemaal goed af. Zonder meteen in betweterige-comments te eindigen, wat valt jullie op in dit filmpje?

Rogier
woont in de Franse Alpen. Als er maar een beetje sneeuw ligt, is hij buiten te vinden, om ons daarna bij te praten.

Plaats een reactie

Dat het soms toch mis kan gaan, hoe goed je eea ook voorbereidt en dat risico hoort er imho een beetje bij eigenlijk.

Hij kan een behoorlijk potje skiën en heeft veel geluk dat hij door zijn snelheid over de rand van de lawine heen komt.

Qua veiligheid valt me op dat hij op die richel niet even wacht op zijn maatje, als ze daar een beslismoment hadden ingebouwd waren ze mogelijk op tijd gestopt, want: Voor de richel zie je duidelijk veel windsporen (verdacht), en er achter is het prachtig geplamuurd (nog meer verdacht). Ook springen er bij die richel een paar scheuren in het sneeuwdek als die tweede persoon aan komt skiën.
Ten slotte was hij achter die richel ook nog eens tijdelijk uit het zicht van zijn maatje.

Aan de andere kant als hij daar was gestopt en toch de helling in was gegaan had hij mogelijk niet genoeg snelheid gehad om over de lawine heen te skiën.

to ski or not to ski, thats no question

Bij die richel had zijn maatje hem ook nog kunnen vertellen dat het sneeuwdek erg gebonden was (nog een windteken), want zijn spoort is erg “hard” en de sneeuw die wegglijdt uit zijn spoort doet dat in vaste plakken.

to ski or not to ski, thats no question

Ook wel een forse helling voor wat waarschijnlijk een hoge drie is. Als ik zo zie waar die sneeuw heen glijdt nadat hij over de lawinerand is geskied valt me op dat het daarachter behoorlijk stijl wordt en ook nog een terraintrap lijkt.

Ze testen de sneeuw nog wel even bovenaan de helling, maar een keer met een ski trappen en met een stok slaan is dus blijkbaar geen afdoende test :)

Maar goed iets met de beste stuurlui…

to ski or not to ski, thats no question

Die laatste zin Zimoski vind ik heel erg goed. Die van de beste stuurlui.

De strategie van deze mannen ziet er goed uit.

Maar wat mij vooral opvalt is het skiën van deze helling met een gevaar 3. Daarbij moet ik wel zeggen dat ik het lawinegevaar niet precies ken die dag, en de lawinebulletin niet gelezen. Daarom vind ik het zelfs jammer dat het in het filmpje genoemd wordt. Want de keuze die de skiërs maken om toch die steile helling (hoe lang lag deze al in de zon, wat was e windrichting, wat deed de tempratuur die dag? etc etc) te skiën is als je slechts weet dat het lawinegevaar 3 was erg raar.

Met slechts de info als lawine gevaar 3 is deze helling duidelijk een no-go!

Click. Click. Peace

Ze waren zich kennelijk bewust van lawinegevaar drie, lijken zich goed te informeren (kan de gesprekken op mijn mobiel niet helemaal volgen).

Het kan met montage te maken hebben maar voordat het mis gaat zie ik weinig tekenen. Geen herkenbare verwaaide sneeuw oid. Pas als ik de windtekenenen en scheurvorming zie verschijnen zit hij er al midden in lijkt het (er vanuit gaande dat de pov van de eerste skier is) En dat is ook het moment dat het misgaat.

Of ze dat boven op de richel hadden kunnen zien weet ik niet.

Begrijp me niet verkeerd ik durf en ga zeker niet zeggen dat de skiërs iets fout hebben gedaan. Dat is veel te makkelijk. We weten te weinig van de condities die dag.
Ik vind vooral het schouderophalend reageren bij risico 3 niet heel handig in de film gemonteerd…

Click. Click. Peace

Heb 'm al op wepowder gezien dus ik zal m’n mond maar houden :P

Gang is alles

@Hessel op 3:55 laten ze de beelden nog een keer uitgebreider zien met meer beeldmateriaal waaronder de POV van de tweede skiër. We weten idd weinig van die dag en helling (orientatie, hoogte, etc) zoals Rogier aangeeft. Maar dat de wind aardig heeft huisgehouden valt wel duidelijk op te maken uit de video.

to ski or not to ski, thats no question

Ik bedoel dus dat richeltje op waar de tweede skiër op 4:09 stopt.
Prima safe spot en ook een point of no return want daarna wil je echt niet meer omhoog moeten lopen.

to ski or not to ski, thats no question

@Zimoski Daar zie ik dus nog geen waarschuwingstekens (afgezien van stevig steil terrein). Maar kan ook aan weergave op mijn mobiel liggen.
Dus ik weet niet of ze vanaf die richel de problemen konden zien.

Even los daarvan. Met de weer en sneeuwhistorie dit seizoen in het achterhoofd zou het voor mij persoonlijk altijd een no go zijn op een dergelijke helling. Neemt niet weg dat anderen met meer specifieke kennis wel tot een verantwoord go besluit kunnen komen.

oh, omdat ik geen reet van de Franse taal versta dacht ik dat deze 2 jongens beroepsmatig bezig zijn met lawines opwekken.
Eerst een praatje met een collega van het bergstation, en dan aan het werk! Allereerst de hotspots opzoekend en daarna beetje bij beetje de toppen afstruinen op zoek naar breuklijnen…

nee, grapje, geen verstand van off piste en lawines en zo, mij viel niets op, alleen dat ze verrekte goed kunnen skiën.

fijne site hè, dat wintersport.nl?

Nog eens gekeken op groot scherm. Op 3.45 zie ik toch wel aardig wat windtekenen. Dat duidt dan toch op aanwezige triebschnee…
Skier heeft mazzel dat het pak meteen al loskomt en hij er nog aan de bovenkant uit kan skiën. Als hij al iets lager zou zitten gaat hij met het pak mee de geul in…

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie