Les Portes du Soleil: grensoverschrijdend wintersporten

gesponsord op 17 januari 2020

Landschappelijk ongekend mooi en zeer sneeuwzeker
Landschappelijk ongekend mooi en zeer sneeuwzeker

Stel je hebt authentieke bergdorpjes op de grens van Frankrijk en Zwitserland. Van die verscholen plaatsjes in lieflijke dalen waar het boerenleven van alledag plaatsvindt en de kerk in het midden staat. En stel dat je deze dorpjes nu eens verbindt met skiliften en pistes. Wat je dan krijgt is misschien wel een van de meest gevarieerde skigebieden van de Alpen.

Een van 's werelds grootste skigebieden

En dat is precies wat er is gebeurd. De bouw van moderne skiliften en brede pistes heeft de Portes du Soleil doen ontwikkelen tot een van de grootste skigebieden ter wereld. En dat typische boerenleven is er nog steeds en ook de dorpjes zijn ondanks de groei van het toerisme authentiek gebleven. En precies dat onderscheidt de Portes du Soleil van haar concurrenten als Les Trois Vallées, Paradiski en Espace Killy waar hoogbouw uit de jaren zeventig voor het aangezicht zorgen. Alleen het moderne Avoriaz in het hart van de Portes du Soleil is ontworpen naar die moderne architectuur. Maar daar heeft de ontwerper veel meer oog gehad voor een juiste inpassing in het bestaande landschap en worden de appartementencomplexen in Avoriaz eigenlijk niet als storend of lelijk ervaren.

Weids skigebied

Het skigebied heeft een heel open karakter omdat het een enorme oppervlakte beslaat. Je hebt wel tien liften nodig om van de ene kant aan de andere kant te komen en telkens overbrug je weer een vallei en passeer je meerdere dorpen als Châtel, Morzine, Morgins en Avoriaz. In totaal verbinden zo’n 170 liften de 650 kilometer piste en dat is veel, heel veel. Je hebt wel een aantal weken vakantie nodig om het hele gebied een keer geskied te hebben, dus aan variatie geen gebrek. Het leuke van de Portes du Soleil is vooral het lieflijke en vriendelijk ogende landschap. Het hoogste punt is slechts 2254 meter, hetgeen voor Franse begrippen niet zo hoog is, maar eerder Oostenrijks doet aanvoelen. Het lijkt wat dat betreft veel meer op de Kitzbüheler Alpen of het Salzburgerland. Weids boven, deels in de boomgrens en telkens weer een leuk dorpje ertussen in, maar dan in Frankrijk. Dus met heerlijke Franse kaas en ‘vin chaud’ in plaats van Glühwein.

Tip voor de lunch: L’Alpage du Crot tusen Avoriaz en Morzine voor de beste tartiflette.

Slaapkamer van de Les Portes du Soleil Penthouse appartementen van Oasis
Slaapkamer van de Les Portes du Soleil Penthouse appartementen van Oasis

Oasis Les Portes du Soleil Mountain Resort Meer info op www.oasisportesdusoleil.nl Wil je er even tussenuit voor een ontspannen vakantie? Breng dan een bezoekje aan Oasis Les Portes du Soleil, gelegen in het authentieke en pittoreske Franse dorpje La Chapelle d’Abondance, direct aan het skistation en aansluitend op het prachtige skigebied Les Portes du Soleil

Portes du Soleil is een geweldig familieskigebied

De Portes du Soleil is meermaals uitgeroepen tot het beste skigebied voor families en bezit het label ‘Familie Plus Montagnes’. En dat is niet zo vreemd als je weet dat het skigebied veel brede blauwe en eenvoudige rode pistes heeft door het hele gebied heen. Dus ook minder ervaren skiërs kunnen door de hele Portes du Soleil tochten maken. Daarnaast zijn de skischolen speciaal ingericht voor kinderen en zijn er ook tal van Nederlands sprekende skileraren werkzaam. Ook de hoogte speelt een rol. Skigebieden die tot ruim 3000 meter gaan, zijn vaak bij slecht weer niet erg geschikt voor families. In de Portes du Soleil kun je altijd heerlijk beschut tussen de bomen skiën zonder dat je in de mist terecht komt of van de kam wordt geblazen. En deze iets lagere ligging dan de grote stations in Frankrijk doet weinig af aan de sneeuwzekerheid. Les Portes du Soleil ligt vlak bij de Mont Blanc en donkere sneeuwwolken pakken zich graag samen tegen dit hoge massief en schudden zich dan leeg op de Alpenweides van de Portes du Soleil.

Penthouse Portes du Soleil! Heerlijke luxe
Penthouse Portes du Soleil! Heerlijke luxe

Panoramische routes

Als we de ski’s vastklikken en door het grensoverschrijdende skigebied cruisen vallen er een paar dingen op. De liften zijn aan de Franse kant moderner dan aan de Zwitserse kant. Er wordt aan gewerkt, maar de beste en snelste liften liggen aan de Franse kant. Bovendien betaal je in Zwitserland gemiddeld iets meer voor je eten en drinken op de berg. Verder zijn de aansluitingen van liften en pistes perfect. Op slechts enkele plekken heb je even een kort stukje een skibus nodig, maar dat voelt niet als een nadeel. De pistes zijn veelal breed geprepareerd en je geniet telkens weer van een ander panorama. Op een aantal plekken zie je zelfs het meer van Genève liggen. Een van de mooiste afdalingen is ongetwijfeld ‘Le Grand Paradis’. Een gevarieerde lange rode afdaling die uitkomt in Champéry. Omdat deze piste een beetje aan de zijkant van het gebied ligt, is het er heerlijk rustig en het uitzicht is fenomenaal. Wat ook opvalt is het totaal ontbreken van wachttijden bij de skiliften. Het gebied is zo groot en zo efficiënt aangelegd dat je overal meteen doorgang hebt.

Oasis Les Portes du Soleil Mountain Resort

Wil je er even tussenuit voor een ontspannen vakantie? Breng dan een bezoekje aan Oasis Les Portes du Soleil, gelegen in het authentieke en pittoreske Franse dorpje La Chapelle d’Abondance, direct aan het skistation en aansluitend op het prachtige skigebied Les Portes du Soleil.
In de winter gegarandeerd van skiplezier en in de zomer een waar paradijs voor de wandelaar en mountainbiker. Romantisch met z’n tweeën of met het hele gezin een weekendje, midweek of langere vakantie weg; het kan allemaal. De luxe appartementen, geschikt voor 2 tot 10 personen, zijn stijlvol ingericht en van alle gemakken voorzien. Ook kun je genieten van diverse wellnessfaciliteiten zoals een whirlpool en sauna.
Vanuit je appartement wandel je zo naar de skipistes.

Nog meer redenen om naar Portes du Soleil af te reizen:

  • De ‘Mûr de Chavanette’ is een beruchte steile zwarte piste die op elk wintersport-cv niet mag ontbreken. Deze piste wordt ook wel de ‘Mûr Suisse’ genoemd en geldt als een van de steilste van de Alpen. Vaak wordt de piste extra lastig, omdat er grote buckels ontstaan gedurende de dag en prepareren haast onmogelijk is;
  • De blauwe pistes in de kom van Plan de Croix bij Châtel perfect zijn voor beginners. De kom ligt beschut tegen de wind, heeft altijd goede sneeuw en het is er nooit heel druk.

En wist je dat:

  • de prijzen voor een skipas een stuk lager liggen dan in de grote skistations? Een zesdaagse liftpas kost € 285,- en kinderen betalen €214,-;
  • Les Portes du Soleil maar op 900 kilometer afstand ligt vanaf Utrecht en je maar 45 euro tol betaald als je via de Franse snelwegen rijdt;
  • Het vliegveld van Genève op 100 kilometer afstand ligt en je er met low-cost carriers goedkoop naartoe kan vliegen;
  • De regio bekend staat om haar speciale Abondance kaas? Het is één van de 44 Franse kazen die het AOP-keurmerk mogen voeren. De melk mag dus alleen komen van koeien uit de directe omgeving en dus van de rassen Abondance, Tarine en Montbéliard.
Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.