Interessante weetjes over de wintersport

Roel op 03 februari 2020· 39 reacties

Het International Report on Snow & Mountain Tourism geeft een goed inzicht in de wintersportwereld
Het International Report on Snow & Mountain Tourism geeft een goed inzicht in de wintersportwereld

Afgelopen jaar is de 11e editie van het ‘International Report on Snow & Mountain Tourism’ gepresenteerd. Een rapport waarin de Zwitser Laurent Vanat de ontwikkelingen binnen de wintersport op de voet volgt, niet alleen voor de Alpen maar voor de hele wereld. In dit artikel delen we een aantal opvallende zaken/trends die hij in het rapport beschrijft. Zoals een ommekeer in de ontwikkeling van het aantal “skidagen”, een negatief Winterspelen-effect en een nieuwkomer in de top 3 van landen met het grootste aantal skiërs.

Wintersportonderzoeker

Laurent Vanat is geen onbekende in de wintersportwereld. Hij wordt gezien als een autoriteit op het gebied van benchmark, eerst in Zwitserland en daarna ook in andere wintersportlanden. In 2004 deed hij voor het eerst onderzoek naar bezoekersaantallen van Zwitserse skigebieden, om deze te kunnen vergelijken met buurlanden in de Alpen en Noord-Amerika. Omdat de interesse groeide, presenteerde hij in 2009 een breder rapport met informatie uit 7 landen, wat inmiddels is uitgegroeid naar 71 landen. Vorig jaar presenteerde hij dus de 11e editie, met de ontwikkelingen tot en met 2018 vanwege de gigantische hoeveelheid data die verwerkt wordt. Dat het “International Report on Snow & Mountain Tourism” tegenwoordig wordt vertaald in het Chinees zegt wel iets over het belang van dit jaarlijkse rapport. En het verklapt tegelijk iets over de ontwikkelingen die gaande zijn.

null

Een skidag – ‘skier-visit’ is een persoon die een dag (of een deel daarvan) een skigebied bezoekt met als doel te gaan skiën, snowboarden of op een andere manier afdaalt.

Voor het tweede jaar op rij groei

Een tijd lang ging het wat minder goed met de wintersport. Tot een jaar of tien geleden was groei een bijna normaal verschijnsel voor de wintersportgebieden. Totdat door de wereldwijde crisis, opkomende vergrijzing en politieke perikelen de markt stagneerde. Uit het rapport van Vanat blijkt echter dat er mogelijk een ommekeer gaande is. Onder andere dankzij de gigantische groeimarkt van China is er in 2017/18 voor het tweede jaar op rij een wereldwijde groei gerealiseerd, na drie jaar van afname.

Na de Verenigde Staten en Duitsland staat China inmiddels op plek 3 met het grootste aantal skidagen ter wereld. Sinds Yabuli Ski Resort in 1996 de Aziatische Winterspelen mocht organiseren is wintersport in China echt booming. Henri schreef hierover al uitgebreid in zijn artikel “De opmars van China als wintersportland”. Het aantal skiërs in China wordt inmiddels geschat op meer dan 13 miljoen en daarmee staat het land eveneens op plek 3 wereldwijd.

Maar het ligt niet alleen aan China. In alle regio’s waar wordt geskied, behalve in Noord-Amerika, was in 2018 sprake van groei ten opzichte van het jaar ervoor. In Europa komt dit vooral voor rekening van Scandinavië. Hier is de wintersport voor het vierde jaar op rij aan een flinke opmars bezig, veel meer dan in de Alpen. Dit zal de komende jaren nog versterkt worden, want langs de Noorse grens ligt nu het gloednieuwe Scandinavian Mountains Airport, ook wel Sälen Trysil Airport genoemd. Dit Zweedse vliegveld ligt in een regio met meerdere skigebieden waardoor onder andere Trysil en Idre Fjäll voortaan veel beter bereikbaar zijn.

Minder presterend

Het gaat echter niet overal even goed. Zo is er geen enkele positieve invloed uitgegaan van de Olympische Winterspelen in Pyeongchang, Zuid-Korea. Sterker nog, in 2018 kwamen er 10% minder bezoekers naar de skigebieden dan het jaar ervoor en dat aantal lag 20% onder het vijfjarig gemiddelde. Dit terwijl er toch 48 miljoen Zuid-Koreanen zijn en de skigebieden die er liggen behoorlijk modern zijn. Hetzelfde geldt voor Japan dat de laatste decennia een sterke terugloop heeft gekend. Het land zit op 30 miljoen skidagen, minder dan de helft van wat er in de jaren tachtig werd gerealiseerd. Het aantal actieve skiërs daalde van 18 miljoen naar 8 miljoen. Een economische neergang in de jaren negentig en de sterk vergrijzende Japanse bevolking maakt dat men nu vooral inzet op niet-skiërs en buitenlanders, met name Chinezen.

Oost-Europa en Centraal-Azië doen het ook minder goed. Onder andere in Polen, Tsjechië en Slowakije zijn de afgelopen jaren grote vernieuwingen doorgevoerd, maar het ontbreekt simpelweg aan wintersporters die de gebieden bezoeken. Het blijkt lastig om hier skiërs en boarders aan te trekken en met buitenlanders alleen kom je er niet, geeft Vanat in het rapport aan. Er is een bepaalde binnenlandse markt nodig en die ontbreekt nog weleens. De potentie is er wel, maar dan moet de welvaart verder aantrekken.

Verdeling van alle skigebieden
Verdeling van alle skigebieden

Roerige roebel

Onder Russen is de interesse voor de wintersport de afgelopen vijftien jaar flink gegroeid. Het moderne, recreatieve skiën bestaat in Rusland eigenlijk pas sinds 2000, voor die tijd werd er voornamelijk op professioneel gebied geskied en lagen er eigenlijk alleen trainingscomplexen in de bergen. Door de toegenomen welvaart zijn Russen sinds begin deze eeuw echter steeds vaker voor het plezier gaan skiën, waarna men ook massaal naar de Alpen trok. Tot ongeveer 2015. Toen verloor de Russische munt, de roebel, door politieke perikelen ongeveer de helft van zijn waarde. Een vakantie in het buitenland werd daardoor voor Russen ineens veel duurder. Samen met de impuls die de Olympische Winterspelen van Sochi in 2014 met zich meebracht, heeft dit ervoor gezorgd dat Russen vaker in eigen land op wintersport gaan. Wel lijkt de groei er ook daar een beetje uit.

Ontwikkeling aantal skidagen in Oostenrijk vanaf 2008/09
Ontwikkeling aantal skidagen in Oostenrijk vanaf 2008/09

Alpen stagnerend koploper

De Alpenlanden zijn nog steeds veruit de belangrijkste wintersportbestemming op aarde. Maar liefst 44% van alle skidagen ter wereld komt voor rekening van de Alpen, terwijl het slechts 15% van alle skiërs levert. Het is ook de meest innoverende speler ter wereld als het gaat om liften, pistepreparatie en kunstsneeuw. Toch stagneert de groei hier wat. Een groot deel van de wintersporters bestaat nog uit babyboomers en er is nog geen groep met hetzelfde enthousiasme voor wintersport die deze generatie kan vervangen.

De grote onderlinge concurrentie tussen skigebieden en een stagnerende middenklasse in West-Europa werken niet mee. Zo groeide de markt in Oostenrijk tot het recordjaar 2008/09 jaarlijks met ongeveer 2,25%. Daarna vlakte de groei af, en dat gebeurde eigenlijk in alle Alpenlanden. Zwitserland vertoonde zelfs een flinke daling, mede veroorzaakt door de dure Zwitserse frank. In 2017/18 volgde er een herstel. Dit kwam onder andere door creatieve (stunt)aanbiedingen met liftpassen. Saas-Fee bood als een van de eerste een zeer gunstige seizoenspas aan en meer skigebieden volgden dat voorbeeld. Inmiddels wordt volop geëxperimenteerd met dynamische skipasprijzen om iets van het verloren terrein goed te maken. De toekomst moet uitwijzen of dit een structurele opleving geeft, want het valt niet uit te sluiten dat ook andere Alpenlanden met dit soort vliegticketprijssystemen zullen volgen.

Top 20 skigebieden (in mln. skidagen/jr)
Top 20 skigebieden (in mln. skidagen/jr)

Toekomst voor traditionele skilanden

Willen de traditionele wintersportlanden in de toekomst blijven groeien dan zullen skigebieden er alles aan moeten doen om het jongere publiek te blijven interesseren voor de wintersport, zegt Vanat. Deze groep kent een ander consumptiepatroon en wisselt graag van de ene naar de andere activiteit. Bij slecht weer moeten skigebieden een alternatief vrijetijdsprogramma kunnen bieden, ook om meer niet-skiërs aan zich te kunnen binden. Het draait dus niet meer alleen om nieuwere en modernere liften maar om het totale plaatje van vakantiebeleving in de bergen. Voorbeelden zijn een verdere verbetering van accommodaties, moderne faciliteiten en persoonlijke service. De moderne consument is er door het internet aan gewend geraakt in al zijn behoeften te worden voorzien, maar veel wintersportplaatsen zijn daar nog niet op voorbereid. Met technologie en een goede interactie met de klant is nog veel te winnen.

Meer weetjes:

  • In 67 landen wereldwijd kan worden geskied in de open lucht met sneeuw en skiliften. Deze landen herbergen ruim 2.000 skigebieden, waarvan 37% in de Alpen ligt;
  • Vier aanvullende landen hebben ooit skiliften gehad die inmiddels niet meer bestaan: Algerije, Afghanistan, Bolivia en Colombia;
  • Van de ‘grote skigebieden’ (met meer dan 1 miljoen skidagen per winter) bevindt 80% zich in de Alpen;
  • Door recente liftverbindingen tussen skigebieden telt Oostenrijk voortaan meer ‘grote skigebieden’ dan Frankrijk;
  • Tirol heeft de grootste skigebieddichtheid ter wereld met 79 skigebieden; daarmee neemt het bijna de helft van alle wintersportbezoeken in Oostenrijk voor zijn rekening.
  • Met bijna 2,5 miljoen bezoekers kreeg het Franse La Plagne de afgelopen jaren wereldwijd de meeste wintersporters over de vloer.

Bron: Laurent Vanat - 2019 International Report on Snow & Mountain Tourism (vanat.com)

Lees ook:

Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

Wat ik interessant vind zijn de gevolgen van de temperatuur stijging.
En wat dit inhoud voor de lage / middel / hoge skiegebieden.

En ja de Russen kom ik de laatste 2 jaar veel tegen ik denk zelfs dat de taal is die ik buiten Duits en Engels het meeste hoor bij de skiliften ( Arabba / Zermatt / LAAX / Saas fee)

*bericht bewerkt door MountainHugger op 03 feb 2020 07:32

Vaak knuffel ik de berg onvrijwillig....

Leuk artikel @Roel enne @MountainHugger die Russen zijn dus meestal Polen of Tsjechen (mede-Europeanen).

*bericht bewerkt door Sndr op 03 feb 2020 07:40

Leuk artikel @Roel enne @MountainHugger die Russen zijn dus meestal Polen of Tsjechen (mede-Europeanen).

Sndr op 3 feb 2020 07:35

Het verschil tussen Polen / slovenen / Tsjechen kan ik vanwege mijn beroep wel horen.

Vaak knuffel ik de berg onvrijwillig....

Opmerkelijk dat Madonna di Campiglio zo hoog staat in het lijstje met drukbezochte skigebieden wereldwijd.

Mr. Slow

Opmerkelijk dat Madonna di Campiglio zo hoog staat in het lijstje met drukbezochte skigebieden wereldwijd.

Quick op 3 feb 2020 08:29

Precies mijn gedachte. Voelde totaal niet druk tijdens mn bezoek en vond de infrastructuur nou ook niet echt berekend op de hoeveelheden die ik hier lees. Maar weet niet wat het doet in het hoogseizoen. Opmerkelijk is het zeker!

Ook opmerkelijk dat St. Anton/Arlberg ontbreekt. Als er nou één gebied altijd druk aanvoelt is het dat wel…

Ook opmerkelijk dat St. Anton/Arlberg ontbreekt. Als er nou één gebied altijd druk aanvoelt is het dat wel…

paolie op 3 feb 2020 09:34

Ook had ik Val Thorens wel in t lijstje verwacht.

als je dit lijstje deelt door t aantal piste KM en openingsdagen kun je een aardige drukte-indicatie geven.
Flachau is alijd druk naar mijn idee en komt hier met een bescheiden aantal km tussen de grote jongens, dus dat zal wel kloppen.

Ook opmerkelijk dat St. Anton/Arlberg ontbreekt. Als er nou één gebied altijd druk aanvoelt is het dat wel…

paolie op 3 feb 2020 09:34

Ook had ik Val Thorens wel in t lijstje verwacht.

als je dit lijstje deelt door t aantal piste KM en openingsdagen kun je een aardige drukte-indicatie geven.
Flachau is alijd druk naar mijn idee en komt hier met een bescheiden aantal km tussen de grote jongens, dus dat zal wel kloppen.

Daffie op 3 feb 2020 09:40

Valtho is in ieder geval opgedeeld in valtho/orelle en het gebied courchevel/meribel. Dit is denk ik ook het geval bij st anton/arlberg. En misschien is het zelfs in nog meer delen opgedeeld, dan kan het inderdaad dat het veel drukker is maar dat dat niet blijkt uit dit lijstje.

Born to Ride

Sommige gebieden zijn inderdaad opgedeeld. Voor de volledigheid hier het complete lijstje uit het rapport:

null

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

Beide gebieden zijn dus zelfs in 3 deelgebieden opgesplitst. Vandaar dus ook het vertekende beeld.

Born to Ride

Een extra kolommetje met bezoekersdagen/km piste zou inderdaad heel interessant zijn!

@paolie: Liever nog "bezoekersdagen per geprepareerde hectare" maargoed, ik zie eigenlijk overal waar pistekilometer staat liever "geprepareerde hectare".
Voor drukte-gevoel zou je ook liftcapaciteit en seizoensduur in je vergelijking mee moeten nemen.

*bericht bewerkt door Bacchus op 03 feb 2020 11:53

@Bacchus en hoe wil je dat dan doen met de vele zwarte pistes in Frankrijk die niet geprepareerd zijn. Deze moet je zeker meetellen vind ik.

Born to Ride

Of alle skiroutes in bijvoorbeeld St. Anton, die ook nooit geprepareerd worden, maar wel voor iedere ervaren skiër zonder specifieke off-pisteuitrusting toegankelijk zijn.

@paolie: Liever nog "bezoekersdagen per geprepareerde hectare" maargoed, ik zie eigenlijk overal waar pistekilometer staat liever "geprepareerde hectare".
Voor drukte-gevoel zou je ook liftcapaciteit en seizoensduur in je vergelijking mee moeten nemen.

Bacchus op 3 feb 2020 11:52

Dit gaat niet helemaal op voor de in de lijst opgenomen Noord-Amerikaanse skigebieden, die hun gebied ook aangeven met / vrijgeven binnen de boundary van het gebied en die het dus minder belangrijk vinden en/of minder rapporteren over km (hectare in jouw post) geprepareerde piste. Juist heel veel hectare binnen de boundaries is juist bewust niet geprepareerd maar wel vrijgegeven.

*bericht bewerkt door moderator op 03 feb 2020 12:57

Ik vind het aantal skidagen wel meevallen. Val Gardena heeft 2 miljoen skidagen, 175 km piste, kan 125k mensen per uur kwijt in de liften én heeft zo’n 125 dagen dat ze open zijn per jaar.

De drie vakantieweken nemen, als we het staatje in het topic ‘drukke vakantieweken’ wat vluchtig interpreteren, 2/3 van alle bezoeken in beslag, dus dan blijven voor zo’n 100 dagen 600.000 skidagen over, oftewel, 6000 mensen per dag. Natuurlijk is dat niet helemaal zo mooi verdeeld, maar laat het er dan eens 12000 per dag zijn, dat is toch niets voor zo’n groot gebied? Dat is 70 mensen per kilometer piste, waarvan je ook nog de helft van de tijd in de lift of een restaurant zit…

In de vakanties is het wel anders, dan zijn er dus 1.4 mio skidagen in 21 dagen, dus 65000 per dag, ofwel 370 per km piste (nieuwjaarsweek nog meer, de rest iets minder).

Hoe dan ook, weggezet tegen de liftcapaciteit zou het moeten passen. Natuurlijk verdeelt niet iedereen zich gelijkmatig over een gebied, maar dat betekent ook dat er rustigere stukken zijn.

Los van dit bierviltje zou het ook wel interessant zijn hoe die skidagen dan exact gemeten worden. Is iemand die de SR skiet in 1 dag goed voor 4 skidagen? Etc…

Wannabe Dolomietenkenner... || Carv gebruiker

Beide gebieden zijn dus zelfs in 3 deelgebieden opgesplitst. Vandaar dus ook het vertekende beeld.

Matthias123 op 3 feb 2020 09:54

Als je de drie delen van L3V bij elkaar optelt, zou het ruimschoots bovenaan staan. Maar misschien zit er ook overlap in, als je op één dag door alle drie de delen skiet, je in alle delen geteld wordt.

Annoying skiers since 2003

Adelboden-Lenk bovenaan vanuit Zwitsers oogpunt bekeken. Die gaan het lastig krijgen mbt föhn, hoogteligging, klimaatverandering.
De Oostenrijkse topper ook.

Adelboden-Lenk bovenaan vanuit Zwitsers oogpunt bekeken. Die gaan het lastig krijgen mbt föhn, hoogteligging, klimaatverandering.
De Oostenrijkse topper ook.

roberthoogenboom op 3 feb 2020 22:28

Skiwelt is al sinds mensenheugenis een drama (respectievelijk gezien) met papsneeuw en regen het hele seizoen door… Wat dat betreft is daar niets veranderd. In Saalbach is er volgens de statistieken ook helemaal niets veranderd. Dat geblaat allemaal…

I can stick uphill ice, on my saucer...

@Roel: Wat ik nog mis in je stukje is de ranking in verhouding tot het aantal inwoners, hetgeen natuurlijk eerlijker is dan de absolute getallen. In totalen mag USA weliswaar koploper zijn, procentueel komt het niet meer in de top 20 voor. Hier is mooi te zien dat de klassieke Alpenlanden Zwitserland en Oostenrijk ook de echte koplopers zijn. Nederland zelfs nog op de 15e plaats voor Canada, is wereldwijd gezien een hele prestatie.

null
Wat betreft de dynamische skipasprijzen in Zwitserland: Deze hebben er inmiddels voor gezorgd dat de prijzen flink zijn gestegen. In Laax is de max. prijs al 89 CHF en St. Moritz schiet rond de feestdagen zelfs boven de 100 CHF uit voor een dagpas. Zelfs voor Zwitsers is dat deels teveel van het goede geworden.

*bericht bewerkt door Frans op 04 feb 2020 01:49

Konden jullie de grafische weergave uit het tijdschrift niet hergebruiken? Dit (waarschijnlijk uit het rapport komende) is echt niveau wordart. Het zag er juist mooi strak en overzichtelijk uit in de papieren versie.

@Roel: Wat ik nog mis in je stukje is de ranking in verhouding tot het aantal inwoners, hetgeen natuurlijk eerlijker is dan de absolute getallen. In totalen mag USA weliswaar koploper zijn, procentueel komt het niet meer in de top 20 voor. Hier is mooi te zien dat de klassieke Alpenlanden Zwitserland en Oostenrijk ook de echte koplopers zijn. Nederland zelfs nog op de 15e plaats voor Canada, is wereldwijd gezien een hele prestatie.

null
Wat betreft de dynamische skipasprijzen in Zwitserland: Deze hebben er inmiddels voor gezorgd dat de prijzen flink zijn gestegen. In Laax is de max. prijs al 89 CHF en St. Moritz schiet rond de feestdagen zelfs boven de 100 CHF uit voor een dagpas. Zelfs voor Zwitsers is dat deels teveel van het goede geworden.

Frans op 4 feb 2020 01:46

Wat maakt het eerlijker? Voor wie?

Konden jullie de grafische weergave uit het tijdschrift niet hergebruiken? Dit (waarschijnlijk uit het rapport komende) is echt niveau wordart. Het zag er juist mooi strak en overzichtelijk uit in de papieren versie.

ThomJ op 4 feb 2020 07:11

Helaas die afbeeldingen had ik niet kant en klaar.

@Frans, wat is eerlijker. Het hangt ervan af wat je wil laten zien. In het rapport staan inderdaad nog meer interessante grafieken en voor de liefhebber kan ik het rapport van harte aanbevelen. De maximale skipasprijzen in Zwitserland zullen gestegen zijn maar op de goedkope momenten ben je vaak nog steeds goedkoper uit dan vroeger. We hebben dit jaar bij het actualiseren van de skipasprijzen trouwens gemerkt dat de normale (statische) skipasprijzen in Zwitserland voor het eerst in 3 jaar duidelijk duurder is geworden. De afgelopen jaren zagen we stabiele prijzen of zelfs prijsdalingen.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

Ik vind het aantal skidagen wel meevallen. Val Gardena heeft 2 miljoen skidagen, 175 km piste, kan 125k mensen per uur kwijt in de liften én heeft zo’n 125 dagen dat ze open zijn per jaar.

De drie vakantieweken nemen, als we het staatje in het topic ‘drukke vakantieweken’ wat vluchtig interpreteren, 2/3 van alle bezoeken in beslag, dus dan blijven voor zo’n 100 dagen 600.000 skidagen over, oftewel, 6000 mensen per dag. Natuurlijk is dat niet helemaal zo mooi verdeeld, maar laat het er dan eens 12000 per dag zijn, dat is toch niets voor zo’n groot gebied? Dat is 70 mensen per kilometer piste, waarvan je ook nog de helft van de tijd in de lift of een restaurant zit…

In de vakanties is het wel anders, dan zijn er dus 1.4 mio skidagen in 21 dagen, dus 65000 per dag, ofwel 370 per km piste (nieuwjaarsweek nog meer, de rest iets minder).

Hoe dan ook, weggezet tegen de liftcapaciteit zou het moeten passen. Natuurlijk verdeelt niet iedereen zich gelijkmatig over een gebied, maar dat betekent ook dat er rustigere stukken zijn.

Los van dit bierviltje zou het ook wel interessant zijn hoe die skidagen dan exact gemeten worden. Is iemand die de SR skiet in 1 dag goed voor 4 skidagen? Etc…

Roy83 op 3 feb 2020 17:39

Leuke benadering @Roy83. Nog iets preciezer is dat tweederde van alle skidagen worden geskied in de zes drukste vakantieweken (you know where to find that). Is kleine 35.000 op drukke skidagen. Overige eenderde in de resterende 15 weken zijn er 7.000 per dag. Verhouding 1:5 kan ik me wel ongeveer in vinden. Heerlijk dat ik altijd in laagseizoen kan :-). Overigens zijn die 7.000 wel fanatiekelingen die meer km per dag afleggen probably dus je komt ze ook vaker tegen.

@Roel @Geraertshoven: Laat ik me zo uitdrukken: Totale getallen geven geen beeld over de echte wintersportnaties. In totale aantallen is het natuurlijk niet verwonderlijk met flink wat bergen en skigebieden in Amerika, dat de USA met 327 miljoen inwoners ook verantwoordelijk zijn voor de meeste skidagen ter wereld en dat een land als China met een groeiend aantal wintersporters bij 1,4 miljard inwoners ook snel een groot aandeel in het aantal skidagen krijgt.

In verhouding tot het aantal inwoners blijven beide landen echter niet meer in de top 20. Wat dat betreft kan ik nauwelijks ervan spreken dat China en zelfs de USA nu echte top-wintersportnaties zijn. Finnen, Noren en Tsjechen zijn dat naast de klassiekers echter wel en dat terwijl de Finnen en Tsjechen thuis geen hooggebergtes hebben.

Zonder enkele twijfel moet je voor de marketing van skigebieden richten op de totale aantallen. Amerikanen en Chinezen zijn nu eenmaal een belangrijke markt, waar veel geld uit te verdienen valt. Liechtenstein is zeker geen land waar je als skigebied een slaatje uit kan slaan. ;)

*bericht bewerkt door Frans op 04 feb 2020 12:48

appels en peren en klok en klepel

Het is makkelijk met wat spreekwoorden stille kritiek uit te oefenen, het zou ons echter allen helpen duidelijk je standpunt aan te geven. Heb je het rapport zelf helemaal gelezen? Dan zou je misschien ook begrijpen waarom ik vond dat de verhouding van het aantal wintersporters per land in deze blog naar voren gebracht had kunnen worden, zoals elders in de media al is gedaan. Of het eerlijker is, OK, daar kunnen we over debatteren.

Wat ik overigens mis in het rapport zelf zijn de bronnen van alle cijfers. Het is voorlopig nog onmogelijk om van iedere klant die een skipas koopt de nationaliteit te achterhalen. Natuurlijk zijn er methodes voor om dat te berekenen, maar een beschrijving daarvan kan ik nergens vinden.

*bericht bewerkt door Frans op 04 feb 2020 17:04

Nee niet gelezen teveel tekst, maar je haalt een aspect aan en je geeft er zoveel aandacht omdat jij het zo belangrijk vindt en dan begin je over eerlijkheid. Dat vind ik wel een beetje vreemd. Mag dat?

In dat geval heeft het ook weinig zin kritiek uit te oefenen, als je zelf al de moeite niet neemt het rapport door te lezen. Als je de media in de Alpenlanden zou volgen, had je mogelijk al het één en ander over deze cijfers meegrekegen.

“En dan begin je over eerlijkheid” - Dit haal ik notabene aan het begin van m’n eerste bericht aan, en ik geef in m’n laatste bericht toe, dat daarover te debatteren valt. Wat is daaraan vreemd?

Ik heb hier helemaal geen zin in, Frans. Gewoon een beetje kritiek geven op jou en klaar.

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie