De Nederlandse berggids Martijn Schell organiseerde vorig jaar een ski-expeditie naar Spitsbergen, en werd daar niet opgegeten door IJsberen dus kon hij de beelden tonen. In zijn woorden: “Een ski-expeditie naar NY Friesland. Spreekt dat tot de verbeelding? Freeriden dus en niet in een Hollandse provincie, maar op Spitsbergen. Gehuld in dons van top tot teen. Met expeditiemateriaal, brede ski’s en een berendoder voor op de rugzak reisden we vanuit Longyearbyen met sneeuwscooters 160 km noordoostwaarts af naar de Atomfjella. Alsof je 18.000 jaar terug naar de laatste ijstijd reist. Wat een onrealistisch landschap hier aan de 79ste noorderbreedte graad.”

“We kwamen natuurlijk om te freeriden. Het tentenkamp werd opgebouwd aan de rand van de 120 km lange Veteranengletsjer waar vanuit we elke dag een mooie dagtocht op onze toerski’s konden gaan maken. Omdat de zon überhaupt niet onder gaat in deze tijd van het jaar konden we ook 's avonds een skitochtje maken rond het basiskamp. 's Nachts, in het felle licht liepen we om beurten wacht om ijsberen te spotten die we uiteindelijk niet zagen. Het avontuur was er niet minder om. Van de vijf gemaakte toerskitochten was het hoogtepunt een doorsteek naar het hart van de Atomfjella waar het terrein woest en steil was. Hier vonden we tientallen couloirs in de bergflanken.”

“We hadden nooit verwacht dat deze archipel zoveel te bieden heeft. Een prachtig en bovenal inspirerende reis naar de ‘nog’ eeuwige ijsvelden.”

Kijk voor foto’s van deze trip hier.

Rogier
woont in de Franse Alpen. Als er maar een beetje sneeuw ligt, is hij buiten te vinden, om ons daarna bij te praten.

Die laatste zin. LOL :-)

When life gets too complicated.... SKI

Mooi filmpje en een bijzonder landschap!

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie