Skiën in de Skidome in Dubai

Vincent op 26 oktober 2015· 19 reacties

Mall of the Emirates - Dubai
Mall of the Emirates - Dubai

Volgens het Guinness Book of Records is de skidome in de “Mall of the Emirates” in Dubai de grootste indoor skipiste ter wereld. Is het nu echt zo spectaculair als overal beschreven? Tijd voor een test.

Big, Bigger, Biggest
Dubai staat gekend om zijn gigantische constructies. In een land waar de buitentemperatuur in de zomer vlotjes kan oplopen tot 45°C is het gekste wat je nog kan bedenken een indoor skipiste! Een koud kunstje, zo dachten de Emiratis, en ze bouwden pardoes de grootste indoor skipiste ter wereld. De grootste? Dat valt wel te nuanceren. Het mag dan wel de grootste indoor skipiste zijn, de langste is het zeker niet. Op dat vlak zijn we wel verwend, want Snowworld in Landgraaf heeft een langere maximale afdaling, en dat is toch iets dichter bij de deur dan Dubai.

Maar de Emiratis zouden de Emiratis niet zijn als ze ook daar geen plannen voor hadden. Dubai heeft recentelijk de plannen vrijgegeven voor een nieuwe megastructure die dé langste indoor afdaling ter wereld moet huisvesten. De huidige piste is 400m lang (nvdr. Landgraaf heeft een maximale afdaling van 520m, de langste ter wereld is in Bottrop en is 640m lang), de nieuwe piste moet ongeveer 1,2km lang worden! Dus bijna dubbel zo lang als de recordhouder in Duitsland.

null

Tijd voor een test
Als fervent wintersporter móest dit getest worden. En het mag gezegd worden, het ziet er allemaal erg spectaculair en extravagant uit. De locatie is alvast uniek. Midden in de woestijn, in een van de knapste winkelcentra ter wereld, omringd door gezellige bars en duizenden winkels… daar ligt plots een gigantische skipiste. Buiten 40°C, hier binnen -4! Ongelooflijk.

De piste zelf is proper aangelegd en onderhouden. De sneeuw kwaliteit is beter dan verwacht, dus naar de verhuur voor materiaal! Inkom voor de dome kost je ongeveer 50 euro voor 2 uur en 72 euro voor een dag, materiaal inbegrepen. Heel goedkoop is het dus niet, maar je krijgt er wel een relatief moderne infrastructuur voor in de plaats.

We krijgen een ski-outfit, (wat niet overbodig is aangezien je voor een heel andere temperatuur bent gekleed) ski’s, een snowboard en boots. De stoeltjeslift naar boven gaat tergend traag, dus die nemen we slechts een keer en schakelen over naar de veel snellere sleeplift. De piste gaat in twee stukken naar boven. Het is koud, maar we hebben er zin in!

null

De eerste afdaling
Boots vast, jas dicht, daar gaan we!

Wat een heerlijk gevoel… de eerste sneeuw sinds lange tijd. De piste maakt enkele leuke ‘knikjes’ waar je heerlijk over kan springen en er is keuze uit een rode en een zwarte piste. We moeten hierbij wel zeggen dat “zwart” eerder aanvoelt als erg donkerblauw, maar goed, genieten is het hoe dan ook.

Het funpark is klein in vergelijking met Landgraaf, maar de kickers en rails worden geregeld omgebouwd. De meer ervaren freestyler zal zich niet vervelen.

null

Is that it?
Neen, verre van! In de skidome kan je heel wat rand animatie vinden. Zo kan je tussen de pinguins lopen, een (mini) bobslee baan nemen, de berg afrollen in een opgeblazen ‘zorb’, afdalen met een kabelbaan en verschillende andere zaken. Even wat stoom afblazen? Dat kan onder andere in de TGIF-bar of in het St. Moritz cafe. Alcohol in Dubai blijft een hekel punt, dus zal het helaas een warme thee zijn en geen Glühweintje.

null

Verdict
Skiën in Dubai stond hoog op de Bucket list, maar zal bij ons volgende bezoek niet herhaald worden. Het is een unieke ervaring die ik iedereen wil aanraden, maar of het nu echt de prijs waard is hou ik graag in het midden. De snowboards hebben in jaren geen wax of slijper gezien en de piste zelf is niet spectaculair genoeg om de prijs te verantwoorden. Leuk voor een keer? Dat zeker, maar daarmee is alles gezegd. Als de volgende dome klaar is staat deze wel met zekerheid op de to do!

null

null

null

null

null

null

null

null

Voor mij blijft toch Landgraaf dé indoor skidome bij uitstek. Wat is jullie favoriet?

Vincent
is snowboarden, golfsurfen of longboarden, in weer en wind. Geef Vincent een plank en hij voelt zich "the happiest man on earth".

Plaats een reactie

Ik heb Dubai 2 jaar geleden bezocht en natuurlijk de hal aangedaan. Ik deel je mening volledig, als je in de zandbak bent, moet je dit toch gedaan hebben. Het is gewoon bizar.

De piste is mooi breed en ik heb er heerlijk kunnen knallen.

Ik ben geen frequent skihallen bezoeker. Alleen bottrop en zoetermeer heb ik als vergelijkingsmateriaal. Maar dan is Dubai het summum. Zoetermeer is te vlak een te kort, botrop veel te vlak en komt op mij als vergane glorie over. Misschien binnenkort toch maar eens naar Limburg rijden…

Dit staat hoog op mijn lijstje, en gaat zeker een keer gebeuren.

Maar klein puntje op het stuk tekst dubai is wel degelijk de grootste indoor sneeuwhal, met de meeste m2 sneeuw. Dit staat ook op hun site, ze claimen nergens de grootste hal te zijn met meeste piste meters, dit is landgraaf. En de indoorhal met langste baan is bottrop.

Het zijn kleine nuances in de tekst waardoor ze iets anders willen doen geloven dan ze waar kunnen maken.

als mijn gedachten daar zijn, maar ik ben hier, waar ben ik dan?

Mijn favoriet is de Landgraaf, en dan met name op zondagavond in de zomer. Dan is de hal zo goed als leeg en is het lekker glijden! Hopelijk gaat de geplande uitbreiding door!

Verder ga ik ook weleens naar Peer. Rustiger, maar die is wel een stuk korter. En in de landgraaf kun je tussen de afdalingen door nog een beetje kletsen in de stoeltjeslift.

Mijn voorkeur gaat uit naar Zoetermeer. De piste is minder lang dan in Landgraaf maar is wel iets steiler. En de sneeuwkwaliteit is in Zoetermeer vele malen beter. Ook zijn er regelmatig slalomtrainingen in Landgraaf waardoor er 1 piste is afgesloten. Kan niet wachten tot ze in Zoetermeer de baan langer gaan maken.

Übung macht den meister!!!

ik vind een skihal sowieso niet veel aan, want er mist gewoon wat… Persoonlijk vind ik het heerlijker om tussen de bergen door te skiën.

Ben 1 keer in Landgraaf geweest maar vond het niet heel veel aan. Sneeuw vind ik erg naar aanvoelen.

Maar, wel een stoeltjeslift en een redelijk lange afdaling

Gang is alles

Ik heb het geluk om dicht bij de grens met België te wonen. Hierdoor gaan wij regelmatig ondoorzichtig skiën in Peer. Het is een langere afdaling als Zoetermeer korter als Landgraaf.
Maar de sneeuw is er veel beter en een stuk minder rand debiele die denken te kunnen skiën en ik Landgraaf iedereen onderste boven skiën. (Zo vaak gebeurd daar).

William & José

Afgelopen zomer in ski Dubai geweest en inderdaad is het één van de dingen die je gezien en gedaan moet hebben. Niet zozeer om het skiën maar wel voor de ervaring opzich.

Ook leuk om te zien dat dede meeste bezoekers alleen maar komen voor een rondje in de stoeltjeslift en dit helemaal geweldig vinden!

Ook een afghaan gesproken in de lift die angstig zijn handen aan het warmhouden was omdat hij eens een docu had gezien over de Everest waarbij dat gebeurde. Heb 'm maar verteld dat hij zich daarvoor in deze hal geen zorgen hoefde te maken. :)

Snow!

Landgraaf blijft voor mij tot nu toe ook de leukste! In Bottrop moet je altijd het laatste stukje omhoog klimmen. Raar verhaal wat mij betreft. Aangezien in de regio Zoetermeer woon, kijk ik uit naar de verlenging van de baan in 2016. http://www.snowworld.com/nl/SnowWorld-mag-derde-skipiste-ver…

Voor mij is Zoetermeer de beste. Omdat hij het steilst is van alle anderen die ik geprobeerd heb. Ook de sneeuwkwaliteit is daar het beste. Wacht er dan ook met smart net zoals bovenstaande post, op die uitbreiding, die oorspronkelijk eigenlijk volgende maand al gereed had moeten zijn!
Ik ben ook 1 of 2 keer in Landgraaf geweest, maar daar vond ik niet veel aan, de baan is niet steil genoeg, en de stoeltjeslift is traag, dus stond ik alsnog in de sleeplift, omdat je dan vaker kon afdalen. Ik hoop dat de stoeltjeslift die in Zoetermeer komt een stuk sneller gaat. Ik ben ook 1 keer in Bottrop geweest, ja hij is ook lang, maar nog steeds te simpel, en de baan loopt op het einde omhoog om je af te remmen. Verder dat hele trage band liftje is een afknapper. Nee, daar zie je mij niet snel meer heen gaan. Ik hoop dat Snowworld, of een andere uitbater, ergens in midden Nederland ook een ski-hal bouwt. Of zouden we toch liever wachten op De Berg? ;-) http://www.diebergkomter.nl/

Ski or Die

Afgelopen zondag nog in Zoetermeer geweest, wat een korte piste… Het is maar goed dat ze deze mogen verlengen met 100 meter. Sneeuwkwaliteit is OK, sleeplift had wel sneller mogen zijn.

Landgraaf is qua lengte een stuk fijner, maar is inderdaad wat minder steil in vergelijking met Zoetermeer en de sneeuwkwaliteit is beroerder, maar toch heeft Landgraaf mijn voorkeur (ook al is de stoeltjeslift tergend traag… ga ik eind november weer mogen ervaring).

Bottrop is heel lang geleden dat ik daar geweest ben, de trager transport band was (is nog steeds?) inderdaad een ramp (telkens mensen die niet fatsoenlijk erop kwamen ofwel alles je stond voor je gevoel wel erg vaak stil…), en met het laatste stukje helling op moest je inderdaad rekening houden door voldoende vaart te houden. Misschien moet ik daar ook een keer weer heen om het trio goed te kunnen vergelijken :-)

Voorlopig dus 1: Landgraaf, 2: Zoetermeer, 3: Bottrop

Atomic Redster S9 Revoshock 160 / G9 Revoshock 172 / Rossignol Hero Elite LT 176

Zelf Veel ervaring met Zoetermeer en Bottrop. (Woon in Leiden).
Bizar wel dat bottrop goedkoper is als je een dag, inclusief eten, weggaat. Bene roadtrip is ook leuk.

Wel zo dat als de prijs van Zoetermeer beter zou zijn, ik Bottrop niet met bezoek. Kwaliteit in Zoetermeer is beter, park niet te vinden bij de Duitsers.

Landgraaf staat op de to do…

Andere, Rucphen en Den Haag vindt ik niets ;).

Heb gehoord dat skipiste van Peer langer gemaakt gaat worden, iemand iets meer info over?
Ik kom regelmatig in Peer en Landgraaf, laatste tijd meer in Peer, vanwege de betere kwaliteit en prijzen.

Dit staat inderdaad in de krant.
http://www.hln.be/regio/nieuws-uit-peer/snow-valley-wordt-10…

Maar er moet nog een bouwvergunning aangevraagd worden etc.

Dus denk ten vroegste 2017. ;)

Ik ga nog altijd voor bottrop, zolang ze in Duitsland geen vignet gaan invoeren. Om weer te wennen voor wintersport gewoon makkelijk. We gaan meestal doordeweeks, is een stuk rustiger (en goedkoper). De band staat wel eens stil ja, lang leve snowboarders want dan hop je gewoon op de andere band.

Landgraaf is mooier, maar voor mij verder rijden dan Bottrop en een klap duurder. Om de techniek te oefenen is Bottrop meer dan prima. Als je daar goed beneden komt, kom je overal goed beneden.

Zoetermeer heeft altijd goede sneeuw en maar 30 min. rijden van mijn huis. De baan zou wat langer mogen. Landgraaf is ook leuk maar voor mij best ver weg.

Neuss is mijn favoriete indoorpiste: stoeltjeslift, prima steilte, mooie en gezellige atmosfeer en uitstekend geprepareerde pistes. Dik half uurtje van Venlo / Roermond

Grussgott.... Ach, geht der Lift so hoch?

denk dat het een rare ervaring is daar zo midden in de woestijn… als ik ooit eens veel geld heb staat dat zeker op mijn to do lijstje…

en ja indoor piste’s zijn een goed alternatief hé …

landgraaf is wel de moeite maar voor mij ooo zo ver rijden

dus ik ski (en ja ik geef er les ook) in Terneuzen skidome … en ja de sneeuw is er zeker en vast goed

dus kom eens af naar Skidome in Terneuzen en zeg wat jullie er van vinden …

@ joepiedepoepie: je hebt geluk, als Zoetermeer zich deze keer aan de regels houdt wordt de hoge baan snel langer.

Hoop dat ze er dan ook een bocht in maken. Mis ik daar wel als ik het vergelijk met Bottrop.
@nathalie: Terneuzen heb ik wel positieve dingen over gehoord. …Nooit zelf geweest. Vreemd eigenlijk, als geboren Zeeuw met ouders wonende in Middelburg. …

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie