Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Ervaringsdeskundig: Wanneer valt de sneeuw

Rogier op 13 november 2015· 21 reacties

Vorig jaar 5 november

Wat zou het mooi zijn, als wij als mensen zelf konden bepalen wanneer de sneeuw viel. Waar, hoeveel, en wanneer. Dat we in november en december niet in spanning hoeven te zitten voor het witte goud. Want wat is het elk jaar spannend! En daarmee bedoel ik echt elk jaar. Want er is geen jaar dat het niet even opwarmt in november en december. Als er geen vroege sneeuw valt is het spannend of er wel sneeuw valt, valt er wel vroege sneeuw, dan is die temperatuur weer ontzettend spannend. Of stel dat het dan gaat regenen. Mijn mailbox loopt over met vragen van wat ik denk hoe de sneeuw erbij zal liggen, en ook weerman Roel krijgt al veel vragen over de verwachtte hoeveelheid sneeuw in de Kerstvakantie. Voorspellingen zo ver vooruit zijn onmogelijk. Als ervaringsdeskundige kan ik echter wel vertellen hoe een winter zijn intrede in de Alpen doet.

Herfst
Laat ik beginnen met het zeggen wat november is, herfst. Niets meer en niets minder. Zo kijk ik naar november uit omdat ik heel vaak mijn eerste skibochten maak in deze maand. Maar mijn vrienden hier die graag rotsklimmen kijken naar november uit omdat het in november heerlijk klimmen is op zuidgerichte rotsen. Klimmen in een t-shirtje op relatief koele rots. Dus dan zie je al meteen dat dit twee verschillende manieren zijn om naar deze maand te kijken. Terwijl ik 's ochtends een muts op moet en een donsjas aantrek, daar is het 's middags zweten in een korte broek (in de zon). Dit is eigenlijk altijd al zo geweest. Elk jaar in november schieten we van heerlijk warm zonnig weer, naar koele bewolkte dagen. De ene keer is het -10 's nachts om de dag daarna in de zon het kwik weer omhoog te zien klimmen naar 15° graden of meer en in de zon voelt het dan als echt warm weer aan.

Dit is normaler in november dan skiën...

En die sneeuw?
Bijna elk jaar ski ik al begin november. Dit jaar zelfs al op 4 oktober. Maar de sneeuw waar ik begin november op ski is zelden de onderlaag voor de weken erna, in ieder geval niet op de lagere pistes en zeker niet in zonovergoten hellingen. Bijna elk jaar komen de ski’s uit de kast om daarna weer achter de racefiets en mijn klimschoentjes te verdwijnen. Want het zijn winterspeldenprikken waar we op skiën begin november. Op grote hoogte (boven de 2200 meter ongeveer) is het soms de eerste onderlaag op een enkele noordhelling. Maar dat is nu in veel delen van de Alpen helemaal niet anders. Op dal en skigebiedhoogte, en in alle zonhellingen, moeten we echt wachten op december voordat het goed wit wordt en zal blijven. Dus nu al sneeuw willen is leuk voor de voorpret, de webcam plaatjes en voor gemoedsrust. Maar zelfs dat laatste is jezelf een beetje een wassen neus voor houden. Vorig jaar was het van hosanna begin november en toen zaten we allemaal met samengeknepen billen net voor kerst.

19 november 2014

19 december 2014

Kerstvakantie is vroeg
Eigenlijk is het vervelend dat die kerstvakantie vroeg valt. Want december is het begin van de winter, en de sneeuwlaag begint, al kijken we naar het langjarig gemiddelde pas te groeien in december. In november zien we sneeuw vallen wat daarna weer wegsmelt en dat zien we in december veel minder. Maar het staat of valt vaak met een paar flinke dumps. Als die dumps net een weekje later vallen dan ‘normaal’ dan zit je met kerst in een modderig gebied. De kerstvakantie is echt de allereerste vakantie dat je serieus kans maakt op sneeuw. Ik zeg hier expres kans maakt op, want al wil je echt sneeuwzeker skiën kun je beter in maart je reis boeken dan met kerst. Dat zeggende heb ik, sinds ik hier woon, maar een keer een kerstvakantie meegemaakt waarbij er echt delen van skigebieden dicht moesten blijven in de eerste week van de kerstvakantie. Sandra, die haar hele leven al hier woont kan de afgelopen 25 jaar maar één seizoen extra herinneren dat de sneeuw er de eerste week van de Kerst er echt niet lag.

Val Thorens momenteel

Als ik nu zeg dat kerst eigenlijk al vroeg is. Hoe zit het dan met de nog vroegere openingen? Deze zijn natuurlijk erg leuk en aardig, maar deze openingen kunnen vaak alleen zo vroeg vanwege een enorme productie aan kunstsneeuw, en ook dat kan pas vaak half november aangeslingerd worden. Op een bepaalde manier maken skigebieden het zichzelf gewoon erg moeilijk. Al zou bijvoorbeeld Val Thorens niet half November open willen dan zou er op die hoogte waarschijnlijk nooit een vuiltje aan de lucht zijn. Men wil te vroeg open en roept daarmee het gevoel van ‘er is te weinig sneeuw’ ook voor een groot deel over zichzelf af.

Waar hebben we recht op?
Dan is de vraag, wat is er normaal, waar kun je vanuit gaan? Over het algemeen kun en mag je verwachten dat het voor begin december een paar keer flink gesneeuwd heeft in de Alpen. En dat je op de gletsjers best al prima een keer in verse zachte sneeuw kunt skiën. Ook mag je er van uitgaan dat je als je, de hele Alpen neemt, je zeker al ergens een keer kunt toerskiën. Dat is allemaal heel normaal. Mag en kan je ervan uitgaan dat er nu al onafgebroken sneeuw in de Alpen ligt en zal liggen? Nee, absoluut niet. Eerlijk gezegd sinds 2003 ben ik non-stop in de Alpen, en ik heb in die periode maar enkele winters meegemaakt waarbij we half november al echt van het begin van seizoen konden spreken. En dat kwam niet door de kou maar omdat er gewoon zo’n enorme bak sneeuw was gevallen dat deze niet helemaal wegsmolt. Maar smelten deed ie wel. Meestal komt de echte sneeuwlaag, waar we als wintersporters op de piste, wat aan hebben, dus tot onder de boomgrens pas begin/half december op gang.

2013 in november, weten jullie nog hoe het met kerst was?

Vroege sneeuwval begin november heeft nog nooit wat gezegd over de hoeveelheid sneeuw met kerst. Zo skiede ik vorig jaar en in 2013 al begin november in de meest geweldige poeder. Maar in 2013, dooide alle sneeuw weg en vroeg werd het seizoen in de Franse Alpen letterlijk de donderdag voor de kerstvakantie gered. Vorig jaar dooide echt zo goed als al die geweldige november sneeuw weer weg om pas op de tweede zaterdag van de kerstvakantie aangevuld te worden. Dus een zeer vroege seizoensstart zegt, uit ervaring, gewoon helemaal niets over de rest van het seizoen. En eerlijk gezegd zijn mijn beste seizoenen tot nu toe de seizoenen geweest die iets later begonnen. Maar ook evengoed zegt dat gewoon helemaal niets. Want dat kan dit seizoen zo weer anders zijn.

Het komt eigenlijk altijd goed...

Vind ik het dan niet spannend?
Voor het moment maak ik absoluut geen zorgen over de sneeuw voor komend seizoen. Ik lig er echt niet wakker van. Ik heb wel al zin om te toerskIën en in de poeder te staan. Maar dat is een ander verhaal. Dat is meer dat ik gewoon een sneeuwdump wil, en die wil ik midden in de winter ook. Zorgen maken doe ik me nog lang niet. Ik ben aan het eind van november jarig en ik heb vaker hier mijn verjaardag gevierd zonder sneeuw dan met skibare sneeuw. Dat er nu nog geen sneeuw ligt zegt gewoon helemaal niets over de komende winter. We hebben nog even. Dan kunnen we nu, in de Alpen, beter gewoon genieten van de indian summer. Voordat we het weten staan we in die poeder. En hoe later deze valt hoe meer kans dat we als wintersporters hier ook wat aan hebben.

Wil je trouwens weten hoe normaal het is dat er sneeuw ligt in jou bestemming? Onze weerexpert Roel heeft bij zo goed al alle bestemmingen een sneeuwzekerheidstekst geschreven. Kijk hier voor bijvoorbeeld Winterberg, Ischgl, Tignes of zoek je eigen gebied.

Rogier
woont in de Franse Alpen. Als er maar een beetje sneeuw ligt, is hij buiten te vinden, om ons daarna bij te praten.

Plaats een reactie

SkiBeppie13 november 2015 · 10:22

‘het komt eigenlijk altijd goed’ : dat zeg ik ook tegen mezelf. En toch na vele jaren wintersport - en nooit niet kunnen skiën wegens sneeuwgebrek- heb ik nog wel eens last van ‘sneeuwstress’. Ik denk dat het samenhangt met het ‘vlaklanderschap’ waar je als Nederlander nu eenmaal mee behept bent.
Nooit zal ik mijn eerste skivakantie vergeten: kletterende regen in het dag bij Sion (Wallis, Zwitserland). Net uit de nachtbus zaten we koffie te drinken, het was nog donker. ‘Dat skiën kunnen we wel vergeten’ zeiden we. Daarna met de postbus omhoog. Na een paar bochten werd de regen natte sneeuw, en nog een paar bochten verder werd het sneeuw. Dat effect kén je gewoon niet, en het went ook niet snel. En: toen waren er nog geen webcams ! Nog steeds vind ik het wonderbaarlijk om zomaar een witte wereld in en ook weer uit te rijden, nog steeds is het hier, in de regenachtige polder maar moeilijk te geloven dat het ‘daar’ wit is (of gaat worden)
Gelukkig kunnen we nu ‘live’ het bewijs zien dat er sneeuw ligt. Maar ja…die bruin-groene pistes zien we ook, de keerzijde van het goed geïnformeerd zijn. maar…'het komt eigenlijk altijd goed"

Once you're over the hill, you might as well ski down.
Rogierauteur13 november 2015 · 10:31

@SkiBeppie Dat gevoel van regen in het dal en magisch fluffy poeder hogerop is iets ontzettend bijzonders en een gevoel dat voor mij zijn weerga niet kent. Ik ken ondertussen de bergen bij mij redelijk goed en weet wanneer ik wat kan verwachten. Maar toch blijft het bijzonder als de hele nacht de regen op het dak klettert om de andere ochtend nog geen 200 meter hoger in een dik pak sneeuw te zitten.

Click. Click. Peace
Marijnt13 november 2015 · 11:02

20 jr geleden kon ik niet wachten tot op Teletekst de sneeuwhoogtes vermeld konden worden opdat je wist waar je aan toe was. Maar zorgen om te weinig sneeuw heb ik mij nooit gemaakt. Nu met alle mogelijkheden van tegenwoordig is iedereen erg goed geïnformeerd en willen we misschien ook wel te vroeg verse sneeuw terwijl men pas half dec of later gaat. Ik maak mij er geen zorgen om, maar kan mij ook wel een seizoen herinneren dat er erg weinig lag. Mijn eerste of tweede wintersport, rond 1980 ergens was de aankomst groen en viel de eerste avond meer dan een meter sneeuw, volgens mijn ouders stond iedereen in het hotel te juichen, hahahaha

Edwin.13 november 2015 · 11:44

Gelukkig komt er de komende weken wel wat leven in de brouwerij ;). Eigenlijk zou je verwachten dat de sneeuwkansen toenemen naarmate december nadert, omdat juist die maand de kortste dagen heeft en de zon dan ook het minst schijnt. Ik vind december persoonlijk wel een wintermaand en gevoelsmatig meer sfeer hebben en geven dan die doodsaaie januari. Dat zal dan ook wel komen omdat wij over het algemeen Nederland gewend zijn waar we vrijwel geen winter kennen.

Jouw eerste zin, @Rogier, is eigenlijk maar goed dat wij mensen dat juist niet kunnen. Nog meer onenigheid in de wereld als men zelf het weer kan gaan bepalen ;). Overigens betreft dat klimmen deed mij dat denken aan de tijd dat ik de outdoormanagement opleiding deed. Wij zaten toen altijd in october 2 weken in La Roche de Rame. Dat dorp ken je vast wel?! In de nachten was het vaak onder 0, maar overdag prima weer om te kayakken, mountainbiken en klimmen in die omgeving.

Not all who wander are lost
Remco197613 november 2015 · 11:46

Ik kan me net als Marijnt nog heel goed voor de geest halen dat ik zat te teleteksten en dat mijn aandacht uitging naar Kaprun. Daar stond altijd achter. Dal 120cm, berg 380cm. Ik geloofde er nooit een snars van dus ging ik de sneeuwtelefoon bellen haha. Bizar eigenlijk :D

Maar er komt idd wat aan vanaf de 20e ongeveer. wel koffiedik kijken, maar beetje fantaseren mag altijd.

Rogierauteur13 november 2015 · 11:46

@Edwin. In dat dorp zit mijn dochter op de creche ;-)

Click. Click. Peace
Edwin.13 november 2015 · 12:00

Haha, toevallig. Dat dorp is behoorlijk klein naar mijn weten. Wij zaten daar altijd op een camping op zo’n 1100 m hoogte. Mooie klimgebieden daar: Les Collets, Le chambon of Rocher Baron. Uiteraard stikt het er daar van dat soort gebieden. Mountainbiken is daar uiteraard ook erg tof en veelal onverhard gedaan. Volgend jaar zou ik graag weer eens die kant op komen voor bijvoorbeeld een ritje op de Durance. Goed, off topic :P

Komende 2 weken wordt het wel een stuk spannender voor de mensen in de Alpen. Met name op welke hoogte de grens regen/sneeuw zal liggen :)

Not all who wander are lost
Edwin.13 november 2015 · 12:02

Al ben jij zelf volgend weekend weer in Nederland, toch? ;)

Not all who wander are lost
Rogierauteur13 november 2015 · 12:10

Ja ik ben inderdaad op de Bergsportdag om daar twee lezingen te geven en een airbag clinic. Ik vlieg zaterdag heen en maandag vroeg weer terug. Dus ik kan vanuit de lucht prima zien wat er gaat gebeuren ;-)
Wie weet kan ik op terugweg wel skiën op de Col de Montgenevre… ;-)

Click. Click. Peace
Henriblogger13 november 2015 · 12:13

De NOS komt nu al met een raar ‘‘er ligt geen sneeuw in de Alpen’’ bericht. Natuurlijk is het erg warm, maar uit de tekst lijkt het een beetje alsof ze verwachten dat alles nu al open zou moeten zijn…
http://nos.nl/artikel/2068772-dramatische-start-van-skiseizo…

Rogierauteur13 november 2015 · 12:20

@HenriS Inderdaad, is leuk nieuws. Kunnen zo over een maand weer schrijven over ongekende sneeuwval ;-)

Click. Click. Peace
Bruno13 november 2015 · 12:56

Ben er heel blij om dat de 1st kerstweek zo weinig mensen gaan skiën omdat ze bang hebben dat er niet genoeg sneeuw ligt in lager gelegen gebieden! In de 5 jaar dat we dit al gedaan hebben nog nooit zonder sneeuw gezeten integendeel soms echte zalige poederdagen meegemaakt en de hele berg voor ons… ik kan niet wachten op 18 december is het weer zover!

Tiny-M13 november 2015 · 13:09

@Bruno: boek jij dan op het laatste moment waar de sneeuw valt? Vorig jaar was het in sommige gebieden echt nog slecht rond die tijd. 1e 2 weken januari waren in PDS ook nog niet echt best (wel wat meer open inmiddels), wij hadden geluk de 3e week met verse sneeuwval aan te komen. :)

Maak me eigenlijk niet druk om of er sneeuw ligt, maar blijf het wel erg leuk vinden om in te gaten te houden. Ook ik hoop over 2 weken in verse sneeuw te kunnen staan, maar zo niet dan gaan we lekker naar de gletsjers.

Anki13 november 2015 · 14:32

@Bruno, dat dachten wij vorig jaar ook. Huisje aan de piste. Die de hele week groen bleef. De eigenaar meldde opgewekt dat dit de eerste groene kerst in 25 jaar was :(.

Peter3013 november 2015 · 14:46

@SkiBeppie

Dat effect kennen wij zelfs in Zuid-Limburg

Wie tot tien kan tellen kan de hele wereld bellen
WimD13 november 2015 · 16:24

Beste wintersporters geen paniek de sneeuw komt er aan over weekje of twee.

Jeffrey.13 november 2015 · 20:55

Na al een paar weken runs volgen, en al jaren lang site’s volgen, nog 1 week en dan komt op z’n minst de verandering in de drukverdeling. De rest laten we over aan @Roel :D

Seriously snow addicted family!
kokkieAmiga13 november 2015 · 21:53

Zo’n 41 jaar geleden, ging ik voor het eerst op wintersport met mijn ouders, en nog vele erna zouden er volgen. Tot de dag van vandaag. 1 van de eerste jaren, toen ik nog een kleuter was, kwamen we aan in Walchsee met onze auto en caravan op de wintercamping… Maar er was nog helemaal niets te bekennen buiten wat ook maar liet blijken dat het een ‘Wintercamping’ was… :-(
Mama??? is de wintersport nog niet open??? vroeg ik aan mijn moeder, want ik had de voorgaande jaren al wel sneeuw gezien op de aankomstdag. Mijn moeder moest me het antwoord natuurlijk schuldig blijven, en zei dat ze het ook niet wist wanneer de sneeuw zou komen. Ik hoefde gelukkig niet lang te wachten, want die nacht was het met bakken vol uit de hemel komen vallen, en dat ging elke nacht zo door. Vol verwachting schoof ik dus 's morgens vroeg toen ik wakker werd, de aan het raam vastgevroren gordijntjes opzij… en… Waaaaauwwww!! MAMAAAA kijk!!! :-)) jaja de Wintersport was zojuist open gegaan. ;-)
En echt, er lag elke ochtend zeker zo’n 30 cm sneeuw op het dak van de voortent, die mijn vader er dan moest afvegen. Je wilt niet weten hoe zwaar sneeuw kan zijn!
Dat waren echt nog eens tijden, halverwege de jaren 70, toen de winters nog winters waren. Zo kom je ze niet vaak meer tegen in die contreien! Zo jammer!
Vele jaren later, ergens in de tachtiger jaren, hadden we eens zoveel pech, dat we van zaterdag tot donderdag elke dag heerlijk in een groen dorp rondjes om het meer konden wandelen, voordat het pas eens ging sneeuwen. Gelukkig gingen we toen 2 weken op wintersport, en konden we nog een dag of 8 fatsoenlijk skien. Een aantal jaren ervoor lag er helemaal niets, de hele vakantie niet, en moesten we verplicht met de auto elke dag 30 min. rijden naar St. Johann i. T. om daar de dag rond te brengen om te gaan skien. Het had best wel wat, voor een keer, zo’n verplaatste ski-vakantie, maar ideaal is anders.
Zo zie je maar weer, dat het elke keer gewoon weer koffiedik kijken is, of en hoeveel sneeuw er gaat vallen.
Maar zoals iemand hierboven al zei, het komt altijd weer goed, ja dat is altijd wel zo, maar dan moet je wel uitgerekend in die tijd op wintersport zijn, als het goed gekomen is. :P Tegenwoordig maar ik me er helemaal niet meer druk om, want er zijn altijd gletschers open, met voldoende sneeuw, waar je zo naartoe rijdt. Alleen deden mijn ouders dat vroeger nooit. Tsja, door schade en schande wordt men wijs zegt een oud spreekwoord. ;-)

Ski or Die
Roeladmin13 november 2015 · 22:16

Als we de avondkaarten mogen geloven komt het volgend weekend helemaal goed. Als we ze mogen geloven :-)

Weerman, redacteur, skiër, Limburger
Maurice013 november 2015 · 22:39

Dit bericht doet mij des te meer beseffen hoeveel geluk we hebben gehad in de herfstvakantie op de gletsjers.
Wat hadden we toen mooie condities voor de tijd van het jaar.

Voor nu gewoon afwachten en duimen richting eind van het jaar

Sneeuwbaard13 november 2015 · 22:49

Aan het einde van de maand staat een minitrip op de agenda. Het zou érg lekker zijn als we dat ergens in een laag vese sneeuw kunnen doen.

my subculture can kick your subcultures ass anytime 24/7

Plaats een reactie