De sneeuw komt eraan!

Roel op 15 november 2015· 22 reacties

Is dit het beeld volgend weekend?
Is dit het beeld volgend weekend?

Het lijkt er echt van te komen. Over een week ligt op onze auto in Sölden of Obergurgl misschien wel dit dikke pak sneeuw. De laatste berekeningen bevestigen de trend die we al sinds 10 november zien. Het zomersprookje eindigt en het wordt nu steeds waarschijnlijker dat we ervoor in de plaats dikke sneeuw krijgen.

Wat gaat er gebeuren?
We zien al een tijdje dat de hogedruk die lange tijd over de Alpen regeerde steeds meer aan kracht inboet. Op dit moment uit zich dat in weinig meer dan enige bewolking. Neerslag wil er nog nauwelijks vallen omdat er ook geen actieve storingen in de buurt komen. De komende dagen genieten we dus ogenschijnlijk van hetzelfde rustige en zachte weertype dat we al zo lang kennen.

Woensdag passeert de eerste wat actievere storing de Noordalpen maar het is nog altijd zacht, met alleen op de gletsjers wat sneeuw. Ik teken er wel bij aan dat eerdere berekeningen voor woensdag al veel sneeuw gaven, dus enige terughoudendheid voor het nu al afkondigen van een meter sneeuw komend weekend lijkt me gepast.

Vanaf de Hahnenkamm bij Kitzbühel ziet het er volgende week waarschijnlijk heel anders uit
Vanaf de Hahnenkamm bij Kitzbühel ziet het er volgende week waarschijnlijk heel anders uit

Ontwikkelingen toch veelbelovend
Tot zover dit voorbehoud, want de ontwikkelingen blijven absoluut veelbelovend. De oorzaak zit in het feit dat de Atlantische oceaan ‘op slot’ gaat voor aanvoer van zachte subtropische lucht. Een ijzersterk hogedrukgebied ontwikkelt zich namelijk in de richting van Groenland. Daarvoor in de plaats zakt koude lucht af vanaf de poolcirkel richting de Alpen.

Vanaf vrijdag geeft dat de eerste sneeuw en een flinke afkoeling in de Noordalpen en Frankrijk. De sneeuwverwachting toont deze kaart voor aankomende vrijdag met daarin meegenomen de zaterdagochtend:

null

Het zwaartepunt zou boven Zwitserland liggen maar dat kan nog gemakkelijk schuiven. De meeste sneeuw verwacht ik de dagen daarna. In het weekend staat er een strakke noordwestelijke stroming boven Europa en volgens de huidige berekeningen geeft die een dikke nordstau in de Alpen met dito sneeuwhoeveelheden. Vooral in Oostenrijk, Zwitserland en de Franse Alpen.

Hoopvol
Dit is op dit moment duidelijk het meest waarschijnlijke scenario, al kan ik geen 100% garantie afgeven dat inderdaad deze gebieden de dikste sneeuw krijgen. Mocht de kou iets westelijker uitstromen, wat op deze termijn nog goed mogelijk is, dan zouden de Zuidalpen de grote winnaar worden. Daar lijkt het op dit moment echter niet op.

Waarschijnlijk moeten de Zuidalpen het hier nog even mee doen (Val Gardena).
Waarschijnlijk moeten de Zuidalpen het hier nog even mee doen (Val Gardena).

Feit is in ieder geval dat ik zeer hoopgevende ontwikkelingen zie, die waarschijnlijk ook niet zomaar meer omslaan in extreem zacht weer. Des te mooier is de timing, tegen het eind van november blijft de sneeuw al goed liggen. Het zou de perfecte start betekenen voor de seizoensopeningen!

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

Mooi bericht @Roel. Zit je in het Ötztal volgend weekend? Biertje doen?

Precies goede timing! Komend weekend een bestemming uitzoeken voor de week erna. Kijken dus waar het meeste gaat vallen :D

mooi @Roel

Seriously snow addicted family!

@GiGi, jeps we zitten in Solden dorp. Stuur me (of Ruud, of Roel :) ) even een PM en dan doen we gelijk wat apres-ski om wat na te praten over de condities. We combineren Obergurgl en Solden in 3 dagen.

Blogger, skiër, Belg & Tirol-fan!

@Kristof zal ik zeker doen. Ik ben 3 dagen ski’s aan het testen op de gletsjers van Sölden, dus zal jullie wel treffen aan een van de plaatselijke bierpompen in het dorp.

Mooie berichten Roel! Dit is een prima periode voor de eerste dump. Beter nu te warm en dan sneeuw die blijft liggen dan andersom.

@Roel ik weet dat volgend weekend nog ver weg is, maar hoe zit het met de wind? Vandaag is bijvoorbeeld de hele Tiefenbach gesloten vanwege de wind. Hoe zijn de kansen op zoiets volgende week?

@GiGi Wind kan zeker een issue zijn. We zullen de berichten in de gaten moeten houden. Btw, leuk zo’n biertje

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

Ik verstrek 6-12 naar Val-Gardene (Plann de Gralba) ben benieuwd.

@Roel ik heb het al eerder afgelopen week geschreven sneeuw komt er aan geen paniek, er word voor het Zillertal komend weekend 60 centimeter sneeuw verwacht dan gaat het dus beginnen.

Nog twee weekjes en dan mogen we weer! Gebieden straks voor het uitzoeken als de berichten uitkomen

"respect the mountains"

De perfecte timing voor de opening van volgende zaterdag in val thorens

Eindelijk!! :-)

Goed nieuws !!!
Maar het is toch nog even voor ons dat het 19 december is.
Laat ons hopen dat er enkel maar dumpen bijkomen.
Hoop doet leven.

Mooi, die kaart ziet er uit als een voltreffer op de Jungfrauregion :-)

laat de dumps maar komen!!

@goasstall idd! dat we de 19e skiënd naar de goasstall kunnen!!

Wat een heerlijk bericht. Ik ben ontzettend benieuwd hoe de kou zich zal ontwikkelen. Zal het aanhouden en ons de aankomende weken flink wat sneeuw bezorgen of is het een pril begin.

De weerberichten worden steeds leuker om te lezen! Nog maar een week of 8 tot aan het eerste tripje!

Over een klein uurtje een nieuwe update!

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

Als alles dus mee zit, hebben wij week 3 van 2016 dus voldoende sneeuw in königsleiten?
Ik hoop het.

Echt benieuwd ! Laat maar komen. Met nieuwjaar naar winterberg, in maart naar de franse alpen ! Laat maar sneeuwen !

If you're not living on the edge, you're taking up too much space
Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie