Terwijl Noorwegen en de Canadese Rockies ondersneeuwen wordt het geduld van ons Alpengangers verder op de proef gesteld. Ook een groot deel van volgende week is het namelijk nog vrij zacht en zonnig. Toch blijven de ontwikkelingen komend weekend onderwerp van discussie, want het Europese en Amerikaanse model zijn het niet eens over een mogelijke weersomslag. De ins en outs hoor je in het video weerbericht.

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

Bedankt Roel, we gaan het zien. Altijd al een voorkeur gehad voor Europese modellen :)

Las dat er gister zelfs pollen van de hazelaar werden gemeten. Nog nooit eerder zo vroeg.Moet niet gekker worden. Statistisch gezien zou het hier juist natter dan normaal moeten worden aan het begin van het nieuwe jaar, door El Nino, naar mijn weten…dan moet het natuurlijk ook kouder worden ;)

Dit schiet natuurlijk niet echt op en hoort niet thuis in december: Vooral in de middelbare hoogtes (1000-1500m) was het voor de tijd van het jaar uitzonderlijk zacht met zelfs op 1600 meter lokaal nog 15 tot 17 graden! De Pilatus aan de Vierwaldstättersee (Luzern) op 2100 meter registreerde zelfs 10 graden in de plus.

Een omslag halverwege de maand is nog steeds goed mogelijk, maar we zitten nu pas op 4 december. Neerslagsignaal blijft ook wederom aanwezig. Roel, ik hoop dat de koude variant wint ;)

Not all who wander are lost

Dankjewel Roel. Vooralsnog houd ik goede hoop op verbeterde condities richting kerst. Was het overigens vorig jaar niet nog veel slechter gesteld?

Zeker wel @ReneP. Toen lag er echt nauwelijks sneeuw. De uitgangspositie in vooral Zwitserland en Frankrijk is beter.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

@roel mooi video bericht weer! Jammer dat we ook dit jaar in spanning worden gehouden. Echter was het vorig jaar veel slechter gesteld en toen in schladming met zo’n 40cm op de berg toch nog een top week gehad.

it's the adventure along the way

Ik mis toch weer je skies @Roel

En, als we toch op een positieve noot bezig zijn, aardig wat gebieden hebben een mooie kunstlaag neergelegd en die heeft zich gezet. Daaroverheen nog wat mooi verst en het wordt een mooi seizoen :)

Westendorf geannuleerd!!!
Val thorens geboekt, heb je op zeker een witte kerst, groene dalen wordt ik niet vrolijk van

Duidelijk verhaal Roel! Pffff billenknijpen!

@Marieke en het doosje van de GoPro en de rookmelder die eruit ziet als een smiley :D

Seriously snow addicted family!

Haha @Marieke en @Jeffrey. als dit collector’s items worden moet ik mijn opstelling misschien eens gaan herzien en na het seizoen verpatsen in onze shop :-)
@Jfreeride lastig besluit maar ik snap het goed, je hebt het zekere voor het onzekere genomen al hebben ze allebei natuurlijk hun voors en tegens.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

De gebieden in Tirol staan allemaal aan de vooravond van open gaan dus ik zie het zonnig (lees witte kerst) in voor onze wintersport in de kerstvakantie. Wat een verschil met vorig jaar toen het echt tot op het allerlaatste moment billenknijpen was en bij aankomst alle pistes bijna nog groen waren.

Westendorf kerstvakantie nog niet geannuleerd :) Liever nu hogedruk en de week voordat de kerstvakantie komt een omslag punt met verse sneeuw en dan een mooie week te gemoed zien. We houden hoop!

Westendorf, nieuwjaarsdag afgelopen seizoen. Nog veel mindere aanloop dan nu :)

null

null

Brixen, oudjaarsdag 2014, ik heb vertrouwen.

Nieuwe run is toch wel positief, ik zie op de meeste (vooraanstaande) weersites dat het koud wordt en gaat sneeuwen! Maarja ik heb natuurlijk van @roel geleerd realistisch te blijven dus ik hou mijn vreugde nog even in.

Yeah het seizoen is nu echt begonnen met de video berichten van Roel.
Gaat vast goed komen met de sneeuw, 23/1 naar Peissey Vallandry

Laten we hopen dat die koudere lucht gaat komen. Ik zie al een aantal dagen dat andere sites lyrisch zijn over 2-3 cm voorspellingen voor over anderhalve week. Het blijft afwachten.
@Roel, ik had nog een vraag over de nachttemperaturen. Ik zie vaker in de weersvoorspellingen voor individuele gebieden dat de nachttemperatuur in de grafiek redelijk hoog lijken. Er staat bijvoorbeeld wel vaker in de tabel dat het 's nachts vriest in het dal, maar dan staan de curves toch nog op 3000 meter. Ik vroeg me af hoe dit kan.

Die gekke temperaturen komen volgens mij door de huidige inversie :)

Heel goed @Snowfreak ;-). Update 19.42u: Het Europees model is nog steeds positief: lagere temperaturen vanaf vrijdag en toenemende kans op sneeuw in de Noordalpen. De Amerikanen (GFS) blijven alleen dwarsliggen:

null

@ThomJ dat komt doordat nulgradengrens in de grafiek is gerelateerd aan de sneeuwgrens. Dat is de hoogte waarboven (indien er neerslag valt) deze als sneeuw omlaag komt. Dat is het meest plausibel om weer te geven, en doe je dat niet dan krijg je een onleesbare grafiek. Hetzelfde geldt voor een inversie, dan heb je eigenlijk twee nulgradengrenzen.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

Roel; kun je ook iets over het skigebied Splinderuv mlyn in Tsjechie vertellen? Komt de kou en sneeuw daar ook binnenkort??

Wsv1975

@Roel Als ik de temperatuurkaart op 850hpa (1500m) bekijk voor za 12-12 op wetteronline ik temperatures van -4 voor de noordalpen en ook het hele weekend sneeuw. Zie ik dan wat verkeerd? (12z run)

Volgens gfs*

@roel weet je wat me leuk/nuttig lijkt? Als je een indicatie geeft van de gemiddelde temperatuur waarden op bijvoorbeeld 5 december over de afgelopen jaren. Dan kunnen we een beetje inschatten of het nu ‘slecht’ is, of dat we gewoon veel te vroeg verwachten dat het koud is / er sneeuw valt.

Overigens sowieso complimenten voor de duidelijke weerberichten elke keer.

Laten we hopen dat er nog en klein dumpje valt voor de kerstdagen, het leek er vorige maand nog op dat we weer eens een volledig witte kerst hebben in Kirchberg. Als ik nu de webcams bekijk dan doet het me gewoon pijn aan de ogen. Hopelijk krijgen we niet zo’n slechte start als vorig jaar.

Volgens deze kaart gaat het grotendeels goed komen, ook voor de Dolomieten.

null

null

Westendorf, genomen op 29 december 2014

@pepijn het is idd net na de kerstdagen begonnen met sneeuwen vorig jaar en pas gaan stoppen op 1 jan onze laatste dag toen. Uiteindelijk hadden we genoeg alleen de eerste dagen was het erg slecht.

@Ws1234 Als het in de Alpen al niet wil lukken is het in Tsjechië niet beter. Ik zal daar incidenteel wel iets over gaan vertellen komend seizoen maar de focus ligt op de Alpen en Sauerland.

@Atomic- de kaart is nu helaas verdwenen, maar ik denk dat je verkeerd kijkt. Hieronder de actuele kaart die helaas nog steeds allesbehalve overtuigend is met 0 tot +5 graden voor komend weekend (Noordalpen).

null

Deze kaart @KarelJansma laat de normale temperatuur op 1500m eigenlijk zien. Dat is de rode lijn.

Het Europese model is ook minder dan gisteren met sneeuw die vooruit wordt geschoven. Kortom die winterinval moet ik eerst zien. Morgen meer!

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

@roel ach verrek thanks, slecht gekeken…

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie