Wat maakt een gletsjer geschikt om te skiën?

Rogier op 28 januari 2016· 20 reacties

Goed skiën op gletsjers
Goed skiën op gletsjers

De vaak verre van ‘domme vragen’ vliegen me om de oren. De meest leuke onderwerpen komen langs en ik geniet van jullie nieuwsgierigheid en vele vragen maken ook mij ook meteen nieuwsgierig naar de antwoorden. Dus blijf alsjeblieft doorkomen met de ‘Domme vragen’ naar rogier@wintersporters.nl. Deze keer de vraag: Wat maakt een gletsjer geschikt voor pisteskieen? Dit is een leuke vraag met best een uitgebreid antwoord

Dichtbij skigebieden
​Natuurlijk zijn er duizenden gletsjers in de Alpen. Veel zijn te klein, te steil, te instabiel om een skigebied te kunnen huisvesten. Sommige liggen zelfs verstopt onder een dikke laag stenen. Maar de meeste liggen ook gewoon veel te ver weg van de bewoonde wereld. Wie van jullie heeft er zin om eerst uren te moeten lopen om op een gletsjer te komen? Verder zijn de gletsjers bijna allemaal te klein om een echt skigebied op te kunnen bouwen. Dus wil je er wel pistes naast hebben. Dat betekent dat je al een skigebied in de buurt moet hebben, en dus ook bergen die dat mogelijk maken. Een perfecte gletsjer op immense rotswanden heeft ook weinig zin. En daarnaast, mogen op veel plaatsen gewoon geen liften worden gebouwd.

null

Mogen er wel liften?
In mijn optie is het een goed iets, dat er niet zomaar overal liften gebouwd mogen worden. En dit zorgt ervoor dat het merendeel van de gletsjers voor altijd gevrijwaard zullen blijven van skipistes. Zo blijft dat natuur en de bergwereld ook de wilde omgeving die het is.

Stabiele bergen erom heen
Maar stel dat het dichtbij een skigebied is, en er mogen liften gebouwd worden. Dan is het van belang om te bedenken of de gletsjer zelf, maar ook de bergen eromheen stabiel genoeg zijn. Niemand staat te wachten op rotshellingen die continu kunnen instorten, ijsvallen waar seracs (stukken ijs) ter grote van bestelbusjes naar beneden vallen op de pistes. Maar ook wil je niet elk jaar dat je je liftpalen 20 meter moet verplaatsen door het bewegen en smelten van de gletsjer.

Je moet wel op de gletsjer kunnen komen
Je moet wel op de gletsjer kunnen komen

Niet te steil (en niet te vlak)
Om te zorgen dat een gletsjer niet teveel beweegt mag deze niet te steil zijn. Sowieso is echt steil bergachtig terrein weinig geschikt voor pistes, we skiën vaak op de minst steile bergen. Daarnaast bewegen de echt steile gletsjers ook te hard (zo 10-12 meter per jaar). Het is het beste als de gletsjer ook in een kom liggen die deze tegen extra beweging, afsmelten etc beschermen. Een tong die over een rotshelling heen bungelt is niet de beste gletsjer voor een skigebied. Maar ook zou ben niet gebaad zijn bij een skigebied op bijvoorbeeld de Glacier Blanc in de Franse Ecrins, of je zou het moeten willen als langlaufloipe… Dus de gletsjer moet ook steil genoeg zijn voor pistes.

Gletsjerspleten (geen) groot probleem
En dan heb je het verhaal van de gletsjerspleten. Maar daar kunnen de mannen en vrouwen in de skigebieden genoeg mee. Ten eerste zijn deze spleten zo gesloopt met wat dynamiet. Veel randspleten van gletsjers worden zo afgevlakt. En dan alles opvullen met sneeuw. Maar vaak is het opvullen met sneeuw en het goed aanrijden met pistenbully’s voldoende. Bedenk dat er door toerskiërs en off-piste skiërs over aardig wat natuurlijk dichtgesneeuwde spleten wordt geskied. Als je deze machinaal opvult en de sneeuwbruggen zo dus verstevigd (en controleert) is er geen vuiltje aan de lucht. Maar je wil natuurlijk niet een wirwar van spleten dicht moeten rijden. Dan kost het wel heel veel geld per kilometer piste. Let hier echter wel op, nog geen meter naast de piste riskeer je flinke vallen in grote diepe spleten.

Als je deze info bij elkaar optelt, daarbij bedenkt dat alle Alpengletsjers als een malle wegsmelten, verwacht ik niet dat er nog gletsjergebieden zullen bijkomen. We zullen eerder te maken krijgen met gletsjergebieden die vaker en vaker dicht moeten zowel zomer als in de winter.

Rogier
woont in de Franse Alpen. Als er maar een beetje sneeuw ligt, is hij buiten te vinden, om ons daarna bij te praten.

Plaats een reactie

Gletsjergebieden die vaker en vaker dicht moeten? Daar ben ik het niet echt mee een. Ja, er is een opwarming en ja de gletsjers worden kleiner. Maar ik zie echt niet binnen nu en dertig jaar gebieden als Stubai, Kaprun en Tux dicht gaan.

Carnas on Tour

@Svennoo Ik hoop het met je mee. Maar In de zomer zeker wel, al zie je hoe ze er nu bij liggen in sommige zomers dan geeft dat weinig zin tot skiën. En ik verwacht dat bijvoorbeeld Tignes ook zeker zijn langste tijd gehad heeft. Het gaat schrikbarend snel helaas.

Click. Click. Peace

Tegen de tijd dat het zover is dat er gebieden gesloten gaan worden zijn er al lang methodes ontwikkeld om dit te voorkomen. Zolang ze er geld mee verdienen zal dit niet gebeuren lijkt mij.

Interessant artikel

als mijn gedachten daar zijn, maar ik ben hier, waar ben ik dan?

Is er eigenlijk nog een overeenkomst tussen dit type gletscher en de gletscher in de vorm van een bevroren rivier die langzaam ‘stroomt’ en zich zo nu en dan weer eens terug trekt?

@juul Een gletsjer stroomt altijd. Dus is altijd een rivier, gevoed met sneeuwval die niet wegsmelt. Dus als er meer sneeuw valt op de toppen dan er zomers weg smelt ontstaat er meer ijs en stroomt de gletsjer dus.

Click. Click. Peace

Aah. Maar de gletschers zoals ik die gezien heb (buiten de wintersport gletschers dan) zijn grote ijsvlaktes met diepe kloven erin, waaraan je kon zien dat het een rivier was. Sneeuw was hier verder niet meer te vinden, of wellicht alleen bij de oorsprong van de gletscher. Het principe is dus hetzelfde, alleen de gletschers zoals in de wintersport gebieden zijn bedekt met een dikke laag sneeuw…?

@Juul ja inderdaad. Dit ijs was ooit sneeuw. En die spleten daar ligt 's winters ook sneeuw overheen…

Click. Click. Peace

volgende week naar Pitztaler gletcher… benieuwd. blijkbaar aardig wat off-piste mogelijkheden ook daar

Met wat @Svennoo zegt ben ik het wel deels eens, ik zie de meeste gletscher skigebieden niet zomaar helemaal sluiten, dat gletschers zoals die van Tignes stoppen met een zomeropening verwacht ik wel. In 3 jaar tijd 2 warme zomers zorgden voor extra snelle afsmelting en in Tignes zie je al teveel rots tevoorschijn komen. Afgelopen zomer was ik na 3.5 extreem warme weken in Hintertux en daar waren de meeste pistes nog bedekt met sneeuw, naast de pistes was het al wel grotendeels grijs. Gletschers als de Mölltaler gletscher redden het veel langer qua sneeuwdek omdat ze een bijna volledige besneeuwingsinstallatie op de gletscher hebben staan dus daar kwam het ijs begin september zelfs pas naar boven. Ook op de Hintertuxer gletscher wordt er besneeuwd en afgedekt maar dat is vooral op de laaggelegen Tuxer Fernerhaus afdaling. De Schlegeis gletscher (zuidkant bij de Hintertuxer gletscher) bijvoorbeeld gaat het niet lang volhouden, maarja dat is ook een zuidhelling. Ongeveer 15 jaar geleden lagen daar een rode en zwarte gletscherpiste maar het gletscherdeel van de zwarte piste is gewoon volledig verdwenen en daar liggen nu teveel rotsen om er nog een piste te hebben…

#proudtobepartofleswintersporters

@Svennoo: en toch gaat het hard. iets van 10 jaar geleden waren er veel meer gletsjergebieden de hele zomer open, nu alleen nog maar Zermatt, Stelvio en Hintertux. je kon toen gewoon terecht op Stubai en in Solden.
En als ik kijk hoe de Pasterze bij Gross Glockner er nu bijligt itt de eerste dat ik er was… In 1970 stapte je vanuit het tandradbaantje vanaf Franz Jozefshohe direct op het ijs. Nu moet je dan nog pak 'm beet 1 1/2 uur naar beneden lopen…
Deze zomer was ik even op de Kaunertaler Gletsjer, war je vroeger vanuit het restaurant gelijk op het ijs stapte. Dat ligt nu ook veel verder weg.

@Hans- vergeet de Mölltaler niet he… en Tignes en les Deux Alpes hebben zomer opening, Schnalstal bij voldoende sneeuw ook.
Hier 2 foto’s van de restanten van de Schlegeis gletscher:

null

null

#proudtobepartofleswintersporters

Daar wil je toch eigenlijk niet op skiën… ?

Click. Click. Peace

Aan de positivo’s: Vergeet ook niet dat de opwarming al een tijdje in versneld tempo gaat. En je kunt het met techniek en geld tegen willen gaan, maar wie zit er op een veredelde skihal op hoogte te wachten? Laten we vooral zorgen dat de global warming onder controle komt en hopen dat onze kleinkinderen nog fatsoenlijk skibare alpengletschers gaan kennen.
Niet om vervelend te doen, maar zie de realiteit onder ogen…

@Svennoo
Het gaat al hard en het gaat steeds harder. Klimaatverandering heeft juist extra veel impact op de extreme gebieden zoals de Noordpool, Groenland en de Alpine gebieden. Juist daar zijn de effecten dus ook het grootst.

Gletsjers smelten niet alleen in de relatief lage Alpen, maar ook in de Himalaya, Alaska, Zuid-Amerika. En het gaat daar echt heel hard.

De gletsjers waar we nu op skiën zijn de piepkleine restanten van wat ze ooit waren. En net als een ijsklontje smelt het laatste beetje het snelst weg.

Hier info over de Grande Motte gletsjer bij Tignes:

https://glacierchange.wordpress.com/2011/08/20/grande-motte-…

Seizoenen worden al ingekort en de gletsjers smelten.

@vic2000
AH dus dát is de reden waarom ik er sinds 2013 niet meer heb kunnen skiën! Hij was dus dicht omdat hij zo goed als helemaal gesmolten is. Ik zie de 3-pers. stoeltjeslift ook nergens op je foto’s, of zijn ze vanuit een andere locatie genomen waardoor die er niet meer opstaat ofzo?

Ski or Die

@kokkieAmiga de Schlegeis gletscher is gewoonlijk vanaf oktober tot en met mei geopend hoor. Hij bestaat nog wel en de hele piste is ook nog bedekt met gletscherijs maar er is dus wel een andere piste verdwenen. Het onderste deel bij de stoeltjeslift wordt afgedekt omdat dat nu heeeeel dun is. Als je op de onderste foto links kijkt zie je de lift lopen ;) wel is het jammer om te bedenken dat die lift ooit met gletscherpalen gebouwd is en dat de gletscher er nu 20-30 meter naast ligt. Op de onderste foto liep ooit aan de rechterkant die zwarte piste.

#proudtobepartofleswintersporters

De gletschers smelten grosso modo al sinds we uit de kleine ijstijd komen (Gode zij dank), dus van 1820. De komende decennia is juist een afkoeling niet uit te sluiten, gezien de grote oscillaties. Ik ben nog niet zo negatief gestemd. Bedenk wel: op de gehele miljarden jaren-tijdschaal bezien was het meestal ruim 7 graden warmer op de wereld dan nu. we leven nog steeds in een ijstijd (wederom Gode zij dank).

Grussgott.... Ach, geht der Lift so hoch?

@Harry(Winterberg)
Er is inmiddels heel veel bewijs dat de huidige opwarming veel sneller gaat dan de natuurlijke fluctuaties. Bovendien is redelijk algemeen aanvaard dat meer dan 2 graden opwarming voor grote problemen gaat zorgen voor hele ecosystemen. Bijvoorbeeld door smelten van gletsjers in de Himalaya krijgen 100-en miljoenen mensen in India te maken met droogte en overstromingen.

@vic2000

Maar staat de lift dan nog steeds op dezelfde ‘trasse’ zoals ze dat noemen, want ik kan me herinneren dat toen ik er voor het laatst afskiedde, de lift aan de rechterkant zat, als je er van onderaf naar boven kijkt, of vergis ik me nu? Of is dat juist die piste die verdwenen is? (Links van de lift) Als dat zo is, dan moet ik wel ff slikken, want dan ziet het er totaal anders uit dan toen ik er nog af en toe heen ging. Hopelijk komt de gletscher weer eens terug en wordt een en ander weer in ere hersteld. Denk eigenlijk eerder dat het andersom is, maar goed…

Ski or Die
Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie