Beetje sneeuw, veel zon en tot zondag koud

Roel op 19 januari 2016· 34 reacties

Kleinwalsertal (O)
Kleinwalsertal (O)

Wat een beelden gisteren! Check onze Sneeuwhoogte+ pagina en je weet genoeg. De toerismebureau’s hebben hun stockfoto’s ongetwijfeld flink aangevuld met zonnige, dikke poederbeelden uit zowel de dalen als op de berg. Nu volgt er wat sneeuw, waarna de zon de komende dagen terugkeert. In ieder geval tot zondag blijft het winters, daarna is nog alles open.

Mooiste foto
De mooiste foto heb ik geleend van mijn collega’s Arjen de Graaf en Morris die gisteren in het Kleinwalsertal zaten. Strakblauwe lucht en hele dikke sneeuw! Het Kleinwalsertal op de grens van Duitsland en Oostenrijk is het dal dat vaak de dikste sneeuw meepakt bij een nordstau en ook nu was dat zo, meer dan 1 meter viel hier sinds vrijdag. Maar je kon gisteren wel honderd foto’s nomineren op Sneeuwhoogte+ voor de foto van het jaar. Het was overal feest!

Flachau, via Sneeuwhoogte+
Flachau, via Sneeuwhoogte+

Her en der sneeuw
In de loop van de dag trok het in Frankrijk wel enigszins dicht op nadering van een front. Die storing loopt zich stuk op de Alpen en geeft vandaag en morgen wat sneeuw in Frankrijk, Zwitserland en later ook het noorden van Oostenrijk. Geen grote hoeveelheden, maar een opfrissend beeld als dit uit het Zwitserse Gstaad is wel weer lekker.

Sneeuwval in Gstaad (CH)
Sneeuwval in Gstaad (CH)

Koud!
Bitterkoud is het vanochtend trouwens. Op meerdere plaatsen vriest meer dan 20 graden (Lech am Arlberg bijna -24 graden). Zelfs het Belgische Elsenborn in de Ardennen zit op -18 graden! Die kou neemt nu iets af, om donderdag weer wat toe te nemen.

Dat heeft te maken met een aanzwellend hogedrukgebied boven Midden-Europa dat de wind in de oosthoek brengt. Vooral Oostenrijk moet weer met min-twintigers rekening houden. Overdag is het minder erg, op 1500 meter vriest het zo’n 8 graden en met een zonnetje erbij is het goed uit te houden.

Verschillen west-oost nemen toe
Vanaf dan neemt het contrast tussen west (Frankrijk) en oost (Oostenrijk) wel langzaam toe. Het hogedrukgebied komt namelijk boven de oostelijke Alpen te liggen. In het centrum blijft de koude lucht gevangen, aan de westflank draait de wind naar zuidwest waarmee in Frankrijk iets zachtere lucht wordt aangevoerd.

Het verschil tussen de Noordalpen en de groene Zuidalpen is groot (bron: NASA)
Het verschil tussen de Noordalpen en de groene Zuidalpen is groot (bron: NASA)

De crux zit hem in zaterdag. Het hogedrukgebied moet dan vanuit het westen worden afgelost door een nieuw hoog waarmee de opmars van zachtere lucht tot staan wordt gebracht. Bij het GFS-model lukt dat, bij het Europese model (ECMWF) duidelijk niet. Het is dus nog steeds een vraagteken hoe snel de zachte lucht de Alpen verovert. Dit gaat vanaf zondag spelen, tot zaterdag is er weinig aan de hand met veel zon. Positief is dat regenval ook vanochtend niet op de kaart staat. Als GFS gelijk krijgt heeft Oostenrijk in de loop van het weekend zelfs weer kans op sneeuw. Spannend allemaal!

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

@Roel, die tweedeling is inderdaad duidelijk te zien… in Flachau maakt de een er sneeuw van en de ander bij een hoog oplopende sneeuwgrens regen… vooral dat laatste liever niet ;) Hopelijk gaan de modellen het eens worden en dan het liefst GFS :P

2015: Val Thorens I 2016: Flachau | 2019: Ischgl | 2022:Tignes

@Roel, heb je al een idee hoe lang die zuidwestelijke wind kan aanhouden?

Als ‘zuidalpenganger’ wordt ik hier wel droevig van. Bijna het einde van januari en nog niet één goede südstau…

@gerard222 inderdaad nog geen tekenen daarvoor. Die lijken misschien wat onder te sneeuwen (pijnlijke beeldspraak ik weet het) in de berichtgeving over de West- en Noordalpen, maar daar gebeurt de komende week weinig. Wel veel zon.
@maartenverbinnen, als het ECMWF gelijk zou krijgen kunnen we daar wel even mee zoet zijn. Maar dat is nu echt koffiedik kijken.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

@Roel Ik zie voor het Sauerland heel erg wisselende verwachtingen vanaf het weekend. Aangezien ik vanaf maandag voor een midweek die kant op ga, voor hoeverre is het weerbeeld voor daar al betrouwbaar dat het eventueel warmer word vanaf zondag? Geld voor daar hetzelfde dat het er maar net vanaf hangt of dat nieuwe hogedrukgebied doorzet? En is het voor daar juist zekerder of minder zeker dat dat nieuwe hogedrukgebied doorzet?

Born to Ride

@roel ik zie op sommige weersites 30/40 centimeter sneeuw voor bijvoorbeeld salzburgerland, met vooral op zondag een dump. Valt hier al iets over te zeggen of is dit echt te ver weg?

@Matthias123 ik zit met het zelfde gevoel de weerberichten te volgen… alleen gaan wij pas op 5 februari richting Winterberg… ik snap dat het heel erg koffiedik kijken is als je nu al iets moet gaan roepen voor over een paar weken… dat is onmogelijk… maar ik hoop maar dat het hogedrukgebied geen roet in het eten gaat gooien en dat de inmiddels 50cm dikke sneeuwlaag er al teveel onder gaat lijden…

@Matthias123 Sauerland is onzeker. Vanaf zaterdag wordt het daar zachter met op de overgang wat neerslag die als sneeuw maar ook als regen kan vallen. Kantje boord! Daarna in ieder geval tijdelijk zacht.

Klopt Rik1975 ik benoem die kans ook maar hoeveelheden inschatten is nog veel te voorbarig.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

Het was gisteren echt ontzettend koud in de ochtend. Zelfs even snel een foto maken deed pijn aan je handen na 30 seconden.

Het is hier in Saalbach wat bewolkt maar gelukkig droog.

@Matthias123 en @jvdheuvel in Winterberg zijn ze volop sneeuw aan het produceren, en dat bovenop de natuuursneeuw die er natuurlijk ligt. De piste is nu ongeveer 50 cm dik (15 cm natuursneew, aangereden, de rest is kunstsneeuw). Er moet wel heel veel regen vallen denk ik en het moet wel heel hard dooien wil dat weg zijn met Carnaval… Bovendien laat het GFS-ensemble evenveel berekeningen zien die na zondag a.s. in temperatuur weer naar beneden gaan als naar boven. Het kan dus nog letterlijk alle kanten op.

@gerard222 ik voel met je mee, als dit zo doorgaat (heb gelukkig nog een week of 5) vertrek ik niet eens, althans niet naar het zuiden.

Seriously snow addicted family!

@Roel dankjewel voor je reactie. Dan maar duimen dat de neerslag als sneeuw valt. Dat het daarna wat zachter word is niet erg, zolang er maar wat (lichte) nachtvorst bij zit. Met al die kunstsneeuw is het juist wel lekker als het niet zo hard vriest. Er ligt in ieder geval genoeg om een paar dagen wat zachter te kunnen overleven.

Born to Ride

@GiGi dat de sneeuw weg zou zijn maak ik me ook totaal geen zorgen over. Het is alleen wat minder prettig om over papperige pistes te boarden, wat het geval zou zijn wanneer het zondag zou regenen en daarna geen vorst meer. Daarom hoop ik dus dat het zondag als sneeuw valt en dat het daarna in ieder geval in de nachten (licht) vriest. Dan hebben we in ieder geval heerlijke pistes, en bijkomend voordeel van de wat hogere temperaturen is dat het waarschijnlijk een stuk rustiger is :)

Born to Ride

Over 2,5 week gaan wij naar Skiwelt. Zag dat de temperaturen na het weekend op de berg als in het dorp Söll overdag en snachts boven 0 zijn :-( Hopelijk is dit van korte duur…

Lastig zeg! Wij gaan vandaag/morgen boeken (Oostenrijk) maar met deze vooruitzichten geen idee waar we het beste aan doen

Ik hoop zo dat het niet gaat regenen! Zag op wetter.at, geen idee of deze site betrouwbaar is hoor, maar die hebben het ook over wat sneeuwval za/zo en dan maandag regen :-(

Eventuele regen is pas vanaf maandag mogelijk (over 6 dagen!), en ik sluit niet uit dat het nog verder wordt opgeschoven. Eerder zeiden de modellen dat de dooi vandaag zou komen, toen op vrijdag en nu pas vanaf zondag. Dus niet te snel wanhopen, en die sneeuw is echt niet zomaar weg.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

We vertrekken morgen richting saalbach… na een periode van zenuwen kijk ik vast vooruit naar een week skiën met top omstandigheden. .
Iedereen veel plezier de komende tijd en roel bedankt voor de weerberichten… top!!

@Roel, thnx! Hoe dan ook, sneeuw ligt er genoeg idd :-)
Komt allemaal vast goed! Ik heb goede hoop!

Bericht uit St Anton, waar het niet al te koud is. Wel (laaghangende) bewolking en onder die omstandigheden ben ik helaas niet op mijn best. Een soort klunen zeg maar, af en toe

@Roel Als er dan regen gaat vallen dan hoeft het van mij niet op te schuiven… Vanaf 5 februari geen regen AUB! Nog 2,5 week in spanning.

Doe maar wel regen vanaf 5 februari en niet vanaf komend weekend

Als ik kijk naar volgende week vanaf maandag tempraturen in Solden ruim boven nul. Echt hier word je gek van zit heel de tijd de weerberichten aan het checken. Maar zoals vele zeggen kan nog alle kanten op. Wachten en wachten.

Wij willen vrijdagnacht (22 jan) vertrekken naar Frankrijk: of Les Sybelles, Saint Sorlin ( voordelig/nog nooit geweest), of Val Thorens (duurder/heel vaak geweest). Twijfel enorm door de voorspellingen, verschillend op de diverse sites: op Meteo France komt Saint Sorlin er ‘beter’ af met een gemiddelde van max 4 graden tegenover Val Thorens met 8 graden terwijl Val Thorens op andere sites (o.a. weeronline) er beter vanaf komt met max 1 graad t.o.v. max. 4 graden in Saint Sorlin.
Wat is wijsheid? Graag tips!

Ben met kerst geweest en ik denk dat de verwachte condities nooit slechter waren geweest, maar toen we de eerste dag de latten onderbonden verbaasde ik mij over de condities die verbazend goed waren.
Dus om de ongeruste mensen hier gerust te stellen de pistes zullen er sowieso super bijliggen over 3 weken met carnaval. Als je geen poederfanaat bent en niet naar een gebied als winterberg gaat je geen zorgen hoeft te maken of ongerust te zijn. Geloof me je zal een geweldige week hebben.

Goed gesproken Nielsieboy.

@Roel wij rijden zaterdag naar Val gardena, is er kans op sneeuw val door oosterijk heen?

@Gigi - Voor ons is het ook wel spannend voor eind volgende week. De GFS06 stond vanmorgen op +12 graden voor a.s. woensdag. GFS12 heeft het alweer naar beneden bijgesteld (+8 op 1400 graden) voor Les Trois Vallées…

Correctie: 1400 meter ipv graden… :p

Heb het gezien @Harm. Maar de hoofdrun is wel een hoge uitzondering in het ensemble voor de periode vanaf 1 feb…

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie