Het leed dat sleepliften heet

Rogier op 05 oktober 2008· 40 reacties

Alhoewel ik inmiddels toch een redelijk ervaren boardster ben en (meestal) soepel de berg af zoef, is er één ding wat ik maar niet onder de knie krijg: sleepliften. Bij andere mensen ziet het altijd zo soepel uit, maar als ik het zelf probeer is het alleen maar lachwekkend (voor de omstanders).

In het volle zicht van een skiklasje
Afgelopen jaar merkte ik dat ik bepaalde pistes meed, omdat ik dan gedwongen was een sleeplift te nemen. Dat vond ik nogal zwak van mezelf, dus ik was vastbesloten om het te gaan leren. Ik ging zelfverzekerd naar de oefenpiste en sloot aan in de rij. Een stuk minder zelfverzekerd was ik tien minuten later, toen ik al ongeveer drie keer op precies dezelfde manier onderuit was gegaan, in het volle zicht van een skiklasje met kinderen van een jaar of tien. Ik droop af en nam me voor het een andere keer nog eens te proberen. Dat is er echter (oh heel raar) niet meer van gekomen, dus nu is dit het grote leerdoel voor komend jaar ;)

Pannenkoek tussen de benen, that’s it!
Nu hoor ik de skiërs onder ons denken: wat een aanstellers zijn het toch ook, die snowboarders. Zo moeilijk kan het toch niet zijn? Skiërs lijken inderdaad geen problemen te hebben met dit soort liftjes. Omdat ik benieuwd was of mijn klunzigheid alleen aan mezelf te wijten was of ook een beetje aan het materiaal, heb ik het getest. Twee jaar geleden hebben mijn zusje en ik voor de grap een dag ski’s gehuurd. We konden allebei niet skiën, want we zijn direct op snowboards begonnen, maar het eerste wat we deden was het nemen van een sleeplift. En soepel dat het ging! Je klemt de pannenkoek tussen de benen en that’s it, je kunt ontspannen achterover leunen. Ankerliften zijn wel iets meer een uitdaging.

Mooie verhalen
Bij deze wil ik dus alle skiërs die denken dat boarders zich aanstellen bij de sleeplift uitdagen om voor de lol eens op een snowboard een sleeplift te nemen. Ik ben benieuwd naar de bevindingen. Jullie hebben vast allemaal mooie verhalen…

Rogier
woont in de Franse Alpen. Als er maar een beetje sneeuw ligt, is hij buiten te vinden, om ons daarna bij te praten.

Plaats een reactie

Ik vermijd de sleepliften ook zo veel mogelijk. Niet omdat het me niet goed af gaat, maar die kramp en pijn van het anker of ‘pannekoek’ die aan je bovenbeen zit te trekken wordt snel ondraaglijk.

Ik snowboard nu zelf 3 jaar en die sleepliften zijn verdomt lastig op het begin maar eens je er een paar hebt genomen gaat het beter en beter.
Maar beter is nog aaltijd om gewoon de gondel of ski lift te pakken, die gaat sneller en veel gemakelijker.

Mensen die sleepliften mijden zijn verwende zeurpieten… Ubung macht meister… toch?
Wel fijn dat jullie die allemaal mijden. Blijven een aantal pistes lekker rustig!!

Inderdaad ik heb er geen problemen mee!

Sleepliften bestaan langer dan dat snowboarders bestaan. Ze zijn gewoon niet gemaakt voor snowboarders. Het is inderdaad ff oefenen, maar gelukkig worden steeds meer sleepliften vervangen door stoeltjes- of gondelliften.

Je zoon van vijf leert pas skiën en is maar amper 1 meter groot.
Ik sta dan daarnaast in een onmogelijke positie om die jongen toch een veilig en comfortabel gevoel te geven. De krampen schieten dan tot in je nek, leuk is anders.
Wat ik wil zeggen is, dat zelfs voor skiërs het niet altijd gemakkelijk is.

Laurie weet wel dat je bij een anker sleep lift de plastic stang tussen je benen moet doen, en gewoon lekker laten voort trekken! Voorste voet in de binding, achterste tussen de 2 bindingen op een plakstrip zodat het lekker ruw is. EN!!! last but not least!!! Niet proberen sturen.

Denk aan een goede houding als klaar staat om het anker te pakken. Ik sta met mijn rechterbeen voor (goofy heet dat volgens mij) en doe dan altijd mijn linkerbeen los. Zo kun je nog snel met je linkerbeen corrigeren mocht je voor -of achterover vallen. Vraag tevens een persoon die bij de lift de ankers aanreikt om hulp en je krijgt het zo onder de knie. Probeer ook niet te veel te sturen terwijl je omhoog getrokken wordt. Ik snowboard al een jaar of 8 en heb het in mijn eerste ja(a)r(en) ook lastig gevonden om een sleeplift te nemen. Maar nu draai ik er mijn hand niet meer voor om. Succes!

Sleepliften geen problemen mee, maar krijg soms een beetje pijn. eventjes bewegen of effe er onderuit halen ( wel vasthouden natuurlijk ) en de pijn is weer weg en kan zo me weg weer vervolgen met de lift…

niet vermijden, aanvallen is de beste leermeester.

je gewicht in het midden en niet sturen en vooruit kijken dan komt het goed

Als je dat ronde zitplekje gewoon rustig zo goed mogelijk achter je kont duwt en verder gewoon in ‘snowboardhouding’ staat zit ie zo vast als het maar kan :p en dan geen rare dingen doen.

Sleepliftjes zijn idd lastiger te leren voor snowboarders, echter als je het eenmaal onder de knie hebt dan sta ik liever op een snowboard dan op ski’s die over elkaar heen kunnen glijden als je even niet oplet. Een nadeel voor de snowboarders (of iig voor mij) is dat die liftjes de hele tijd tegen de binnenkant van je been lopen te trekken en dat kan pijn gaan doen… Met mijn 1 meter 93 willen die sleepliftjes ook nog wel eens de neiging hebben naar beneden te trekken en dan tussen je benen weg te sneaken ;b

dan overwin je die helse rit naar boven . en dan moet je nog afstappen ook

Dr is maar 1 ding erger dan sleepliftjes…FRANSE sleepliftjes!!

Voor een beginnende boarder is het inderdaad lastig om met een sleeplift naar boven te gaan. Hoe vaker je het doet, hoe meer vertrouwen je krijgt. Uiteindelijk sta je gewoon ontspannen, zonder handen, zelfs met een medeboarder of skieer, in het anker.

Aan een pijnlijke heup/bovenbeen is, na meerdere sleepliften, helaas geen ontkomen aan…

Ik heb ook een hekel aan die liften. Gelukkig waar we altijd heen gaan zijn er niet zoveel meer van de 54 liften zijn er nu 7 sleepliften.

Kom op beetje aan stellen? Kun je zien dat er de laatste jaren veel ‘‘verwende’’ mensen bij zijn gekomen… SOrry maar zo dnek ik erover… En als je zeurt over pijn of kramp dan doe je ook niet iets goed…

Wintersport moet tog leuk zijn??? Die pijn is echt niet zo fijn!
Gewoon niet nemen die zooi des te sneller worden ze vervangen!!!

Hoe vaker je de sleeplift neemt, hoe makkelijker het gaat. En voor de skiers onder ons: anker goed onder je kont zetten, stokken tussen de schoen/binding zetten en voorover hangen met je oksels op de handvaten. Kom je lekker uitgerust boven en je ski’s schieten niet weg door de druk van je bovenlichaam.

Gwoon 2 bindingen vast en lkkr slalommen

Bedoel je die pannekoeken? wat is daar zo erg aan?

Inderdaad,
Had er vroeger ook last mee. Gewoonweg vaak genoeg doen en dan gaat het vanzelf. Ik denk er nu zelfs niet meer bij na of het een zetel of sleeplift is. Vooral ontspannen blijven op de lift is de key!
Maar het is idd toch vermoeiender dan een zetellift.

Ik skie en snowboard beide, ik geeft toe dat het met de ski’s ontzettend makkelijk is, maar met een snowboard is ook niet echt moeilijk. Ligt ook aan de soort sleeplift, enige waar het heel heel soms bij mij misgaat is bij een lift zonder koord, maar gewoon in een keer hard wegschiet, waardoor je gelanceerd word. Probeer anders gewoon samen met een andere boarder de sleeplift te nemen, dan word de kand op vallen een stuk minder.

Heb over skiliften nooit echt nagedacht of ze nou moeilijk waren of niet maakten niet uit wat voor lift het eigelijk was anker of pannekoek (zoals ze hier genoemd worden)als je maar naar boven kon.
Totdat ik vorig jaar met mijn vrouw op wintersport ging voor haar de eerste x en zag dat het best moeilijk was als je nog niet lang snowboard.
Ik heb veel op borstelbanen gesnowboard en daar heb je enkel en alleen sleep liften en we gingen gewoon switch of fakie de lift in.Dus denk ik de" gouden tip "oefenen op borstelbanen zodat je in de sneeuw elke piste kan pakken die je maar wil!!!

De gouden tip is dus: wil je de piste en de poeder voor jezelf? Ga naar een oud gebied met louter sleepliften! Gegarandeerd niemand te bekennen!

gewoon 2 bindingen om, met 1 binding om sta je niet stevig, en als je dan bij wil gaan sturen kan het alleen maar erger worden;)

Ik ben het eens met Laurie en heb probeer sleepliften zo veel mogelijk te mijden. In Nederland (Snowworld, De Uithof) heb ik er niet echt moeite mee: de lift gaat niet hard en is redelijk stabiel. Op wintersport is het anders: de lift gaat sneller (je wilt uiteindelijk toch bovenkomen) en zo’n anker is door de langere kabel vaak instabieler.

Bij mij is het vooral zo dat skiërs in een sleeplifter redelijk kunnen ontspannen, terwijl voor snowboarders (althans voor mij) zo’n lift een inspanning is.

Maar dit jaar kan ik het verschil gaan merken: ik ga zowel skiën als snowboarden.

Zolang de sleepliften niet al te lang zijn, geen probleem. Liever ook niet van die supersteile stukken. Want de kramp schiet je zo in de poten. Ski-klasjes probeer ik ook altijd te meiden want zo’n t-stuk in je knieholte en onmogelijk laag gebukt staan om een kind vast te houden is ook geen pleziertje

Simpel die slepliften. Bij de start goed door de knietjes, verder de lift het werk laten doen. Dus niet hangen en trekken!!

Helemaal mee eens!

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie