Tol, vignetten en andere verplichtingen

Rogier op 21 november 2008· 26 reacties

Wintersporters die op eigen gelegenheid de sneeuw opzoeken moeten met vele zaken rekening houden. Kleding, de skiuitrusting, eten en drinken voor onderweg, de paspoorten, noem het maar op. Vrij vaak echter vergeten mensen na te gaan of er op de route naar de eindbestemming tol betaald moet worden. En over de aanschaf van een vignet bestaat al helemaal veel onduidelijkheid. Hieronder een klein overzicht van landen waar tol betaald moet worden of waar een vignet verplicht is.

Frankrijk
In Frankrijk is het simpel: je betaald enkel tol op de autoroute. Daar staat overigens wel tegenover dat de tolwegen van goede kwaliteit zijn en dat er over het algemeen een goede doorstroming van het verkeer is. Onze Franse vrienden hanteren verschillende klassen om tol te betalen. Hoe groter en/of zwaarder het voertuig, hoe meer tol je betaald. Van tevoren hoef je niets te regelen, je rijdt vanzelf de tolpoorten tegemoet. Ter plaatse kun je contant of per creditcard betalen.

Italië
Ook in Italië hanteren ze een simpel systeem. Net als in Frankrijk betaald elke weggebruiker tol, worden er verschillende klassen gehanteerd en rij je vanzelf de tolpoorten door. Overigens geldt voor zowel Frankrijk als Italië dat het mogelijk is om de tolwegen te ontlopen. De wegen die je dan treft zijn wel van een mindere kwaliteit, je rijdt veel over B-wegen en hoogstwaarschijnlijk rij je een stuk om. Zeker in de winter is dit niet aan te raden.

Scandinavië (Denemarken, Noorwegen en Zweden)
Op nieuwe wegen, bij het binnenrijden van sommige steden of op (drukke) doordeweekse dagen (trängselskatt, druktebelasting) wordt er vaak tol geheven. Via internet is na te gaan waar er specifiek tol wordt geheven.

Oostenrijk
Voor toeristisch en zakelijk verkeer in Oostenrijk is het verplicht om een Autobahnvignet te hebben. Het is raadzaam om het vignet te bestellen voordat je op vakantie gaat. Zo voorkom je dat je in lange wachtrijen bij de grens staat. Bovendien is de prijs een stuk lager wanneer je het vignet van tevoren koopt.

Zwitserland
In Zwitserland is voor alle snelwegen een Autobahnvignet verplicht. En net als het Oostenrijkse vignet kun je deze het best aanschaffen voor vertrek. De vignetten zijn te bestellen via de website van de ANWB.

Zijn er nog andere landen waar vignetten verplicht zijn? Of waar tol wordt geheven? En zijn er naast de verplichtingen als tol, vignetten en winterbanden nog andere verplichtingen die ik hier niet genoemd heb?

Rogier
woont in de Franse Alpen. Als er maar een beetje sneeuw ligt, is hij buiten te vinden, om ons daarna bij te praten.

Plaats een reactie

Hoe lang is een vignet in Oostenrijk geldig? Want wij willen misschien nu net iets langer dan een week (9 dagen ofzo).

Je kan kiezen uit 10 dagen (kleine 10 euro), 2 maanden (kleine 25 euro) of een jaar (75 euro).

Je kan het ook gewoon niet doen. Ik ga al jaren naar Oostenrijk zonder vignet; nooit problemen gehad. Vorig jaar kwam ik er pas achter dat het verplicht was.

Okay. Ik dacht dat het een week was. Thanks.

Hahaha, prachtig. Heeft er iemand ervaringen met controles?

Als je naar het gebied Kals-Matrei rijdt, kom je maar een stukje in Oostenrijk en moet je geen vignet hebben, omdat je sowieso door een tol-tunnel moet , die je appart betaald. Dit komt ongeveer overeen.

Bij de constatering dat je op Franse autoroutes goed door kunt rijden, pas één waarschuwing voor wintersporters: In de voorjaarsvakantie kan het in het Rhônedal (Autoroute du Soleil) en op de snelwegen vanuit dat dal naar de wintersportoorden in de Alpen extreem druk zijn. Bison Futé merkt voor die routes doorgaans twee zaterdagen in februari aan als zwarte zaterdag. Zo’n dag is in winterse kou nog minder plezierig dan in de zomer. Wanneer die dagen in 2009 vallen is nog niet bekend gemaakt.
Overigens, als je de tolwegen in Frankrijk mijdt, kom je niet over B-wegen maar over de Routes Nationales. Volg daarvoor de groene bewegwijzering (zogeheten itineraires bis). Reken wel met fors snelheidsverlies: maximum is 90 en het barst er van de rotondes.


Peter
Het Hurktoilet, de leuke Frankrijkgids
htp://wwww.hurktoilet.nl

Nog een opmerking: Gewicht van je auto maakt niet uit voor de tol, omvang ook niet. Bepalend is de hoogte. Is je auto hoger dan twee meter dan betaal je meer. En ja, die skikoffer op je dak telt mee!

Ook van belang is ongeveer het bedrag aan tol dat je ongeveer kwijt bent. Ik ben afgelopen herfst naar zuid Frankrijk geweest en dan betaal je aan tol heen en terug al snel zo’n 100 euro. Ik schat dat de grote skigebieden retour zo’n 50 euro zullen zijn. Maar ervaring heb ik daar niet mee. Dan is een autobahnvignet oostenrijk met vorig jaar 8 euro voor 10 dagen natuurlijk een stuk goedkoper. Zwitserland is als ik mij niet vergis een jaarvignet voor circa 25 euro, maar zeker weet ik dit niet meer. Niet dat ik iedereen wil afraden naar Frankrijk te gaan (ik hoop dit seizoen voor het eerst naar La Plagne te gaan) maar je moet er met je budget natuurlijk wel rekening mee houden. De snelwegen vermijden in Frankrijk leidt tot vele uren tijdsverlies op een reis dus dat is niet te doen. De skigebieden in Oostenrijk die tegen de Duitse grens liggen zijn vaak wel snelwegvrij bereikbaar.

dan komt daar nog eens bij dat, als je in een grote stad van Duitsland wil overnachten moet er een milieustikker op je nummer plaat. Zie ANWB site:
http://www.anwb.nl/auto/nieuws-en-tips/archief,/2008/mei/Mil…

Je hebt het mis man, de omvang is wel van belang !!!
Als je de elektronische tolpoorten neemt meet een sensor de lengte van je voertuig ! De hoogte is van geen belang, want je hebt hoogtebarrières bij sommige tolpoorten.

Ik rijdt elke week minstens 2 keer in Frankrijk, dus ik kan het weten…

Eh tja, en toch klopt jouw stelling niet. Zie http://www.autoroutes.fr/preparez-votre-voyage/classificatio….
Als je vouwcaravan achter luxewagen hebt, betaal je het ‘voordelige’ tarief. Die hoogtebalken zijn er alleen bij tolpoorten voor creditcard en telepeage, maken dat onbemande systemen daar gewoon voor iedere passant hetzelfde tarief kunnen berekenen.

Ter indicatie: via Lille naar la Plagne kost je 53,50 euro tol enkele reis, ga je via Luik, betaal je 29,30 euro

@ Reinier weet je wel hoe duur de boetes zijn? zonder vignet? Dan kan je beter maar die 10 eurie neerleggen…

Ze voeren regelmatig controles uit. Heb een jaar in Oostenrijk gewoond. Deze controles worden soms uitgevoerd door neutrale wagens,of plotseling,waar je het niet verwacht staan ze daar. Dit kost je een kleine 250euro boete.

In Slovenië betaal je sinds dit jaar ook wegentax. Dit is een vignet dat je aan de grens moet kopen en daarvoor betaal je tss de 35 en 55euro. Dit is afhankelijk van gewicht.
Er staan boetes op voor het rijden zonder wegenvignet tot 300euro.

EEN TIP: Zorg dat je een dun plastiek kaftje bij hebt en prit!
Je knipt uit het plastiekje het formaat van het wegenvignet en plat dit tegen het vignet. Dan doe je prit aan de kant van de ruit. En zo kan je het wegenvignet eventueel in meerdere wagens gebruiken. Of als je vrienden hebt die ook naar dat bepaald land gaan kunnen dit dan ook gebruiken.

grtj.

Maar dat is dus niet de bedoeling he, en bovendien strafbaar…

Weet dat dit regelmatig wordt toegepast…En de mensen van de douane weten dit ook. Het soms handig als je maar 1week op het jaar naar een bepaald land gaat waar dit mogelijk is. En dan kun je dit doorgeven.
Het is strafbaar,trouwens blauw je mag me altijd controleren hoor. Mij zul je er niet op pakken.

Tot 2 jaar geleden kocht ik ook nooit en vignet, echter ging ik de snelweg af richting Serfaus en staan ze dar te controleren. Ik kon contant 120 euro aftikken, anders mocht ik echt niet verder!!

ik ga binnenkort naar oostenrijk bij kufstein-sud ga ik van de snelweg af. Heb ik voor dit korte stukje een vignet nodig

Die sticker moet (van binnenuit gekeken) rechtsonder aan de binnenkant van je voorruit geplakt worden. Is tenslotte te groot voor je nummerplaat

Als ik het goed begrijp wordt de tol in zwitserland dus dmv het vignet betaald? Dus geen gezeur met tolpoorten waar je nog eens extra moet betalen…?

Geluk heb je gehad zou ik zeggen.
Wij reden ook zonder Vignet en er rijden "vliegende patrouille’s" rond en als ze geen vignet zien hangen --> aan de kant.
We probeerde het moesje te gebruiken van geen cash geld, maar al rap kregen we een betaalapparaat onder de neus waar je met Visa,Mastercard,… mee kon betalen.
De exact boete weet ik niet meer.

Een Oostenrijks vignet is trouwens helemaal niet veel goedkoper als je het in de voorverkoop in Nederland koopt, zoals hierboven staat, maar juist duurder! De ANWB rekent 1 euro handelingskosten.

hallo

als je een vignet heb moet je dan ook nog tol betalen?
in oostenrijk ben er al meer dan 30 jaar niet meer geweest vandaar

In duitsland moet je in sommige steden ook een vignet hebben.

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie