Skiën met slecht weer

Rogier op 29 december 2008· 11 reacties

null

Het is niet altijd goed weer als we op de ski’s staan. Sneeuw moet ook vallen en daarom is het 's winters regelmatig bewolkt of mistig hoog in de Alpen. Natuurlijk wil je ook tijdens een dag slecht weer op de lange latten staan. Hier volgen enkele adviezen om in slecht weer goed en veilig te skiën.

Goede bril
Eerste prioriteit is een goede skibril tijdens skiën in slecht weer. Een bril met een gespiegeld maar licht gekleurd glas is ideaal. Zie hier voor meer info over skibrillen.

Ski in een groep
Ski als het mogelijk is niet alleen, ga met meerdere mensen op pad en blijf bij elkaar in de buurt. Spreek duidelijk af waar je heen gaat en zorg dat je elkaar altijd ziet. In mistig weer blijf je dus dicht bij elkaar. Mocht je elkaar kwijt raken spreek dan een duidelijk punt af waar je elkaar terug vindt.

null
Kleding
Zorg voor goede warme en waterdichte kleding. Op een zonnige dag is er nog wat speling mogelijk qua kleding, met slecht weer is het snel koud, winderig of vochtig in de bergen. Een extra paar handschoenen kunnen geen kwaad.

Borden
Volg de markeringen die naast de pistes staan. Deze bordjes zijn een goed houvast om het verloop van de piste in de gaten te houden. Zeker op dagen dat het hard sneeuwt zijn de markeringen de enige manier om te weten of je nog op de goede pistes bent.

Pistes
Let er trouwens ook op, dat je niet per ongeluk van een skipiste afraakt. Door storm e.d. kunnen de afscheidingen zijn omgevallen of zelf zijn ondergesneeuwd. Pisteurs hebben niet altijd mogelijkheden om alle afscheidingen tijdig te controleren of te repareren. Wees hier erg alert op. Ski in slecht weer ook nooit over gesloten pistes. Breng het veiligheidspersoneel niet in extra gevaar…

Avontuur
In slecht weer: weet waar je bent. Ga niet zomaar op avontuur in afdalingen die je niet kent of waarvan je niet weet waar deze uitkomen. Verdwalen in de mist kan in de bergen erg vervelend, maar ook gevaarlijk zijn.

null

Eten en drinken
Genoeg eten en drinken in de rugzak! Altijd een must in de bergen, maar bovenal in de winter. Koude, concentratie en moeilijkere omstandigheden zorgen ervoor dat je behoorlijk veel calorieën verbrandt. Deze moeten natuurlijk ook aangevuld worden. Eet en drink dus voldoende: vooraf en onderweg!

Rogier
woont in de Franse Alpen. Als er maar een beetje sneeuw ligt, is hij buiten te vinden, om ons daarna bij te praten.

Plaats een reactie

Goed verhaal. Maakt me weer even attent op skien in slecht weer. Vorige week toevallig nog een halve dag in erg slecht weer geskied. Zag geen hand voor ogen. En ik merk nu dat ik toen zo’n beetje alles heb gedaan wat me hier dus wordt afgeraden.

Als ik geen hand voor ogen zie wordt ik ontzettend misselijk. Dus is het voormij al vrij snel ergens naar binnen gaan :(

Als je een beetje logisch nadenkt, weet je wat je wél en niet moet doen bij slecht weer…

Je merkt meteen dat het veel veiliger is als je nog andere mensen rondom je hebt, en als een piste afgesloten is, dan is daar meestal een redenen voor…

En nog een tip die niet in het artikel staat : Blijf in godsnaam zo laaaaaaag mogelijk, hoe hoger, hoe dikker de mist, hoe kouder en minder volk om je op te concentreren.

En neem enkel de makkelijkste pistes, groen , blauw of gemakkelijke rode. Blijf van die zwarte af want die worden dan hartstikke gevaarlijk, je ziet namelijk niks, je moet skien op gevoel. En voor de mensen van de lage landen die meestal maar één keer per jaar op te latten staan, is er niet genoeg ervaring om te skien in slecht weer.

Groetjes

makkelijker gezegd dan gedaan in sommige hoge gebieden, maar wij blijven altijd op pistes die beneden de boomgrens liggen. Ze zijn meestal aan beide zijden voorzien van bos en je loopt niet zo makkelijk het risico in een ravijn te skiën. Bovendien is het zicht vaak beter dan in een totaal witte omgeving.

Slecht weer is relatief. Er valt vaak prima te skiën als je maar weet wat je doet. Het is trouwens niet altijd zo dat je zo laag mogelijk moet blijven. Ik heb al vaak genoeg mee gemaakt dat het in het dal butt weer is en boven op de gletsjer lekker zonnig. Gewoon even s’morgen de webcams bekijken of met wat locals praten.
Een groot voordeel van "slecht" weer is dat veel mensen niet gaan skiën. Dit heeft dan ook weer als voordeel dat het lekker rustig op de piste is. Ik heb al regelmatig fantastische poeder ochtenden meegemaakt in slecht weer. Op of naast de piste was niet meer te herkennen. Hier en daar stonden de piste bordjes. Als je die volgt kom je ook beneden.

De allerbelangrijkste tip heb ik nog niet gezien: Blijf in alle gevallen beheerst en relaxed.
Angst is het grootste gevaar op de piste, maar als je rustig blijft en op je techniek gaat skiën zal je merken dat je zelfs van dikke mist of storm kunt genieten.

Is deze informatie bestemd voor ervaren wintersporters die goed weten wat ze moeten doen of voor beginners die toch nooit met "slecht" weer de piste op gaan??

@ Marc: Waarschijnlijk voor de mensen die net tussen die groepen zitten. Er bestaan namelijk niet alleen ervaren en onervaren skiërs… Je moet ook ooit ervaren worden ;-)

Laat ik het anders zeggen: Iemand die bovenstaande informatie niet zelf kan inschatten, is een (absolute) beginner. Zonder potentie.

Marco was vergeten te vertellen dat hij alleen was en geen groep had om bij aan te sluiten ;)

Ik heb overigens wel meegemaakt dat de zeer dichte mist op een hoogte van ± 1000m hing. Ging je ver daarboven zitten, dan had je prima weersomstandigheden. Die tip van "blijf altijd zo laag mogelijk" gaat dus niet altijd op. En als die mist inderdaad zo dik is, kun je altijd nog met de lift naar beneden als je het niet vertrouwt…

DIE EXTRA HANDSCHOENEN IN UW JAS STOPPEN, TIJDENS DE MIDDAG INDIEN MOGELIJK ANDERE GAAN HALEN OF GEWOON EEN EXTRA PAAR VOOR DE VOLGENDE DAG ???

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie