Alles over Recco

Rogier op 28 februari 2009· geen reacties

Veel wintersporters zijn zonder het te weten uitgerust met een een ‘baken’ waarmee zij in geval van een lawine gevonden kunnen worden. Dit baken, Recco genaamd, is een speciale metalen strip die in veel wintersport kleding verwerkt zit.

Geschiedenis
Het was de Zweed Magnus Granhed die in 1973 met het idee van een passief lawine baken kwam. Dit na een ernstig lawineongeluk. Hij zocht een goedkoop systeem wat door iedereen te dragen is, wat geen energie nodig heeft en geen aan en uit functie bezit. In 1980 ontwierp hij in samenwerking met het ‘Koninklijke Zweedse wetenschaps instituut’ het eerste prototype. Dit systeem was groot en zwaar maar het werkte naar behoren.

Het systeem
Het Recco baken bestaat uit twee hele dunne antennes die met een diode aan elkaar verbonden zijn. De zoek-unit zend een zeer hoge frequentie uit. Als deze zoek machine de frequentie precies twee keer (vanwege de twee antennes) identiek teruggestuurd krijgt weet de machine dat het een Recco baken ‘in zicht’ heeft.
Als het zoekapparaat een Recco gevonden heeft kan de redder vrijwel direct op het baken aflopen.

De voordelen
Het recco systeem is ideaal voor de bergredding en pisteurs omdat bijna iedereen die speciale wintersportkleding aanheeft is uitgerust met dit baken. Met dit systeem maken bergredders heel veel meer kans om lawineslachtoffers (die niet met lawinepiepsen zijn uitgerust) nog op tijd onder de sneeuw vandaan te halen. Echter om effectief te zijn is het verstandig om een Recco aan beide zijden van het lichaam te dragen.

De nadelen
Het grote nadeel van Recco reddingsapparatuur is het feit dat de zoekunit heel zwaar (en duur) is. Het is dus onmogelijk om per persoon een zoekunit mee te hebben als je buiten de pistes op pad gaat (freeride of toerskiën). Bij een lawine ben je dus volledig afhankelijk van reddingsdiensten. Hoe effectief deze getrainde teams ook zijn, vaak komen deze bergredders voor lawine slachtoffers te laat (zie hier).
Voor fanatieke off-piste skiërs blijft de lawinepieps dus de enige reële optie. Voor het gebruik van Recco’s: baat het niet dan schaadt het niet.

Website Recco

Rogier
woont in de Franse Alpen. Als er maar een beetje sneeuw ligt, is hij buiten te vinden, om ons daarna bij te praten.
Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie