Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Nederlandse exploitant van Oostenrijkse beleggershotels failliet

Roel op 03 januari 2024· 4 reacties

Screenshot oasisresorts.nl
Screenshot oasisresorts.nl

De Nederlandse hotelexploitant Oasis die onder andere meerdere bedrijven in Oostenrijk heeft is failliet gegaan. Onder het faillissement vallen diverse Tiroolse hotels, namelijk in Ehrwald, Seefeld en Westendorf. Het gaat om zogenaamde beleggershotels. Appartementen die verkocht werden aan buitenlandse investeerders, terwijl Oasis verantwoordelijk was voor het beheer.

Ter discussie

Dit soort beleggershotels staat in Oostenrijk ter discussie. Dit omdat de - vaak buitenlandse - kopers van de appartementen soms wordt voorgehouden dat ze hun appartement te allen tijde zelf mogen gebruiken. Dit is echter verboden in Tirol aangezien dan sprake is van een illegaal vakantieverblijf, zo meldt de Tiroler Tageszeitung. In het geval van Oasis gaat het vooral om fraude/oplichting. Het kan een strafzaak worden, aangezien de Tiroler advocaat Christian Winder beweert dat Oasis inkomsten heeft gegenereerd uit de verhuur, maar investeerders hun aandeel heeft onthouden.

Het Nederlandse Mountain Residences had alle hotels van de investeerders in Tirol en Vorarlberg ontwikkeld en was de verkopende partij, waarvan de uitbatersgroep Oasis nu failliet is gegaan. Mountain Residences verklaart dat ze nog steeds eigenaar zijn en dat de resorts nog professioneel worden beheerd.

Al langer zorgen over businessmodel

De politieke partij Liste Fritz maakt zich al langer zorgen over dit soort beleggershotels en waarschuwt voor de gevolgen voor het toerisme in Tirol. “Het veelgeprezen businessmodel van de beleggersprojecten spat als een zeepbel uit elkaar,” aldus woordvoerder Markus Sint. Hij vindt dat verkopers de investeerders teveel beloven en zegt dat Tirol dit soort bedrijven niet moet willen: “In plaats van familiebedrijven die een hotel runnen, hebben we nu te maken met ingewikkelde bedrijven, buitenlandse investeerders en speculatieve transacties die het grond schaarser en huizen duurder maken.”

Eerder al ontstond er commotie over een vakantiepark in Seefeld en een hotel in Fieberbrunn die investeerders lokten met het verboden eigen gebruik van hun accommodatie. Potentiële kopers van Hotel Hoch Tirol in Fieberbrunn kregen een misleidende advertentietekst te zien: “Natuurlijk ben je ook vrij om je appartement een paar weken per jaar zelf te gebruiken.”

Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Balen voor de gedupeerden. Zou persoonlijk nooit aan zoiets beginnen. Te vage constructies en risico ligt vooral bij degene die de appartementen ‘koopt’.

Hopelijk kappen ze snel met dit soort constructies. Is toch verkapte leegstand promoten door de hotel constructie. Zelf geen voorstander van. Geef voorrang en financiering aan familiehotels / Ferienwohnung. Helaas zijn in oostenrijk de prijzen van huizen torenhoog wat een barrière oplegt

Ongekend. Failliet gaan met een businessmodel waar flinke marges zitten en je vrijwel geen risico’s loopt. Ik begrijp niet hoe het kan…

Maar goed, het lijkt me vrij aannemelijk dat de schade enigszins mee valt voor de mensen die in een dergelijke constructie zitten. Het gebouw staat er nog, het blijft hun eigendom, er is slechts een andere verhuurder nodig.

Ongekend. Failliet gaan met een businessmodel waar flinke marges zitten en je vrijwel geen risico’s loopt. Ik begrijp niet hoe het kan…

Maar goed, het lijkt me vrij aannemelijk dat de schade enigszins mee valt voor de mensen die in een dergelijke constructie zitten. Het gebouw staat er nog, het blijft hun eigendom, er is slechts een andere verhuurder nodig.

MiKeZZa op 04 jan 2024 13:09

Mwa gezien ze dreigen strafrechtelijk vervolgd te worden en er al een tijdje een zweem van fraude overheen hing is het niet heel gek dat de boel failliet is. Die hebben gewoon al het geld er uit getrokken en veilig weggezet zodat er bij strafrechtelijke vervolging niets meer te halen is.

Born to Ride

Plaats een reactie