Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Nieuwe Komperdellbahn Serfaus komend weekend in bedrijf

Eddy_Jansen op 05 december 2023· 4 reacties

Het bergstation van de nieuwe Komperdellbahn in Serfaus. (foto: Andreas Kirschner)
Het bergstation van de nieuwe Komperdellbahn in Serfaus. (foto: Andreas Kirschner)

Als de laatste werkzaamheden op tijd klaar zijn en de technische controle de komende dagen zonder problemen verloopt, kan de nieuwe Komperdell-lift in Serfaus komend weekend in gebruik genomen worden.

Nieuw middenstation

Bijna twee jaar is er gebouwd aan het vervangen van de 34 jaar oude 6-persoons gondellift. Die heeft niet alleen qua gondels een upgrade gekregen, maar ook is er een deels andere route gekozen èn is er een middenstation gebouwd. Door het nieuwe middenstation is de dalafdaling naar Serfaus direct toegankelijk is voor beginners en skiklassen. Met de keuze voor een 10-persoons gondel gaat de capaciteit flink omhoog: de nieuwe lift zal straks 3.000 tot 3.500 personen per uur kunnen vervoeren. Onder het nieuwe dalstation komt een enorm skidepot, waar zo’n 5.000 ski’s en snowboards in lockers opgeborgen kunnen worden. Ook het bergstation is gedeeltelijk nieuw gebouwd. Het nieuwe project kostte 50 miljoen euro.

De nieuwe Komperdellbahn kan per uur zo'n 3.000 personen naar boven brengen. (foto: Andreas Kirschner)
De nieuwe Komperdellbahn kan per uur zo'n 3.000 personen naar boven brengen. (foto: Andreas Kirschner)

Artificial Intelligence

Bovendien is er minder liftpersoneel nodig om de nieuwe Komperdellbahn draaiende te houden. De Oostenrijkse skiliftfabrikant Doppelmayr uit Bregenz werkt al geruime tijd met nieuwe technieken, zoals Artificial Intellience, camera’s en sensoren. Die zorgen ervoor dat alles zonder menselijke tussenkomst op rolletjes loopt. In theorie moet straks slechts één medewerker vanuit een controlekamer het hele proces in de gaten kunnen houden.

Officieel goedkeuring

Deze week wordt de hele technologie nog aan een laatste controle onderworpen, worden de rapporten gepresenteerd en moeten de autoriteiten officieel goedkeuring geven om de lift vanaf komende vrijdag daadwerkelijk te gaan gebruiken.

Eddy_Jansen
Blogger

Zullen we van af volgende week vrijdag eens testen :-)

Echt petje af dat ze dit nog klaar hebben gekregen voor dit weekend!

Zullen we van af volgende week vrijdag eens testen :-)

StefVC op 05 dec 2023 19:32

Vanaf komende maandag al ;-)

Ik vond het geluid van de voorige van deze bahn zeer mooi doppelmayr is fantastisch

Plaats een reactie