Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Blikseminslag maakt einde aan skidag in Val Gardena

Roel op 24 maart 2024· 13 reacties

Wachten tot de pendelbaan van de Seceda vertrekt, maar dat ging niet gebeuren
Wachten tot de pendelbaan van de Seceda vertrekt, maar dat ging niet gebeuren

Met lenteachtige temperaturen en een zonnetje begon mijn skidag gisteren in Val Gardena. Totdat het weer omsloeg, de bliksem insloeg op het bergstation van de Seceda en we in de stromende regen naar beneden moesten. Een verslag van een bizarre dag.

Naar de Seiseralm en terug

De afgelopen dagen was ik met een paar vrienden op wintersport in Wolkenstein (Selva) waar de condities nog meer dan prima zijn. Vooral 's ochtends is het genieten op strakke pistes, 's middags werden deze snel zacht maar omdat het rustig was bleef het goed skibaar. Zo ook gisteren toen we een rondje Val Gardena hadden gepland tot aan de Seiser Alm (Alpe di Siusi) en weer terug. Ik had gezien dat er een koufront aan zat te komen, dus als het weer zou omslaan zouden we snel terug zijn. Maar dat het zo heftig zou worden had ik niet gedacht.

We begonnen op de Ciampinoi en skieden over de Saslong-afdaling naar Sankt Christina (Santa Cristina). Daarna door naar de Col Raiser waar toevallig net de Gardenissima reuzenslalom aan de gang was, maar die zou om 13.00 uur afgelopen zijn. Dan zouden we de dalafdaling terug gewoon kunnen nemen.

Passage van koufront

Zover kwam het echter niet. Toen we van de Seiseralm wilden vertrekken trok het dicht en op de Pilat piste volgden de eerste druppels. Door een nat Sankt Ulrich (Ortisei) liepen we naar de gondel van de Seceda waar in de gondel de eerste donderslagen klonken. Die kans was er inderdaad met de passage van het koufront, het is inmiddels voorjaar. Bij het middelstation moesten we even wachten tot de pendelbaan vertrok naar de Seceda toen er een gigantische klap kwam. Zoals we van de liftbediende hoorden was er een blikseminslag neergekomen precies op het bergstation van de Secedabaan. De stroom was uitgevallen waardoor we moesten wachten tot er een zekering vervangen was. Dat wachten werd al snel 20 minuten terwijl het alsmaar harder begon te regenen. Toen er nog twee donderslagen volgden kwam het hoge woord eruit; de gondel zou niet meer vertrekken. Maar goed ook voor de veiligheid van onszelf en 8 andere wintersporters die nog stonden te wachten.

Terug naar beneden

Er zat niks anders op dan terug naar Sankt Ulrich te gaan en daar de bus te pakken. Misschien tegen beter weten in skieden we die dalafdaling nog wel; de onderste gondel deed het inmiddels weer maar we wilden onze laatste meters van de vakantie skiën. Drijf en drijfnat kwamen we aan in Sankt Ulrich waar de bus richting Wolkenstein al klaarstond. In de bus hoorden we dat alle liften in het dal (die normaal tot 17.00 uur lopen) inmiddels dichtgegooid waren. Onderweg ging de regen over in sneeuw en in Wolkenstein lag inmiddels 4 cm sneeuw. Zo was het een bizarre skidag die lenteachtig begon en na een zware onweersbui winters eindigde. Voor een weerman natuurlijk wel geweldig boeiend. Oja en 's avonds scheen de zon weer.

Verse sneeuw in Wolkenstein aan het eind van de middag
Verse sneeuw in Wolkenstein aan het eind van de middag

Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

Gisteren net naar huis gereden, dus dit gemist. Verstandig dat jullie niet helemaal aan de andere kant van het gebied zaten. Dat was een stuk lastiger terugkomen geweest.

Je zult in de grote gondel zitten tijdens zo’n inslag

Totales Vollidiot

Redden de beide dalafdalingen (Seceda en Pilat) naar Ortisei het naar jouw inschatting nog tot Pasen?

Redden de beide dalafdalingen (Seceda en Pilat) naar Ortisei het naar jouw inschatting nog tot Pasen?

Mathijs! op 24 mrt 2024 13:56

Seceda wel, Pilat niet. Daar is het beneden snel afgelopen vrees ik.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

Voel echt met je mee Roel… hier ook een beetje een raar weekend. We hadden gisteren een wandeltocht van Passo valles naar de rifugio Dies Bis gepland. Da’s normaal omhoog wandelen, eten en dan over de verlaten ski pistes naar beneden sleeen met de volle maan. Met regen vertrokken, en juist voor Falcade vast… zwaar auto ongeval en alles vast. Gewonden maar gelukkig niets ergs, maar de weg ging die avond niet meer open, dus rifugio bellen dat we er niet geraken en dan met een ondertussen heldere hemel terug rijden met 20 man ;-)

Terug on topic! Vandaag een paar keer de kabelbaan in San Pellegrino gepakt! Dat zou ik toch echt geen fijne vinden, als die in 't midden in pan valt met een blikseminslag! ;-)

PS: Vandaag was de sneeuw gewoon top in Falcade San Pellegrino.

Pilat was in de voorjaarsvakantie ook meer surfen dan skieen, onderkant was zo nat. Je stond daar tot bijna bovenaan je skischoenen in de plassen.

Wat een ervaring Roel, lijkt me eigenlijk echt heel erg griezelig. Ergens ook wel mazzel dat je niet al in de pendelbaan zat, nu zal je middenin best veilig zitten maar je zal maar blijven hangen. Brrrr.

Ik denk wel dat ik de Longia ook liever afgeskied was dan terug met de gondels, de gondels zijn daar wel bliksemafleiders denk ik. En met de ski naar beneden is een stuk sneller naar mijn idee daar.

*bericht bewerkt door LoveToSki op 25 mrt 2024 13:49

Als ik later groot ben woon ik in Val Cenis of Val Gardena ❤️❄️

Zoo dat is wel weer even een ervaring rijker zeg. Inderdaad goed dat jullie nog relatief gemakkelijk terug konden komen.
Ik heb nooit in de stromende regen geskied, maar zal het ook niet zo snel proberen als ik het zo hoor

Redden de beide dalafdalingen (Seceda en Pilat) naar Ortisei het naar jouw inschatting nog tot Pasen?

Mathijs! op 24 mrt 2024 13:56

Wat Roel zegt, ik kan er aan toevoegen dat Pilat er tijdens de voorjaarsvakantie al ontzettend beroerd bij lag. Ik heb nog nooit zo’n slechte piste gehad, zeker in het dal, waar de slush tot aan je knieen kwam. De afdaling zelf was heel ijzig. Het is wel jammer, want het is een prachtige piste qua uitzicht.

In december vonden we de Pilat alleszins een bijzonder leuke piste. Volgens de informatie op de website van Gröden is de piste nog steeds geopend.

Hallo ,wij waren diezelfde dag vanuit penia / canazei richting marmolada gegaan sochtends met een strak blauwe lucht ,en hebben van daaruit gezien hoe het volliep met wolken die over de sellapas en de andere zijde van het sella massief kwamen in de middag ,we konden wel zien dat het aan de noordzijde spookte ,we hebben zelf niet veel mee gekregen aan die zuidkant van de sella buiten wat wolken ,wat sneeuw en wat wind. Op het platform op de marmolada waar we stonden te kijken kwam ook een zweefvliegkist kort langs af vliegen en we werden begroet daar hen ,ik vond het wel gedurfd om dat te doen ,want het zicht was al behoorlijk minder.
Op de terugweg wat later in de middag weer wat gaten in de bewolking waar de zon doorkwam en klaarde het op.
Al met al een mooie skidag.

Ik zou toch vooral heel blij zijn @Roel dat je niet in de pendelbaan zat toen de bliksem insloeg. Dat ding gaat zo verschrikkelijk hoog van de grond, dat ik daar toch niet graag vast zou komen te zitten… Zeker niet met meer bliksemschichten in aantocht. Ik neem aan dat de pendelbaan dan stil was komen te vallen bij blikseminslag…brrr.

Ik zou toch vooral heel blij zijn @Roel dat je niet in de pendelbaan zat toen de bliksem insloeg. Dat ding gaat zo verschrikkelijk hoog van de grond, dat ik daar toch niet graag vast zou komen te zitten… Zeker niet met meer bliksemschichten in aantocht. Ik neem aan dat de pendelbaan dan stil was komen te vallen bij blikseminslag…brrr.

Gerwin op 26 mrt 2024 09:05

Daar was ik achteraf ook wel blij om, al neem ik aan dat daar wel iets van een beveiliging voor bestaat. In de zomer komt dit vaker voor natuurlijk. Mooie aanleiding voor een topic komend jaar.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

Ha! Ik was er ook en had t nog nooit meegemaakt. Onweer op de piste, toen wij vanaf Plan de Gralba terug naar Selva skieden donderde het flink en vonden wij het ook een mooi moment om er een eind aan te breien. In de regen daalden we af naar Selva waar het, terwijl we het laatste stukje door het dorp heen liepen, inmiddels bliksemde en donderde (eerder hoorde we alleen wat maar zagen we nog geen flitsen).

Uiteindelijk ging de regen over in sneeuw en viel er een vers laagje sneeuw en nog geen twee uur later scheen het zonnetje alweer.

null

De Pilat is intussen in nagenoeg perfecte staat!

null

Plaats een reactie