Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Vroege sneeuwval zorgt voor sluiting Col du Galibier

Rogier op 26 september 2022· 4 reacties

Condities gisteren op Galibier. Beeld: Florianne Eve
Condities gisteren op Galibier. Beeld: Florianne Eve

De vele neerslag en de lage temperaturen maakten gisteren dat de Col du Galibier ondersneeuwde. Alhoewel het nu mooi weer is zorgt de neerslag van afgelopen dagen voor ijzel en er staat voor de komende dagen weer sneeuw in de verwachting. De departementen van de Hautes Alpes en de Savoie hebben zodoende besloten de Galibier tot en met in ieder geval 29 september te sluiten.

Live beeld vanaf de Galibier
Live beeld vanaf de Galibier

Er wordt redelijk wat sneeuw voorspeld rond de top van de Galibier. Een sluiting van enkele uren of een dag is op deze hoge bergcol in dit seizoen niet raar, dat komt zelfs midden in de zomer voor, echter een langere sluiting zoals nu is redelijk uitzonderlijk. Laten we hopen dat dit vroege winterse weer een voorbode is voor komende winter.

Tip: Een aanrader is de mooie webcam op de top van de Galibier.

Sluiting voor de winter begin november

Na de vroege sneeuwval voor het middelgebergte zal de col over een paar dagen ‘gewoon’ weer open gaan. Meestal is de wintersluiting van de Col du Galibier eind oktober of de eerste week van november. Ook als er weinig sneeuw valt gaat de col in die periode dicht. Omdat er op de Galibier bijna geen vangrails staan kan ijzel ook zeer gevaarlijk zijn, daarom neemt men vaak geen risico. Ook omdat er prima gekozen kan worden voor de Lautaret of de Fréjus Tunnel.

Rogier
woont in de Franse Alpen. Als er maar een beetje sneeuw ligt, is hij buiten te vinden, om ons daarna bij te praten.

Ik denk t/m 29 september, anders heeft meteofrance een glazen bol

@rogier
Ik lees een tegenstrijdigheid:
“tot en met in ieder geval 29 oktober te sluiten.”
“Na deze vroege sneeuwval voor het middengebergte zal de col over een paar dagen ‘gewoon’ weer open gaan. Meestal is de wintersluiting van de Col du Galibier eind oktober of de eerste week van november.”

Moet 29 oktober niet 29 september zijn?

het is inderdaad september. ik hoopte op veel sneeuw!

Eerst werd aangegeven dat de col dicht zou blijven to 3 oktober, dat werd later aangepast. Alleen was ik in mijn aanpassing niet scherp genoeg :-)

*bericht bewerkt door Rogier op 26 sep 2022 16:12

Click. Click. Peace

En dit is het nu op de Galibier:

null

Click. Click. Peace

Plaats een reactie