Kind is koning in de Alpen

Rick op 01 januari 2023· geen reacties

null

Wintersport is bij uitstek een familievakantie. Skigebieden spelen hier uiteraard op in, met allerlei zaken speciaal gericht op kinderen. Kosten noch moeite worden gespaard om het deze doelgroep naar de zin te maken, bij voorkeur beter dan de concurrentie. Er lijkt zelfs een soort wedloop te zijn ontstaan op het gebied van kindvriendelijkheid.

Groeimarkt

Onder Nederlandse wintersporters maakt bijna 50 procent deel uit van een gezin. Ze worden op hun wenken bediend door skigebieden die als lokmiddel kosteloze oefenweiden en een gratis skipas voor de allerjongsten inzetten en natuurlijk Nederlandssprekende ski- en snowboardleraren. Maar de focus op jongeren gaat verder dan dat alleen. Zo zijn er de kinderlanden, worden er speciale kinderpistes aangelegd, en zijn er allerlei maatregelen om skigebieden kindveilig te maken. Blijkbaar heeft de skigebiedmarketing een nieuwe groeimarkt ontdekt, want de kindvriendelijkheidskeurmerken vliegen je om de oren.

null

Kinderlanden

De meest zichtbare paradepaardjes om gezinnen binnen te hengelen zijn de kinderlanden. Binnen deze afgezette delen van de berg kunnen kids op een veilige en gecontroleerde manier kennismaken met het wintersporten. Met allerlei kleurige hulpmiddelen als pionnen, paaltjes, hoepels en poortjes met dierenfiguren waar omheen en onderdoor gegleden kan worden, wordt geprobeerd het leren skiën zo leuk mogelijk te maken. Voor de weg omhoog zijn speciale lopende banden of ‘magic carpets’ neergezet, waarvan sommige tegenwoordig zelfs overdekt zijn. Soms worden zelfs extreem korte gondelliften aangelegd.

De meeste skigebieden in de Alpen beschikken inmiddels over zo’n kinderland, de grootte ervan verschilt echter. Waar kleine (familie)gebieden vaak een redelijk bescheiden kinderland hebben, is dat in erkende ‘kindergebieden’ zoals Serfaus - Fiss - Ladis en SkiWelt Wilder Kaiser - Brixental in Tirol een heel ander verhaal. In deze enorme kinderpretparken, zoals Berta’s Kinderland in Fiss zijn alle denkbare hulpmiddelen, dierenfiguren en ander speelgoed aanwezig, waardoor kinderen zich absoluut niet hoeven te vervelen. Dat geldt ook voor activiteiten buiten het skiën om: de gebieden beschikken vaak over buiten(ski)schoolse opvang voor kinderen van alle leeftijden, kinderrestaurants, speelruimtes, mascottes, en er worden (vaak samen met de mascottes) complete shows gegeven met muziek en dans.

Skischule Fiss-Ladis haalt alles uit de kast voor kinderen
Skischule Fiss-Ladis haalt alles uit de kast voor kinderen

Pistes speciaal voor kinderen

Hoewel kinderen zich al uitstekend vermaken op de platgewalste, ‘mysterieuze’ bospaadjes naast de pisterand nemen sommige skigebieden de moeite om pistes te voorzien van kleurige dieren- of stripfiguren. Sommige gebieden gaan nog een stuk verder en creëren speciale kinderzones. Deze gethematiseerde beleveniswerelden hebben niet alleen grote figuren op de piste, maar hebben ook tunnels om onderdoor te skiën, bellen en andere zaken die geluid maken als je ze aanraakt. Neem bijvoorbeeld de Milkapiste in Les Gets of Châtel, die bezaaid ligt met allerlei zaken in de kleuren van het bekende chocolademerk. Of de Grand Cry Territory in Les Gets, een skispeeltuin met indianenthema. Ook Oostenrijk is uiteraard goed voorzien: bijvoorbeeld de Glocknerwiese Kidsslope op de Schmittenhöhe of de Eagle Line op de Kitzsteinhorn in Zell am See-Kaprun. Ook de eerdergenoemde kinderparels Serfaus-Fiss-Ladis en SkiWelt Wilder Kaiser-Brixental blijven hierin natuurlijk niet achter, met respectievelijk pistes door een dierenpark, dinobos, indianenland en de Hexenschuss en Hexenwelle.

In veel gebieden worden ook nog speciale funslopes aangelegd: een parcours op een afgezet stuk piste met allerlei scherpe bochten, tunnels, schansjes en andere obstakels. Grappig om eens doorheen te glijden voor volwassenen, onweerstaanbaar voor kinderen. De langste funslope in de Alpen vind je in het Franse La Plagne. Het aanwezige parcours is maar liefst 1.450 meter lang. Op een knappe tweede plek staat het Oostenrijkse Zell am See met een lengte van 1.300 meter. Naast het skiën en snowboarden zijn er nog andere activiteiten speciaal ingericht voor kinderen. Dat varieert van aparte kinderslee- en rodelbanen met opblaasbare banden tot speciale afgezette sneeuwscooterparcoursen inclusief heuse minisneeuwscooters.

Safety first

Ook op het gebied van veiligheid wordt veel rekening met kinderen gehouden. Naast de al genoemde kinderlanden, zijn er ook op de rest van de pistes maatregelen genomen om de veiligheid van kinderen te verbeteren. Dat geldt om te beginnen voor de beginners- en ‘slow ski’-delen van de berg, hoewel deze natuurlijk niet alleen voor kinderen zijn bedoeld. Daarnaast kun je denken aan maatregelen bij (stoeltjes)liften zoals de KidStop, een kunststof beenhouder die voorkomt dat kinderen onder de veiligheidsbeugel doorglijden. Of zelfsluitende beugels met een safety lock zoals je die van de achtbaan kent. Bij sommige stoeltjesliften zijn zelfs in hoogte verstelbare lopende banden geïnstalleerd om te zorgen dat ukkies beter in kunnen stappen. De Sunna Alm Bahn in het Oostenrijkse Rifflsee (Pitztaler Gletscher) was hier een voorloper in, tegenwoordig vind je ze op steeds meer plekken zoals in Brauneck, Almenwelt Lofer en Hochfügen. Ook de bouw van meer en meer gondelliften heeft, naast het grotere comfort, voor een deel te maken met kinderveiligheid. Voor een skileraar met een groep kinderen is het immers veel gemakkelijker, veiliger en overzichtelijker om met een gondel de berg op te gaan: uit een gondel vallen is vrijwel onmogelijk.

De beveiligde Sunna Alm bahn in Rifflsee (foto: pitztal.com)
De beveiligde Sunna Alm bahn in Rifflsee (foto: pitztal.com)

Gratis skipassen

Misschien eerder portemonnee- dan kindvriendelijk zijn de toenemende skipasacties. De bottleneck bij ouders qua kosten is namelijk de skipas, zeker als je meerdere kinderen hebt. Zoals eerder vermeld zijn laaggelegen sleepliften soms gratis beschikbaar als oefenweide, maar een geheel gratis liftpaspakket is ook mogelijk! Het wemelt tegenwoordig van de kinderskipasdeals, vaak aangeduid als familiekorting. SkiWelt Wilder Kaiser - Brixental biedt zeer lucratieve voordeelweken. Hier glijden kinderen tot en met 15 jaar gratis van 8 tot 16 december en van 18 maart tot 10 april. En er zijn meer gebieden met gratis skipassen voor kinderen. Lees meer.

Kindvriendelijke skigebieden?

De kindvriendelijkheidswedloop zorgt er momenteel voor dat je als gezin niets te kort komt, aangezien skigebieden elkaar steeds meer proberen te overtreffen en bijna vechten om de gunst van het kind. Het kind is koning in de Alpen. Misschien ook wel logisch, aangezien deze doelgroep de continuïteit van de wintersport gezond houdt. In onze skigebiedenvergelijker vind je alle kindvriendelijke skigebieden van de Alpen.

Rick
Heeft een passie voor alles wat met bergen, sneeuw, skiliften en wintersport in het algemeen te maken heeft en deelt hierover graag zijn kennis.
Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie