10 x winterwandelen bij Oostenrijkse skigebieden

Roel op 04 november 2023· 12 reacties

Bij veel skigebieden kun je winterwandelen. Foto: Region Seefeld, Johannes Geyer
Bij veel skigebieden kun je winterwandelen. Foto: Region Seefeld, Johannes Geyer

Winterwandelen wint steeds meer aan populariteit. Denk aan wintersporters die niet meer willen (of kunnen) skiën of opa en oma die meegaan. Door te gaan wandelen geniet je toch van de frisse berglucht en het besneeuwde landschap, en dat over goed begaanbare, niet al te steile paden. We tippen 10 gebieden in Oostenrijk waar je uitstekend kunt winterwandelen.

Wat is een winterwandelpad?

Een winterwandelpad is ‘een in de sneeuw aangelegd pad dat gemarkeerd, onderhouden, gecontroleerd wordt en beveiligd is tegen alpiene gevaren’. Zeg maar het equivalent van een skipiste, maar dan voor wandelaars. Net als skiën is winterwandelen een activiteit in de buitenlucht en in de sneeuw. Je bevindt je vaak midden in de natuur en net als met skiën kun je een leuke tocht maken en onderweg bij een ‘Gasthaus’ een stop maken voor de lunch. Soms kan dat zelfs in het skigebied, zodat je met de rest van het gezelschap kunt afspreken.

Deze tien Oostenrijkse dalen en dorpen bieden, naast skipistes, volop mogelijkheden om te winterwandelen:

1. Pillerseetal

Het Pillerseetal op de grens van Tirol en Salzburg is bekend vanwege de skigebieden van Fieberbrunn (verbonden met Saalbach) en Waidring (Steinplatte), maar het langlaufen en winterwandelen staat nog nadrukkelijker op de kaart. Een netwerk van 100 kilometer aan winterwandelpaden loopt tussen de dorpen Fieberbrunn, Hochfilzen, St. Jakob in Haus, St. Ulrich am Pillersee en Waidring. Het is ook leuk om het Jakobskreuz op de Buchensteinwand mee te pikken, je kunt er komen met de stoeltjeslift waar je ook als voetganger in kunt.

Wandelen in het Pillerseetal. Foto: kitzbueheler-alpen.com
Wandelen in het Pillerseetal. Foto: kitzbueheler-alpen.com

2. Ramsau am Dachstein

Vlakbij het grote skigebied Schladming - Dachstein ligt het zonnige Ramsau am Dachstein (Steiermark). Vaak als er nog mist of laaghangende bewolking in het dal van Schladming hangt, schijnt hier in de zon. De ligging op een plateau maakt dat Ramsau zeer geschikt is voor winterwandelen. Je kunt prachtige tochten maken door besneeuwde velden, bossen en tussen de verschillende dorpskernen van Ramsau. Ook onder langlaufers is het om die reden een zeer populaire bestemming.

Het plateau van Ramsau am Dachstein
Het plateau van Ramsau am Dachstein

3. Achensee

Rondom de Achensee (Tirol) liggen diverse kleinere skigebieden maar ook meer dan 150 kilometer aan winterwandelpaden. Natuurlijk kun je langs het meer wandelen, maar vergeet ook niet het natuurpark Karwendel bij Pertisau in te lopen. Een geheimtip is het dorpje Steinberg am Rofan waar je een rondwandeling kunt maken die 's avonds verlicht is. Het schilderachtige Steinberg is in 2021 bovendien tot de familie van de ‘Bergsteigerdörfer’ toegetreden.

4. Abtenau

Het dorp Abtenau (Salzburgerland) heeft met de Karkogel een eigen skigebiedje, maar verreweg de meeste skiërs zoeken het naastgelegen Dachstein-West op. Niet-skiërs zitten in Abtenau echter beter, want het glooiende dal biedt tientallen kilometers aan winterwandelpaden. Het is ook mogelijk te wandelen op de Postalm bij het gelijknamige skigebied. Op dit een-na-grootste almenplateau van de Alpen kun je van hut naar hut wandelen.

Postalm bij Abtenau. Foto: postalm.ski
Postalm bij Abtenau. Foto: postalm.ski

5. Kristberg/Montafon

In Montafon (Vorarlberg) speelt het deelgebiedje Kristberg maar een bescheiden rol. Het telt slechts 5 pistekilometer, maar het aanbod aan winterwandelwegen en langlaufloipes is zeer groot. Bovendien ligt Kristberg op een zonovergoten helling in een prachtige omgeving. Je kunt onder andere naar Bartholomäberg wandelen en een stop maken bij het Panoramagasthof Kristberg.

Bij Kristberg vind je veel winterwandelroutes
Bij Kristberg vind je veel winterwandelroutes

6. Tannheimer Tal

Het Tannheimer Tal (Tirol) is vanuit de Benelux een van de snelst bereikbare dalen van Oostenrijk met een aantal kleinere skigebieden naast elkaar. Maar het is vooral een paradijs voor winterwandelaars. Het hoogdal telt 81 kilometer aan vrijgemaakte paden, zowel in het dal als op de berg. Een hele fraaie route loopt van Tannheim naar de Vilsalpsee. Voor de uitzichten moet je op de Neunerköpfle zijn. Na een rit met de gondel loop je vanuit het skigebied van Tannheim over een hooggelegen winterwandelpad. Ook geschikt voor kinderen.

7. Filzmoos

Filzmoos (Salzburgerland) is bekend als kindvriendelijk skigebied, maar heeft ook wandelaars veel te bieden. Er ligt zo’n 50 kilometer aan winterwandelpaden, waarbij de wandeling vanaf het bergstation van de Papageno gondel naar de Rossbrand een van de mooiste routes is. Er liggen onderweg ook enkele hutten waar je gezellig kunt lunchen. Bijkomend voordeel van Filzmoos: het is zeer sneeuwzeker.

Startpunt van de Höhenwanderweg Rossbrand in Filzmoos
Startpunt van de Höhenwanderweg Rossbrand in Filzmoos

Mocht je in een skigebied een winterwandelroute zoeken, kijk dan eerst eens in de buurt van langlaufloipes. Daar lopen vaak mooie routes langs.

8. Seefeld

Seefeld is veel meer een wintersportplaats dan een skidorp. Het ligt op een groot, sneeuwzekere plateau en lijkt daardoor bijna gemaakt voor winterwandelen. Er ligt maar liefst 142 kilometer aan vrijgemaakte wandelpaden tussen de dorpen Seefeld, Leutasch, Mösern, Reith en Scharnitz. Je kunt dus elke dag een andere richting op wandelen! Je kunt er natuurlijk ook skiën. Er zijn meerdere deelgebiedjes waarvan Rosshütte met 19 kilometer aan pistes het grootst is. Vooral beginners en families kunnen hier goed uit de voeten.

Winterwandelpad in Seefeld-Leutasch. Foto: Region Seefeld
Winterwandelpad in Seefeld-Leutasch. Foto: Region Seefeld

9. Lech

Wil je geweldige skimogelijkheden met winterwandelen combineren, dan zit je in Lech goed. Op meerdere plaatsen lopen de winterwandelpaden dwars door het skigebied, waardoor je met de skidelegatie uit je groep makkelijk kan afspreken om bijvoorbeeld te lunchen. Je kunt van en naar Oberlech wandelen en ook de wandeling naar het gehuchtje Zug is een aanrader. In totaal ligt er in Lech-Zürs 40 kilometer aan winterwandelpaden.

Bij Lech wandel je tussen de pistes door. Foto: lechzuers.com
Bij Lech wandel je tussen de pistes door. Foto: lechzuers.com

10. Stubaital

Net als Seefeld blinkt het Stubaital niet uit in de grootte van de skigebieden. Schlick 2000 bij het dorp Fulpmes is met 25 pistekilometer het grootst, maar daar staan 80 kilometer aan winterwandelwegen tegenover. Hele fraaie wandelingen vind je boven Mieders als je met de Serlesbahn naar boven gaat. Je kunt een rondwandeling maken om het ‘Waldraster Jöchl’ en het klooster Maria Waldrast bezoeken.

Uitsnede van de winterwandelkaart van het Stubaital
Uitsnede van de winterwandelkaart van het Stubaital

Tips

Natuurlijk zijn er nog veel meer gebieden en dorpen waar je kunt winterwandelen. Plaatsen die op het gebied van skiën weinig te bieden hebben, hebben het zelfs als marketinginstrument ontdekt om wintergasten te trekken. Kartitsch in Osttirol bijvoorbeeld heeft zichzelf in 2018 tot eerste winterwandeldorp omgedoopt. Ken jij meer gebieden waar je fijn kunt wandelen door de sneeuw? Deel ze gerust in de reacties.

Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

Dank voor dit overzicht! Wij hebben nog maar 1 wintervakantie gedaan waarbij winterwandelen ook echt een belangrijk onderdeel was en toen Hochkönig bezocht. Dat was ook erg goed bevallen, zeker als je er ook nog een serieuzer skigebied bij wilt. Hebben van deze lijst Seefeld en Filzmoos de beste kans op een wit dal @Roel? (naast Lech dan, maar als ik mijn portemonnee zou trekken om daarheen te gaan ga ik zeker voor de volle dagen de berg op)

Goed dat het winterwandelen een keer belicht wordt.
Wat me opvalt aan deze lijst is dat het vooral gebieden betreft waar het skiën slechts een klein onderdeel is van de winterbeleving. Vooral kleine, soms ook versnipperde skigebieden. Mooi zou zijn om eens een lijst te maken van gebieden waar het wandelen en het skiën echt gecombineerd kan worden, zodat je met een gemengde groep ook echt uit de voeten kan.

@JelleK Pillerseetal is ook een beetje een schneeloch, dus best lang wit ondanks de hoogte.
Filzmoos en Ramsau zijn prima te combineren trouwens. Liggen maar een kwartier rijden van elkaar.

Hebben van deze lijst Seefeld en Filzmoos de beste kans op een wit dal @Roel? (naast Lech dan, maar als ik mijn portemonnee zou trekken om daarheen te gaan ga ik zeker voor de volle dagen de berg op)

JelleK op 04 nov 2023 08:25

Die zijn inderdaad heel sneeuwzeker, maar dat geldt ook wel voor Ramsau en bij een nordstau-winter ook zeer zeker Abtenau en Pillersee.
@Bennie deels mee eens al kun je in Lech, Montafon, Pillerseetal (Fieberbrunn) en Ramsau (Schladming) aardig wat pistekilometers maken hoor.

*bericht bewerkt door Roel op 04 nov 2023 11:28

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

@Roel Klopt van die pistekilometers, maar ik vind het best lastig afspreken als de wandelaars en skiërs al gauw 20km uit elkaar komen te zitten. Dat is vooral mijn punt. Vaak is het leuk om elkaar voor de lunch of een zonneterrasje te treffen.

Dank voor dit overzicht! Wij hebben nog maar 1 wintervakantie gedaan waarbij winterwandelen ook echt een belangrijk onderdeel was en toen Hochkönig bezocht. Dat was ook erg goed bevallen, zeker als je er ook nog een serieuzer skigebied bij wilt. Hebben van deze lijst Seefeld en Filzmoos de beste kans op een wit dal @Roel? (naast Lech dan, maar als ik mijn portemonnee zou trekken om daarheen te gaan ga ik zeker voor de volle dagen de berg op)

JelleK op 04 nov 2023 08:25

Wat leuk, in welk dorp logeerden jullie?

Karin Es

@KarinEs, wij verbleven in Dienten en dat beviel uitstekend. Mooi sneeuwzeker dal en ook handig centraal om meerdere kanten het skigebied in te gaan. Wij gingen daar halve dagen de piste op en halve dagen met de hond wandelen, daarvoor was het echt zeer geschikt.

Half december gaan we overigens weer zo’n zelfde vakantie doen, alleen boeken we dan last minute daar waar (hopelijk) een goed pak (verse) sneeuw tot in het dal ligt. Drei Zinnen/Skiworld Ahrntal, la Clusaz/le Grand Bornand, Gargellen/Brandnertal en Monterosa ski zijn een beetje de hoeken waar we aan denken, en daarbij is het dan vooral afhankelijk van hoe laag de sneeuwgrens in december is uitgevallen. Als dit allemaal niks is tegen die tijd kunnen we natuurlijk altijd uitwijken naar hogergelegen gebieden, maar daar zit je vaak alweer dichter bij of boven de boomgrens en we houden juist van een bosrijke omgeving. Iemand nog aanvullingen waar ik zeker ook aan moet denken?

Wij zijn wintersporters die nog prima willen en kunnen boarden en nog lang geen opa en oma, maar toch helemaal gek op winterwandelen. Dus bij de keuze van het gebied, spelen zeker de wandelmogelijkheden een grote rol. De laatste paar keer starten we de eerste dag met wandelen; zo kunnen we rustig wennen aan de hoogte en heerlijk ontspannen, dan einde middag boards huren en 's avonds rozig van het wandelen lekker op tijd naar bed… Het wandelen biedt zoveel rust en je komt vaak echt door prachtige en rustige stukken natuur. Heerlijk! Ook ideaal als het een dag hard sneeuwt of heel slecht zicht is. Vaak maken we op de dag van vertrek nog een wandeling in de ochtend (1 a 2 uur), alvorens de auto in te stappen. Naast het aantal km’s aan wandelpaden vinden we het handig als er een goed overzicht is welke paden open zijn en als de routes duidelijk gemarkeerd zijn. Verder is het leuk als je met een lift omhoog kan en kan wandelen op hoogte of helemaal naar het dal wandelen.

Wat betreft gebieden is Serfaus Fis Ladis ontzettend leuk, je kan echt het hele gebied wandelend doorkruisen: ook goede busverbindingen tussen de dorpen als je weer terug wil naar een ander dorp. Er is een speciale liftpas voor wandelaars. Ook Laax is ons heel goed bevallen. De dagpas voor wandelaars is wel prijzig, maar je kan ook losse kaartjes per lift kopen en je kan vaak al met 1 lift (of combinatie van 2 liften) een geweldige wandeling maken.
Op de verlanglijst staat ook nog de Jungfrauregion, maar daar willen we naartoe als alle rodelbanen open zijn, want dat vinden we naast snowboarden en wandelen helemaal geweldig!

Fijn artikel! Winterwandelen is heel leuk. 👍
Lentewandelen, zomerwandelen en herfstwandelen overigens ook hoor.
De Grote Baas en ikzelf doen dat graag.😎

Let bij winterwandelen in het bijzonder wel op dat je niet gaat glijden en valt. Neem dus je voorzorgen. Draag sneeuwschoenen of spikes.

Die “tennisraketten” onder de voet vinden wij maar niks (of de sneeuw moet heeeeeeel dik liggen), we dragen kettingetjes met spikes onder onze voetjes. Zelfs op blank ijs heb je steeds grip. Best vreemd als je op dat ijs loopt en toch stevig staat. 😊

Wij hebben deze: https://www.stubai-sports.com/mount-track–36293318-de.html… enkele jaren terug aangeschaft en zijn er tevreden van. 👍

Wat betreft kleding is het zoals bij skiën: laagjes en laagjes en laagjes, je vooral niet te dik kleden en zorgen dat alles ruim voldoende lucht krijgt. En genieten van winterse rust. 🙂

Zuid-Tirol, Vinschgau, overal heerlijk winterwandelen in en rondom al de skigebieden met Trafoi bovenaan het lijstje; te voet de Stilfserjoch Joch op (tijdig omkeren en eten in de Weisser Knott). 🙂👍

*bericht bewerkt door bartvwg op 04 nov 2023 16:31

Bla, bla, bla.

Vanwege een knieblessure is skiën voor mij een gepasseerd station. Afgelopen jaar met ons gezin en dat van mijn broer naar Gerlos geweest. Sneeuwschoenen kunnen lenen en daar op pad gegaan. Is geen superspannend gebied, maar wel met genoeg mogelijkheden met sneeuwschoenen. Het viel me op dat ook de medewerkers van de lift, skileraren of de postdienst niet veel konden vertellen wat de do’s & don’s zijn met sneeuwschoenen. Mede omdat er ook wandelroutes langs de piste gaan wat je overigens niet altijd in dank afgenomen wordt, zelfs op routes parallel aan de piste.

Eerlijk gezegd vind ik sneeuwschoenwandelen een onderbelicht onderwerp en vind ook dat wintersport.nl meer aandacht kan besteden aan alternatieven buiten skiën en snowboarden. Ik hoop dan ook dat ze dit met beide handen oppakken, want kan me zomaar voorstellen dat er meer geïnteresseerden zijn.

I am a skiing dad, just like a normal dad. Except much cooler | retired :-(

Heeft iemand informatie over de wandelmogelijkheden in Livigno, Italie?

in Zell am See heb je boven op de berg ook diverse wandelpaden. Dan kun je makkelijk met elkaar afspreken.

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie