Noord-Alpen mogen hopen op een scenario als gisteren

Roel op 07 maart 2024· 11 reacties

Begin van een mooie dag in Schröcken am Arlberg (A)
Begin van een mooie dag in Schröcken am Arlberg (A)

Dat de sneeuwval van komend weekend weer een zuidelijk feestje gaat zijn staat vast. Grote delen van de Italiaanse Alpen, de zuidelijke Franse Alpen en het zuiden van Zwitserland krijgen dan verse sneeuw, maar net als gisternacht zou deze neerslag maandag misschien kunnen overslaan op de Noord-Alpen, en dan vooral Oostenrijk.

Sneeuw niet vaak van een nordstau

Er komt nog een uitgebreide terugblik op deze winter, maar iets wat is opgevallen is het gebrek aan (koude) nordstau-situaties. De sneeuwbrenger bij uitstek voor Oostenrijk blonk deze winter uit door afwezigheid (of we kregen een natte variant). Opvallend is dan ook dat we de meeste sneeuw in Oostenrijk dankten aan zogenaamde Gegenstromlages, oftewel sneeuw die vanuit het zuiden komt maar overslaat naar de noordkant van de Alpen. Het bekendste voorbeeld was 1 december toen er een halve meter sneeuw viel tot diep in de Zuid-Duitsland aan toe, maar ook 23 februari (toen de Brennerpas geblokkeerd was) en gisternacht hadden we een soortgelijke situatie. Op dit kaartje van MeteoSchweiz zie je de versgevallen sneeuw die zowel aan de noord- als zuidkant van de Zwitserse Alpen viel:

null

De kans bestaat dus dat dit maandag weer gebeurt, althans de modellen geven daar opties toe. Vooral Oostenrijk maakt er dan kans op, maar voor meer zekerheid wacht ik morgen nog even af.

Zuidkantsneeuw

Vooralsnog ligt de focus op de zuidkant van de Alpen. In de zuidelijke Franse Alpen, Noordwest-Italië en het Zwitserse Oberwallis begint dit vrijdagavond al. Tot en met zaterdagmiddag kan hier 20 tot 30 centimeter vallen bij een sneeuwgrens rond 1200-1400 meter, lokaal ook lager. Meer sneeuw valt er vanaf zaterdagavond als een Genuadepressie voor een flinke südstau zorgt, die zondag ook de Dolomieten en het Oostenrijkse Osttirol en Karinthië bereikt. In de zuidelijke Dolomieten kan door stuwing al eerder wat sneeuw vallen.

Het zwaartepunt verwacht ik opnieuw rondom Saas-Fee maar ook bij Nassfeld op de grens van Karinthië en Italië. De sneeuwgrens ligt tussen 1200 en 1500 meter.

Berekende neerslag t/m zondagavond volgens het Duitse ICON
Berekende neerslag t/m zondagavond volgens het Duitse ICON

Af en toe wat sneeuw

Begin volgende week zou het dan voor de Oostenrijkse noordkant moeten gebeuren, maar daarover morgen meer. Verder lijkt het volgende week nog niet direct zonnig te worden. Neerslaggebiedjes zwermen rond boven Midden-Europa en kunnen ieder moment de Alpen schampen, al zal het tussendoor ook weleens opklaren. Op de ene plek wat meer dan op de andere.

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

Op wat voor plekken klaart het normaal gesproken eerder op? In de alpenhoofdkam of juist aan de randen?

Hoi Roel, is er (obv deze info tov vorige jaren) al heel voorzichtig iets te zeggen over skiën met pasen dit jaar in de hogere gebieden?

Heb je nou nog steeds niet op glazensneeuwschudbol .nl gekeken Karin?

Heb je nou nog steeds niet op glazensneeuwschudbol .nl gekeken Karin?

Geraertshoven op 07 mrt 2024 09:17

Haha, ik ben nieuw hier. Dacht dat ik m’n bericht van gisteren niet had geplaatst. Maar dank voor de waardevolle tip ;-)

Hoi Roel, is er (obv deze info tov vorige jaren) al heel voorzichtig iets te zeggen over skiën met pasen dit jaar in de hogere gebieden?

Karin_S. op 07 mrt 2024 09:12

Je bedoelt Pasen over ruim 3 weken? Daar is echt nog niets van te zeggen. Hou gewoon deze site in de gaten en als je het per dorp wilt weten zoek je dat dorp op en druk je op “weer” en je ziet specifiek de weersverwachting voor jouw bestemming…

@roel, het schiet alle kanten op de laatste dagen zo te zien. We willen zaterdag gaan rijden maar we proberen nu nog steeds te finetunen waar we wijs aan doen. Aan afgesloten gebieden etc zitten we niet op te wachten. De hoek van Puy st. Vincent en Prali is wat we serieus overwegen. Kun jij al wel ergens zien of het nu wat kouder zal blijven? Na de afgelopen dump eerder deze week, warmde het volgens mij snel op. Iets kouder erna zou fijn zijn :).

Wat een plaatjes vanmorgen, krijg helemaal de skikriebels.

null
null
null
null

Vijftienhonderd is het nieuwe duizend

Op wat voor plekken klaart het normaal gesproken eerder op? In de alpenhoofdkam of juist aan de randen?

jessehuijers op 07 mrt 2024 08:11

Dat hangt van de situatie af. Bij onstabiele lucht eerder aan de randen waar minder hoge bergen zijn. Bij een stabiele situatie met hogedruk juist wel op de hoofdkam (boven de inversie).

Hoi Roel, is er (obv deze info tov vorige jaren) al heel voorzichtig iets te zeggen over skiën met pasen dit jaar in de hogere gebieden?

Karin_S. op 07 mrt 2024 09:12

@Karin_S Over het weer met Pasen is nog niks te zeggen, daarvoor is het te vroeg. Daarover kun je meestal pas 7 tot 9 dagen vooruit (iets) zeggen. Maar de sneeuwcondities zijn boven de pakweg 1800 bijna overal nog meer dan prima. In de Zuid-Alpen zelfs uitstekend. Het is vooral duimen dat de temperaturen niet te hoog oplopen met Pasen.

@AvHeeswijk afgesloten gebieden komt niet zo vaak voor. Afgelopen week was dat voor het eerst deze winter en dat waren ook maar een handvol plaatsen. Ik zou vooral hoog genoeg gaan, dus genoeg pistes boven de 1800 meter. De temperaturen zijn niet koud en niet warm, gewoon gemiddeld dus prima.

*bericht bewerkt door Roel op 07 mrt 2024 14:06

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

Betekent neerslag voor de Noord-Alpen dat de Franse Noordalpen ook wat mee kunnen pakken?

Ojee hoe kom ik naar beneden? De piste die is rood!

Ooeh dat ziet er goed uit voor bij, de 16e naar Italië, gevestigd in Pejo, heel benieuwd hoe de Brenta Dolomieten zijn!
Laat de zon maar komen :-)

Wajo, dat wordt een feestje! Ik kom zondagavond toe in Sestrière. Lekker verse poeder maandagmorgen 🎉🎉🎉

One ski, more fun.
Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie