Onderzoek: is het wintersporttoerisme alweer terug op oude kracht?

Edo op 13 februari 2024· 3 reacties

null

Hoe staat het met het wintersporttoerisme na de pandemie en de klimaatkritiek? Het onder Nederlanders populaire Oostenrijk is een goede graadmeter. De voorlopige resultaten van het Oostenrijkse bureau voor de statistiek zijn positief: de toeristische sector is in 2023 verder gegroeid en ligt slechts ongeveer één procent achter op de overnachtingscijfers van het recordjaar 2019. De Oostenrijkse staatssecretaris voor Toerisme Susanne Kraus-Winkler ligt het een en ander toe.

Terug op oude kracht

Tirol is al van oudsher een favoriete vakantieregio die dus sterk presteert, maar ook de rest van Oostenrijk is snel teruggekrabbeld uit het dal. De binnenlandse vraag is weer op zijn oude sterkte teruggekeerd en bevestigt dat Oostenrijkse gasten een vakantie in eigen land als vast punt in hun vakantieplanning beschouwen. De buitenlandse vraag steeg ook met 13,5 procent en is met een aandeel van 74 procent buitenlandse gasten net zo internationaal als voor de pandemie. Jaarcijfers waarvan Kraus-Winkler gaat glunderen. “Het verlangen om te reizen is dus ongebroken ondanks uitdagingen zoals inflatie, korte termijn en prijsgevoeligheid. Dit is ook een bevestiging van de uitstekende prijs-kwaliteitverhouding in alle prijs- en productcategorieën in Oostenrijk," aldus Kraus-Winkler.

null

Nederland op plek twee

Volgens de voorlopige resultaten van het Oostenrijkse bureau voor de statistiek heeft Oostenrijk in 2023 151,14 miljoen overnachtingen en 45,20 miljoen aankomsten in alle logiesverstrekkende bedrijven. Ondanks hogere prijzen lagen de overnachtingen maar net onder het recordniveau van 2019, met de sterkste jaar-op-jaar groei in de federale hoofdstad Wenen. Met 57,43 miljoen overnachtingen en een stijging van 7,5 procent ten opzichte van het voorgaande jaar bleven Duitse gasten een van de belangrijkste en meest stabiele bronmarkten voor Oostenrijk, gevolgd door ons eigen Nederland met een stijging van 11,2 procent ten opzichte van het voorgaande jaar.

Groeipercentages

Het is interessant om te zien dat de overnachtingen over alle accommodatiecategorieën met groeipercentages zijn verdeeld, waarbij de sector vakantiewoningen de sterkste groei laat zien. Bijna 28 procent van alle overnachtingen in Oostenrijk komt nu voor rekening van vakantiewoningen, particuliere accommodaties en boerderijvakanties, en de trend stijgt. Een wat minder leuke trend is de stijging van woonfraude, waarbij door Nederlanders gekochte tweede woningen onwettelijk worden gebruikt voor eigen vakantiedoeleinden. Deze vakantiehuizenproblematiek, alhoewel klein in aantal, komt door aanscherping van de Oostenrijkse Zweitwohnungregels, met een financiële strop voor de eigenaren als gevolg.

null

Stijging zet door

Ook 2024 belooft een gunstig jaar te worden. In het eerste derde deel van het winterseizoen 2023/24 steeg het totale aantal overnachtingen met 5,6 procent ten opzichte van het voorgaande jaar, waarbij buitenlandse gasten een stijging van 6,1 procent noteerden. “Wintertoerisme is populairder dan ooit, ondanks terugkerende discussies over prijzen en gebrek aan sneeuw. Oostenrijk was zelfs in staat om zijn positie als toonaangevende wintersportbestemming verder uit te breiden in het eerste derde deel van de winter,” concludeert een trotse Kraus-Winkler.

Wat zeggen jullie?

De resultaten voor Oostenrijk zijn dus uiterst positief. Betekent dit echter dat wij Nederlanders andere Alpenlanden laten liggen, of gaan er meer mensen op wintersport? Wie van jullie heeft vorig jaar bijvoorbeeld eens Frankrijk, Italië of Zwitserland overgeslagen?

Edo
is de hoofdredacteur van Wintersport Magazine maar voelt zich ook prima thuis op het internet

Ik zou zeggen, het is wel goed zo, drukker worden hoeft nu ook niet. :)

Bla, bla, bla.

“Het verlangen om te reizen is dus ongebroken ondanks uitdagingen zoals inflatie, korte termijn en prijsgevoeligheid. Dit is ook een bevestiging van de uitstekende prijs-kwaliteitverhouding in alle prijs- en productcategorieën in Oostenrijk," aldus Kraus-Winkler."
Als je ziet hoe (relatief) druk het was in Ischgl kun je niet zeggen dat veel mensen last hebben van de inflatie. Ook de klimaatkwesties lijken overboord te zijn gegooid door de vakantiegangers aangezien er velen met het vliegtuig zijn gekomen of auto en de duurzamere trein niet over gesproken werd.

En nu de omzet en winst cijfers. Ik denk dat die het veelvoudige zijn geworden van 2019.

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie