Onderzoek: grootste irritaties van Nederlandse wintersporters

Edo op 21 februari 2024· 62 reacties

null

Het wintersportseizoen is in volle gang. Genieten van de witte berglandschappen, skiën en snowboarden, een terrasje in de zon. Wintersport is voor veel mensen de ideale combinatie tussen inspanning en ontspanning. Toch ervaren wintersportliefhebbers ook irritaties, met name door mede-wintersporters. Dit blijkt uit onderzoek van Motivaction in opdracht van Interhome. We geven je graag hun bevindingen.

Voordringen op nummer 1

De aanbieder van vakantiewoningen in onder andere wintersportgebieden, deed onderzoek naar de wintersportvakantie van Nederlanders. Hiervoor werden ruim 1.000 Nederlanders ondervraagd over hun boekingsgedrag en de irritaties die zij ervaren op de piste. De grootste irritatie tijdens de wintersport? Dat zijn mensen die voordringen tijdens het wachten op de skilift. Ruim de helft van de wintersporters (53 procent) zegt zich hieraan te ergeren.

Safety first

Hoge snelheden op de piste zorgen ook voor grote ergernis onder wintersporters. Zo’n 47 procent van de wintersporters vindt het vervelend wanneer ze met een hoge snelheid ingehaald worden door een voorbijrazende skiër of snowboarder. Vooral vrouwen hebben hier last van, namelijk 55 procent. Bij de mannen is dit een percentage van 42 procent. Aan de andere kant zorgt ook onnodig stilstaan bij 40 procent van de wintersporters voor irritaties.

Geloof in eigen kunnen

Nederlanders irriteren zich dus flink aan anderen. Maar hoe tevreden zijn ze met hun eigen kwaliteiten op de piste? Nederlanders blijken optimistisch over hun ski- en snowboard vaardigheden. Een grote meerderheid (75 procent) vindt zichzelf een goede wintersporter. 27 procent zegt vol vertrouwen te zijn als het om hun eigen vaardigheden op de piste gaat. Een iets kleiner percentage (16 procent ) noemt zichzelf gevorderd. 3 procent ziet zijn vaardigheden zelfs van professioneel niveau.

null

Vanuit de accommodatie de piste op

Niet alleen over het gedrag van mede wintersporters hebben Nederlanders een mening. Ook hebben Nederlanders voorkeuren bij het boeken van hun accommodatie voor de wintersport. Vanuit je accommodatie een prachtig uitzicht op de bergen? Voor 42 procent van de respondenten is dit het meest belangrijk bij boeken van de wintersport. Een op de drie Nederlanders kiest ervoor om een accommodatie dicht bij de skilift te hebben.

Meer weten over de irritaties op de piste en de favoriete bestemmingen van Nederlandse wintersporters? Kijk dan hier voor meer onderzoeksresultaten.

Edo
is de hoofdredacteur van Wintersport Magazine maar voelt zich ook prima thuis op het internet

Plaats een reactie

Hahaha de nr 5 van de irritaties: snowboarders

“Nederlanders irriteren zich dus flink aan anderen”. Logisch, niets zo irritant op dit bolletje als de mens. En niet alleen op de piste.
Getuige het feit dat alle genoemde irritaties te maken hebben met menselijk gedrag.
Niets over het weer, de liften, de accomodaties, de pistes, alle werk wat aan pistes wordt verricht, de horeca, etc. Niest van dat alles. Alleen maar over andere mensen.

*bericht bewerkt door RIEL op 21 feb 2024 09:15

Hahaha de nr 5 van de irritaties: snowboarders

JelleK op 21 feb 2024 08:33

Duh.
Van stilstaan op de piste kan je ze dan weer niet beschuldigen: ze zitten altijd en meestal net voorbij een heuveltje, opdat je ze niet kunt zien.

Ik irriteer me vaak aan andere Nederlanders…

Voor mij toch nog steeds op eenzame hoogte op 1: Roken in de stoeltjeslift met als toetje de peuk wegschieten.

Dan ben je voor mij meteen het as van het kwaad :).

Maar onbekwame skiërs met onbeheersbare snelheden (aangevuld met een app die aangeeft hoe hard ze gaan) kruipt daar wel tegenaan…

Dronken mensen erger ik me aan. Mede Nederlanders. Niet opgevoedde kinderen / prinsjes / prinsesjes.

Als ik later groot ben woon ik in Val Cenis of Val Gardena ❤️❄️

Ik irriteer mij momenteel ook aan de grote hoeveelheid Nederlanders om mij heen. Dat betekent namelijk dat ik momenteel in Nederland zit. En dus niet kan skiën vandaag.

Ik erger me aan nutteloze onderzoeken en aan het verkeerd gebruik van irriteren/ergeren 😉. https://onzetaal.nl/taalloket/irriteren

*bericht bewerkt door Geraertshoven op 21 feb 2024 09:29

Iets irriteert me, of ik erger me ergens aan… https://taaladvies.net/irriteren-of-ergeren/ 😉.

Van de top 5 herken ik gelukkig niet zoveel. Ik mag graag doen alsof ik snowboarders vervelend vind, maar eigenlijk valt dat in de praktijk wel mee. Stilstaan is soms irritant, als dat op onhandige plekken is, maar zo vaak komt dat niet voor in mijn beleving. Hele breedte: don’t care, voordringen: zie ik zelden en op hoge snelheid inhalen gebeurt ook niet zo vaak. Ik sluit me verder aan bij @LoveToSki , dronken mensen zijn vervelend (op de piste, terras etc), maar slecht opgevoedde kinderen ook (met van die curling ouders, da’s ook wintersport).

Maar is een beetje een vreemde titel. Dit gaat niet over de gemiddelde skiër, dit gaat over de gemiddelde Interhome boeker. Daarom krijg je ook rare uitslagen bij die dorpen.

*bericht bewerkt door Roy83 op 21 feb 2024 09:36

Wannabe Dolomietenkenner... || Carv gebruiker

Veel te snel over kruisende pistes skiën, ondanks waarschuwingsborden met het verzoek om je snelheid te minderen.

Ik denk dat de kunst is om je niet overmatig te storen aan anderen maar om vooral te genieten van bv. het weer of het prachtige landschap. Maar dat lukt niet altijd, en dan stoor ik me met name aan mensen die menen met een boombox in de rugzak iedereen mee te laten genieten van hun muziek. Of mensen die voordringen in de rij en/of over je ski’s heen raggen. Allemaal pietluttigheden.

*bericht bewerkt door ErikM op 21 feb 2024 09:41

Ik erger mij nergens aan op wintersport…

Hier met name aan mede-wintersporters die denken alleen op de wereld (piste) te zijn en zich op smalle paden nog even langs andere skiërs/boarders proberen te wurmen,

Of groepjes die langs de zijkant staan en dan zonder op of om te kijken weer de piste op schieten. Hoe moeilijk is het om éven naar boven te kijken of er iemand aan komt voordat je weer verder gaat. Zijn toch wel vaak Nederlanders, heb ik de indruk.

Voordringen an sich ook irritant, maar daar kun je iemand vaak nog wel op een normale manier op aanspreken. Wie zich op de piste als een ego misdraagt, kun je vooral wat naar zijn/haar hoofd roepen waardoor het al snel wat aggresief overkomt (en dito reactie onlokt), terwijl ik dat over het algemeen niet zo bedoel; meer om iemand even bewust te maken van onhandig gedrag om een volgend incident te voorkomen. :-)

Ik erger mij nergens aan op wintersport…

Harm op 21 feb 2024 09:41

Ja, maar jij bent snowboarder 😜🤣

Ik word eigenlijk nooit ingehaald. Maar goed, ik ben dan ook van professioneel niveau.

f groepjes die langs de zijkant staan en dan zonder op of om te kijken weer de piste op schieten. Hoe moeilijk is het om éven naar boven te kijken of er iemand aan komt voordat je weer verder gaat. Zijn toch wel vaak Nederlanders, heb ik de indruk. § ankiepankie op 21 feb 2024 09:55

Nee hoor, ik heb het de afgelopen weken extreem vaak gezien en eigenlijk niemand zien kijken voordat die vanuit stilstand weer vertrok. Ook niet op zeer drukke pistes waar je gewoon erom vraagt dat er dan ongelukkig gebeuren.

Ik geef je dus op een briefje dat alle nationaliteiten denken ‘wie van achter komt is altijd schuld, dus zij letten maar op’. Overigens is dat niet waar, zeker niet in dit soort gevallen.

Ik irriteer mij momenteel ook aan de grote hoeveelheid Nederlanders om mij heen. Dat betekent namelijk dat ik momenteel in Nederland zit. En dus niet kan skiën vandaag.

DSvier op 21 feb 2024 09:18

Was al bijna bang dat je in Gerlos was beland.

haha, laten we vooral allemaal uitspreken waar we ons aan ergeren. Dat vergroot de feestvreugde zo 😃
Wel leuk voor Interhome, dan kunnen ze reizen aanbieden waar de minste mensen voordringen, niemand te hard gaat en waar iedereen aan de piste mét uitzicht zit. Dan kan niemand zich meer irriteren.

Luidruchtige randstedelingen

Totales Vollidiot

Ik erger mij nergens aan op wintersport…

Harm op 21 feb 2024 09:41

Ja, maar jij bent snowboarder 😜🤣

RIEL op 21 feb 2024 10:04

Goed punt… :p

Het onderzoek gaat over de grootste irritaties en niet over hoeveel mensen zich ergens aan ergeren. Dus het onderzoek geeft niet echt een beeld van wat we met ze allen niet meer zouden moeten doen. De voordringer bij de lift zal voordringen dus niet als punt aanmerken, tenzij een andere voordringer het ‘beter’ doet en hij zich een beginner voelt (qua voordringen dan natuurlijk). Wat ik bedoel te zeggen is: stop toch eens met dat beoordelen van anderen terwijl we zelden bewust zijn wat wij zelf niet goed of prettig doen in de ogen van een ander. Veel situaties zijn een situatie binnen een ‘setting’ en veel voorvallen ontstaan omdat we met z’n alles iets aan het doen zijn zonder telkens alles onderling af te stemmen.
Tevens; Aanspreken op gedrag brengt discussie waarbij zelden iemand “overstag” gaat en ook lering zal trekken uit het aangesproken worden.
Dus: doe het zelf goed, houdt rekening met anderen en laat die loosers hun ding doen, die komen echt wel een keer “de verkeerde” tegen en zijn dan slachtoffer van hun gedrag. Dat is volgens mij, zeker in de hedendaagse maatschappij, de beste leerschool!.

Probeer mezelf vooral niet te veel te ergeren, heb daar wel een handje van maar met de leeftijd komt ook het besef dat je er niet zoveel aan hebt.

De grootste irritatie voor mij is als mensen een gondel of stoel half leeg laten als er een rij staat van meer dan 5 minuten. Paar weken geleden nog een groepje van 2 mensen, die een lift met 2 lege plaatsen lieten gaan om dan met 2 een eigen bank te hebben, dat trek ik niet zo goed.

In L3V wel een singles lijn gezien op een paar plaatsen, en wat mij betreft zouden ze die bij alle drukke liften moeten introduceren, dan gaan de liften in elk geval vol omhoog.

ik erger me alleen aan van die types met boomboxen op hun rug! Opzouten!

Ik irriteer me vaak aan andere Nederlanders…

Jochemgerrits op 21 feb 2024 09:11

Dit.

I would rather be skiing.

Probeer mezelf vooral niet te veel te ergeren, heb daar wel een handje van maar met de leeftijd komt ook het besef dat je er niet zoveel aan hebt.

De grootste irritatie voor mij is als mensen een gondel of stoel half leeg laten als er een rij staat van meer dan 5 minuten. Paar weken geleden nog een groepje van 2 mensen, die een lift met 2 lege plaatsen lieten gaan om dan met 2 een eigen bank te hebben, dat trek ik niet zo goed.

In L3V wel een singles lijn gezien op een paar plaatsen, en wat mij betreft zouden ze die bij alle drukke liften moeten introduceren, dan gaan de liften in elk geval vol omhoog.

Thehenk op 21 feb 2024 11:59

In Val Gardena ook, mensen die persé samenwillen. Liftpersoneel schreeuwen joh. Wij hebben de regel: een van ons blijft bij dochter en de ander vult gewoon op waar nodig. Werkt prima.

Als ik later groot ben woon ik in Val Cenis of Val Gardena ❤️❄️

Te lang je ski’s op de beugel houden vind ik irritant. Verder irriteer ik me nog wel eens aan mensen die zich overal aan irriteren en zeuren (ik vraag me nu af of ik hier nu dan ook bij hoor? :-) Zowel zomervakantie als op wintersport. Eten is te warm of te koud, het water is te koud, de bedden zijn te zacht, het waait te hard, vroeger was alles beter etc etc. Sommige mensen vinden het volgens mij fijn om overal over te zeuren! Ga lekker vakantie vieren

*bericht bewerkt door Mr79 op 21 feb 2024 14:30

Snowboarders op nummer 5 🤣☠️
Er is niks leukers voor mij dan om skiers in de weg te zitten 🪑

Te lang je ski’s op de beugel houden vind ik irritant. Verder irriteer ik me nog wel eens aan mensen die zich overal aan irriteren en zeuren (ik vraag me nu af of ik hier nu dan ook bij hoor? :-) Zowel zomervakantie als op wintersport. Eten is te warm of te koud, het water is te koud, de bedden zijn te zacht, het waait te hard, vroeger was alles beter etc etc. Sommige mensen vinden het volgens mij fijn om overal over te zeuren! Ga lekker vakantie vieren

Mr79 op 21 feb 2024 14:29

Te lang? Dus nog na het bordje? Dat heb ik eigenlijk nog nooit meegemaakt….wel dat mensen hem al open willen doen zodra het bergstation in zicht komt…

Wannabe Dolomietenkenner... || Carv gebruiker

Te lang je ski’s op de beugel houden vind ik irritant.

Ik kan zo vreselijk genieten van de paniek die bij sommigen ontstaat als ik mijn skietjes gewoon netjes tot het bordje op de stang houdt haha…

I can stick uphill ice, on my saucer...

Het voordringen als ergernis is zo herkenbaar. Je pikt Nederlanders in een rij er zo uit. Met haviksogen kijken ze constant druk om zich heen, want voordringen laten we niet gebeuren, maar we proberen het zelf uiteraard wel. Bij elke centimeter vrije ruimte worden de kids naar voren geduwd, als de echtgenoot of echtgenote even niet oplet en aansluit volgt er een reprimande vanuit de partner en als ze jou dan met elkaar hebben afgesneden van je kleine koters kun je een boze reactie krijgen als je vraagt of je er even langs mag om ze de lift in te helpen :D.

Ik probeer zelf altijd de relaxte Spaanse mentaliteit aan te meten, maar heel soms, kruipt ook bij mij het volksaardje waar het niet gaan kan en voel ik me toch genoodzaakt om zo’n mafkees die staat te duwen erop aan te spreken.

*bericht bewerkt door Shane op 21 feb 2024 17:12

I can stick uphill ice, on my saucer...
Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie