Twee keer wat sneeuw na een warm slot van de carnavalsweek

Henri op 14 februari 2024· 3 reacties

Bewolking trekt binnen aan de noordkant van de Alpen, zoals hier in de Achensee regio
Bewolking trekt binnen aan de noordkant van de Alpen, zoals hier in de Achensee regio

We beginnen de dag met een mooi beeld uit de Achensee regio met de redelijk winterse setting met licht besneeuwde bomen hogerop. In de dalen heeft het door de heldere nacht gelukkig goed kunnen vriezen. Deze vorst zorgt ervoor dat de lager gelegen pistes gedurende de dag niet zo snel zacht worden, al is het in de loop van de middag natuurlijk onvermijdelijk. In de komende dagen wordt het in ieder geval weer voorjaarsskiën, want op donderdag en vrijdag stijgt het kwik in de dalen tot ruim 15 graden.

Warmtefront

Na de heldere nacht trekt er momenteel steeds meer bewolking binnen in de Noord-Alpen als gevolg van een warmtefront. Uit deze wolken kunnen er vooral aan de noordelijke rand van de Alpen in de loop van de middag wat druppels vallen. Omdat het zachter wordt, valt het pas boven de 1600 meter als sneeuw. Een geluk voor de lager gelegen gebieden is dat de regen beperkt blijft. Bovendien geldt, hoe zuidelijker, des te beter het weer wordt. In de West- en Zuid-Alpen schijnt de zon volop, maar ook richting de alpenhoofdkam in de Noord-Alpen heeft de zon al meer ruimte om te schijnen.

Warme zuidwestelijke stroming in de komende dagen (wetter3, DWD)
Warme zuidwestelijke stroming in de komende dagen (wetter3, DWD)

De passage van het warmtefront luidt de warme fase in. Met een zachte zuidwestelijke stroming wordt er zeer zachte lucht naar de Alpen gebracht. In de dalen stijgt het kwik donderdag en vrijdag tot wel 15 graden, maar ook hogerop wordt het erg zacht met temperaturen rond de 10 graden op 1500 meter en een nulgradengrens die tijdelijk tot boven de 3000 meter uit zal komen. De lagere pistes (met name op de zuidhellingen) zullen dus weer erg papperig worden. Zonovergoten wordt het niet, want er kan behoorlijk wat sluierbewolking overtrekken. Daarnaast trekt er ook een portie saharastof over de Alpen, waardoor de bewolking vooral op vrijdag nog wat verder kan toenemen. In de avond en nacht van vrijdag op zaterdag volgt vervolgens de eerste sneeuwval met een koufront.

Hoe verloopt de reisdag?

De eerste neerslag vrijdagavond volgt met een sneeuwgrens rond of net boven de 2000 meter, maar door het binnendringen van wat koudere lucht komt de sneeuwgrens uit op ongeveer 1500 meter. Te hoog voor de lagere gebieden dus, maar de hoeveelheden blijven bij enkele centimeters sneeuw, ook volgens ons weermodel.

Na de passage van het koufront verloopt de reisdag grotendeels droog. De wintersporters die naar de Oostenrijkse Alpen gaan, rijden grotendeels achter het front. In de koudere bovenlucht kan er overdag een enkele regenbui vallen in Duitsland, maar het blijft overwegend droog. Enkel in het uiterste zuiden van Duitsland kan het wat langer blijven regenen. Vrijdag een uitgebreide update over het weer op de reisdag.

  • Sneeuw
  • 1cm
  • 5cm
  • 10cm
  • 15cm
  • 20cm
  • 30cm
  • 40cm
  • 50cm
  • 75cm
  • 100+
  • Regen
  • 1mm
  • 5mm
  • 10mm
  • 20mm
  • 30mm
  • 60mm
  • 120+

Nog een sneeuwmoment volgende week

Zondag volgt een rustige eerste skidag met waarschijnlijk veel zon, maar in de loop van de middag vanuit het noordwesten wel toenemende bewolking. Maandag volgt het nieuwe neerslagfront, met vroeg op de ochtend al sneeuw in de Franse Noord-Alpen en Zwitserland. De sneeuwgrens ligt aanvankelijk rond de 1500 meter, maar zakt gedurende de dag enkele honderden meters tot ongeveer 1200 meter. In Oostenrijk start de dag nog droog, maar ook hier gaat het in de loop van de ochtend vanuit het westen sneeuwen. In de Franse en Italiaanse Zuid-Alpen kan ook wat vallen, maar hier blijft de sneeuw echt beperkt tot een cosmetisch laagje. De Noord-Alpen kunnen volgens de huidige berekeningen 10 tot 20 centimeter sneeuw verwachten boven de 1500 meter. In het kaartje hierboven zie je de verwachte sneeuwval van ons weermodel vandaag voor beide sneeuwmomenten (zaterdag en maandag).

Pas op vrijdag kan ik het met meer zekerheid over de rest van volgende week hebben. Vanaf dinsdag neemt de onzekerheid namelijk flink toe. Het lijkt even weer wat meer op te kunnen klaren met twee fraaie skidagen dinsdag en woensdag, maar tegelijkertijd nadert er vanaf de Atlantische Oceaan een sterke depressie, die een grote impact op het weer in de Alpen kan gaan hebben. In welke vorm hangt echt af van de koers die dit lagedrukgebied gaat volgen en dat staat op dit moment natuurlijk nog lang niet vast.

Sauerland anti-winters

De beelden vanuit het Sauerland zijn verre van winters, maar er kan nog wel worden geskied. De skigebieden krijgen het hier nog zwaar in de komende dagen, want ook hier wordt het erg warm. Altastenberg en Neuastenberg zullen het met deze warme periode erg moeilijk gaan krijgen. In Winterberg blijft een selectie aan pistes open. Hoe lang Willingen nog door kan gaan bij de Ritzhagen en Sonnenhang is nog even de vraag. Met temperaturen tot ruim 10 graden en zo nu en dan regen zal het ook hier erg lastig worden.

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Henri
weet alles van nieuwe skigebieden, liften en projecten.

Hi, komt er vandaag nog een nieuw weerbericht? Heel benieuwd naar komende dagen.

Vandaag in Civetta en op 2000m was 't 12 graden… Na een uurtje de ski’s gewisseld voor de fat ski’s… want het werd echt een SLUSH namiddag ;-)

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie