Hulp nodig bij het uitzoeken van een skischoen? Heb je wel eens iemand iets horen zeggen over flexwaardes en stijve en slappe schoenen? In dit filmpje leggen we je uit wat het allemaal is en hoe jij op basis daarvan de beste skischoen kunt uitzoeken!

De flexwaarde van een skischoen

De flexwaarde bepaalt in hoeverre jouw schoen zacht of stijf is. Een schoen met een flexwaarde van 80 is zacht, een van 130 of 150 is stijf. Bij een zachtere, flexibelere schoen gaat het allemaal wat ‘gemoedelijker’: er is meer demping en je ervaart (dus) meer comfort als je op de piste staat. Deze schoenen worden vaak aan beginnende skiërs gegeven, maar we laten je verderop zien dat dat niet per definitie zo hoeft te zijn. Stijvere schoenen zijn wat Spartaanser. Ze bieden minder comfort en zijn wat harder en steviger. Maar daarmee krijg je wel een directere overdracht op je ski’s voor terug, waardoor je beter kunt sturen en harder kunt afdalen.

Maar de flexwaarde bepaalt niet alles

Om het een beetje verwarrend te maken, kan er nog steeds verschil zitten tussen schoenen met dezelfde flexwaarde. Daar komt de term ‘progressieve flex’ om de hoek kijken. Als je op je schoen duwt en deze toch beweging toelaat, is hier sprake van. Hoe meer je daarnaast duwt, hoe stugger hij wordt: hierdoor dempt hij toch nog veel en ‘bouwt hij flexibiliteit op’. Deze schoenen zijn ideaal voor als je off-piste gaat en het terrein in trekt. Een schoen met ‘directe flex’ gaat of kan geen kant meer op als je erop duwt. Dit leidt tot een hele directe overdracht van jouw bewegingen op je ski’s, waardoor je scherp kunt sturen en echt snelheid maakt. Deze gebruik je om op de pistes te racen en dus ook bij slaloms.

Jouw lichaam is óók belangrijk!

Ervaring en doel is niet allesbepalend bij het bepalen van jouw ideale skischoen. Of je sterk en lenig bent, is bijvoorbeeld ook belangrijk. Zo kan het ook zijn dat een onervaren, maar heel lenige skiër het beste af is met stijvere schoenen, in plaats van de zachtere schoenen die je normaal gesproken als nieuweling krijgt. Daarom is het altijd belangrijk om je te laten adviseren!

Rene
Filmt en edit er het hele seizoen op los, of het nu een Snow Show is, een gebiedsreview of gewoon in Nederland met de podcast.

Plaats een reactie

Toch weer wat geleerd, dank je!

Edwin van Riel

Interessante video; al schoot me iets anders door het hoofd bij het lezen van de catchy titel :)

Toen ik mijn skischoenen kocht als absolute beginner heb ik gewoon in de eerste beste winkel alle schoenen gepast en de best passende gekocht. Achteraf was dat niet zo slim, want met 110 flex waren ze te stijf voor mijn lengte/gewicht/ervaring.

1e jaar met de schoenen was mijn techniek in elk geval niet afdoende, later indoor op de rolbaan een keer naar slappere schoenen van daar gewisseld en dat maakte het ineens een stuk makkelijker om techinisch correcter te skiën. Nu na 4 jaar voelt 110 flex gewoon ok, maar ik had wel sneller geleerd als ik beter op had gelet.

Over het algemeen zijn de pijntjes en argumenten van slecht zittende skischoenen gewoon smoesjes voor het tegenvallende skiën. Gewoon even doorbijten en zo veel mogelijk bochten en meters maken, dan gaat het vanzelf beter.

Zoals met zoveel sporten maken kleine wijzigingen aan uitrusting pas een verschil bij topsport. Daaronder zijn het gewoon verkooppraatjes.

Techniek kan je niet kopen, je moet het gewoon doen. Schoen moet uiteraard wel gewoon goed zitten.

Op schoenvlak kan dit mss kloppen skibelt, maar op ski vlak is er toch echt wel duidelijk verschil tss skies en hoe die “voelen” niet?!

Over het algemeen zijn de pijntjes en argumenten van slecht zittende skischoenen gewoon smoesjes voor het tegenvallende skiën. Gewoon even doorbijten en zo veel mogelijk bochten en meters maken, dan gaat het vanzelf beter.

Zoals met zoveel sporten maken kleine wijzigingen aan uitrusting pas een verschil bij topsport. Daaronder zijn het gewoon verkooppraatjes.

Techniek kan je niet kopen, je moet het gewoon doen. Schoen moet uiteraard wel gewoon goed zitten.

Skibelt op 15 dec 2022 09:24

Zoals gezegd moet de schoen gewoon goed zitten, punt! Maar om nu te zeggen dat ik (en ik ben een ski noob) het verschil niet voel tss een flex van 80 en een van 130 in hetzelfde model/merk, jawel hoor. En ook voel ik 't verschil echt wel als ik de ski’s scherp op 86° kant vs 89° kant of bv het verschil tussen de hele kant scherp te laten vs het afbotten van de punt en staart.

Langs de andere kant heb je volledig gelijk dat sommige dingen gewoon tss de oren zitten. Omdat ik vorig seizoen wat stenen heb meegepakt in Cortina heb ik voor 1 setje ski’s het belag laten herslijpen bij een winkel die ook de competitie skiers bedient. Toen ik ze kwam halen zei de eigenaar me dat hij gratis en voor niets de competitie structuur voor begin seizoen had ingeslepen. Ik heb 'm gezegd dat dat heel lief is, maar dat ik een noob ben en dat verschil echt niet voel (wat ook is). Hetzelfde met mijn boosterstraps, voelt wel goed aan maar of het echt effect heeft op mijn balans/voordruk… bwa bwa bwa… zit ws gewoon tss de oren. etc etc etc

Dank voor het duidelijke verhaal. Als je toevallig schoenenen ga kopen heel leerzaam om mee te nemen. Ook herken je direct de goede of slechte verkoper. Thanks

Logisch verhaal, en dat verschil tussen die Fischer schoenen (all mountain vs piste) vertelde Christoph Lenz, hun product manager recentelijk ook in een podcast:
https://outofpodcast.com/tag/fischer-boots/

Maar, Matt Manser, produkt manager van Atomic schoenen, vertelde juist dat veel van hun (gesponsorde) freeride skiers kiezen voor de Redster CS, ‘recreatieve race’ schoen, in plaats van bijvoorbeeld de Hawx Ultra.
https://blisterreview.com/podcasts/gear-30-podcast/matt-mans…

*bericht bewerkt door Slim op 15 dec 2022 17:46

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie