Een nieuw tweede thuis?

Rick op 19 januari 2024· 14 reacties

null

Het is inmiddels alweer ruim 6 jaar geleden: mijn allereerste blog voor deze website. Het ging over mijn tweede thuis in de Alpen, het Montafon in het Oostenrijkse Vorarlberg, waar ik destijds al ruim 30 jaar kind aan huis was. Helaas is de beschreven familietraditie door omstandigheden inmiddels ten einde gekomen, en hebben we met een deel van de groep besloten andere oorden op te zoeken. Een korte omzwerving leidde ons naar de Dolomieten, waar we dit seizoen alweer voor de derde keer te gast zijn. Wordt dit ons nieuwe tweede thuis?

Zoektocht naar een nieuw gebied

Na het einde van de eerder beschreven familietraditie, zijn we op zoek gegaan naar een ander gebied met voor ieder wat wils. Zowel blauwe en rode cruisepistes, uitdagende zwarte afdalingen, als voldoende mogelijkheden voor tochten stonden op het verlanglijstje, samen met enkele andere eisen en wensen. Een grondige zoektocht via de skigebiedenzoeker op deze site bracht ons via het Zwitserse Flims - Laax - Falera, naar het Italiaanse Alta Badia, waarbij die laatste een schot in de roos bleek. Met pistes in alle moeilijkheidsgradaties, waaronder twee beroemde Worldcupafdalingen, 575 kilometer aan aaneengesloten en perfect geprepareerde pistes, geweldige mogelijkheden voor tochten en moderne liften, zit het in dit gebied wel goed. Combineer dat met geweldige uitzichten, de vele hutten, de Italiaanse keuken en koffie, en de vele zonuren in de Zuid-Alpen, en je hebt in ons geval nog eens vier belangrijke elementen voor een geslaagde wintersportvakantie. En dan is Alta Badia ook nog eens onderdeel van Dolomiti Superski, waardoor de wintersportmogelijkheden in de buurt vrijwel oneindig zijn.

Dolomiti Superski

Dolomiti Superski is een skipasverbond dat al sinds 1974 bestaat en zich bevindt in de Italiaanse Dolomieten. Uniek aan dit verbond is dat bijna alle gebieden in de 12 regio’s in de oostelijke Dolomieten aangesloten zijn, waardoor je met één skipas beschikt over ruim 1.200 kilometer aan pistes en 450 liften. Je skipas is daarmee geldig in veel verschillende skigebieden en bergdalen, met verschillende historie, gewoonten en gebruiken en zelfs talen. Dat wil zeggen niet alleen Duits en Italiaans, veroorzaakt door de roerige geschiedenis van dit deel van de Alpen, maar ook Ladinisch: een oude, bijna uitgestorven Alpentaal die in enkele dalen nog wordt gesproken. Ook vanuit historisch perspectief is het dus een interessant gebied.

Dolomiti Superski is niet volledig aaneengesloten, op sommige plekken zul je een skibus nodig hebben. Het gebied rond Alta Badia is echter met 575 kilometer aan pistes het grootste aaneengesloten gebied in het skipasverbond. Daardoor heb je ook zonder de bus meer dan voldoende mogelijkheden, met voor ieder wat wils. Tenminste, als je niet op zoek bent naar een bruisende (feest)après-ski, want die vind je hier vrijwel niet. In de Dolomieten drink je na het wintersporten rustig een biertje of wijntje op het terras of bij een vuurtje. Verder staan de Dolomieten niet direct bekend om hun freeridemogelijkheden, dus ben je, wanneer je daarnaar op zoek bent, elders waarschijnlijk beter af. Dat geldt ook als je zo kort en gemakkelijk mogelijk wilt reizen: want hoewel de extra reistijd meevalt, zijn de Dolomieten verder weg dan veel Oostenrijkse gebieden, en moet je ook nog minimaal één bergpas over (in de meeste gevallen de Brennerpas). De wintersportmogelijkheden zijn het echter waard, vooral voor mensen die houden van het maken van tochten door verschillende valleien met steeds andere uitzichten.

Locatie, locatie, locatie

Door de uitgestrektheid van het gebied, is een juiste locatie kiezen cruciaal. Daarin heeft Alta Badia het getroffen met haar ligging: mooi in het midden van Dolomiti Superski, en aan de route van de bekendste skitocht van allemaal: de Sella Ronda. Deze ronde rondom het Sellamassief doet in totaal vier skigebieden aan: Val Gardena, Val di Fassa, Arabba en natuurlijk Alta Badia. Een leuke, maar populaire dagtocht, die je zowel met de klok mee, als tegen de klok in kunt skiën.

Door de centrale locatie van de gebieden rondom het Sellamassief, behoren echter ook andere dagtochten tot de mogelijkheden, zoals de Val Gardena Ronda door het Val Gardena (Grödnertal), de La Crusc skitour naar het beroemde kerkje boven het dorpje Badia, een dagtochtje naar de Marmolada (de hoogste berg van de Dolomieten met haar gletsjer), of een tocht door het deelgebied Buffaure van Val di Fassa.

En dan zijn dat nog alleen maar de tochten waar je géén bus voor nodig hebt! Met een kort busritje zijn ook andere leuke tochten mogelijk, zoals de Skitour Lagazuoi naar de gelijknamige berg (inclusief afdaling door een verlaten vallei en ritje achter de paardenslee), de Super 8 skitour, de Giro della Grande Guerra langs memorabele plekken uit de Eerste Wereldoorlog, en een dagje Cortina d’Ampezzo of Kronplatz. Door de uitgestrektheid, de gezamenlijke skipas en de vele berghutten, is de regio daarnaast een ideale locatie voor skisafari’s, waarbij je meerdere dagen van berghut naar berghut skiet. Bagage neem je op je rug mee, of wordt (grotendeels) voor je naar de volgende hut gebracht. Daardoor is een skisafari een ideale manier om de (uithoeken van de) Dolomieten te verkennen, zelfs zónder een centrale locatie voor je verblijf.

Derde thuis

Het mag duidelijk zijn: ik ben in korte tijd enorm fan geworden van de Dolomieten. Inmiddels ben ik er zowel in de zomer, als in de winter meerdere malen geweest en ik ben verkocht. Is het daarmee mijn nieuwe tweede thuis geworden? Dat (nog) niet, want het Montafon (ik was er afgelopen zomer nog) zal voor mij altijd een bijzondere plek blijven en nog lang vertrouwd blijven voelen. Alta Badia is echter een plek die ook vertrouwd voelt, al liggen er nog niet de herinneringen zoals in het Montafon. Op dit moment is het nog meer een soort derde thuis dus, waar ik graag blijf terugkomen.

Bereikbaarheid een probleem?

Dat wordt de komende jaren echter niet bepaald gemakkelijk, gezien de aanstaande werkzaamheden aan de Brennerautobahn (zie dit artikel). Doordat de Lueggbrücke moet worden vernieuwd, dreigt vanaf 2025 een verkeerschaos te ontstaan, waar wij, zeker op de drukke wisseldagen in de winter, liever bij uit de buurt blijven. En aangezien de mogelijkheden om de Brennerpas te mijden beperkt zijn, houden we het nieuws hierover met argusogen in de gaten. Het bericht dat de gemeente Gries am Brenner een rechtszaak heeft aangespannen om (na jaren van discussie hierover) alsnog een tunnel gerealiseerd te krijgen in plaats van een nieuwe brug, stemt niet hoopvol, omdat de overlast dan waarschijnlijk alleen maar langer zal duren. Daardoor zijn wij, ondanks de succesvolle zoektocht naar een nieuw thuis in de Alpen, toch alweer voorzichtig aan het kijken naar andere mogelijkheden voor de wintersport van 2025.

Rick
Heeft een passie voor alles wat met bergen, sneeuw, skiliften en wintersport in het algemeen te maken heeft en deelt hierover graag zijn kennis.

Plaats een reactie

Als 1 skibus ok is, dan heb je maar liefst 4 WC pistes voorhanden (Kronplatz en Cortina, waar eind januari het circus langs komt). ;)

Over de Brenner maak ik mij geen zorgen. Ja, het zal vertraging gaan geven, maar daardoor wellicht weer rustiger zijn op de pistes. Ieder nadeel heb zijn voordeel. ;)

Woon in Feltre, en hebben familie (plekje) in Badia, dus kan je wel volgen ;-) Shhhhhhhh, niet teveel van dit soort artikels!

Dank voor de reclame. Het is er al zo druk en duur, kan nog wel wat bij….

Life is what happens while you were checking your phone

Dank voor de reclame. Het is er al zo druk en duur, kan nog wel wat bij….

Leon100 op 19 jan 2024 09:41

Niet zo zuur joh, wees juist blij dat zulke prachtige omgevingen gedeeld worden. Niemand heeft het alleenrecht op een gebied.

Carnas on Tour

Ik heb nog nooit in Italië geskied, zeker leuk om eens te proberen. Ik zie wel veel blauwe pistes en niet al te veel hoogtemeters van top naar dal. Is dit deel van het gebied wel uitdagend genoeg voor ervaren skiërs?

Ik heb nog nooit in Italië geskied, zeker leuk om eens te proberen. Ik zie wel veel blauwe pistes en niet al te veel hoogtemeters van top naar dal. Is dit deel van het gebied wel uitdagend genoeg voor ervaren skiërs?

Classic op 19 jan 2024 11:59

Heb je überhaupt het verhaal gelezen?

Dank voor de reclame. Het is er al zo druk en duur, kan nog wel wat bij….

Leon100 op 19 jan 2024 09:41

Ik las elders dat de toegenomen drukte wellicht ook te maken heeft met de puike marketing van Dolomiti Superski en de zeer “instagrammable”, fotogenieke rotsformaties aldaar. Zijn natuurlijk maar aannames, maar vond het wel plausibel klinken.

Gang is alles

Ik heb nog nooit in Italië geskied, zeker leuk om eens te proberen. Ik zie wel veel blauwe pistes en niet al te veel hoogtemeters van top naar dal. Is dit deel van het gebied wel uitdagend genoeg voor ervaren skiërs?

Classic op 19 jan 2024 11:59

Heb je überhaupt het verhaal gelezen?

Geraertshoven op 19 jan 2024 12:04

Tjonge, wat een vijandigheid gelijk weer. Ja, ik heb het verhaal gelezen. Het gaat over de ideale plek voor een 2e huis. Een interessant onderwerp. Ik heb begrepen dat het een groot en mooi skigebied is. Ik zag op een kaartje dat bij Alta Badia veel blauwe pistes zijn. Vandaar mijn vraag of DIT DEEL van het gebied uitdagend genoeg is voor ervaren skiërs. Of dat je dan misschien beter in een ander deel van het gebied kan bivakkeren.

Ik heb nog nooit in Italië geskied, zeker leuk om eens te proberen. Ik zie wel veel blauwe pistes en niet al te veel hoogtemeters van top naar dal. Is dit deel van het gebied wel uitdagend genoeg voor ervaren skiërs?

Classic op 19 jan 2024 11:59

Heb je überhaupt het verhaal gelezen?

Geraertshoven op 19 jan 2024 12:04

Tjonge, wat een vijandigheid gelijk weer. Ja, ik heb het verhaal gelezen. Het gaat over de ideale plek voor een 2e huis. Een interessant onderwerp. Ik heb begrepen dat het een groot en mooi skigebied is. Ik zag op een kaartje dat bij Alta Badia veel blauwe pistes zijn. Vandaar mijn vraag of DIT DEEL van het gebied uitdagend genoeg is voor ervaren skiërs. Of dat je dan misschien beter in een ander deel van het gebied kan bivakkeren.

Classic op 19 jan 2024 12:54

Ben niet vijandig, stel een vraag. Je hebt dus niet goed gelezen, verschil huis/thuis. Alta Badia heeft zelf maar 130km piste. Dus vanzelfsprekend (voor mij) als je ervaren bent zoek je ook andere dingen op in Dolomiti Superski, zoals beschreven in het verhaal. En zoals ook in andere topics staat maakt het in feite geen reet uit waar je verblijft, al zijn er wel bepaalde locaties om beter met auto/ov te kunnen gaan.

*bericht bewerkt door Geraertshoven op 19 jan 2024 13:03

Dus het Montafon, mijn tweede thuis, sinds 1969, blijft nog altijd de voorkeur hebben.

Ik heb nog nooit in Italië geskied, zeker leuk om eens te proberen. Ik zie wel veel blauwe pistes en niet al te veel hoogtemeters van top naar dal. Is dit deel van het gebied wel uitdagend genoeg voor ervaren skiërs?

Classic op 19 jan 2024 11:59

Heb je überhaupt het verhaal gelezen?

Geraertshoven op 19 jan 2024 12:04

Tjonge, wat een vijandigheid gelijk weer. Ja, ik heb het verhaal gelezen. Het gaat over de ideale plek voor een 2e huis. Een interessant onderwerp. Ik heb begrepen dat het een groot en mooi skigebied is. Ik zag op een kaartje dat bij Alta Badia veel blauwe pistes zijn. Vandaar mijn vraag of DIT DEEL van het gebied uitdagend genoeg is voor ervaren skiërs. Of dat je dan misschien beter in een ander deel van het gebied kan bivakkeren.

Classic op 19 jan 2024 12:54

Bwa ik weet niet, mss toch eens internetten. Vanuit alta badia ben je op een uur (of minder) skieen van 4 zwarte wereldbeker afdalingen, als je een dag ski uitstap maakt naar cortina heb je er nog 2 bij en een zwarte waar ik weinig mensen carvend zie afkomen, arabba is op 20 minuten skieen met bijna alleen rodes en zwartes… dus snap de reactie wel. Sommige van de langste pistes in europa kan je skieend bereiken vanuit dit gebied (marmolada, forcella rossa als je m van ra valles tot cortina skiet la longia). Dus ja beetje domme vraag.(alhoewel domme vragen/opmerkingen zijn er niet zeker?!)

*bericht bewerkt door Asterino op 19 jan 2024 15:23

Dus het Montafon, mijn tweede thuis, sinds 1969, blijft nog altijd de voorkeur hebben.

Anita_Degen op 19 jan 2024 15:09

Mijn tweede thuis sinds 1988 en ik ben van 1985. De derde generatie oftewel mijn kinderen zijn nu aan de beurt. De rest van de familie is ergens uitgewaaierd. Sinds dit jaar voor het eerst in een ander appartement toch voelde het nog steeds als thuis. Alles meegemaakt. Ondertussen ga ik nog wel eens stiekem vreemd met bad Gastein nu voor de tweede keer 😉

Ben nooit zo honkvast. Vind het ook leuk om nieuwe plekken te ontdekken en als het bevalt, kom ik er wel vaker. Maar ben het liefst lekker flexibel. Kan natuurlijk ook makkelijker buiten vakanties om.

Ik heb nog nooit in Italië geskied, zeker leuk om eens te proberen. Ik zie wel veel blauwe pistes en niet al te veel hoogtemeters van top naar dal. Is dit deel van het gebied wel uitdagend genoeg voor ervaren skiërs?

Classic op 19 jan 2024 11:59

Heb je überhaupt het verhaal gelezen?

Geraertshoven op 19 jan 2024 12:04

Tjonge, wat een vijandigheid gelijk weer. Ja, ik heb het verhaal gelezen. Het gaat over de ideale plek voor een 2e huis. Een interessant onderwerp. Ik heb begrepen dat het een groot en mooi skigebied is. Ik zag op een kaartje dat bij Alta Badia veel blauwe pistes zijn. Vandaar mijn vraag of DIT DEEL van het gebied uitdagend genoeg is voor ervaren skiërs. Of dat je dan misschien beter in een ander deel van het gebied kan bivakkeren.

Classic op 19 jan 2024 12:54

Ben niet vijandig, stel een vraag. Je hebt dus niet goed gelezen, verschil huis/thuis. Alta Badia heeft zelf maar 130km piste. Dus vanzelfsprekend (voor mij) als je ervaren bent zoek je ook andere dingen op in Dolomiti Superski, zoals beschreven in het verhaal. En zoals ook in andere topics staat maakt het in feite geen reet uit waar je verblijft, al zijn er wel bepaalde locaties om beter met auto/ov te kunnen gaan.

Geraertshoven op 19 jan 2024 13:00

Mwah, toch niet helemaal een onterechte vraag.
Ik ken iemand die noemt de Sella Ronda steevast de Prikka Ronda…

*bericht bewerkt door Liezen op 20 jan 2024 16:06

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie