Wie gaat er namens TeamNL naar de Winterspelen?

Edo op 21 januari 2022· geen reacties

Pakt Kampschreur dit jaar opnieuw goud?
Pakt Kampschreur dit jaar opnieuw goud?

TeamNL had in 2018 in PyeongChang in totaal maar liefst dertien olympische en paralympische sneeuwsportatleten aan de start, wat uiteindelijk resulteerde in drie gouden, twee zilveren en een bronzen plak. Nieuwe ronde, nieuwe kansen in Beijing. Topsport is echter geen kansspel, maar draait om hoge sportieve doelstellingen. Welke TeamNL-sneeuwsportatleten gaan er voor Nederland naar de komende Winterspelen?

Hoge kwalificatie-eis

Ondanks de stijgende coronacijfers lijken de Winterspelen van Beijing vooralsnog doorgang te vinden. Op 17 januari liep de kwalificatieperiode ten einde en kon de balans worden opgemaakt. In totaal gaan er zes Nederlandse sneeuwsportatleten naar de Olympische Winterspelen en acht naar de Paralympische Winterspelen. Het NOC hanteert strakke criteria: bij de freestyledisciplines is het gebaseerd op finaleplekken (top 8 of 10) en bij het alpineskiën op een top 16-notering. Deze resultaten moeten behaald worden in World Cups of op het WK. Volgens Wopke de Vegt, technisch directeur van de Nederlandse Ski Vereniging, stelt Nederland hiermee de eisen strakker dan de meeste Alpenlanden. “Dit is plausibel vanuit onze top 10-ambitie. Als je mag gaan, heb je er ook iets te zoeken”, aldus de Vegt.

De Vegt kan zich vinden in de strakke Nederlandse kwalificatie-eisen. Beeld: TeamNL/Mathilde Dusol.
De Vegt kan zich vinden in de strakke Nederlandse kwalificatie-eisen. Beeld: TeamNL/Mathilde Dusol.

Olympische afvaardiging

Het coronaseizoen maakte het kwalificeren er niet makkelijker op door de vele restricties. Toch kwam het merendeel van de 14 atleten al vroegtijdig op de allocatielijst voor de Olympische en Paralympische Spelen. Met in totaal zes atleten in sneeuwdisciplines die in actie komen op de Olympische Spelen in Beijing, is dit de grootste afvaardiging sinds Sochi ’14, toen er ook zes sneeuwsporters deelnamen namens TeamNL. Het zijn freestylesnowboarders Niek van der Velden en Melissa Peperkamp, snowboardcrosser Glenn de Blois, alpinesnowboardster Michelle Dekker en alpineskiërs Maarten Meiners en Adriana Jelinkova. Voor Meiners, Peperkamp, de Blois en Jelinkova die zich op Meiners na alledrie vroegtijdig kwalificeerde, is dit de eerste keer.

Jelinkova is gelukkig net op tijd voor de Spelen herstelt van een ernstige kruisbandblessure.
Jelinkova is gelukkig net op tijd voor de Spelen herstelt van een ernstige kruisbandblessure.

Historische alpineskiprestaties

Jelinkova voldeed reeds in januari 2021 in het Sloveense Kransjka Gora met een knappe elfde plek op de World Cup reuzenslalom aan de kwalificatie-eisen. Eerder dat seizoen behaalde ze in het Franse Courchevel een geschoonde top 16-klassering en einde 2020 stuntte ze ook al met een tiende plek op de World Cup parallelreuzenslalom in het Oostenrijkse Lech am Arlberg. Dit zijn sowieso al historische alpineskiprestaties voor Nederlandse begrippen, maar de geschiedschrijving wordt nog groter. Jelinkova kan na 70 jaar de derde skiester worden die voor Nederland uitkomt op de Olympische Spelen. Op de Winterspelen van 1952 in Oslo was Margriet Prajoux-Bouma de laatste. Adriana is ingeschreven op de olympische disciplines slalom en reuzenslalom.

Zoete wraak

In dezelfde maand, maar een week later dan Jelinkova, behaalde snowboardcrosser Glenn de Blois ook zijn kwalificatie-eis dankzij een unieke eerste plek bij de World Cup snowboardcross in het Italiaanse Chiesa in Valmalenco. Uniek, aangezien dit nog geen enkele Nederlandse snowboarder/ster is gelukt in deze spectaculaire discipline. In Wintersport Magazine #53 vertelt hij er in geuren en kleuren over. De Blois miste nipt de kwalificatie-eis voor de Winterspelen van PyeongChang 2018, dus dat maakt deze overtuigende kwalificering extra zoet.

De Blois viert zijn allereerste World Cup-overwinning in Chiesa. Beeld: Andrea Bruno Diodato.
De Blois viert zijn allereerste World Cup-overwinning in Chiesa. Beeld: Andrea Bruno Diodato.

Drang naar meer

Ook Melissa Peperkamp gooide wat records in de mix. Zo wist ze in haar aanloop reeds een zilveren en bronzen medaille op de Jeugd Olympische Spelen in Lausanne 2020 te behalen, wat nog geen enkele Nederlander haar heeft nagedaan. Met een tiende plek tijdens haar WK-debuut in het Amerikaanse Aspen en een vijfde plek op de World Cup slopestyle in het Zwitserse Silvaplana wist ze in maart 2021 de buit veilig te stellen. Het winnen van het overall Europa Cup-klassement in april was een mooie toegift. Toch vindt de jeugdige freestylester dat er altijd ruimte voor verbetering is. “Op Sportcentrum Papendal hangt een bord dat aftelt tot de Spelen en dat maakt me soms wel zenuwachtig. Ik ben fysiek helemaal ready to go, alleen zou ik graag nog wat technischere sprongen aan mijn trick list willen toevoegen. Zoals frontside en backside 1080’s en cab 900’s”, vertelt Peperkamp, die de lat constant hoger probeert te leggen voor haar disciplines big air en slopestyle. “Waar ik me echter het meeste zorgen om maak, is dat ik op het laatste moment besmet raak met corona. Ik heb dan ook mijn privébubbel gemaakt, waarin ik alleen mijn moeder en een paar vaste vrienden toelaat.” Het is de nieuwe realiteit van de huidige topsportgeneratie.

Peperkamp overweegt een betere tricklist.
Peperkamp overweegt een betere tricklist.

Comeback kid

Freestyler Niek van der Velden greep begin januari in Mammoth Mountain net naast de zege bij de World Cup Slopestyle. Zijn tweede plek betekende echter wel zijn beste prestatie op World Cup-niveau ooit en kwalificatie voor de Olympische Spelen. In 2021 werd Van der Velden achtervolgd door blessureleed, maar tegen het einde van het jaar keerde hij met een vijfde plek in Steamboat reeds sterk terug. Vier jaar geleden was de snowboarder uit het Brabantse Nispen ook geplaatst voor de Olympische Spelen, maar nog voordat hij in actie kon komen in Pyeongchang liep hij een zware breuk in zijn rechterarm op bij een valpartij op een training.

Driemaal is scheepsrecht

Voor alpinesnowboardster Michelle Dekker wordt het reeds de derde keer (Sochi '14 en PyeongChang '18) dat zij mag strijden op het allerhoogste podium. Dekker haalde eerder in deze kwalificatieperiode al vier maal de achtste finale (top 16) en miste daarin bij twee gelegenheden op een haar na de kwartfinale (top 8) op het onderdeel parallelreuzenslalom. Daar kwam half januari een achtste plaats (kwartfinale) bij in het Oostenrijkse Simonhöhe. Met die achtste plaats voldoet ze gedeeltelijk aan de gestelde Nationale Prestatie-Eisen. Maurits Hendriks, technisch directeur TeamNL, bracht haar echter goed nieuws: “We hebben na de uitgebreide argumentatie van de NSkiV besloten op basis van de door hen ingediende voordracht Michelle Dekker uit te zenden naar de Olympische Winterspelen van Beijing 2022. Het is duidelijk dat de Nederlandse sneeuwsporters de afgelopen jaren door Covid veel hinder hebben ondervonden in de realisatie van hun trainings- en wedstrijdprogramma. Veel wintersportlanden waren gedwongen de grenzen te sluiten waardoor onze sporters geen toegang hadden tot pistes of banen. Michelle heeft al twee keer meegedaan aan de Spelen en weet wat er nodig is om te presteren. Met haar prestatie van afgelopen weekeinde heeft ze laten zien dat het bereiken van de finale tijdens de Spelen binnen haar mogelijkheden ligt. Evenals in Sochi en PyeongChang zal TeamNL haar daarin optimaal ondersteunen."

Dekker haalde recentelijk op de World Cup in Simonhöhe een achtste plek. Beeld: Mihai Matavz/FIS
Dekker haalde recentelijk op de World Cup in Simonhöhe een achtste plek. Beeld: Mihai Matavz/FIS

Doorzetter

De verzachtende omstandigheden vanuit het NOC* NSF golden ook voor alpineskiër Maarten Meiners, die zowel in het seizoen 2020/2021 als in het seizoen 2021/2022 een 25e plaats op de geschoonde uitslagenlijst van World Cups op het onderdeel reuzenslalom behaalde. Recent had Meiners bij de World Cup in Adelboden zijn laatste kans om aan de Nationale Prestatie-Eisen te voldoen. Na zijn 28e plek in Adelboden, wat overigens een bijzonder knappe prestatie is, hield hij dan in eerste instantie ook geen rekening meer met de Olympische Spelen. Wopke de Vegt was dan ook zeer trots op de doorzetter: “Dit is in de eerste plaats een bijzondere knappe prestatie van Maarten zelf. Hij heeft zich twee maal bij de beste 25 in een mondiale topsport -vergelijkbaar met golf en tennis- geschaard. Dat is uniek. In het olympische format mogen er maximaal vier atleten per land starten. Dat betekent dat Maarten een lager startnummer zal hebben in Beijing, iets dat van grote invloed op je prestaties kan zijn. Daarnaast werd Maarten, meer dan zijn internationale concurrenten, stevig benadeeld door Covid-19. Skigebieden bleven bijvoorbeeld alleen open voor de eigen, nationale teams. Een gelijke kans op optimale voorbereiding op dit seizoen werd hem dus ontnomen. Het NOC * NSF heeft die bijzondere omstandigheden meegenomen in haar afweging en daar zijn we erg blij mee.”

Paralympische afvaardiging

De sneeuwsportafvaardiging voor de Paralympische Winterspelen is met acht atleten een man minder dan in PyeongChang. De TeamNL-afvaardiging bestaat uit paraskiërs Jeroen Kampschreur, Niels de Langen, Floris Meijer, Jeffrey Stuut en Barbara van Bergen, alsmede parasnowboarder Chris Vos, Lisa Bunschoten en Renske van Beek. Los van Meijer en van Bergen, zijn de overige atleten Paralympische Winterspelenveteranen. Zo was Vos tijdens de Paralympische Winterspelen van Sotsji in 2014 de jongste Nederlandse paralympische debutant ooit en won hij tijdens de editie van 2018 een zilveren medaille op de snowboardcross. Met zijn tweede plaats in een sterk deelnemersveld tijdens de World Cup in het Finse Pyhä van afgelopen februari voldeed Vos aan de kwalificatie-eisen en kan hij zich gaan opmaken voor de paralympische disciplines banked slalom en snowboardcross op zijn derde ‘scheepsrecht’-editie. Lisa Bunschoten – afgelopen Spelen nog goed voor zilver op de snowboardcross en brons op de banked slalom – wist zich eind november middels twee World Cup-overwinningen in SnowWorld Landgraaf te kwalificeren. Van Beek deed dit eind december met zilver en brons op twee World Cups in Hochfügen

Floris Meijer gaat zijn olympische debuut maken.
Floris Meijer gaat zijn olympische debuut maken.

Paraskiërs pakken uit

De meeste paraskiërs wisten reeds eind januari 2021 hun ticket voor het hoogste podium veilig te stellen. In het Zwitserse Veysonnaz stonden zowel twee World Cups reuzenslalom als twee World Cups slalom op het programma. Kampschreur won de twee World Cups op de reuzenslalom, terwijl hij tweemaal zilver behaalde op de slalom. Ook Meijer (1x brons) en de Langen (2x brons) mochten één of meerdere medailles ophalen. Stuut werd een maand later voorgedragen na zijn goede resultaten tijdens de World Cup in het Oostenrijkse Leogang. En van Bergen moest tot afgelopen december wachten, om te laten zien dat ze in een sterk World Cup-deelnemersveld in het Oostenrijkse Steinach am Brenner wel degelijk meetelt. Ze zullen alle vijf gaan strijden op de slalom, reuzenslalom, supercombinatie, afdaling en super-G.

Kampschreur ziet kansen

Bij zijn debuut op de vorige Spelen wist Kampschreur al een gouden medaille te bemachtigen op de supercombinatie. Het zorgt bij de zitskiër niet voor extra druk. “Misschien hebben mensen nu hoge verwachtingen, maar daar maak ik me geen zorgen om. Ik heb maar één titel te verdedigen en vier te behalen, dat maakt me extra gretig. We bekijken het natuurlijk per wedstrijd, want het moet wel allemaal de juiste kant op vallen. Je weet niet hoe de pistes erbij liggen en hoe de sneeuwkwaliteit is. Maar mijn doel is wel meer medailles dan in 2018”, benadrukt Kampschreur, die door zijn vorige Spelen al een voorsprong heeft op de concurrenten. “Ik was in PyeongChang heel zenuwachtig, en zal in Beijing vast en zeker weer zenuwachtig zijn. Maar ik weet nu wel wat ik kan verwachten qua het hele circus er omheen. Ik weet precies wat de chef de mission voor je doet, hoe de medische staf in elkaar zit en hoelang die wedstrijddagen kunnen zijn. Die ervaring neem je mee ten opzichte van debutanten.”

Jeffrey Stuut in training voor de Spelen.
Jeffrey Stuut in training voor de Spelen.

De olympische venues

De Olympische Winterspelen van Beijing 2022 vinden van plaats van 4 tot en met 20 februari. Van 4 tot en met 13 maart zijn de paralympiërs aan de beurt. Beijing zal daarmee de eerste stad zijn die zowel de zomer- als de wintereditie organiseert; in 2008 was Beijing gastheer van de Zomerspelen. In de Chinese hoofdstad zijn drie wedstrijdzones ingericht om de 109 events in zeven sporten te faciliteren: Central Beijing, Yanqing en Zhangjiakou. In Central Beijing worden curling, ijshockey, kunstrijden, schaatsen en shorttrack georganiseerd en van de sneeuwsporten staan snowboard big air en freestyleskiën big air op het programma. Yanqing, op 80 kilometer ten noordwesten van Beijing, is gastheer van alpineskiën, bobsleeën, skeleton en rodelen. Zhangjiakou, nog verder naar het noordwesten in de provincie Hebei, organiseert de overige onderdelen van snowboard (slopestyle, halfpipe, banked slalom, cross en alpine) en freestyleskiën, biatlon, langlaufen, schansspringen en de noordse combinatie.

Bewaakte bubbel

China heeft als land nog weinig historie met de wintersport. Toch verwacht Wopke de Vegt weinig problemen. “Ze hebben heel veel buitenlandse expertise ingehuurd, dus qua wedstrijdorganisatie komt het wel in orde. De courses en pistes die reeds gebouwd zijn, zien er goed uit.” Wat echter wel volledig in Chinese handen ligt, is het coronaprotocol. “Iedereen krijgt in Papendal de verhalen mee van atleten die reeds in China zijn geweest. We weten dat we straks in een bewaakte bubbel gaan leven, strenger nog dan tijdens de Zomerspelen van Tokio. Je verblijft alleen in het hotel en de venue. Je kan/mag verder geen kant op”, legt de Vegt uit. “Echter hebben we ondertussen anderhalf jaar lang in sportbubbels en met protocollen geleefd, dus we zijn wel wat gewend. De FIS en IBU hanteerden al strenge regels rondom wedstrijden, zij het geen militair regime. Ik denk niet dat dit plots een issue wordt in China en iedereen het accepteert voor wat het is. Je komt daar in principe om te presteren. En dat gaan we dan ook zeker doen!”

Voor de meest recente sneeuwsportnieuwsitems met betrekking tot de Olympische Spelen kun je terecht op ons Beijing 2022 liveblog of uiteraard de updates van TeamNL.

Edo
is de hoofdredacteur van Wintersport Magazine maar voelt zich ook prima thuis op het internet
Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie