Wie heeft dit nou niet op z’n bucketlist staan: Een huskysledetocht? Samen met de honden door de stille en uitgestrekte natuur is natuurlijk fantastisch mooi. Wij hebben een huskytocht gemaakt in Zweden vanuit de Pintreelodge en dat is echt een aanrader. Over smalle paden door de bossen, door grote weidse vlakten. Ik keek mijn ogen uit! Zelf een keer meemaken? Kijk dan hier. Wat mij betreft een absolute aanrader!

Kristy
verdeelt haar tijd tussen het opnemen van videos in de sneeuw en het geven van skitrainingen.

Ik heb dit 16 jaar geleden gedaan en het staat weer of eigenlijk nog steeds op mijn bucketlist! Wij hebben toen een korter tochtje met huskies gedaan maar ik zou de volgende keer wel een meerdaagse tocht willen doen. Lapland is zo’n gave ervaring met zoveel natuurschoonheid en leuke activiteiten, echt een aanrader!

🏂

Voor ons staat het eigenlijk voor de komende winter op de planning. Maar ik durf nu nog niet echt te boeken, met de spanningen die er zijn in Rusland…

Na in 1998 een paar uur in Fins Lapland te hebben gesnuffeld aan een Husky-tocht, heb ik 2008 een Husky-tocht van 6 dagen gemaakt. Vanaf Muonio (kennel met 450 honden), dat op de grens met Zweden ligt, 6 dagen rondtrekken van blokhut naar blokhut. Met gids en 8 deelnemers, ieder met een eigen slee met 4 à 5 honden. Eigen bagage vervoer je op de eigen slee. Spullen voor de groep, zoals eten, worden over de sleden verdeeld. De blokhutten hebben geen elektriciteit, koken kan op gas en water moet uit meren of rivieren worden gehaald. De hutten moeten met houtkachels worden verwarmd en, behalve een ijskoud toilet buiten, is een sauna de enige gelegenheid voor wat sanitaire activiteiten. Heerlijk primitief dus. Bij aankomst bij de hut moeten eerst de honden worden verzorgd. Dat betekent de houtkachel in de sauna opstoken en daarmee ook de warmwatervoorziening. Met het warme water en droogvoer krijgen de honden hun “dog soup”. Daarna krijgen ze een blok bevroren vlees waar ze tevreden in hun eigen kuil kunnen gaan knagen. Ondertussen wordt de houtkachel in de hut opgestookt en hout gehakt voor de volgende groep. Daarna kunnen de deelnemers in de sauna tijd besteden aan persoonlijke verzorging - er was destijds gelukkig geen ruimte voor de huidige schaamtegevoelens. Ondertussen bereidt de gids het eten. Dan is het tijd voor de op Schiphol gekochte dranken en de maaltijd. Tijdens het afwassen duikt de gids de sauna in en de rest van de avond is gezellig sociaal doen. Slapen gebeurt in een gemeenschappelijke slaapruimte. De volgende ochtend worden de honden ingespannen en moet poep worden opgeruimd. Een kleine week op deze manier met honden optrekken is een fantastische ervaring die absoluut niet te vergelijken is met een kort tochtje van een paar uur. De penalty is dat aan deze tochten een stevig prijskaartje hangt. Maar dat is inmiddels in Lapland gewoon. Ook de rondjes om de kerk met Husky’s, rendieren (rendierrijbewijs gegarandeerd) en snowscooters zijn peperduur en zijn eigenlijk alleen maar betaalbaar als je een all-in pakketreis met vliegen en hotel boekt. Dan zie je in ieder geval niet hoe duur de onderdelen van die reis zijn. Het resultaat van deze reizen was afgelopen 4 weken tijdens mijn verblijf in Fins Lapland duidelijk te zien. Je kon er over de hoofden lopen. Lapland is verworden tot een grote toeristenfabriek (snowscootertochten met 100+ deelnemers), waar je als het even kan alleen nog buiten de schoolvakanties op je gemak van de winternatuur kan genieten.

null
Lunch onderweg

*bericht bewerkt door Ronaldski op 11 mrt 2022 15:05

Als je over de hoofden kon lopen zat je gewoon op de verkeerde plek.

Life is what happens while you were checking your phone
Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie