In het weekend sneeuw, maar let op de sneeuwgrens

Roel op 18 januari 2012· 25 reacties

null
Een fraaie dag breekt aan in La Plagne (F), via Sneeuwhoogte+.

Het wordt een onstuimig weekend met veel neerslag en wind maar het wordt erg spannend wat de sneeuwgrens gaat doen. Die zwabbert het hele weekend flink, de modellen zijn het er nog duidelijk niet over eens of het vanaf 800 meter al tot een blijvend vers pak sneeuw komt, of dat dat pas vanaf 1500 meter gebeurt.

Morgen in Frankrijk misschien nog zon
Vandaag hebben we de laatste volledig zonnige dag in de Alpen. Het wordt gaandeweg de dag al een stuk zachter en dat is de voorbode van een warmtefront dat morgen langs de Alpen strijkt. Vanuit het noorden wordt de bewolking morgen steeds dikker en de wind trekt aan.

Met wat geluk houden we het 's ochtends nog droog maar in Zwitserland en Oostenrijk gaat het op steeds meer plaatsen regenen. De sneeuwgrens stijgt naar 1200 tot 1700 meter. Frankrijk weet er misschien nog net een vrij zonnige dag uit te persen voordat de bewolking gaat overheersen.

Gegoochel met de sneeuwgrens
Vrijdag passeert het koufront met in de hele Noord- en Westalpen flink wat sneeuw tot in de dalen. Zaterdag en zondag worden spannende dagen. Vanuit het westen begint de sneeuwval zaterdag te intensiveren maar er nadert een bel zachtere lucht en die laat de sneeuw mogelijk overgaan in regen. De grote vraag is tot op welke hoogte. Berekeningen variëren van een lage sneeuwgrens van 800 meter tot een minder fraaie 1700 meter. Het maakt het verschil van een dump tot in de lagere dalen of pas vanaf 1500-1700 meter.

null
Imponerende sneeuwverwachtingskaart tot en met vrijdag, maar pas op de regen van donderdag staat er niet op.

Na het weekend blijft het erg wisselvallig maar in de dalen zal het af en toe oppassen blijven voor regen.

Frankrijk
Vandaag en deels ook morgen nog veel zon. Morgen in de loop van de dag steeds meer bewolking en wat regen, vrijdag overgaand in flink wat sneeuw. Zaterdag vanuit het westen opnieuw sneeuw, later op de dag en zondag mogelijk tijdelijk overgaand in regen. Daarna aanhoudend wisselvallig.

Zwitserland
Vandaag zonnig, morgen vanuit het noorden wat regen en veel wind. Sneeuwgrens stijgend naar 1200 tot 1700 meter. Vrijdag overal flink wat sneeuw tot in de dalen. Vanaf zaterdag onzekere sneeuwgrens met veel neerslag, hogerop veel sneeuw.

Oostenrijk
Laatste zonnige dag. Morgen veel bewolking en vooral tegen de Duitse grens al vanaf 's ochtends kans op regen, sneeuwgrens stijgend naar zo’n 1500 meter. Vrijdag 20 tot 40 centimeter sneeuw tot in de dalen. Zaterdag eerst nog droog, in de middag vanuit het westen opkomende sneeuwval die in de nacht naar zondag mogelijk overgaat in regen. Zeer onzekere ontwikkeling qua sneeuwgrens.

null
Gisteren trok het na de middag open in Saalbach, de sneeuw in de ochtend was te verwaarlozen.

Italië
Veel zon, vanaf vrijdag iets meer bewolking maar overwegend droog. Tegen de Alpenhoofdkam kan wat sneeuw vallen vanaf 1500 meter. Richting zuiden steeds meer zon. Vrij zacht, vrijdag en zaterdag wel kouder.

Sauerland
Morgen vanuit het westen regen overgaand in sneeuw, vrijdag behoorlijk wat sneeuw (10-30 centimeter). Zaterdag zachter met regen, zondag weer sneeuw. De regen van zaterdag brengt door de kunstsneeuw van deze week waarschijnlijk minder veel schade toe.

Kortom, een sneeuwrijk weekend maar in de dalen is het enkele dagen oppassen geblazen dat de regen niet te hoog komt. Morgen hierover meer details en meer over de omstandigheden op de weg dit weekend.

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

ZAMG laat in de nacht van zaterdag op zondag de sneeuwgrens tijdelijk oplopen tot 1300-1500m, maar die daalt in de loop van zondag tot in de laagste dalen en dat blijft maandag ook zo.

Het blijft erg spannend, maar ik heb er goed vertrouwen in!

ik ben benieuwd want laat ik nou net aan de Duitse grens met Oostenrijk zitten eind volgende week…

Seriously snow addicted family!

Spannend! Zeker met de warmte ontwikkelingen in de laatste runs. Trend is wel dat het winter weer niet van harte gaat! Maargoed als de stroming 100km hoger of lager is dan kan dat als een verschil zijn.

Hier de Savoi en in Valmorel al sinds zaterdag de zon en fabelachtige omstandigheden

Gaat een spannend weekje worden!

life is a beach, or a pile of snow

Ben benieuwd hoe de winter verder gaat…nog aftellen tot krokus midden februari…

@ Roel, raar dat men nu zelfs niet over 3 dagen aan een weersvoorspeling kan doen (sneeuw of regen ) maar laten we het beste hopen. og nieuws voor onderweg van Belgie naar Oostenrijk (Gerlos) op vrijdagnacht Roel ?

Ja neerslag blijft toch de lastigste parameter. Ik vind eerlijk gezegd dat alle wintersportweersites in NL voor het komend weekend wel heel erg enthousiast over grote hoeveelheden neerslag spreken. Het kan lokaal zeker wel eens heel erg verschillen. De centrale alpen hoofdkam en Arlberg/Tirol wil ik nog wel geloven dat daar veel gaat vallen. Ik zit zelf in PdS (Franse noordkant). Wat ik lees op de kaarten zitten er nog steeds hogedrukinvloeden in met name de west(franswe)-alpen, ik sluit daarom een ‘knietje’ ook nog niet helemaal uit. De donderdag (morgen) voorspelde sneeuwval is ook al van de kaarten af. Zeker zaterdag en zondag kan het nog wel eens meevallen en zal het vast niet aaneengesloten gaan dumpen. Snowforecast is inmiddels ook aardig om en laat al (waterige) zonnetjes zien voor PdS komend weekend. Ik zal proberen een live report geven aankomend weekend!

Ben heel benieuwd wat het weekend gaat brengen. Vrijdag overdag op ons dooie gemak naar Albertville, daar een nachtje slapen om vervolgens za.ochtend het laatste stukje te rijden tot Tignes.

Ik ben erg benieuwd. Wij zitten vanaf vrijdag in Berwang. Hoop dat we hoog genoeg zitten voor het hele weekend sneeuw. Regen zou jammer zijn…

Beetje regen kan het sneeuwdek in Saalbach wel hebben toch? Komende 14 dagen nog wat sneeuw erbij en dan kan het loss gaan.

One life. Live it.

@Roel Vrijdag op zaterdagnacht rijden wij naar Oostenrijk. Kunnen we onderweg sneeuw verwachten? Alvast bedankt voor je reactie.

Beetje regen is niet erg… Laat het lekker daarna vriezen heb je mooie strakke pistes die het nog wel even vol houden…

@ Angela: Ik heb dezelfde zorgen. Waar ga je heen?

Ik denk dat ik een dag eerder ga rijden.

@Roel: kijk nog eens naar deze plaat van de laatste GFS06 run voor zaterdag. Is toch een duidelijk zichtbaar knietje voor de Franse Alpen?

null

het is niet te hopen dat er heel veel gaat vallen, licht overal genoeg aan de noordkant, meer sneeuw zorgt voor hoger lawine gevaar

ik ga dit weekend naar de vogezen, la bresse. zal het daar ook regenen?
thx

Die dump valt grotendeels in het water. Zaterdag en Zondag door het binnenlekken van warme lucht pas sneeuw vanaf 1600m.

@Izaak, let niet teveel op knietjes van hogedruk, die heb je bijna standaard bij noordweststromingen door de orografie van de Alpen. En hogedruk zegt niet alles, stuwing is nog belangrijker.

Ik blijf geloven in grote hoeveelheden. @Anton, de laatste kaarten geven zaterdag inderdaad regen maar vrijdag en zondag vooral veel sneeuw, zondag vanaf ca. 1000 meter. Hier teken ik voor.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

@Roel, klopt. Al verschillen de weermodellen nog wel per uitdraai. De dooigrens 100km zuidelijker of noordelijker maakt ook een groot verschil. En het lijkt allemaal wel erg dicht bij elkaar te liggen. Dooi op 1500m of vriezen op dezelfde hoogte. Bijna tandenknarsen dit hahah

Als ik volgende week maar elke dag lekker kan skiién op verse sneeuw en een zonnetje zo nu en dan vind ik het perfect !

waneer komt sneeuw in nederlan

waneer komt sneeuw in nederland,of krijgen we niks ervan

13 februari verwachten ze 35 cm in 3 uur tijd, tijdens de ochtendspits.

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie