Tijdens een mountainbike-trainingsrondje zagen wij in de verte een mooie witte bergtop. Een bergtop met de wat bijzondere naam Peyre Eraute. Alhoewel ik deze top al vaak geskied heb, had ik niet verwacht ooit al in oktober op de berg te staan om te skiën. Maar vanaf de mountainbike zag de berg er zo geweldig goed wit uit dat wij besloten het erop te wagen. En omdat ik graag wat foto’s wilde maken van de zonsopkomst op het bergmassief hier in de buurt ging de wekker om 4 uur 's ochtends.

De Peyre Eraute is de Pyramidevormige berg op de achtergrond
De Peyre Eraute is de Pyramidevormige berg op de achtergrond

Na een steile klim met de auto over een kapotgereden, verijsde, besneeuwde en zeer modderige weg kwamen we tot 1900 meter hoogte. Daarna lag er echt teveel sneeuw om door te kunnen rijden. Eerlijk gezegd was dat lager dan verwacht, maar dat betekende meer skiën. Vanuit de auto gingen de ski’s meteen onder en liepen we omhoog.

De zon komt bijna op, de hemel verkleurd
De zon komt bijna op, de hemel verkleurd

De eerste paar honderd hoogtemeters liepen we door het bos. Vanwege de volle maan hadden we onze hoofdlampjes niet eens nodig. Maar omdat het momenteel jachtseizoen is, bleven de lampjes aan. Zodat jagers ons niet zouden verwarren met een wild zwijn of een ander wil dier.

Zonsopkomst op het Ecrinsmassief
Zonsopkomst op het Ecrinsmassief

Zonsopkomst achter Puy Saint Vincent
Zonsopkomst achter Puy Saint Vincent

null

null

null

Eenmaal boven de geel verkleurde lariksen was het duidelijk dat de hemel begon te verkleuren. De dag brak aan. We werden getrakteerd om de meest geweldige kleuren. Zonsopkomsten in de herfst zijn de mooiste die ik ken.

Een mooie klim tot de top!
Een mooie klim tot de top!

null

null

null

Eenmaal op de top begonnen we aan de afdaling. Door de kou en de wind was het sneeuwdek amper ontdooit en was het dus voorzichtig skiën. Anders zouden we een honderden meters lange glijbaan hebben met een flinke schans eronder. Maar de sneeuw was prima, zeker voor een 20 oktober. De kleuren van het lariksbos waar we later doorheen skieden maakte alles nog heel veel mooier! Wat een heerlijke dag buiten! Wat een heerlijke laag sneeuw al zo vroeg in het seizoen. In noordhellingen, en op de hoogste pistes in de skigebieden ligt de eerste laag van deze winter er al! Een goed begin!

Harde maar prima sneeuw
Harde maar prima sneeuw

null

Geweldige kleuren tijdens de afdaling
Geweldige kleuren tijdens de afdaling

Heerlijk om doorheen te knallen
Heerlijk om doorheen te knallen

Rogier
woont in de Franse Alpen. Als er maar een beetje sneeuw ligt, is hij buiten te vinden, om ons daarna bij te praten.

Plaats een reactie

Prachtig!

Wowww, erg indrukwekkende fotos rogier!!

@Rogier Wat ik me bij deze reportages vaak afvraag, hoe weten jullie de weg terug naar de auto? Skiën jullie precies dezelfde route terug die je ook omhoog gelopen hebt, of zijn jullie zo bekend met het terrein dat je iedere boom kent?

En idd, prachtige foto’s.

Bedankt voor deze mooie foto’s. Weten wij ook eens hoe het in de herfst is hoog in de bergen. Die foto’s zie je nl. niet vaak.

@Tjeerd69 Grappige vraag. Want daar heb ik me nog nooit zorgen om gemaakt, in de Alpen tenminste. Of we kennen het terrein, en houden heel goed in de gaten waar we skiën. .Of we houden onze voortgang etc goed in de gaten met behulp van kaarten en gpsen. In principe zijn we continu aan het oriënteren. Ook kijken we tijdens de klim waar de beste sneeuw te vinden zal zijn en op die manier weten we altijd precies waar we zijn

Maar in Chili waar wij vulkanen hebben geskied vanuit oerwouden, maakte wij ons ook zorgen of we de smalle paadjes nog wel terug zouden vinden, en dus geen lunch voor een puma zouden worden ;-), daar waren we er heel veel preciezer mee bezig.

Click. Click. Peace

@SkiBeppie Geen dank! De herfst is altijd zo geweldig mooi, en met skibare sneeuw nog veel mooier!

Click. Click. Peace

super mooi! Vooral ook die kleuren icm met die witte bergtoppen.

Zonsondergangen met een gedeeltelijke zwarte lucht en sterren misschien ook eens de moeite om te fotograferen? Dat krijg je ook echt supermooie foto´s om bij weg te dromen. :)

@Carla46 Hij komt erbij op de lijst ;-)

Click. Click. Peace

wow dat zou super zijn. Laatst op de webcam van molltaler gletsjer al zo een prachtig beeld gezien! Geweldig mooi, bijna sprookjesachtig!

Elk seizoen heeft zo zijn charmes, vind ik. In meerdere opzichten. Elk seizoen heeft ook zo zijn nadelen. Zeker in Nederland. Dat eeuwig durende grijze, vochtige, mistige of regenachtige weer waarbij het omstreeks 5 graden is, dat is echt zo ontzettend saai. In de Alpen valt er dan tenminste nog sneeuw, zijn die wolkenflarden over de bergen veel mooier en indrukwekkender om te zien. Nu heb ik nog niet in de Alpen gewoond om een goede vergelijking te treffen, maar ik vind het weer daar sowieso wel veel boeiender. heb het idee dat daar meer dynamiek is. Vaak vind ik het weer in Nederland in de herfst en de verlenging van de herfst, ook wel winter genoemd, vrij suf. Het is te vaak net niet. De natuur kan wel mooi zijn, maar dat staat daar los van. Ik heb liever 18 graden of meer dan 2-12 graden met eerder genoemde mist/nevel/eeuwig durende grijs.

Zulke plaatjes maken van een zonsopkomst zijn toch geweldig mooi om te maken en te zien. Hier kun je ook mooie plaatjes schieten, maar dat kan daar bij lange na niet aan tippen. Veel meer mogelijkheden en invalshoeken. Relativeren en doen met wat we hebben. Toch een tikkeltje jaloers, hoor. @Rogier. ;)

*bericht bewerkt door Edwin. op 21 okt 2016 11:06

Not all who wander are lost

Lijkt me inderdaad super geweldig om in de alpen te wonen. Je hebt er zo veel (dynamische) vrijetijdsmogelijkheden in de prachtige rustige natuur en de (vaak drogere) frisse lucht buiten. Maar wat ga je dan of kun je doen om de kost te verdienen?? Van seizoenswerk kun je nu niet echt leven…Bij zulke foto´s/ uitzichten kun je inderdaad eindeloos dromen en ontspannen…

@Carla46 Waar een wil is… Maar verhuizen naar de bergen heeft inderdaad wel meer voeten in de aarde dan hete hele jaar door lekker vakantie in de bergen. Financieel en carrieretechsnich is het vaak niet de beste keuze, maar dat zijn allemaal weer keuzes. Een tussenoplossing is werk zoeken in steden als Grenoble / Innsbruck / Geneve of zelfs Lyon.

Click. Click. Peace

Inderdaad, je moet in de buurt zitten van een grotere stad, anders wordt het financieel al veel moeilijker. Bovendien moet je eerst helemaal uitzoeken hoe alles geregeld is met ziektekosten ed. Want dat is in ieder land ook weer helemaal anders.
Als je ziet welke pracht je terug krijgt van de natuur en de bergen…Je kan ook eerst wat carriere maken en het daarna aftrappen naar de bergen en tijdje daar blijven :) (en dan vervolgens niet meer weg of terug naar thuisland willen).

Ik weet van mezelf 100% zeker te zeggen dat ik meer en afwisselender zou sporten als ik in de bergen zou leven. Ik zou ook vaker op pad gaan, wat ondernemen of gewoon naar buiten gaan. Dat is misschien wel makkelijk zeggen nu ik dat bericht typ hier in Nederland, maar uit ervaring met vakanties en de outdoormanagement opleiding in de Ecrin, Pyreneeén en nog een aantal plekken, durf ik dat wel te zeggen.

Met een tussenoplossing bedoel jij: werk zoeken in de de grotere steden of in de buurt van en ondertussen verder kijken naar de langere termijn? Ik zou het ook niet als vakantie zien, maar meer een andere manier van leven. Je werkt altijd voor geld, maar ik hoef er niet rijk mee te worden ofzo. Financieel is het fijn als je je dingen kan doen en daarnaast wat over kan houden voor luxe. luxe als in: vakanties, spullen voor in huis en/of gadgets (o.a voor outdoor als ski/hike). Carriere geef ik sowieso al helemaal niks om. Werk moet je leuk vinden en liggen. Dat kan op elk niveau.

Ik zou er zelf nog steeds voor openstaan om het eens te “proberen”, maar natuurlijk nooit zomaar even doen, dat verhuizen. Punt is vaak ook dat het vinden van het juiste werk/vacatures best moeilijk lijkt. Althans, vanuit Nederland. De juiste sites e.d zijn vaak beter bekend bij de mensen in de omgeving. Denk dat een handige stap 1 is om gewoon te beginnen met de basis van de taal.

Not all who wander are lost
Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie