Zuidalpen houden volop neerslag, Noordalpen zijn droog

Roel op 04 november 2018· 3 reacties

Gargellen (O)
Gargellen (O)

De tweedeling in de Alpen die we sinds een dag of tien zien, namelijk veel nattigheid in de zuidalpen en droog weer in de noordalpen, houdt nog aan. De stroming blijft in de anti-winterse zuidhoek waarmee de hoeveelheden sneeuw op de gletsjers verder toenemen, maar het ten noorden van de alpenhoofdkam lenteachtig aanvoelt. Wat er aan sneeuw nog te vinden is in bijvoorbeeld Gargellen (Montafon) verdwijnt langzaam.

Onrustig in het zuiden, opklaringen in het noorden

Het blijft de komende dagen onrustig in Italië waar al zoveel ellende is geweest. Een actieve depressiekrul, te zien op dit satellietbeeld (bron: EUMETSAT), zorgt nog steeds voor lokale wateroverlast van de Italiaanse laars tot aan Noordwest-Italië.

null

De noordalpen profiteren echter van föhn doordat de lucht door de dalende bewegingen aan de andere kant van de alpenhoofdkam haar vocht verliest. We zagen dit föhneffect gisteren mooi op deze timelapse in de Zwitserse Jungfrau Region. Je ziet hier een föhnmuur waarachter de lucht daalt, opwarmt en waardoor de wolken oplossen.

Lokale mist

Aan de noordkant van de Alpen is het dus duidelijk droger en ook zonniger dan in het zuiden, al heb je in deze tijd van het jaar wel steeds vaker te maken met mist in de dalen. Die kan door de steeds zwakker wordende zon, zeker als de föhn niet al te sterk is, maar moeilijk worden opgeruimd. Op deze webcam van het Oostenrijkse skigebied Hochkönig zie je alle facetten die de komende dagen kenmerkend zijn voor het weer in de noordalpen.

Hochkönig
Hochkönig

De besneeuwde bergen op de achtergrond vormen de alpenhoofdkam, daarachter wazig een föhnmuur, mist die van dal tot dal wel/niet wordt opgeruimd, en opklaringen met groene bergen op de voorgrond.

Hoge sneeuwgrens

Het spannende weer is duidelijk in het zuiden te vinden. De sneeuwgrens werkt daar wel niet altijd mee. Check dit beeld vanuit het Italiaanse Bardonecchia maar eens op bijna 2400 meter. Er is genoeg sneeuw gevallen maar ook regen.

null

Deze week is dat niet anders. De sneeuwgrens vertoeft tussen 2000 en 2800 meter waardoor nog steeds vooral de gletsjers er echt van profiteren. De Kaunertaler Gletscher (eerste foto) bijvoorbeeld of de Stelvio in Italië (2e en 3e), maar dan moet je er wel kunnen komen. De weg hier naartoe is ondergesneeuwd en bovendien zijn enkele liften door de storm beschadigd.

Skigebied Stelvio (I)
Skigebied Stelvio (I)

Passo Stelvio (I)
Passo Stelvio (I)

Zelfde gebieden krijgen sneeuw

De komende dagen valt er dus nog regelmatig sneeuw aan de zuidkant van de Alpen. Het zijn grotendeels dezelfde gebieden die al sneeuw hebben. Hieronder de sneeuwberekening t/m vrijdag.

null

De lichte neerslag in Oostenrijk duidt op een tijdelijke draaiing van de wind naar het westen op donderdag. Dan trekt een zwak front over waardoor er tijdelijk ook aan de noordkant van de Alpen wat regen valt, maar veel stelt het niet voor. De Franse Alpen zitten er tussenin. Daar valt meer neerslag bij een iets lagere sneeuwgrens dan in Oostenrijk, maar weer duidelijk minder veel dan in Piemonte of het zuiden van Zwitserland.

Weinig verandering

Grootschalig verandert er de komende week weinig. De stroming blijft grotendeels zuidelijk waardoor het zeker niet koud wordt. De hooggelegen (gletsjer)skigebieden kunnen regelmatig een opfrisser verwachten.

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Voor de West Alpen ziet er lijk beter uit op termijn , juist gepast voor de opening van val thorens

Lijkt wel een orkaan(seizoen). Zou dat kunnen gezien de opwarming van de Middellandse Zee?

Lijkt wel een orkaan(seizoen). Zou dat kunnen gezien de opwarming van de Middellandse Zee?

Frank66 op 4 nov 2018 13:57

Wat lijkt een orkaanseizoen?

Not all who wander are lost
Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie