Kletsnat en heel veel sneeuw

Roel op 07 november 2014· 51 reacties

Mégeve (F)
Mégeve (F)

De dump en de ergste regens zitten er op. Wat een gigantisch geweld was dat met eerst föhn, dan die grote hoeveelheid sneeuw boven 2000 meter én een bak water van heb ik jou daar. Als toetje kreeg Oostenrijk een cosmetisch laagje sneeuw tot in het dal voorgeschoteld. Hoe gaat het verder?

Gegenstromlage
De dump was een bijzondere, want met de opkomende südstau begon de sneeuwgrens zoals verwacht hoog, met in de lokale microklimaatjes duidelijk lagere sneeuwval. Vanuit het westen daalde de sneeuwgrens in Frankrijk en Zwitserland vervolgens tot beneden 1000 meter met prachtige beelden en op dat moment kwam een zogenaamde “Gegenstromlage” op gang. Dit proces dat ik dinsdag uitlegde zorgde voor de sneeuw in de Noordalpen. En het mooie is dat hieruit aan de Zwitserse noordkant lokaal ook gewoon een dump viel van meer dan een halve meter. In Braunwald (webcam hieronder) en Elm bijvoorbeeld met 60 centimeter, dat is puur Noordalpen.

Dikke sneeuw in Braunwald (CH)
Dikke sneeuw in Braunwald (CH)

Dump en waterballet
Want viel die dump niet vooral in het zuiden? Deels wel deels niet, de Dolomieten en het zuiden van Oostenrijk hebben er maar weinig van geprofiteerd door de hoge sneeuwgrens.

Vigo di Fassa in het hart van de Dolomieten is nog groen zelfs op 2000m
Vigo di Fassa in het hart van de Dolomieten is nog groen zelfs op 2000m

Tot diep in de middag gisteren regende het hier pijpenstelen. Nog iets verder oostelijk is nóg veel meer regen gevallen. Op de Plöckenpass op de grens van Oostenrijk en Italië is in 72 uur tijd maar liefst 550mm water gevallen, geen sneeuw.

Genieten
Maar nu komt de zon erdoor en in het westen is het winterwonderland compleet. Kijk deze foto maar eens vanaf de Jungfraujoch, bovenaan de Aletschgletsjer.

Jungfraujoch (CH)
Jungfraujoch (CH)

In het westelijk Alpengebied blijft het vandaag en morgen heerlijk weer. De zon schijnt regelmatig en het kwik klimt weer uit het tijdelijke dal omhoog. Perfect weer voor trip naar een gletsjer. In Oostenrijk zet die verbetering iets later in, daar neemt de bewolking later vandaag zelfs weer toe met vanuit het zuiden opnieuw regen en boven 2200m wat sneeuw. Morgen en zondag is het ook daar echter prima weer. Kristof en Ruud treffen het in Sölden waar ook aardig wat sneeuw is gevallen en het morgen geleidelijk opklaart.

Niet alleen de twee gletsjers bij [Sölden](/dorpen/solden) zijn wit, ook de Gigijoch
Niet alleen de twee gletsjers bij Sölden zijn wit, ook de Gigijoch

Weer südstau
Komende week komt er in het bestaande weerpatroon weinig verandering. Nieuwe storingen draaien zich warm op de oceaan en de stroming blijft zuidwest. Vanaf zondagmiddag betrekt het in de Franse Alpen alweer en de dagen erna kan in de West- en Zuidalpen weer iedere dag sneeuw vallen boven 2000m al zijn het niet meer zo’n extreme hoeveelheden als de afgelopen dagen.

Woensdag zit er echter weer een klassieke südstau aan te komen met mogelijk een flinke dump voor het zuiden. De Noordalpen moeten maar weer afwachten. Vooral Oostenrijk ligt voorlopig in de luwte met weinig neerslag en een föhnwindje die het een paar graden warmer houdt dan normaal.

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

Hey Roel bedankt voor de update. Vertrek straks naar Hintertux, als ik het zo lees gaat het weer vanaf morgen meevallen.

Aan de kaarten te zien is het half volgende week weer raak voor het zuiden?

Ja je mag denk ik niet klagen :-) De timing dat het droog wordt is bijna perfect

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

Hopelijk valt de sneeuw snel ook wat lager…over een weekje of 10 naar Les Sybelles maar de dorpjes zien er nog erg groen uit. Hogerop wel een mooi pak sneeuw!

Ik zou me ook zorgen gaan maken als je over 10 weken op wintersport gaat!!!

@Roel klopt 10km zuidelijk van Vigo di Fassa ligt Val di Fiemme (welke sufferd kiest daar nou zijn bestemming) Webcam Obereggen op 2030m sneeuw grens op 2200/2300m.

Vooral heel veel regen Aldaar.

null

Ik maak me heel veel zorgen :P

Seriously snow addicted family!

Als ik deze zo bekijk lijkt het erop dat de Sudstau trein nog even door dendert (prikpunt ongeveer fal die fiemme)

Seriously snow addicted family!

edit deze dus:

Seriously snow addicted family!

null

Seriously snow addicted family!

@Gast489, ik maak me zeker geen zorgen over de sneeuw over 10 weken maar wel over mijn voorpret! Niets is zo leuk als op de webcam de dikke pakken sneeuw te zien liggen…beter dan dat groene overal!

Zie ik wat moois verschijnen op de Esemble van Munchen nu van 06z?

null

Het lijkt erop @Jeffrey, al zijn de nieuwste berekeningen vooral gunstiger voor Frankrijk. De stroming zou meer west worden en dat kan goed uitpakken voor Oostenrijk al blijkt dat nog niet uit dit ensemble van München @Tim. De temperatuur daalt wel iets maar ligt nog steeds boven normaal (rode lijn), een nordstau is dit nog niet.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

Hier nog leuke voor en na foto’s van de dump;
http://www.skipass.com/news/110587-avant-aprs-volume-ii.html…

''Powder to the people''

@AMONIVES gaaf! :-)

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

Gaaf dat je die lijn kan verschuiven!

De Zuidalpen trekken de lijn van vorig jaar gewoon door, bijzonder!

❄️

laatste gfs run ( nieuwe run ) is terug ontzettend zacht voor de noordalpen. Aanhoudend warm tot in het gaatje(23 nov). Ga 6 dec naar opening saalbach. Denk dat het dit jaar in het water valt.

eind nov richting 15 gr in de lage landen. En in de alpen zou het warm,warmst worden… 10 gr op 1500m, 6 gr op 2000m
pfffffff…

Ligt het aan mij of mist les duvelse altijd net de dump?

Niet zo ongeduldig allemaal, 6 december is gewoon een risico… Hoeveel seizoenen er wel niet gered in de week voor kerst? geen idee van aantallen maar wel veel!

Seriously snow addicted family!

@Gast668, das weer koffiedik kijken op lange termijn.

Roel,

kunnen we nog wat verwachten van de storm en koude die de komende dagen over Noor Amerika trekt?

@Gast248, nee dat zegt niks over wat wij krijgen. Later in de week wordt het in de VS wel koud inderdaad.

Trouwens verder kijken dan een dag of 7-10 heeft geen enkele zin dus ik zou nog zeker niet wanhopen over begin december.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

Ik ben vaste volger van user “nozawaonsen” op het snowheads forum. Beetje vergelijkbaar met Roel hier. Maar dan interactiever. Hij schrijft geen blogs, maar wel zeer regelmatig updates in het weer topic daar.

Hij post net een interessant plaatje met ECWMF model output. Nuancering ebij - het is wel helemaal eind van de run dus nog weinig betrouwbaar. Maar als het zo uitkomt, Groenland blokkade voor 2e helft november.

Bron http://snowheads.com/ski-forum/viewtopic.php?t=111231&st… @Roel - wat zijn de gevolgen van Groenland blokkade?

null

The older I get, the better I was

Wow dat is een echte droomkaart voor de winterliefhebbers (in eigen land) maar de voorgeschiedenis is hier te warm waardoor er nog geen échte koude lucht wordt aangevoerd (overdag een paar graden boven nul, 's nachts eronder). Dit geeft wel weer veel sneeuw voor de Zuidalpen!

Zoals je al zegt kijken we wel in een glazen bol. Het kan zijn dat er van die blokkade vanavond (nieuwe modelberekening) niks meer over is.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

Nog eentje dan om het vuurtje op te stoken

Van het italiaanse skiforum geplukt - ze worden er daar helemaal wild van
De spaghettiplaatjes kan ik wel lezen, hier moet ik nog een beetje op oefenen, voordat ik begrijp wat het nou precies betekent…

null

The older I get, the better I was

Laatste plaatje, gevonden op forum van skipass
Neerslag totaal voor 16 november

null

The older I get, the better I was

Het kan natuurlijk nog flink van positie (en ook hoeveelheid) veranderen.
Als het zo uitkomt, dan krijgen Isola 2000 en Madesimo de volle laag.

The older I get, the better I was

Laat de winter maar zijn intrede doen in de Alpen…

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie