BEWintersport is ook beschikbaar op wintersport.be
sluiten
Live: van poeder tot pap in Monte Rosa

Live: van poeder tot pap in Monte Rosa

Laura. op 25 maart 2019 · 1 reacties

Zonnekloppen tussen de poeder
Zonnekloppen tussen de poeder

Ik ben een fan van skiën in Italië, omwille van het lekkere weer en lekkere eten. Afgelopen dagen verkende ik het skigebied van Monte Rosa in Valle d'Aosta. Het is een erg uitgestrekt skigebied, dat 3 dalen bevat: Champoluc, Gressoney en Alagna. De twee eerste dorpen liggen op ongeveer 1.600 meter. Alagna ligt wat lager, op 1.200 meter. Verder heb je nog een 6-tal gebiedjes met enkele pistes die met de wagen of skibus bereikbaar zijn, en ook inbegrepen in de Monte Rosa skipas.

Poeder boven de 2.000 meter
Poeder boven de 2.000 meter

Hoewel Monte Rosa een vrij sneeuwzeker gebied is, ligt er op dit moment niet echt de grote massa sneeuw. Van de laatste dump kreeg Monte Rosa maar enkele sneeuwvlokjes mee, vooral op de hoge toppen Punta Indren en Passo Zube, die rond de 3000 meter liggen. Daar was het de voorbije dagen wel lekker skiën, met off-piste nog redelijk wat poeder. Bovendien ligt er op de piste zeker voldoende sneeuw, en is het doordeweeks erg rustig. Voor veel vakantiegangers lijkt Val d'Aoste in maart toch niet zo'n erg aantrekkelijke bestemming. Zo kan je na de middag boven de 2000 meter nog pistes vinden die er uit zien alsof er slechts een handjevol skiërs is langsgekomen. In het weekend is het wel iets drukker met dagjestoeristen vanuit Milaan en Turijn.

Lekker weertje op Bochetta delle Pisse
Lekker weertje op Bochetta delle Pisse

Lager gelegen, zeker tussen de 1.800 en 1.200 meter, is de feestvreugde minder groot. In Alagna is er een fantastische afdaling vanaf Passo Salati (2.971 meter) over piste V3 (zwart) en V1 (rood), die helemaal naar Alagna dorp (1.212 meter) gaat. Je doet dus zomaar even 1.700 hoogtemeters. Het vertrek bovenaan piste V3 is heerlijk: fris windje, stralende zon en lekkere poedersneeuw. Na piste V3, ongeveer halverwege, worden de condities eerst wat ijziger, waarna ze kortelings overgaan naar slush en stroken kunstsneeuw tussen een groen landschap. Zeer vreemde ervaring als je hogerop nog lekker in de poeder zat.

Hoe lager je gaat, hoe minder fraai de sneeuw en het landschap
Hoe lager je gaat, hoe minder fraai de sneeuw en het landschap

Je hebt de lagergelegen pistes in Gressoney helaas ook nodig om de doorsteek te maken tussen Alagna en Champoluc, en daar wringt deze maart wel het skischoentje in Monte Rosa: ze moeten het daar redden met de sneeuwkanonnen. Het ziet er niet naar uit dat er de komende weken sneeuw aankomt voor Valle d'Aosta, dus tenzij je vooral uit bent op zonnebaden, lijkt Oostenrijk een betere optie voor lenteski.

Op de hoogte blijven van de laatste artikelen? Meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief!


Reacties

  • DaanDM 29-03-19 09:32
    DaanDM 29 maart 2019 · 09:32
    Leuk verslag Laura. Wij gaan ook nog in de paasvakantie skiën, maar dan de Franse Zuidalpen. Hopelijk valt er tegen dan nog wat sneeuw daar want er ligt niet veel momenteel.

Plaats een reactie

Om te posten op dit forum heb je een account nodig. Login of maak een account aan.