Op steeds meer plaatsen wit

Roel op 09 december 2014· 31 reacties

Eindelijk winter in de Kitzbüheler Alpen (Hahnenkamm)
Eindelijk winter in de Kitzbüheler Alpen (Hahnenkamm)

Het mag dan aarzelend gaan, maar de Alpen beginnen beetje bij beetje toch steeds meer op een wintersprookje te lijken. Het is zoals gezegd geen dik pak sneeuw, maar het wintergevoel is helemaal terug als je nu op de meeste webcams kijkt. En er zit nog meer in het vat.

Koud
Ook gisteren en vannacht sneeuwde het weer licht in grote delen van de Alpen. Met de sneeuw is bovendien een golf kou over de Alpen uitgestroomd waardoor de sneeuwkanonnen er vrolijk op losspuiten. Kijk maar eens hier in Val Gardena waar de Worldcup wedstrijden over anderhalve week starten.

Er wordt volop kunstsneeuw gespoten in de Alpen
Er wordt volop kunstsneeuw gespoten in de Alpen

En koud is het op dit moment. Op de Jungfraujoch was het vanmorgen tegen de -20. In Ischgl op de Idalp -10. Morgenavond trekt een nieuw zwak front over de Alpen. Aan de voorzijde stroomt even wat zachtere lucht de Alpen binnen waardoor het morgen overdag tijdelijk zal dooien. De sneeuwkanonnen zullen dan weer even een pauze moeten inlassen.

Wat sneeuw boven 1000 meter
Omdat het een koufront is stroomt erachter weer frissere lucht binnen dus we kunnen ons vanaf 1000 meter opnieuw verheugen op wat sneeuw langs de hele noordkant van de Alpen. Het zal niet meer dan 5-10cm zijn maar toch.

Echt zachter wordt het wel tegen het weekend. De wind draait naar het zuidwesten en daarmee komt er in de Noordalpen een lichte föhn te staan. Ook in de Zuidalpen en in Frankrijk wordt het iets zachter maar daar trekt het zaterdag snel dicht als gevolg van een opdringende storing. In Frankrijk en Zwitserland valt zaterdagochtend al de eerste neerslag. Beneden 1500 meter zal dat eerst regen zijn, maar in de loop van de dag zakt de sneeuwgrens naar 1000 meter.

Gargellen im Montafon (O)
Gargellen im Montafon (O)

Vanaf zaterdag weer wat sneeuw
Het moment dat die temperatuurdaling inzet is het teken dat ook in Oostenrijk wat sneeuw kan gaan vallen. Opnieuw reken ik nergens op grote hoeveelheden. Het Europese model is nog het meest pessimistisch, die laat de meeste neerslag zowel ten noorden als ten zuiden van de Alpen langstrekken. Alleen Zwitserland krijgt daar zo’n 10 centimeter.

Belangrijker vind ik wat de temperatuur doet. Daarover bestaat vooral vanaf zondag veel onzekerheid. Een golf lauwwarme lucht ligt klaar op de oceaan, er hoeft weinig te gebeuren om dat naar de Alpen te krijgen. Van de andere kant valt het kwartje volgens de laatste computerberekeningen net goed, met geregeld wat sneeuwmomentjes en geen lange warme fase. Op regen zit ook niemand te wachten en het zou doodzonde zijn voor dit prille sneeuwdek, maar ik kan het op dit moment niet helemaal uitsluiten. Morgen kijken we verder!

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

Het is nu echt een horror verhaal. Ik vertrek met de kerst en leeft nu tussen vrees en hoop :(

Goedemorgen dit is goed wakker worden als ik naar de prachtige beelden van de webcam van Berwang/Bichelbach zie wit. en nu hopen dat dit zo blijft. Ik heb er een goed gevoel over laat die vlokken maar vallen. Dat we 28 december op een mooi pakje kunnen skiën.

Voor een lekker winters gevoel, check de webcam van Solden nu, en dan de Seekogel, werkelijk prachtig!!

J.M van Dam

Zie het somber in voor de noordalpen, als inderdaad de neerslag gaat vallen in de vorm van regen nemen we de mountainbike maar mee…

Hi Roel - als ik nu de afgelopen weken de berichten volg & de kaarten zelf “interpreteer” , dan blijf ik met een naar gevoel zitten: “we” hebben toch feitelijk veel te weinig sneeuw voor het winter concentratie gebied waar de meesten van ons zich ophouden : De NoordAlpen. Met name dus VAberg, Tirol en SBland. Op een makkelijke ondergrond heb je toch al gauw 30cm dek nodig om schadeloos aan de ski’s te kunnen skien. Op de steilere hellingen ( rotsen) nog meer dan 30 cm dek nodig.
De meesten van ons (de massa) zit toch in gebieden, die van ca. 1100 meter tot ca 2300 meter skien mogelijk maken. Met weer een sudfohn en mogelijk regen over de prille laag natuur & kunstsneeuw verdwijnt de oh zo nodige bodem. Feitelijk hebben we nu toch echt een dump nodig (5 dagen a 15 cm reken ik ook als dump…) om de seizoens-start evenals de komende kerstvakantie (zeker de eerste week) te redden…Ik hou mijn hart vast want zoals velen op diverse forums begin ik ook echt de hoop te verliezen aangaande de kerstvakantie in Tirol…

@Gast881: Precies, neem jij de mountainbike maar mee…ik blijf wel optimistisch en ga gewoon skieën!

Nou nou horrorverhaal, we moeten het ook niet erger maken dan het is he. Het is helemaal niet zeker dat die zachte oceaanlucht de Alpen overspoelt, ik wil alleen het risico benoemd hebben. We hebben op dit moment de modellen nog aan onze zijde. En die basislaag, we hebben het daar laatst al eens over gehad: Kunstsneeuw is tegenwoordig veel bepalender dan wel of geen dump van 30 centimeter. Op dit moment zijn de kanonnen zoveel mogelijk aan het opspuiten. Als die laag er eenmaal ligt (is compacter van samenstelling dan natuursneeuw) heb je je basislaag te pakken. Maar ik geef toe, het is en blijft spannend.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

Hoe moet dat nu met skien in de kerstvakantie? hoop eerste week naar Ischgl te gaan, komt dat wel goed???

Ik denk dat het probleem er in ligt dat mensen (te) erg vroeg gaan, zeker voor de lager gelegen delen. Met kunstsneeuw liggen de kansen op skien al wat hoger maar een winterwonderland kun je (zeker in de dalen) dan nog niet verwachten. Kan me herinneren dat 35 jaar geleden toen mijn vader tussen Kerst en Oud en Nieuw naar Westendorf ging er soms geen of weinig sneeuw lag. Hij ging dan vaak ook niet.

Verder denk ik dat de sneeuw die nu valt en/of opgespoten wordt een aantal dagen dooi of zelfs fohn best overleeft. De nachten (met stralingskou) conserveren de sneeuwlaag ook redelijk.

Het is de komende tijd denk ik 5 cm erbij, 3 cm eraf, 6 cm erbij, 2 eraf, 10 cm erbij, 1cm er af, 20 erbij etc etc.

Wij gaan al 25 jaar de eerste week van de Kerst vakantie skien. Het is wel vaker spannend geweest, maar het kwam altijd goed mede door de keuze van een hoog gebied. 1x gekozen voor Canazei, dat was groen met alleen kunstsneeuw en afgelopen Kerst was het slecht in Tirol (kiezen we ook eens laag) en aankomende (Schladming) ziet het er heel droevig uit en vrees ik dat we niet veel kunnen skien en er maar een beperkt stukje open is. Mocht het horror scenario waar worden en er komt weer zachte lucht/regen etc. dan gaan wij annuleren. Geen zin om 2000 km te rijden om daar te gaan wandelen en veel geld op te maken aan eten/drinken want wat moet je anders doen. Daar ga je niet voor. Alleen wat paden open met kunstsneeuw is vind ik toch ook niet de echte wintersport beleving. Komende jaren Kerst maar overslaan of heel laat boeken als het er goed uitziet. Gelukkig gaan we in maart nog naar Sestriere, wat in het vat zit…Duimen maar met z’n allen.

Hi Marieke, daar doe ik het voor want uitgaande van 10cm wat er nu gemiddeld zal liggen op die lager genoemde delen, komen we toch tot een dek van 45cm :-)

Hoeveel cm sneeuw kan men in feite op één dag met de sneeuwkanonnen spuiten?

Heel realistisch gezien begint de winter ook pas op 1 december. Verwacht men dat er dan gelijk tientallen centimeters sneeuw ligt? Gewoon relativeren en het maar nemen zoals het is, tegen de natuur kan je niet werken ;). Als je relatief vroeg boekt, boek dan hoger gelegen gebieden :P

Not all who wander are lost

Heeft er iemand een idee hoeveel procent (ongeveer) van de pistes men in Serfaus kan prepareren met de kanonnen?

Gelukkig hebben wij daarom gekozen om tussen kerst en oud en nieuw naar Val Thorens te gaan. Wij twijfelden eerst ook over Oostenrijk. Maar ik heb ook al eens een jaar in een laag gebied in diezelfde periode alleen regen gehad. Dat is geen pretje inderdaad. Dus dan maar lekker hoog gaan zitten, altijd beter qua sneeuwkansen!
Ook ik duim net als iedereen voor een lekkere dump. Dat is natuurlijk waar we van dromen. Poeder rijden en het liefst met een lekker zonnetje erbij overdag. Maar goed, hoe dan ook zullen wij in Val Thorens in ieder geval wat kunnen doen. Dat is een geruststelling. Maar natuurlijk hoop ik dat het de komende 2,5 week nog goed komt en dat we heel 3V door kunnen trekken.
Met spanning lees ik iedere dag weer het weerbericht en de updates. Wordt erg gewaardeerd! Het is tenslotte toch ook al die voorpret die je hebt :)
Ga zo door!

Work less || Board more

Wij gaan Solden met kerst ziet er goed uit volgens mij of ben ik verkeerd!!!

Thanx voor de update wederom Roel. Kerst duurt nog even en in 1,5 wk kan natuurlijk veel gebeuren dus stay positive alle kerstgangers! Ik hoop dat het allemaal alsnog goed gaat komen.

Wij gaan alle vele jaren een lang weekend (veelal rond 15 dec. van do t/m di) voor het start van de Kerstweek. Het is wel eens spannend geweest, maar altijd wel dermate goed gekomen dat we lekker wat pistekm konden maken in oa St.Anton of Serfaus. We vinden het nu echter te onzeker/beperkt en hebben besloten komend weekend maar eens niet naar de sneeuw te gaan. Gelukkig hebben we eind januari een weekje Vallandry in het vooruitzicht.

Ondanks dat de sneeuwkanonnen al paar dagen flink blazen niet geheel onverwacht:
‘Auf Grund der derzeit schwierigen Bedingungen zur künstlichen Schneeproduktion, des Mangels an Naturschnee und der schlechten Wetterprognose für die nächsten Tage sind wir leider gezwungen die Eröffnung des Skibetriebs auf das Wochenende 20./21. Dezember zu verschieben.’
Waidring/steinplatte heeft zijn seizoen dus al uitgesteld tot 20dec.
Ach, ik wil toch pas de 21e daar op de piste staan; is in ieder geval niet al die kunstsneeuw al verpest door andere ;-)… Komt goed, houd hoop!

kwam dit tegen, dus diverse liften NIET open, de 150-ger niet open, en die gaat naar het deel boven de 2000 meter…
de Ahorn nog een week dicht…pfffff… gaat dat wel goed?

MAYRHOFEN: Winter season
The winter season starts on the 13th of December! We put following liftfs into operation: Penkenbahn, 4SB Lärchwald, Kombibahn, Babylift, Horbergbahn, 6SB Schneekar, 8SB Tappenalm and probably SL Mittertrett.
The Ahornbahn starts operating on the 20th of December.

Have a good start into the new season!
Your Mayrhofner Bergbahnen Team

En elders melden ze dat ze dit weekend open gaan in teilbetrieb:

13.12.2014 Start in die Skisaison mit Teilbetrieb…SUPI!
Traumhafter Wintertag am ‪#‎Skiberg‬ Großeck/Speiereck mit einem unbeschreiblichen Sonnenaufgang und wolkenlosem Himmel - und es schneit - aus den Schneekanonen Are you ready?

Grosseck Speireck in Salzburgerland

Seriously snow addicted family!

Inderdaad voor wie nu wil gaan de lokale berichten van de bergbahnen in de gaten houden of ze dit weekend openen, en daar je keuze van af laten hangen. Dat het geen ideale week wordt staat vast, de vraag is wat je acceptabel vind.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

Hoi Roel, ik volg al jaren jouw blog en ik heb een vraag gaat het goed komen met de haute Savoie wat is de weersverwachting daar? En kunnen we daar 20 dec skiën?

Vriendelijke groet

@ Roel: gewoon een eurootje gaan rekenen per persoonsgebonden sneeuwvoorspelling! Er is blijkbaar veel behoefte aan. (met sneeuwgarantie tot de deur)

Hoe is het in saalbach

Goed.

ben benieuwd of er in fiss nog wat gaat vallen.

Fiss nordseite gaat morgen open en deze van Serfaus gaat dit weekend open, denk daarbij aan Masner, Pezid, Lazid enzo.

Hoe is Saalbach Hinterglemm?

Goed gekozen met Sölden om dit weekend heen te trekken. het zal ook niet top zijn, maar gezien de meeste reacties die ik hier lees. ben ik blij dat ik voor dit gebied kies, momenteel toch zo’n 85km pistes open!

Zo langzamerhand begin ik toch wel naar een pakje sneeuw te verlangen. Anders zitten we weer met een groene kerst alleen dan tig km verderop. En in een groen dal waarbij je pas sneeuw ziet boven het mittelstation. Helaas net als vorig jaar een gebied in de noordalpen, we blijven hopen de komende weken!! Al is de seizoenstart nu al twee keer uitgesteld…

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie