Sneeuwdump zwelt drie keer aan!

Roel op 12 november 2019· 28 reacties

Dit soort tarerelen gaan we deze week zien
Dit soort tarerelen gaan we deze week zien

Als ik de weerkaarten van nu zie, doemen er herinneringen op aan de beruchte “Zuidkantwinter 2013-2014”. Ook toen dook de ene na de andere (Genua)depressie op in het zeegebied rond Noord-Italië om daarna een dikke dump achter te laten. Deze week gebeurt dat maar liefst drie keer!

Prachtige grafiek

De lawinedienst van Zuid-Tirol publiceerde gisteravond een grafiek voor de Dolomieten waar mijn weerhart sneller van gaat slaan. Er staat namelijk alles in! De grafiek gebruikt data van de Oostenrijkse weerdienst ZAMG, en laat de verwachte sneeuwval (akkumulierte Neuschneesumme) en sneeuwhoogte (Gesammtschneehöhe) zien voor de komende dagen volgens 5 weermodellen. Een paar dingen vallen op:

  • er komen drie golven met zware sneeuwval aan. Eentje voor vandaag/vanavond, eentje op vrijdag en een op zondag.
  • Er is grote overeenstemming over de eerste dump. Tot en met morgen zal er 80 tot 100cm sneeuw vallen op 2119 meter.
  • Je ziet heel duidelijk dat sneeuwval niet hetzelfde is als sneeuwhoogte, door zetting van de sneeuw. Tussen twee dumps kan het sneeuwdek zomaar 20 centimeter slinken, zowel de vers gevallen sneeuw als het totale sneeuwdek.
  • Niet alle modellen reiken tot het einde van de periode, maar als het Amerikaanse model (GFS) gelijk krijgt valt er tot en met zondag bijna 180 centimeter sneeuw!

null

Zuidalpen sneeuwen dicht

Deze grafiek is niet alleen representatief voor de Dolomieten maar voor een groot deel van de zuidalpen, inclusief de Oostenrijkse gletsjers die tegen de alpenhoofdkam aanliggen. Kortom, grote delen van de Alpen sneeuwen compleet dicht! Een risico voor de dalen, zoals het er nu naar uitziet, is de zondag want dan sijpelt iets zachtere lucht binnen. De sneeuwgrens kan dan tijdelijk gaan stijgen waardoor de sneeuw beneden 1500-1700 meter overgaat in (veel) regen. Niet zo heel vreemd, het is medio november, maar hopelijk kan de neerslagintensiteit de sneeuwgrens laag houden.

Rifugio Malghera op 1950 meter, niet ver van Livigno (I)
Rifugio Malghera op 1950 meter, niet ver van Livigno (I)

Maloja, niet ver van Sankt Moritz (CH)
Maloja, niet ver van Sankt Moritz (CH)

Andermaal Gegenstromlage

Waar het er ook goed voor uitziet is Oostenrijk. Henri meldt al sneeuw vanuit Innsbruck op 575 meter. De südstau trekt net als vorige week namelijk ook naar de noordkant van de Alpen. Dit komt doordat aan de grond frissere lucht binnenstroomt. Deze lucht is zwaarder dan zachte lucht dus de stuwing tegen de zuidkant van de Alpen gaat door boven de noordelijke Oostenrijkse Alpen. Ook hier kunnen we tot en met morgenavond 30 tot 50 centimeter sneeuw verwachten tot in de dalen. Een heuse winterinval dus! Met een dwarsdoorsnede van de Alpen (met dank aan Matthias Sänger) heb ik geprobeerd dit uit te leggen:

Frankrijk donderdag sneeuw, daarna föhn

Hoe zit het dan met de westalpen? Daar valt het allemaal wel mee. De Franse Alpen kunnen pas donderdag de nodige sneeuw tegemoet zien, en dan vooral de zuidelijke Franse Alpen. Het zuiden van Zwitserland is in de nacht naar vrijdag aan de beurt.

En dan hebben we het nog niet gehad over de föhnstorm die er vrijdag aankomt. De luchtdrukverschillen nemen flink toe en vrijdag kon dat weleens heel veel wind gaan opleveren in Zwitserland en Oostenrijk. Mijn weerbericht komt dan vanaf de Stubaier Gletscher waar ik samen met Henri de Wettergipfel (check de laatste podcast) bijwoon. Hopelijk/waarschijnlijk levert dit spectaculaire beelden op ;-)! En kijk de vooruitzichten voor de komende 6 dagen eens. Het is nu iets meer dan alleen een zwart ‘vlekje’:

  • Sneeuw
  • 1cm
  • 5cm
  • 10cm
  • 15cm
  • 20cm
  • 30cm
  • 40cm
  • 50cm
  • 75cm
  • 100+
  • Regen
  • 1mm
  • 5mm
  • 10mm
  • 20mm
  • 30mm
  • 60mm
  • 120+

Volgende week

Begin volgende week lijkt er nog weinig verandering te komen in dit vastgeroeste weerpatroon. Steeds weer zijn de sneeuwkansen, vooral in het zuiden, groot. In de noordalpen wordt het waarschijnlijk zachter, de sneeuw in de dalen gaat het daar moeilijk krijgen.

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

Tja, waar ik een week geleden vooral nog dacht: Zou er dit weekend nog genoeg sneeuw liggen om meer dan de Gletscher te openen slaat dit momenteel om in:

  • Raak ik zaterdagochtend de Fernpass over
  • Zal er door de hoeveelheid sneeuw en wind überhaupt iets open zijn
  • Raak ik op maandagavond het Ötztal opnieuw uit om dinsdag op m’n werk te zijn…

Heftige voorspellingen voor midden November.

In arabba: Italië deze week regen verwacht op 1602m kan dat nog veranderen? @Roel

*bericht bewerkt door PW123 op 12 nov 2019 07:45

In Tartiflette We Trust

Yes, let it snow !!! :-)

Atomic Redster S9 Revoshock 160 / G9 Revoshock 172 / Rossignol Hero Elite LT 176

Tot en met morgen zal er 80 tot 100cm sneeuw vallen op 2119 meter. Dat is wel een heel precieze sneeuwgrens? :-) Die ligt deze dagen in ieder geval toch lager?

Allemaal goed en wel maar in de 2e helft van volgende week mag het wel droger gaan worden of ik geraak nog niet eens op bestemming… :p

*bericht bewerkt door bartvwg op 12 nov 2019 08:17

Bla, bla, bla.

Lekker begin van het seizoen in elk geval! Vind de sneeuwgrens niet zo’n probleem medio november. Hopelijk hierna een week droog en dan vanaf begin december wat sneeuw voor de west c.q. noordalpen.

Mr. Slow

Dit gaat ongetwijfeld ook overlast geven. Is het niet van sneeuw, dan wel door de vele regen die beneden gaat vallen

Not all who wander are lost

Naar mijn gevoel zit ik vrij goed/zeker als ik nu boek voor val gardenna (sella ronda) tegen kerstmis.

Bevestiging? ☺

Oh man, winter 2013-2014 was zooo mooi in de Dolomieten. Dat wil ik graag nogmaals meemaken. Ik zat er toen 4 weken totaal en echt iedere avond was het bal met een nieuwe laag

Dit gaat ongetwijfeld ook overlast geven. Is het niet van sneeuw, dan wel door de vele regen die beneden gaat vallen

Edwin. op 12 nov 2019 10:04

Hoe lager de sneeuwgrens hoe minder problemen… want hoe beter het water wordt opgeslagen…

Click. Click. Peace

Tot en met morgen zal er 80 tot 100cm sneeuw vallen op 2119 meter. Dat is wel een heel precieze sneeuwgrens? :-) Die ligt deze dagen in ieder geval toch lager?

Henrik op 12 nov 2019 08:10

Zeker, maar de grafiek gaat over een punt op 2119 meter in de Sextner Dolomiten.

Naar mijn gevoel zit ik vrij goed/zeker als ik nu boek voor val gardenna (sella ronda) tegen kerstmis.

Bevestiging? ☺

Anon5710 op 12 nov 2019 10:10

Qua skiën is het allemaal geen probleem daar! Qua natuursneeuw boven de 2000 meter ook niet. Maar daaronder kan er nog veel gebeuren tot aan de kerst, bij een warme december kunnen de dorpen tegen die tijd weer groen zijn.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

In arabba: Italië deze week regen verwacht op 1602m kan dat nog veranderen? @Roel

PW123 op 12 nov 2019 07:43

Ja, de neerslagintensiteit moet het werk doen. Ik verwacht vooral de eerste dagen daar weinig regen.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

Hopelijk houd die sneeuw het uit in het otztal. Zou mooi zijn als we tot in sölden kunnen skiën op sinterklaas.

Arjen zit op dit moment in Gerlos. Daar moesten de sneeuwkettingen ondergelegd worden. Sneeuwgrens ca. 800 meter:

https://cdn.wintersport.nl/forum/25/17170629de63891ba6ce1b53...

https://cdn.wintersport.nl/forum/25/26e775e5bbff0da817e6d971...

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

en 13-14 begon dan nog pas rond kerst!

Zat vorig jaar met oud en nieuw in Obertauern,drie keer auto uit moeten graven,veel pistes dicht,de pas afgesloten en er werd geadviseerd om op vrijdag naar huis te gaan ipv zaterdag ivm het sneeuwgeweld wat er aan zat te komen.
Kan beter nu vallen,en dan straks wat rust zodat het voor iedereen genieten is

Hoe lang kunnen we er van profiteren als er na volgende week, tot oud en nieuw maar weinig valt? Of hebben we alsnog een bruine kerst op 1500m?

  • dubbele post

*bericht bewerkt door Auke83 op 12 nov 2019 14:42

Hoe lang kunnen we er van profiteren als er na volgende week, tot oud en nieuw maar weinig valt? Of hebben we alsnog een bruine kerst op 1500m?

Auke83 op 12 nov 2019 14:41

Dat kan heel goed zijn. Zoals Roel eerder vandaag aangeeft: “bij een warme december kunnen de dorpen tegen die tijd weer groen zijn.”

Groene dorpen vind ik niet heel erg, als de afdalingen maar goed en open zijn. Mijn simpele boerenlogica zegt, dat als ik een skigebied had met een dorp op een wat minder sneeuwzeker hoogte, ik de besneeuwing vol aan zou zetten en de sneeuwval die nu valt zou prepareren, ook al ga ik nog lang niet open. Dit, omdat kunstsneeuw en geprepareerde pistes veel langer goed blijven als t weer regent of warmer wordt.

Zou ik daar goed aan doen of is dat gerommel in de marge omdat met drie koude nachten begin december ik alles voldoende besneeuwd krijg?

Wannabe Dolomietenkenner... || Carv gebruiker

Zou ik daar goed aan doen of is dat gerommel in de marge omdat met drie koude nachten begin december ik alles voldoende besneeuwd krijg?

Roy83 op 12 nov 2019 16:12

Skigebieden weten dat ze er niet meer vanuit kunnen gaan dat die drie koude nachten in december er wel zullen zijn. Dus alle belangrijke gebieden beginnen nu zeker met spuiten van kunstsneeuw en als mogelijk preparen. Hier moeten de financieel mogelijkheden (contracten met werknemers) regelgeving (gebruik van water kanonnen etc) dan niet in de weg zitten.

Verder: https://www.wintersport.nl/weblog/bericht/420672/de-jaarlijk…

Ik kopieer even de conclusie:
Om het heel concreet te stellen mogen we beneden de 1800 tot 2000 meter tot half november nergens op rekenen. Op noordhellingen kan het iets eerder zijn, op zuidhellingen wat later. Op dalniveau moeten we zelfs tot december wachten voordat we überhaupt mogen hopen op sneeuw die blijft liggen. Maar daarvoor is natuurlijk wel één bepaalde factor van groot belang: de sneeuw moet wel eerst vallen.

Click. Click. Peace

Maar deze sneeuwval + kunstsneeuwproductie kan toch wel erg goed helpen om nu beneden de 2000m al sneeuw te conserveren op de pistes? Dus goed aanrijden en compact mogelijk maken. Ook nu kan de sneeuw dan een positief effect hebben op het komende seizoen?

@Tim. Jazeker! Maar hoe lager hoe lastiger het kan worden. Zeker in föhn gevoelige gebieden. Dat zeggende, ziet het er gewoon heel goed uit voor dit begin van het seizoen.

Click. Click. Peace

@Tim. Jazeker! Maar hoe lager hoe lastiger het kan worden. Zeker in föhn gevoelige gebieden. Dat zeggende, ziet het er gewoon heel goed uit voor dit begin van het seizoen.

Rogier op 12 nov 2019 19:22

Boven de 1800 meter valt dermate veel en is de voorspelling voor de komende 1/2 weken dermate gunstig dat je daarboven in die gebieden toch redelijk zeker kan stellen dat dat wel blijft liggen, lijkt mij. Het zal aangetast kunnen worden, maar skien zullen ze wel kunnen ;). Wel grote verschillen tussen noord en zuid

Not all who wander are lost

Beste bak neerslag

Achtung das neue Modell rechnet in den nächsten 10 Tagen in Osttirol extreme Regen und Schneemengen!!

Auf den Bergen oberhalb von 1800-2000m sind dort bis zu über 3m Neuschnee möglich.

Herunten kommt das ganze als Wasser!

Gut möglich dass sich eine Hochwasserlage einstellt, dazu könnte es sogar zu größeren Evakuierungen kommen!!

Die aktuellen Niederschlagsvorhersage und Schneemengen oberhalb von 1000-1800m :

Nordtirol von Nord nach Süd : oberhalb von 800-1300m 60-150cm

Südtirol : oberhalb von 1500m 150-200cm

Osttirol: oberhalb von 1600-2000m 150-340cm

Weitere Updates folgen!

Not all who wander are lost

Om 21:00u is de regen hier in Innsbruck eindelijk overgegaan in sneeuw :)

De gele Gentiaan komt zijn belofte volledig uit , als de voorspellingen kloppen voor de zuid alpen is hun seizoen nu al binnen

Nadat er gisterochtend al een dun laagje poedersuiker in het Sauerland lag is er vannacht nog een beetje bijgevallen. Dus ook daar is de winter nu echt begonnen.

null

Born to Ride
Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie