Temperatuurstijgingen blijven elkaar opvolgen

Roel op 16 februari 2020· 19 reacties

Ook in Courchevel (F) is het vandaag heel zacht
Ook in Courchevel (F) is het vandaag heel zacht

De westelijke stroming loopt gesmeerd, het is daardoor wisselvallig deze week met af en toe wat sneeuw maar met serieus winterweer heeft het allemaal niet veel te maken. Vandaag bereiken we het dieptepunt (of hoogtepunt, afhankelijk van hoe je het bekijkt) met een nulgradengrens die naar 4000 meter gaat! Voluit zomerse waarden zijn dat. En de volgende serie zachte dagen is onderweg, maar niet voordat we van dinsdag tot en met vrijdag een beetje aan de winter mogen proeven.

Föhn

Vandaag blaast er een forse föhn in de noordalpen. Vooral in Oostenrijk is het hierdoor erg warm. Het zegt best wel veel dat de Loferer Alm (1626m) bij Lofer en de Hahnenkamm (1760m) bij Kitzbühel vanochtend op meer dan +9 graden zitten. Vannacht is het op beide plekken niet kouder geweest dan 5 graden. Tegelijk houdt de kou redelijk stand in sommige lagere dalen zoals in Zell am See op 763m (-4 graden). Niet overal is de föhn dus doorgebroken, al denk ik dat dat vandaag alsnog gaat gebeuren.

Loferer Alm (O)
Loferer Alm (O)

Sauerland

Er trekt wel af en toe hoge bewolking over waardoor de zonneschijn gedempt wordt, en dat is morgen ook het geval. Het zijn de uitlopers van de storing die vandaag bij ons en ook in het Sauerland veel wind en later regen geeft. In het Sauerland betekent dit helaas dat het sneeuwdek in versneld tempo wordt afgebroken. Erg jammer natuurlijk na de sneeuwval van afgelopen week.

Winterberg, Sauerland
Winterberg, Sauerland

Toch kan er vooral woensdag toch weer sneeuw vallen, als de wind tijdelijk de noordwesthoek opzoekt en koudere lucht binnenstroomt. Het zijn dit soort momentjes waar we het van moeten hebben maar helaas duren die vaak te kort.

Hoger

De Alpen hebben als voordeel dat ze duidelijk hoger liggen en dat daar eerder en meer kunstsneeuw gespoten is. Morgen is het nog zacht in de Alpen (in Oostenrijk en Italië met zon), maar vanuit het westen nadert een koufront met daarachter koudere lucht. Dit geeft in de Franse Alpen morgenmiddag de eerste regen, overgaand in sneeuw vanaf een meter of 1000. In de nacht naar dinsdag gebeurt dit ook elders. Het is niet meer dan een cosmetische laag, voor een dik pak sneeuw trekt het front veel te snel. Het betekent ook dat dinsdag weer een hele mooie dag kan worden want het is niet alleen kouder, de zon komt weer tevoorschijn.

Af en toe sneeuw met tussendoor zon

Woensdag krijgt de noordkant van de Alpen wat meer sneeuw te verwerken. Uit dezelfde storing die sneeuw geeft in het Sauerland valt er van de noordelijke Franse Alpen via het noorden van Zwitserland naar Oostenrijk zo’n 10 tot 20 centimeter. De donderdag verloopt dan weer heel mooi en vrijdag valt er weer wat sneeuw. Dat betekent dat het dus zeker geen slecht wintersportweer is, met soms een laagje verse sneeuw en tussendoor zon. De sneeuwgrens ligt veelal tussen de 700 en 1000 meter.

De grote zonnige uitzondering blijft Italië. Hier valt alleen van maandag op dinsdag wat sneeuw, maar verder blijft deze regio gevrijwaard van enige neerslag. Het is bizar hoe droog de winter hier verloopt na die gigantische, veelbelovende dump van november. Alleen vlak voor kerst viel er nog één keer sneeuw van betekenis. Hieronder zie je voor de volledigheid nog even de sneeuwverwachting voor de komende zes dagen.

  • Sneeuw
  • 1cm
  • 5cm
  • 10cm
  • 15cm
  • 20cm
  • 30cm
  • 40cm
  • 50cm
  • 75cm
  • 100+
  • Regen
  • 1mm
  • 5mm
  • 10mm
  • 20mm
  • 30mm
  • 60mm
  • 120+

BestemmingSneeuwval op de bergSneeuwval in het dal
Geen gegevens beschikbaar

Carnavalsvakantie start zacht

De lange termijn ziet er zoals ik in het video weerbericht van vrijdag al even aanstipte toch weer erg zacht uit. De meest actieve storingen trekken dan over Noord-Europa waardoor de Alpen in het zachte gebied liggen. Dat betekent dat er vooral lucht vanuit het zuidwesten wordt aangevoerd; uit die hoek hoeven we geen winterse kou te verwachten. Daarbij blijft vooral Oostenrijk soms gevoelig voor wat regen of sneeuw. De Franse, Zwitserse en Italiaanse Alpen lijken de carnavalsvakantie juist heel zonnig in te gaan!

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

Hallo Roel,
Ik volg al een tijdje met argusogen de voorspellingen voor Winterberg. Zoals het er nu voorstaat, zal er geskied kunnen worden in de carnavalsweek denk je? Of neem ik best de wandelschoenen (en paraplu) mee?

@Stefaan40 er zullen wel wat kunstsneeuwbanen blijven liggen maar of het grootschaliger wordt dan nu betwijfel ik. De koude fasen duren eigenlijk te kort om de verse sneeuw te laten liggen en ook voor fatsoenlijke kunstsneeuwproductie. Misschien dat er in de loop van de carnavalsweek nog nieuwe sneeuwkansen komen.

*bericht bewerkt door Roel op 16 feb 2020 13:17

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

Het lijkt wel alsof we dit jaar de ene na de andere warmte opstoot krijgen. Zitten we in één of andere zuidelijke stroming die meer dan anders ons weer bepaalt? Ook het stormachtige weer doet me denken aan vaak wat warmere winters uit het verleden. Heeft het één met het ander te maken?

@Hupla ja de wind zit structureel in de verkeerde hoek deze winter. Voortdurend tussen zuid en west, terwijl we voor sneeuw en kou beter west - noord kunnen hebben. Bovendien draait sinds begin februari de westcirculatie op volle toeren met actieve storingen boven Noord-Europa, er is geen ruimte voor hogedrukblokkades waardoor koude lucht zou kunnen uitstromen naar het zuiden.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

Dank je @Roel - zegt dat ook al iets over het verdere verloop van het seizoen en condities in de lente, of kan het ook weeral helemaal omslaan en is er geen lijn in te trekken?

Dat betekend gelukkig wel dat we aardig wat sneeuw (en helaas ook regen) hebben gehad in februari. Liever dat dan die verschrikkelijke januari waarbij het veels te droog was.

Freeride = Life

Hopen dat moeder natuur volgende winter vol gas gaat geven ⛷🇦🇹

*bericht bewerkt door moderator op 16 feb 2020 16:02

Vandaag in Alta Badia prima te doen. Iets boven nul, wisselend bewolkt. Viel mij gezien het weerbericht reuze mee. Maar er ligt minder sneeuw als in de kerstvakantie.

null

Vandaag in Alta Badia prima te doen. Iets boven nul, wisselend bewolkt. Viel mij gezien het weerbericht reuze mee. Maar er ligt minder sneeuw als in de kerstvakantie. [e5bbb6224ff7e4b0a5ecd68e9d48e4f0_20200216-105411.jpg][7b710adb2e8fd689daedaf7d2bb3f244_20200216-105411.jpg]

Vandaag in Alta Badia prima te doen. Iets boven nul, wisselend bewolkt. Viel mij gezien het weerbericht reuze mee. Maar er ligt minder sneeuw als in de kerstvakantie.

null

EstherDijk op 16 feb 2020 16:38

Veel plezier daar Esther. Over kleine 3 weken sta ik in de Dolomieten en lijkt er voorlopig niet op dat er sneeuw bij gaat komen voor die tijd. We moeten het echt doen met wat er ligt en daarbij de Italiaanse pistedienst op de knieën danken voor hetgeen ze daar weten klaar te spelen… :)

Net als vorig jaar dus @harm ;). En daar was eigenlijk niets mis mee…

Wannabe Dolomietenkenner... || Carv gebruiker

12:00 vanaf de Kitzsteinhorn. Was weer perfect skiën op de Kaprun gletsjer !zat smiddags wel in mijn t-shirt, warm!

https://cdn.wintersport.nl/forum/26/cc8f5fb9255ed5e14bd4b81d...

grt, Jochem

Dank je @Roel - zegt dat ook al iets over het verdere verloop van het seizoen en condities in de lente, of kan het ook weeral helemaal omslaan en is er geen lijn in te trekken?

Hupla op 16 feb 2020 15:42

Daar kan ik niks over zeggen. Je ziet hoe abrupt het stabiele zonnige weer in januari eindigde.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger

Vandaag in Alta Badia prima te doen. Iets boven nul, wisselend bewolkt. Viel mij gezien het weerbericht reuze mee. Maar er ligt minder sneeuw als in de kerstvakantie.

null

EstherDijk op 16 feb 2020 16:38

Klein beetje heimwee hebben we wel 😉 Alhoewel Valtournenche ook fantastisch is! Dit is toch de piste vlakbij La Villa bij het piratenschip? 🤗 Geniet!

Winterberg is compleet groen en warm op het moment. Hopelijk gaat er wat sneeuw vallen voor alle vakantiegangers die er nu zitten of voornemens zijn er volgende week heen te gaan. Ik zou het risico niet nemen!

*bericht bewerkt door Esthersa op 16 feb 2020 19:38

Het is hier FANtastisch in het Skicircus, zelfs op een warme dag als vandaag bleven de pistes echt top. Alleen rond het eind van de dag heb je “last” van bulten maar daar is goed over heen of om heen te skiën.

Het wordt de komende dagen kouder is de verwachting hier in Saalbach, voor de mensen die volgende week gaan.

Don’t worry het ziet er echt top uit.

He weer dubbel.

*bericht bewerkt door michelr op 16 feb 2020 20:28

Net als vorig jaar dus @harm ;). En daar was eigenlijk niets mis mee…

Roy83 op 16 feb 2020 17:28

Klopt. Maar toen wel die heerlijke 30cm op de maandag… 🥳

Zonnig en hoge temperaturen, sommige vinden het het fantastisch mooi weer maar mij als Freerider is mooi weer -15 met veel en gortdroge poeder 😉

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie