Nu dreigt ook een waterballet

Roel op 13 december 2015· 55 reacties

Mooie zonsopkomst in het nu nog rustige Hochwurzen bij Schladming (O)
Mooie zonsopkomst in het nu nog rustige Hochwurzen bij Schladming (O)

Het is nu bijna zeker dat de eerste kerstvakantieweek groen gaat starten, althans beneden 2000 meter. Hogerop is het beter maar houdt het ook niet helemaal over. Het blijft namelijk zacht, de sneeuwkanonnen kunnen mondjesmaat bijspuiten en er komt regen aan.

Pijn aan de ogen
Ik voel me langzamerhand meer een onheilvoorspeller dan een Alpenweerman. De kaarten liegen er ook niet om. Dezelfde zachte zuidwestelijke stroming prijkt bijna zo lang we kunnen kijken op de weerkaarten. Nog steeds. Het wordt zelfs nog wat zachter.

Hieronder een actueel ensemble van het GFS-model met de temperatuur op 1500 meter en de neerslag voor Oostenrijk. Dit doet pijn aan de ogen zo vlak voor kerst: tot in het glazenbolbereik zien we bovengemiddelde en ten opzichte van nu nog wat oplopende temperaturen.

null

Regen tot 2000-2500m?
En dan de neerslag. Je ziet omstreeks 16/17 december een fors neerslagsignaal. Dat is een warmtefront dat doorkomt en de Noordalpen van mogelijk flink wat regen gaat voorzien. Nu kan sneeuw die er niet ligt ook niet wegsmelten, maar ook hogerop wordt het spannend. De sneeuwgrens komt waarschijnlijk zo tussen 2000 en 2500 meter te liggen en dan ontkomt zelfs een hooggelegen deelgebied als Masner bij Serfaus, waar de condities nu trouwens gewoon goed zijn, niet aan wat regen.

In het zuiden droog
Het zachte weer geldt voor de hele Alpen, de regen voornamelijk voor de Noordalpen. In de Franse Alpen is het waarschijnlijk minder nat en aan de hele zuidkant van de Alpen blijft het droog. In die drogere lucht kunnen sneeuwkanonnen ook beter uit de voeten, al verwacht ik dat zelfs in de Dolomieten de kunstsneeuwproductie tijdelijk komt stil te liggen. Daar is komt vanaf woensdag namelijk een nordföhn te staan waardoor het ook daar even te zacht wordt voor kunstsneeuw. Maar goed, daar ligt op veel plaatsen al genoeg kunstsneeuw.

Livigno (I)
Livigno (I)

Résumé
Samengevat, zoals hier in Serfaus - Fiss - Ladis is het skiën op veel plaatsen straks wel gegarandeerd maar hou rekening met een groen landschap en een beperkt pisteaanbod voor de toeloop die gaat komen. De witte linten kunnen het nu prima aan, maar of dat bij grote drukte straks ook zo is is de vraag.

Het zal de komende week ook lastig worden om meer pistes vrij te geven dan er nu open zijn, daarvoor is het gewoon te warm. Laten we hopen dat die regen voor woensdag/donderdag alsnog meevalt. Dan blijft het in ieder geval in de hogere skigebieden boven 2000-2500 meter (waar het nog wel wit is) goed te doen. Morgen hopelijk positief nieuws.

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

De kersvakantie valt letterlijk in het water. Man man wat een drama deze winter. Hopelijk gaat het op korte termijn veranderen.

Wij gaan “gelukkig” niet met de kerst,
maar het is een trieste boel.
Ik hoop dat het snel wit gaat worden !

En helaas houden de meeste Oostenrijkse gebieden wel op bij 2000 meter dus…

Echt heel triest deze berichten

Tjonge jonge het ziet ernaar uit dat het nog een slechtere seizoensstart is dan vorig jaar. Toen kregen we de 2e week van kerst een mooie wit landschap te zien in Brixen. Wij gaan dit jaar ‘toevallig’ niet met kerst maar eind januari. Volgend jaar maar goed nadenken of we vooraf iets willen vastleggen met kerst of wachten tot er meer zekerheid is.

Let it snow, let it snow, let it snow

Pff dit slechte nieuws houdt niet op.
Kerstvakantie valt volgens mij al niet meer te redden voor de lagere gebieden, aangezien de 2de week nog een wonder moet gebeuren.
Ik had zo graag er een paar dagen naartoe geweest.
Ja en dan begint een mens zich toch wel af te vragen of het nog goed komt in Januari, ik ga 16de ook een week en ik panikeer nog niet maar die zachte lucht moet er echt uit.

Like tourists huffing and puffing to reach the top, while we forgot the view on the way up !

Kerst is onze familievakantie ib PDS, hopelijk voor de kids genoeg baantjes open voor de lessen. Ik moet zeggen dat het vorig jaar er slechter uitzag en toen hebben we toch ook de hele week kunnen skiën.
Tip: pak een oudere ski uit het rek, dan doen die krassen in het belag minder pijn…;)

Gewoonlijk sluit Roel slecht nieuws af met een lichtpuntje. Nu is dat er zelfs niet… :-(

Zo blij dat wij eind januari naar Sölden gaan en niet met de kerst. Overigens gaan we nooit met de kerst. Desalniettemin jammer voor diegene die wel met de kerst gaan (of zouden gaan). Kost de reisorganisaties centjes met hun ‘sneeuwgarantie’…

@Hessel PDS ligt er ongeveer het allebeste bij in Frankrijk, maak je geen zorgen ;-)

Click. Click. Peace

Zeer slecht nieuws voor de kerstvakantiegangers :-( elk jaar is spannend en dat heeft zijn charmes ook wel weer maar het begint steeds meer op horrorfilm te lijken.
Wat je straks gaat krijgen is dat WIJ wintersporters niet meer van te voren gaan boeken maar alles op het laatste moment gaan boeken of dat er straks alleen nog maar wordt gekozen voor de hogere skigebieden 2000m+, mensen willen het risico graag uitsluiten om op witte linten te moeten skiën in een groen landschap.
Dat zou voor de lager gelegen skigebieden een probleem op lange termijn kunnen betekenen.

"respect the mountains"

Hmmmmm… Hoewel in Kaltenbach een goede laag kunstsneeuw ligt vrees ik toch dat onze vakantie in de eerste Kerstweek in het water kan vallen. Wat een ellende zeg.

@Rogier de webcams van chatel maken me nog niet heel vrolijk, maar hogerop lijkt het wel okee te zijn op de pistes.

Keep calm en wacht nog even af, in de glazenboltermijn kiest de de jetstream een zuidelijkere koers. Dat geeft de burger moed! let wel dan heb ik het over de 21e… let wel (te) ver weg.

Seriously snow addicted family!

@Hessel in dit begin van het seizoen is dat al heel wat

Click. Click. Peace

Gelukkig zijn de condities hier in Tignes wel goed. De november stormen hebben hier een mooie solide basis gelegd, waardoor alle pistes open zijn en in goede conditie zijn. Alleen de mogelijkheden om te freeriden zijn beperkt.

@roel : wat denk je voor les deux alpes ? Weerberichten op diverse sites zijn nogal verschillend …

Benoit

@benoitmorganelandtme dat komt dat de weermodellen erg uiteen lopen, beide zijn niet echt positief voor ons wintersporters te noemen…

Seriously snow addicted family!

Ik hoop dat de vakantiegangers met de kerst toch nog kunnen skiën

Ik ga zelf pas in februari
Maar van mijn mag het echt wel gaan sneeuwen, ook hier in Nederland

Hallo weet iemand hoeveel cm sneeuw 1 sneeuwkanon kan spuiten in welk tijdsbestek en over hoeveel vierkante meter. Dit bij ideale weersomstandigheden natuurlijk. Ik vind het antwoord niet onmiddellijk terug ook niet in het laatste Anton magazine onder de rubriek Technoalpin :-(

@Roel
Bedankt voor de live update vanuit S - F - L!
Ik vrees ook dat we de eerste week v kerst met teveel op een beperkt aantal pistes zullen staan :-( Snap niet hoe ze dit zouden moeten bolwerken. Extra voorzichtig zijn op de pistes die zullen open zijn… :-(

@Roel Ik zie toch ook een klein lichtpuntje…vanaf as woensdag toch 14 cm sneeuw erbij in Maria Alm (1e kerstweek) en via de webcams ziet het er ook nog heel okay uit, of kijk ik verkeerd? (IJdele hoop, na 7 jaar eindelijk weer skiën :-(

Ga ik ook eens een keer met kerst skiën, ligt er amper sneeuw! Balen, maar gelukkig mag ik eind februari nog een keer, dan zal het vast beter zijn.
Volgend jaar maar een andere strategie bedenken.
Het is alleen zo jammer dat ik altijd aan de schoolvakanties vastzit.

Hmm Morris zijn bericht voelde toch wat positiever aan met een sneeuwgrens van 1500-2000 meter :P

Gang is alles

Ja dit is idd drama, succes alle kerst skiers.
Gelukkig heb ik nog 40 dagen de tijd om een dik maar vooral mooi sneeuw dek te laten vormen door moeder natuur, in het al zo mooie Val Gardena… let it snow let it snow.

Ps @Roel, ik zie op de weersverwachting vrijdag wel wat sneeuw vallen voor Val Gardena, het is wel nihil( elk beetje helpt) of is dat te ver vooruit kijken?

Groet Rick

Dit is balen voor de kerstgangers. Hoelang blijft dit weerbeeld nog staan? Ik gok nog altijd op een winterinval eind december. Maar dit Wishful thinking gebaseerd op feiten uit het verleden!

ik zie de 2de kerstweek toch nog goed komen.
Ze geven heel wat neerslag die boven de 1400-1600m valt als sneeuw.
Veel neerslag periode 23-26dec. Verder blijft warm, geen strenge vorst niks. In de verste verte niks!
Ik ga meerdere weken per jaar, heb dit nog nooit meegemaakt. Waar blijft die winter toch.

Pffff…

Mijn vraag voor de annulering is inmiddels uitgezet…

Vandaag in Serfaus superpistes aangetroffen, zoals eigenlijk het hele weekend al. Ongelooflijk als je buiten de piste kijkt. Masner is als enige compleet wit.

Weerman, redacteur, skiër, Limburger
Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie