Zaterdag buigen of barsten

Roel op 20 januari 2016· 38 reacties

Kaiserwetter in Alpbach (O)
Kaiserwetter in Alpbach (O)

Het zat er een beetje aan te komen, de zachte weerkaarten blijven elkaar opvolgen en dan is het langzaam maar zeker klaar. Hoewel hij drie keer werd uitgesteld lijkt er geen houden meer aan. We gaan een zachtere fase in met op zaterdag een spannende dag. Reden voor paniek? Dat nog niet.

Winters
Vandaag is hier nog niks van te merken. Na wat gevlok gisteren in Frankrijk en Zwitserland sneeuwt het vandaag af en toe licht in Oostenrijk. Geen grote hoeveelheden maar toch. Morgen en vrijdag komt de zon weer helemaal terug als afsluiting van deze magische wintersportweek. Ik denk dat ik niet gelogen heb toen ik vorige week zei dat de vakantiegangers van deze week bofkonten zouden zijn. Jullie foto’s op onze app Sneeuwhoogte+ liegen er ook niet om.

Dikke bulten op een blauwe piste die gewoon open is, via Sneeuwhoogte+
Dikke bulten op een blauwe piste die gewoon open is, via Sneeuwhoogte+

Daar kwam ik trouwens ook deze foto tegen vanuit Sankt Michael im Lungau. Deze dalafdaling ligt vol hopen kunstsneeuw én is gewoon open. Ik ben hem weleens gedaan en dit is een simpele blauwe piste, normaal tenminste. De maker van de foto schrijft er dan ook bij dat hij nauwelijks te doen is. Heel bijzonder wat hier gebeurt.

Zaterdag spannend
Terug naar het weer, want dit weekend gaan we de overgang zien naar het zachtere weer. Zaterdag bereikt een frontensysteem de Alpen, dat vooral aan de noordkant van de Alpen neerslag gaat geven. In de Franse Alpen is het dan al droog geworden maar ook een stuk zachter. Die zachte lucht probeert dit weekend verder de Alpen binnen te kruipen.

Dan wordt het spannend. Het front stagneert boven Oostenrijk waar volgens GFS-model nog een leuk pak sneeuw kan vallen. De sneeuwgrens ligt tussen 800 en 1200 meter waardoor veel dalen sneeuw meepakken. Het Europese model (ECMWF) heeft eenzelfde sneeuwgrens in de peiling maar is duidelijk naar de zachtere kant aan het schuiven. Ik hou er rekening mee dat dit de komende berekeningen nog iets ongunstiger uitpakt, en er zaterdag in de dalen al wat regen zou kunnen vallen. In tegenstelling tot de berekeningen gisteren!

Neerslag zaterdag: paars/roze =sneeuw, groen is regen (ECMWF)
Neerslag zaterdag: paars/roze =sneeuw, groen is regen (ECMWF)

Op dit moment valt het dubbeltje dus nog de goeie kant op, de vraag is nu of dat zo blijft. Het is zaterdag sowieso oppassen want de opmars van zachte lucht zou op de Duitse Autobahnen voor wat ijzel kunnen zorgen. We gaan dit goed volgen de komende dagen.

Droger en zonniger
In de Westalpen is het zaterdagmiddag al droog, vrij zacht en zonnig en dat weer krijgt bereikt vanaf zondag ook de rest van de Alpen. Hogedruk duwt de neerslag langzaam weg, en wat volgt is een vrij zachte maar zonnige start van de week. De vorstgrens stijgt naar zo’n 2300 meter in de Franse Alpen en 1800 meter in Oostenrijk.

Daarna lopen de modellen ver uiteen, daarover is nu dus nog weinig te zeggen. Het diepwinterse weerbeeld van nu raken we dus kwijt, maar rampzalig zijn de ontwikkelingen ook weer niet. Daarvoor ligt er in Frankrijk, Zwitserland en Oostenrijk nu genoeg sneeuw. Italië blijft het buitenbeentje, met nog steeds niet veel sneeuw maar wel veel zon en prima pistes. Morgen meer weer, een fijne dag!

Als eerste op de hoogte van nieuwe weerberichten? Klik hier om je aan te melden.
Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

Bedankt Roel, vrijdag richting Flachau. Maak mij geen zorgen. Ligt genoeg. Woon zelf in Duitsland en voor allen die Zaterdag gaan rijden: ook hier wordt nu al gewaarschuwd voor Gladheid in het Weekend.

Het GFS model geeft voor medio volgende week +10 op 1400 meter (Trois Vallées). Wel droog, dus zeker niet rampzalig. Ben benieuwd hoe het eind volgende week is. Boarden met dikke plus temperaturen en een zonnetje is ook niet verkeerd… :p

@Roel
Wij vertrekken 5-2-2016 naar Hinterglemm, jij bent in Fieberbrunn geweest, we zien dus dat het wel wat warmer gaat worden, het gebied is ook niet zo super hoog. Moeten we ons nog zorgen maken, wat betreft de sneeuw aldaar? of ligt er genoeg, ondanks het warmere weer en regen wat in aantocht is?

Er wordt gewaarschuwd voor zaterdag (sneeuw in Oostenrijk en ijzel/gladheid in Duitsland). Wij zijn voornemens zondagochtend terug te rijden vanuit Saalbach hinterglemm. Wat kunnen wij verwachten?

Als ik wit zie, dan gaat het bergafwaarts met me.

Ach in Italie kan de natuursneeuw in ieder geval een stootje hebben ;)

Seriously snow addicted family!

Kijk dan doet Portes du soleil de komende dagen dus waar het voor staat !! Zon en een bak sneeuw.
En zoals president Hollande zegt: “we moeten ons niet gek laten maken…” Ga ik me helemaal in vinden !

@OscarPDS - dan bedoel je die bak sneeuw die er al ligt, want er komt nagenoeg niets bij (paar cm hooguit)…

Hallo Roel,

Bedankt weer! Zou je misschien een dezer dagen ook iets over Winterberg kunnen zeggen? Smelt daar alles weg dit weekend?

Klopt Harm…ik heb Hollande gebeld…lag genoeg…

@Sibren Ook in Winterberg ligt er nu een dusdanige laag (kunst)sneeuw dat het voorlopig niet weg zal smelten. Zeker wanneer het in de nachten nog licht vriest dan blijft de sneeuw lang van goede kwaliteit en kunnen ze zelfs nog wat bijspuiten in de nachten.

Born to Ride

Leuk dat St Michael hier langs komt, daar gaan wij over vijf weken heen. Hoop (en verwacht) dat ze tegen die tijd die bulten weer gladgereden hebben :).

Bedankt weer @Roel!
Op de vooruitzichten op verschillende weersites staat niet veel regen meer, maar hoe dan ook, we zien het wel! Ik vertrek vrijdag naar Hinterglemm, iig goed weer om te rijden ;-)

Voor Frankrijk ziet de GFS run van vanochtend er op de lange termijn (30 jan en daarna) er al een stuk gunstiger (kouder) én constanter uit dat in de runs van gisteren (minder spreiding in het ensemble)…

null

@OscarPDS - keurig! Fijne vent is het toch hè… :D

@GiGi - betere berichten. Ik check meestal meteociel en vergeet dan de langere termijn te bekijken. Mijn staatje ging tot de vroege ochtend van 30 januari en daar was al wel te zien dat de temps een paar graden omlaag gingen t.o.v. de dagen ervoor… Maak mij echter geenszins zorgen want er ligt zat en zonder bakken met regen komt daar ook nauwelijks verandering in. Daarnaast vind ik pap altijd wel lekker om doorheen te boarden… :D

Vrijdag richting Les Arcs, genoeg sneeuw komt goed, en wat zachter met veel zon vast ook geen probleem

Seriously snow addicted family!

@veenhoorn: lekker eerst ontbijten en dan gaan rijden zoals het er nu uitziet. Is nog ver weg maar in Duitsland oplopende temperaturen op zondag

@WBdR. Ontbijten gaan we ook zeker doen. Bedankt voor je antwoord

Als ik wit zie, dan gaat het bergafwaarts met me.

Mistig dagje op de berg in St Anton. Sneeuw nog steeds erg goed. Vanmiddag wat meer tijd voor ontspanning; massage, sauna. Alles ter voorbereiding op een mooie dag morgen. Lokaal weerbericht spreekt ook over stijgende vorstgrens richting het weekend, maar kan me voorlopig niet voorstellen dat het problemen gaat geven. Alles ligt er hier prima bij.

Het is de bedoeling dat wij zaterdagochtend weer richting NL vertrekken vanuit Montafon. Wellicht verstandig om toch vrijdag einde van de middag al te vertrekken?

We moeten niet direct zo stressen hoor. We gaan al jaren naar de Dutchweek in Val Thorens in de meivakantie en hebben echt altijd goede sneeuw gehad, ondanks dat je dan eind april zit. snowtime.nl/evenement/snowtime-dutchweek-val-thorens/…

@SjTadema +5 graden eind april is heel wat anders dan +5 eind januari. Twee redenen: eind april ligt er veel meer sneeuw dan eind januari (zeker in een oord als Val Tho, waar relatief weinig sneeuw weg smelt gedurende het seizoen). Dus een dikker sneeuwdek, maar eind april ook aanzienlijk meer zonkracht, dus het effect van de zon op de sneeuw is aanzienlijk groter dan in januari.

Daarnaast heb je het over Val Thorens, dat op 2300 meter ligt (en de meeste pistes hoger). Dat is niet te vergelijken met een gemiddeld Oostenrijks dorp, wat ligt op zeg 1000 meter met pistes tot 2500 meter (uitzonderingen daargelaten uiteraard).

Ik zeg absoluut niet dat er reden is voor paniek, maar je vergelijking gaat niet helemaal op denk ik.

@Gigi , jouw redenen gaan ook niet helemaal op vrees ik… meer zonkracht in april betekent dat de sneeuw dan dus sneller wegsmelt, terwijl @SjTadema aangeeft dat het dan nog prima is…

Verder moeten we inderdaad niet stressen, je hebt altijd warmere fases. Hierna zal het ook weer koud worden met nieuwe sneeuw…

GFS06h geeft weer diepvries eind volgende week (Frankrijk)… :D

Wij vertrekken op 6 februari naar Söll (niet het hoogst gelegen dorpje… i know) Ik check dagelijks 100x de weersverwachting op meerdere sites en deze lopen erg uiteen. Ik neem me voor om pas weer rond 1 februari te kijken, want de weersverwachting van mu is niet al te best voor mijn humeur en bloeddruk… Ik hoop dat het me lukt… AFKICKEN! Komt ook, ik kijk er al vanaf augustus naar uit (toen al geboekt) en kan echt niet wachten! De winter en wintersport is gewoon het mooiste dat er is! :-)

Lees net in de Oostenrijkse ‘Bild’ dat er maandag in Fieberbrunn een nachtclub tot de grond toe is afgebrand. Heeft @Roel een alibi

Geen paniek… Kom zelf net uit de sneeuw in de Franse alpen. Hier gaat de komende tijd niks vervelends komen. De hoeveelheid sneeuw is echt ruim voldoende en de kou zit goed in de grond. Een regenbuitje of iets dergelijks is op dit moment geen probleem…

Hoe de situatie in Oostenrijk is kan ik moeilijk inschatten. Wat betreft Zwitserland zit er nu een aardig kou put in de bergen. Wellicht dat er nog wat inversie ontstaat zodra het warmer wordt? Ook hier zou ik mij in ieder geval geen zorgen over maken. Het enige ondergeschoven kindje is denk ik Italië… Hier mag het niet te warm worden gezien de hoeveelheden sneeuw, maar dit baseer ik nergens op…

Hoi,

Ik begrijp toch niet helemaal de “0-graden grens”. Lager is warm, hoger is koud. Toch zie ik bij Espace Killy de 0 graden grens stijgen maar de temperatuur overdag en 's nachts onder de 0 blijven(hier op het overzicht op het forum). De 0 graden grens stijgt tot de stratosfeer zo lijkt, hoe kan dit dan?

Ik hoop overigens dat het gewoon lekker koud blijft overdag en 's nachts, maar zo te zien is de kans op papsneeuw redelijk groot toch?

Groeten, Erik

hallo allemaal.

Zou er iemand mij kunnen vertellen of er eind volgende week nog geskied zal kunnen worden in Winterberg ? was van plan woensdag te vertrekken tot vrijdag maar nu ik de weersverwachtingen heb gezien ben ik niet meer zo zeker of dat wel een goed idee is :)

groetjes,

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie