Alpe d'Huez wil de allergrootste worden

Rogier op 15 juni 2016· 43 reacties

Hoeveel kilometer pistes heeft Alpe d'Huez zometeen?
Hoeveel kilometer pistes heeft Alpe d'Huez zometeen?

Alpe d’Huez droomt. Alpe d’Huez droomt groots, erg groot zelfs. Want dit bekende en steeds populairdere gebied wil 's werelds grootste worden met 800 kilometer aan aaneengesloten pistes. Dit enorme gebied zou ontstaan door een verbinding met het reeds verbonden Vaujauny naar Les Sybelles in de Savoie en met een lift naar Les Deux Alpes. Dit moet allemaal gebeuren voor 2025. Met een begroting voor nieuwe liften en nieuwe verbindingen van 350 miljoen euro wil Alpe d’Huez meespelen met de allergrootsten.

Verbinding Alpe d’Huez - Les Deux Alpes - Les Sybelles?

Een deel van deze vernieuwingen en uitbreidingen zijn al goedgekeurd, maar onder andere de verbinding naar Les Deux Alpes moet nog door de hele goedkeuringsmolen heen. Een eventueel akkoord is er niet voor 2019, dan zou deze lift open kunnen in 2021. Maar als dit allemaal erdoorheen zou komen zou je dus van La Grave (als dat t.z.t. nog geopend is), via Les Deux Alpes naar Alpe d’Huez kunnen gaan en daar weer door kunnen skiën naar La Toussuire. Dat ga je niet op een dag heen en weer skiën…

null

Verbeteren

Niet alleen groter, maar Alpe d’Huez wil ook beter, en dus is er maar liefst 70 miljoen euro gereserveerd om de infrastructuur van de bestaande liften te verbeteren. En 100 miljoen om het aanbod aan accommodaties en dergelijke te moderniseren en te verbeteren. Men zet daarnaast vooral in op luxere en aangenamere accommodaties, hotels en resorts. Dit is allemaal natuurlijk toe te juichen in Frankrijk dat niet bepaald bekend staat om zijn luxe en goede aanbod.

Maar willen wij dit wel?

De vraag die meteen bij mij opkomt, willen wij dit eigenlijk wel? Zijn de gebieden niet al groot genoeg. En willen wij echt wel van dit soort mega-gebieden? Als ik voor mezelf spreek geniet ik vaak meer van de middelgrote ‘geheimtips’ dan van de ultra-grote skigebieden. Maar aan de andere kant is het natuurlijk aan elke kant van het skigebied leuk om een stuk verder door te kunnen skiën. Je hoeft natuurlijk niet van de ene uithoek naar de andere te skiën. Wat vinden jullie van dit soort grote uitbreidingsplannen?

Bron:

Lees meer:

Een remake voor Alpe d’Huez

Rogier
woont in de Franse Alpen. Als er maar een beetje sneeuw ligt, is hij buiten te vinden, om ons daarna bij te praten.

Plaats een reactie

Heeft iemand een idee waarom de skipistes van Alpe d’Huez niet op google maps staan? Bizar.

Click. Click. Peace

Had Alpe d’Huez geen ruzie met Oz-en-Oisans en Vaujany?

Geek, Snowboarder, iPhone developer

@Lieven Jawel, maar het lijkt erop dat de gemoederen zijn bedaard. Maar misschien zoeken ze daarom wel andere buren ;-)

Click. Click. Peace

@Rogier Als ze niet over de toppen van de Grandes Rousses willen zullen ze toch best hun dichtste buren te vriend houden denk ik :-D

Geek, Snowboarder, iPhone developer

Ze blijven toch hardnekkig vasthouden aan de appartement-formule. Slechts 1 op de 6 nieuwe bedden komt in een hotel. Lijkt me wat weinig.

De lift tussen Alpe D’Huez en L2A zou 18 minuten duren. De Vanoise Express (Les Arcs - La Plagne) is een minuut of 10, de G-Link in Flachau 6. Met andere woorden: gigantisch lange kabelbaan.

Ben wel voorstander van het project: l2A is wat klein voor een week, maar met deze verbindingen zou het wel goed zijn voor een week.

@Robin iets meer dan 200km klein voor een week?! Waar ga jij dan meestal heen ;)

#proudtobepartofleswintersporters

@Robin Het is ook een behoorlijk dal waar ze overheen moeten. Ik kwam dit plaatje tegen. Ik moet echter nog maar zien dat ze de vergunningen voor elkaar krijgen voor deze verbinding.

null

Click. Click. Peace

De realistische ik zegt : "mooi voor op de brochure maar 800km en meer aan piste’s is toch onnodig voor een week ?
De andere ik zegt : "Toch benieuwd hoe ver ik kom in een week :) "

Ik voel een uitdaging aankomen om 800km te skiën in een week

Wintersport.. daar kan je me 's nachts voor wakker maken!

@vic2000: in werkelijk hebben ze maar 130km pistes, waarvan dan nog een heel deel pistes die ongeveer parallel lopen. Nee vond het echt geen gebied om een week te zitten. Om op je vraag te antwoorden: ik ga meestal in Ischgl of Zillertal skiën (toevallig ook 2 gebieden die stevig liegen over hun kilometers) .

Zowel in Les Sybelles (veel oude liften en veel sleepliften) als in Les Deuz Alpes (saaie pistes, alles op een enkele flank) heeft het skigebied bij lange na niet te kwaliteit van het gebied van Alpe d’Huez. Het skigebied wordt er gemiddeld dan niet beter op. Maar zo lang het niet duidelijk drukker wordt is meer kilometer piste natuurlijk nooit een nadeel.

Wel ja joh, waarom niet een flinke lift naar Albiez en aansluitend een dikke skitunnel naar Valloire aanleggen?
@Rogier Vind jij dit niet een zelfde idioterie als St Johan - Kappl - Ischgl?

Uitrusten doe je maar in de lift.

@Robin aah 130 met veel gelijke pistes valt mee idd. Ischgl liegt wel lichtelijk ja, in realtiteit 170km dacht ik wat opzich niet weinig is natuurlijk. Zillertal Arena geeft het nu eerlijk aan, van 163 naar 139 (met nieuwe dalafdaling en piste bij königsleiten 143) maar Hochzillertal en Zillertal 3000 rekenen creatief idd…

#proudtobepartofleswintersporters

Ik ben het met @OlafK eens, dat Alpe d’Huez het mooiere gebied is van de drie. En dat is inderdaad de vraag of dit gebied hier echt zoveel beter van zou worden?
@Roko Idooterie zal ik zelf niet snel zeggen, maar voor mij persoonlijk hoeft dit allemaal echt niet. Maar veel andere wintersporters zullen hier anders over denken.

Click. Click. Peace

@Robin, Ik heb even het aantal km’s nagemeten wat er nu in Openstreetmap staat:
http://www.opensnowmap.org/?zoom=12&lat=45.10267&lon…

Alpe d’Huez: 172km
Les2Alpes: 130km
Les Sybelles: 128km

Ik krijg de indruk dat de gebieden behoorlijk compleet ingetekend zijn.

Ik vind het wel zonde als ze het zouden doen. Waarschijnlijk word het er dan niet rustiger op in Alpe D’Huez. Ik vind het nu gewoon een fantastisch gebied, waar ik me nooit verveel als ik er een hele week ben. Op dit moment is het kwalitatief gewoon 1 van de beste skigebieden die ik ken. En ik vermoed dat die kwaliteit minder zal worden wanneer ze gaan verbinden met L2A en Les sybelles, wat naar mijn mening toch beduidend mindere gebieden zijn met veel oude liften. Misschien komende winter nog maar eens naar de Alpe nu het nog kan in de huidige vorm.

Born to Ride

ik vind juist de wat middelgrote gebieden wat leuker doordat deze vaak wat compacter en daardoor een stuk gezelliger en sfeervoller zijn. in een groot gebied als dit raak je dat al snel kwijt.

part time skier, full time savage

@vic2000 2-3 jaar geleden zijn alle skigebieden in het zillertal erg gekrompen qua km’s. Ik neem aan dat het nu voor alle gebieden in het Zillertal wel aardig klopt. Hochzillertal-Kaltenbach ging van 150km naar 93 geloof ik.

Grootte plannen of ideeën hebben is zeker niet verboden. Zelf stel ik mij de vraag of dit financieel haalbaar is ? Ga je volk genoeg vinden die hiervoor bereid is te betalen op jaarbasis ?
De prijs van het skipas zal ook niet mals zijn…

Voor mij is dit meer een PR stunt dan iets dat vraaggestuurd gebeurt…

@Patrick1973 Ik denk dat je gelijk hebt. Zelfs als deze verbinding gebouwd wordt is het denk ik meer publiciteit dan dat er echt veel meer geld in het laadje gaat komen.

Click. Click. Peace

Dat betwijfel ik eerlijk gezegd. Ik weet niet of er ergens financiële gegevens van L2A of Alpe D’Huez bekend zijn (koers van Acompagnie des Alpes is niet bepaald goed - zijn hier in het verleden ook al blogs geweest over de penibele financiële situatie van vnl Franse en Zwitserse gebieden).

Je ziet 2 trends: enerzijds gaan de kleine skigebiedjes eruit. Ofwel stoppen ze ofwel zien ze dat ze zich kunnen aansluiten bij een groter gebied.
Anderzijds zie je dat er met name in Oostenrijk een gigantische vernieuwing van de infrastructuur is geweest de voorbije 15 jaar. Zij plukken hier nu de vruchten van wat hen in staat blijft stellen om uit te breiden en te vernieuwen.

Door dit project kunnen ze op beide tendenzen inspelen. Op korte termijn zal het effect misschien niet direct meetbaar zijn, maar op langere termijn zou ik het zelfs broodnodig noemen.

@Robin Ik zou en Alpe d’Huez en Les Deux Alpes niet bepaald kleine gebiedjes noemen. Ik denk serieus niet dat een van deze gebieden deze verbinding nodig heeft om rendabel te blijven/zijn.

Verder gaat het helemaal niet zo slecht met de Franse skigebieden, maar daar kom ik later dit jaar uitgebreid op terug.

Click. Click. Peace

Beste op Alpen d’huez is de sarenne , de zwarte pistes van top naar dal , vind les trois vallee veel beter

gewoon doen die verbinding,
er is niemand die je verplicht naar de “mindere” delen van het nieuwe gecreëerde gebied te gaan, dus als jij naar dat gebied wil maar niet alles even leuk vindt wie verplicht je dan dit toch te doen?
misschien is dit ook wel wat voor mensen die graag elk jaar naar hetzelfde gebied gaan, kunnen ze vanaf dan ieder jaar een bepaald deel helemaal uitkamen en toch het vertrouwde gevoel van hun “eigen” gebied
Dolomitit superski is ook een enorm gebied, maar ook daar kan je plekken en pistes vinden waar je je helemaal alleen kunt wanen op de wereld, schitterende pistes maar je ziet er toch zelden iemand.
er zijn mensen die graag twee weken op vakantie gaan achter elkaar, voor deze mensen is dit ook een uitkomst want je hoeft niet nog eens in te pakken om naar een ander gebied te gaan omdat je uitgekeken bent op het aantal km pistes
de publiciteit van dit alles is natuurlijk ook niet te onderschatten, als het er nu komt of niet het houdt wintersporters bezig en het zorgt nu al voor reclame

als mijn gedachten daar zijn, maar ik ben hier, waar ben ik dan?

Ik heb zo m’n twijfels. Elk gebied heeft zijn charmes. Ben een paar keer in Les Sybelles geweest en het bevalt me wel. Rustig, groot, mooie pistes, erg vriendelijke mensen. En omdat de voorzieningen wat minder zijn, zijn de prijzen ook behoorlijk lager. Persoonlijk geef ik niks om luxe.

Straks komt het popi-jopi volk dit gebied platskiën alleen maar omdat het het grootste is. Nee dank u.
Of verbind alle skigebieden met elkaar, dan spreidt de drukte zich wel weer :-)

Dit filmpje kwam ik tegen. Een animatie van de verbinding.

https://youtu.be/NGJb2QkVeow

Het lijkt erop dat dit allemaal niet één twee drie doorgaat. De PLU, vrij vertaald de bouwplannen, zijn ge-annuleerd door het Franse ribunaal:

http://www.ledauphine.com/isere-sud/2017/10/19/la-frapna-ann…

Click. Click. Peace

Goed nieuws wat mij betreft! Wat een megalomaan project.

Mr. Slow

Beste op Alpen d’huez is de sarenne , de zwarte pistes van top naar dal , vind les trois vallee veel beter

Pieter230976 op 17 jun 2016 21:51

Heb je toch een hoop gemist in AdH

May the ski force be with you !!
Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie