Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Tot 3 meter sneeuw erbij voor Californië

Roel op 07 maart 2023· 6 reacties

Webcam bij het North Tahoe Event Center
Webcam bij het North Tahoe Event Center

Is de weersituatie in Europa al uiterst boeiend, in de Amerikaanse staat Californië is dat al de hele winter zo. Nu wordt er opnieuw bijna 3 meter sneeuw berekend voor de Sierra Nevada, het belangrijkste gebergte in Californië.

Atmospheric River

Begin januari, toen de Alpen het nieuws haalden door sneeuwtekorten, schreven we al over de grote hoeveelheid sneeuw in Californië. Sindsdien is het alleen maar doorgegaan. De vele sneeuw deze winter heeft te maken met de zogenaamde ‘atmospheric rivers’ die de Amerikaanse kust treffen, hier ook wel ‘Pineapple Express’ genoemd. Vochtige lucht die zich verzameld heeft boven de Stille Oceaan wordt met een westelijke stroming tegen de westkust gedrukt waarna de wolken leegsneeuwen tegen de Sierra Nevada. De komende tien dagen berekent het Europese weermodel opnieuw 2 tot 3 meter sneeuw voor de Californische skigebieden zoals Heavenly, Palisades Tahoe en Mammoth Mountain.

Berekende sneeuwval tot volgende week vrijdag. Bron: [kachelmannwetter.com](https://kachelmannwetter.com/de/modellkarten/euro/kalifornien/schnee-akkumuliert/20230316-0000z.html)
Berekende sneeuwval tot volgende week vrijdag. Bron: kachelmannwetter.com

Ook (te)veel sneeuw in Heavenly Mountain
Ook (te)veel sneeuw in Heavenly Mountain

13 meter sneeuw sinds 1 oktober

En er ligt dus al zoveel sneeuw. Volgens de National Weather Service (NWS) ligt er momenteel nergens zoveel sneeuw in de VS als in de Sierra Nevada. Boven de 2100 meter is er sinds 1 oktober 12 meter sneeuw gevallen. In Soda Springs bij Lake Tahoe zelfs meer dan 14 meter, aldus het Central Sierra Snow Lab.

In de Rocky Mountains, het veel grotere gebergte in de VS en Canada, gaat het om 6 tot 9 meter in dezelfde periode. Daarmee ligt er in beide gebergten veel meer sneeuw dan normaal. Californië zit gemiddeld op 166% van de normale hoeveelheid sneeuw op 1 april. Dat is bijna een record.

Vanuit de ruimte

De vele sneeuw is prachtig te zien vanuit de ruimte. Zeker als je het beeld vergelijkt met de situatie in oktober 2022.

Eerst droogte

Opvallend is dat Californië voorafgaand aan deze winter juist geplaagd werd door een langdurige droogte, vergelijkbaar met de situatie in Noord-Italië nu. Dit gaf de afgelopen jaren diverse bosbranden in de gebieden die nu onder een dik pak sneeuw liggen. Overigens valt er momenteel niet alleen sneeuw maar in de lagere gebieden ook veel regen. Overstromingen zijn niet uit te sluiten.

Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

Wat een sneeuw; zag gisteren toevallig al foto’s van volledig ondergesneeuwde chalets. Hoewel veel waterbassins zijn gevuld heeft het helaas geen echt effect op Lake Mead; dat zou een mooie opsteker zijn geweest.

Die skiën volgend jaar op de sneeuw van dit jaar 🤯

In Tartiflette We Trust

Het zal ze deugd doen na jaren droogte. 👍

Bla, bla, bla.

Wel duidelijk waar onze Europese sneeuw is gebleven…

Frau Holle is geëmigreerd…lijkt altijd zo te zijn: veel sneeuw in Noord-Amerika, weinig in Europa. Andersom kan ook, maar komt minder voor.

Life is what happens while you were checking your phone

Wat een sneeuw; zag gisteren toevallig al foto’s van volledig ondergesneeuwde chalets. Hoewel veel waterbassins zijn gevuld heeft het helaas geen echt effect op Lake Mead; dat zou een mooie opsteker zijn geweest.

Gerwin op 07 mrt 2023 13:54

De sneeuw die smelt in de Rockies heeft wel impact op Lake Mead, en ook de Rockies hebben meer sneeuw dan normaal. Nuja ze gaan nog wel een paar van deze van deze winters nodig hebben om Lake Mead terug op niveau te krijgen.

Plaats een reactie