Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Skipassen gemiddeld 8% duurder, dynamische pas wint snel terrein

Roel op 16 december 2022· 9 reacties

Hoe hebben de skipasprijzen zich ontwikkeld?
Hoe hebben de skipasprijzen zich ontwikkeld?

De gemiddelde prijs van een skipas ligt dit seizoen zo’n 8% hoger dan in de winter 2021/2022. Dat blijkt uit een vergelijking van 200 skigebieden op deze site. Tsjechische skigebieden zijn het meest in prijs gestegen, Zwitserse skigebieden het minst. Tegelijk is de dynamische skipasprijs aan een opmars bezig. Wat je betaalt is meer dan ooit afhankelijk van het moment dat je de skipas aanschaft.

Inflatie

De genoemde stijging van gemiddeld 8% loopt redelijk in de pas met de inflatie het afgelopen jaar. Wel zijn er verschillen tussen landen. De inflatie was met ruim 15% het grootst in het tot dusverre goedkope Tsjechië. De skigebieden Spicak - Zelezna Ruda en Janské Lázne - Cerná Hora zijn dan ook het sterkst in prijs gestegen, tot wel 40%. De 6-daagse skipas in het hoogseizoen kost nu omgerekend €175. Vorig jaar was dit €125,-. Dit is natuurlijk nog altijd veel goedkoper dan het duurste gebied uit onze lijst, dat is Crans-Montana in Zwitserland. Hier betaal je aan de kassa in het hoogseizoen omgerekend €471,- voor 6 dagen skiën. Relatief gezien zijn de prijzen Zwitserland echter het minst gestegen (de inflatie bedroeg 3%). Hier waren de skipassen al duur maar er lijkt een stabilisatie te hebben plaatsgevonden. In sommige skigebieden is de skipasprijs zelfs licht gedaald, zoals in de Aletsch Arena.

Dynamische skipas verovert ook Oostenrijk

In Zwitserland (en in toenemende mate ook in Oostenrijk) speelt echter een andere ontwikkeling die het vergelijken van skipasprijzen bemoeilijkt. Sinds enkele jaren hebben de meeste Zwitserse skigebieden dynamische skipasprijzen. Afhankelijk van het aankoopmoment en de periode dat je op vakantie gaat kan de prijs variëren. Dit systeem, dat vergelijkbaar is met het kopen van vliegtickets zorgt ervoor dat je op sommige momenten veel goedkoper uit bent dan anders. Maar ben je gebonden aan de schoolvakanties en wacht je te lang dan betaal je de hoofdprijs aan de kassa.

Dit jaar introduceert ook het Oostenrijkse Silvretta Montafon en het Brandnertal de dynamische skipasprijs. Had je in november je skipas voor de kerstvakantie gekocht, dan was je goedkoper uit dan met de statische prijs van vorig jaar. Inmiddels ben je duurder uit. In Ski amadé bestaat ook een erg groot verschil tussen de kassaprijzen en online prijzen. Voor 6 dagen in het hoogseizoen betaal je aan de kassa €334,-, maar online begint het vanaf €284,-. Een verschil van 50 euro per persoon, dus houd daar rekening mee als je bijvoorbeeld al in Flachau hebt geboekt.

Skipassen in prijs gedaald

Skigebieden waar een 6-daagse skipas goedkoper is geworden (zonder dynamische prijswerking) zijn er gelukkig ook. De meest opvallende is La Plagne in Frankrijk. De weekpas (niet die van Paradiski) voor het hoogseizoen is 6,5% goedkoper geworden. Nog enkele prijsdalers:

  • Trysil (Noorwegen): -8,7% - € 282,50
  • La Plagne (Frankrijk): -6,5% - € 304,00
  • Hoch-Imst (Oostenrijk): -6,4% - € 168,30

Skipasprijs gelijk gebleven

Daarnaast zijn er gebieden waar de prijzen vrijwel hetzelfde zijn gebleven ondanks de toegenomen energieprijzen. Dit zijn de gebieden die wij tegenkwamen:

De Kaunertaler Gletscher (A) is vrijwel in prijs gelijk gebleven
De Kaunertaler Gletscher (A) is vrijwel in prijs gelijk gebleven

Flinke stijgers

Skigebieden die flink in prijs zijn gestegen zijn er natuurlijk ook. Skigebieden die boven de gemiddelde inflatie uitstijgen zijn:

  • Le Grand Massif (Frankrijk): +20%. Tegelijk is de skipas voor de jeugd 4% goedkoper geworden en skiën kinderen tot 8 jaar gratis!
  • Livigno (Italië): +17,8% - € 291,-
  • Sudelfeld (Duitsland): +17,1% - € 260,-
  • Dachstein-West (Oostenrijk): +15% - € 299,-. Deze skipas is ook geldig in zeven andere gebieden.

De genoemde prijzen gelden voor volwassenen in het hoogseizoen.

Meer opvallende zaken

Zoals hierboven genoemd is de prijsstructuur in Le Grand Massif op de schop gegaan. De skipas voor volwassenen is flink duurder geworden maar voor de jeugd is het goedkoper geworden. Er zijn nog meer opvallende zaken te melden:

  • Tignes - Val d’Isère heeft de tariefstructuur eveneens flink veranderd. Jeugd en kinderen zijn samengevoegd en betalen voortaan hetzelfde. Kinderen t/m 7 jaar skiën gratis!
  • In Kappl kost een dagpas voor kinderen tot 17 jaar slechts €12,50 op zaterdag en zondag. Kinderen t/m 7 jaar skiën gratis.
  • Vanwege een slepend conflict is het niet zeker dat er een gezamenlijke skipas komt in La Forêt Blanche tussen Vars en Risoul. Op onze prijzenpagina staan nu de tarieven van Vars genoemd.
  • Diverse skigebieden hebben in de kleine lettertjes een voorbehoud staan vanwege de hoge energieprijzen. Voorbeelden zijn Silvretta Arena Ischgl - Samnaun, Tignes - Val d’Isère, Sonnenkopf en Laterns - Gapfohl. Deze passen zouden tussentijds duurder kunnen worden als de energieprijs verder doorstijgt.

Koop online

Als we een ding kunnen concluderen dan is het dat je het beste alvast vanuit thuis de skipas koopt. Tenminste als je je wintersport al hebt vastgelegd. Online zijn de skipassen vaak goedkoper en dat geldt zeker als jouw skigebied dynamische prijzen hanteert. Hier vind je een overzicht van alle skipassen (kassaprijzen hoogseizoen).

Roel
is redacteur en sinds 2009 onze vertrouwde wintersportweerman. In het seizoen schrijft hij dagelijks over sneeuw en achtergronden van de wintersport.

Plaats een reactie

De Dolomieten kennen niet echt een dynamisch tarief, maar geven 5% korting als je minimaal 2 dagen van te voren online besteld.

Wannabe Dolomietenkenner... || Carv gebruiker

Hanteert Hinterglemm Saabach al dynamische prijzen. Deze zijn bv voor volgend seizoen 338 euro voor 6 dagen gestegen van 302 van vorig seizoen. Dus een heel sterke stijger :-(

Ik ga in week 3 (3 dagen) en week 6 (6 dagen) naar Sölden. Daar is geen langere skipas dan 7 dagen mogelijk zie ik. Ook geen overkoepelend gebied of andere kortingen? Het enige wat ik kan vinden is online boeken=goedkoper.

Ik ga in week 3 (3 dagen) en week 6 (6 dagen) naar Sölden. Daar is geen langere skipas dan 7 dagen mogelijk zie ik. Ook geen overkoepelend gebied of andere kortingen? Het enige wat ik kan vinden is online boeken=goedkoper.

Stanro op 16 dec 2022 10:34

Staat toch gewoon op de website dat je vanaf 3 dagen op zo’n Ötztal pas zit? Kan tot 14 dagen: https://soelden.skiperformance.com/de/Winter-Skiticket/store…

Ik ben heel erg kritisch op die dynamische prijzen. Voor mijn part geef je korting op zekere dagen, of stel je een maximumprijs, maar dit is gewoon klanten uitwringen. Het ergste is nog, meestal betaal je de hoogste prijs op de drukste dagen. Met andere woorden, wanneer je ervaring het minst is en de service het laagst, betaal je het meest?

Ik zie dit ook bij LAAX gebeuren, en als kers op de taart, hebben ze ook nog eens een “express-pass”. Dat wil zeggen, ze veranderen niks aan de capaciteit van hun gebied, dus:

  • 1000 mensen wachten gem. 10 minuten = 10.000 minuten wachttijd.

En nu met premium passen:

  • 900 mensen wachten gem. 11 minuten = 9900
  • 100 mensen wachten gem. 1 minuut = 100
  • Is evenveel wachttijd, alleen de meerderheid staat dus gemiddeld langer te wachten, terwijl het gebied niet verbeterd is.

Ik hoop dat mensen met hun portemonnee hierop stemmen, want dit vind ik niet de juiste richting uit gaan.

Doet me sterk denken aan rekeningrijden. Zogenaamd bedoeld om spreiding te stimuleren maar het totaal aan inkomsten neemt nog meer toe en voor de gemiddelde gebruiker wordt het alleen nog duurder dan bij een regulier verloop aan periodieke prijsstijgingen. Zeer de vraag of de ervaring navenant verbetert.

100% eens met @WispoboysVo

Wat mij betreft totaal niet vanuit klant perspectief bekeken. Zorgt voor een hoop onduidelijkheid. Zelf vind ik het heerlijk om ergens centraal te verblijven en dan van dag op dag te beslissen welk skigebied het wordt (dagkaart). Dan betaal je sowieso al meer, maar nu moet je ook nog maar afwachten hoeveel er nog bovenop komt.

Misschien dat mensen hun boekingen erop aanpassen. Als je ziet dat een week eerder of later scheelt, of zelfs een paar dagen eerder of later, en je bent verder nergens aan gebonden, dat je toch je vakantie een beetje verplaatst.

Natuurlijk betaal je in de duurste weken het meeste. Dan zijn er ook de meeste mensen aan het werk en de skigebieden moeten het ook hebben van die weken. Meer vraag = hogere prijs. Je accomodaties is ook duurder in populaire weken. Waarom moeten de skigebieden zelf daar dan verre van blijven? Ze zijn open om omzet te draaien zodat ze te eten hebben en de verwarming aan kunnen zetten hè?

*bericht bewerkt door Superskier op 17 dec 2022 14:25

Hate it or love it. And boy, do I hate it.

Ik snap best de wens van skigebieden om meer te spreiden, maar ik denk niet dat mensen de aankoop van een skipas heel ver naar voren zullen halen. Tenzij skigebieden gaan werken met een maximum aantal bezoekers (a la vliegtuigen met een bepaalde capaciteit), dan kan het werken. Anders kansloos. De flexibiliteit is me wel een paar tientjes waard.

Mr. Slow

Plaats een reactie