Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Onvoorbereide skiër komt compleet onder lawine maar heeft extreem veel geluk

Rogier op 26 november 2022· 2 reacties

null

Vandaag opende Val Thorens het seizoen met een mooi pak verse sneeuw. Helaas was het ook meteen raak met een lawine-ongeluk. Dit is al het derde ernstige lawine-ongeluk in het prille wintersportseizoen in Frankrijk.

Liftmedewerker ziet skiër lawine tiggeren

Om 15.11 uur meldde een perch-man, de skiliftmedewerker, dat hij een skiër in een lawine had zien skiën. In een off-piste afdaling bij de Combe de Caron. Hij zag de skiër verdwijnen onder de sneeuw. De lawine begon op een hoogte van 3.100 meter, over een breedte van zo’n 30 meter en zo’n 350 meter lang.Het depot was zo’n 4 tot 5 meter diep.

Binnen acht minuten uit de sneeuw dankzij twee vingers

Onmiddellijk kwamen pisteurs uit de skigebieden van Val-Thorens en Orelle ter plaatse. Het was een pisteur van Orelle die twee vingers uit de sneeuw zag steken. Om 15.19 uur, acht minuten nadat hij was meegesleurd, werd de onfortuinlijke wintersporter, nog steeds bij bewustzijn, bevrijd. Hij werd naar het ziekenhuis vervoerd door de helikopter van de gendarmerie van Modane.

Extreem veel geluk

De bergredding, ditmaal de CRS uit Modane, benadrukt dat het 36 jarige slachtoffer extreem veel geluk heeft gehad dat hij nog leeft. Temeer omdat hij zonder lawinepieper en ander lawine material onderweg was. Ook was het een enorme lawine met een groot depot. Als de skiër dieper onder de sneeuw was gekomen dan was de kans op overleven nihil geweest.

Begin van het seizoen: gevaar!

In tegenstelling tot wat veel mensen denken is het begin van het seizoen altijd zeer gevaarlijk. Er ligt weinig sneeuw, deze is zeer beïnvloedbaar door wind en temperatuursinvloeden en als skiër raak je eenvoudig zwakke lagen (omdat er weinig sneeuw ligt). Denk dus niet ‘er ligt maar weinig sneeuw, er kan niets gebeuren’. En ga ook nooit alleen en zonder lawinemateriaal (pieper, schep, sonde en het liefst ook een airbag en helm) off-piste. Niet iedereen heeft zoveel geluk als de skiër vandaag in Val Thorens.

Rogier
woont in de Franse Alpen. Als er maar een beetje sneeuw ligt, is hij buiten te vinden, om ons daarna bij te praten.

Die is er goed vanaf gekomen!

Wat een sukkel ben je dan om zonder lawinemateriaal off-piste te gaan skiën.

Plaats een reactie