Nissan stunt met getunede pistereddingswagen

Edo op 05 maart 2024· 2 reacties

null

Nissan stunt deze winter met een wel heel opvallende vierwieler. Of liever gezegd vierrupser, want de Japanse autofabrikant zal deze winter de Europese pistegangers proberen te imponeren met hun creatie van de ‘X-Trail Mountain Rescue’ die uitgebreid is aangepast voor reddingswerkzaamheden in de bergen.

Sneeuwaanpassingen

Aan de X-Trail, normaal gesproken een elektrische crossover met zeven zitplaatsen voor gezinnen, moest uiteraard eerst het nodige worden getuned voordat hij de sneeuw in kon om wintersporters te hulp te schieten. De aanpassingen aan de X-Trail Mountain Rescue omvatten de vervanging van de wielen door rupsbanden, voor betrouwbare tractie op gladde pistes, terwijl de achterstoelen zijn verwijderd om de installatie van een brancard mogelijk te maken, voor het vervoer van gewonde wintersporters naar de dichtstbijzijnde medische faciliteit, en een stoel voor een medische professional.

Totale make-over

Aan de buitenkant is een op maat gemaakt dakrek toegevoegd voor een evacuatiebrancard en sneeuwschoppen. Op het dak van de X-Trail zijn ook een sirene, zwaailichtbalk en krachtige lampen gemonteerd, evenals verlichting op de motorkap. Bredere spatborden voor en achter zijn geïntegreerd om plaats te bieden aan de rupsbanden, terwijl aan de voorkant de bumper is verbeterd om een lier te kunnen dragen. Een versterkte trekhaak is toegevoegd aan de voor- en achterbumpers, terwijl er treeplanken aan de zijkant zijn toegevoegd om de toegang te vergemakkelijken omdat de X-Trail 23 cm hoger op zijn rupsbanden staat dan de wegversie.

Geavanceerde elektromotorische vierwielaandrijvingssysteem

De ontwikkeling en constructie van de mediagenieke X-Trail Mountain Rescue is bedacht om het geavanceerde elektromotorische e-4ORCE vierwielaandrijvingssysteem waarmee de X-Trail is uitgerust, te benadrukken. Wat het systeem onderscheidt van traditionele mechanische systemen is dat het in 1/10.000ste van een seconde kan reageren op veranderende gripniveaus, ongeveer 1000 keer sneller dan een traditioneel vierwielaandrijvingssysteem, en dat het de krachtverdeling over de wielen individueel kan aanpassen aan de beschikbare grip.

Hoffelijke piste-etiquette

De X-Trail Mountain Rescue ondersteunt een campagne in vijf Europese skigebieden onder de noemer “Ride Responsibly”. Nissan promoot ‘hoffelijke piste-etiquette’ met de plaatsing van digitale borden die wintersporters aanmoedigen om langzamer te glijden waar verschillende pistes samenkomen om het risico op botsingen te verkleinen. Net als borden langs de weg die de snelheid van een voertuig weergeven, zullen de borden de snelheid van naderende wintersporters controleren en “Dank u” tonen voor degenen die met een redelijke snelheid naderen, of “Vertraag” als hun snelheid als te hoog wordt beoordeeld. De X-Trail Mountain Rescue zal worden tentoongesteld in een glazen doos in het Italiaanse skigebied Cervinia.

Edo
is de hoofdredacteur van Wintersport Magazine maar voelt zich ook prima thuis op het internet

Oh dit is wat voor mn dochter, die is compleet Nissan fan haha.

Als ik later groot ben woon ik in Val Cenis of Val Gardena ❤️❄️

Ik betwijfel heel sterk of dat je dit machine ook naast een piste kan rijden. Volgens mij is de oppervlakte van die rupsen niet groot genoeg om te functioneren op losse sneeuw, wat een sneeuwscooter wel kan al zal het comfort erin wel beter zijn dan via een banaan naar beneden komen…

Sneeuwalarm

Ontvang gratis een sneeuwalarm per e-mail van jouw bestemming in aanloop naar je wintersport vakantie! De meldingen stoppen automatisch na je vakantie.

Plaats een reactie